Last news in Fakti

9 Май, 2019 13:49 3 842 23

2442 лв са нужни на 4-членно семейство за нормален живот

  • доходи-
  • приходи-
  • издръжка-
  • цени-
  • разходи

Средната работна заплата у нас е 1135 лева

2442 лв са нужни на 4-членно семейство за нормален живот - 1
Снимка: Shutterstock

Издръжката на живот за четиричленно домакинство у нас е нараснала с 32 лева през първите три месеца на годината - това показва редовното изследване на КНСБ на потребителските цени и нужните средства за издръжка. Към края на март за едно семейство с двама възрастни и две деца са нужни 2442 лева за посрещане на разходите за храна, облекло, битови сметки, транспорт.

За да се осигури нужния доход за нормално посрещане на месечните нужди от храна, разходи за жилището, транспорт, образование, здравеопазване и почивка в четиричленно домакинство всеки от родителите трябва да заработва поне 1221 лева месечно след удръжките при условие, че заплатата е единственият източник на доходи.

На фона на това данните на КНСБ показват, че през 2018 г. средната работна заплата у нас е 1135 лева, което съпоставено с инфлацията за годината дава реален ръст от 6,4%. Около 70% от работещите българи получават около или под тази сума месечно.

Основните причини за поскъпване на издръжката през първите три месеца на тази година са увеличената цена на природния газ, с пряко отражение върху цените на парното, тока и хранителните продукти. Поскъпването на цените на питейната вода, нарастване на цените на продукцията от селското стопанство, както и динамиката на цените на горивата.

Изследването показва, че разходите за храна са се увеличи 2%. като тенденция от наблюдението на КНСБ се очертава намаляване на процента на домакинства, които живеят с доход на човек под нужните средства за издръжка. Това с е общо 70% от семействата у нас, като близо 28%, или около 2 млн. души, преживяват с доход до 348 лева на човек месечно.

Другите тенденции са запазване на високите нива на бедните домакинства и повишаване на доходите при високодоходните семейства, което реално показва поляризация между най-бедните и най-богатите българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СоцБоц

    28 0 Отговор
    Ами набийте го в тъпите глави на Герберастите и Тиквунь, да не се хвалят колко добре живеем, че на Народа му писна от мизерия и крадене, ама яко крадене Ви казвам.
  • 2 Коментар📝

    14 0 Отговор
    ОСТАВКА НА КНСБ И ПОДКРЕПА.БОКЛУЦИ МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТАТА ЩОТО И ТЕ СА КУПЕНИ.САМО КОНСТАТИРАТ БОКЛУЦИ
  • 3 007

    10 0 Отговор
    ..,даже и повече..и идe ощe по-стpашна нeмцa(глад) :(
  • 4 007

    2 6 Отговор
    #2, Може ли да говoриш по-тихо, че мe цeпи глaвата:( ААААА, рaзвpeщял си сe на yмpяло:(

    Коментиран от #10

  • 5 пак ли

    13 1 Отговор
    Лъжи и хитрини, българина може да живее и с 200лв, питайте всички управляващи, дори може и по малко,това е целта на упражнението,да затрият България. Говоря за 200лв на месец,някой да не помисли че говоря за 1ден, макар че в бели държави работещи точно толкова и харчат за 1ден.
  • 6 Гост

    5 0 Отговор
    Ако нямаше рекет от Топлофикация, щеше да е по-малко
  • 7 гост

    17 0 Отговор
    Ама иначе пляскате на "инвеститори" които плащат по 500-600лв заплати. Защо не им го обясните на тях? Един германец е способен да издържа семейство с една заплата и държавата подпомага: например смятат, че семейството има нужда от 1500евро, но бащата взима 1200евро и държавата доплаща 300евро или намира жилище и др. У нас като ти дават 500лв според управляващите трябва да си весел и щастлив, а това че кемта подписал ня някоя бутафорна фирма поръчка за милиони това никой не го вълнува. Представете си, че всяка община подпомогне семейства с доход под 500лв, например за година да им предостви 300лв отгоре, или да ги освободи от местни данъци и такси, да ги освободи от данък доход, да ги освободи от такси за децата, това са 4х.лв за 3,4 гражданина, а само с един милион могат да се подпомогнат 1000души за година, ами това са 5% от населението на малък град и всичко това се завърта и отива в останалите бизнеси чрез консумация, не се изнася в чужбина и не отива в яхти и бентлита.
  • 8 Западните Балкани

    19 0 Отговор
    Две средни заплати (1135 като се махнат удръжките сигурно под 900) не стигат да се гледа едно семейство с две деца. Като сложим и поне един родител на родителите то мизерията е повсеместна. Къде е Борисов да ни каже колко сме добре.
  • 9 564

    11 1 Отговор
    Ако и двамата родители са с този доход съм съгласен, иначе е чисто оцеляване......
  • 10 Коментар📝

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "007":

    О Бонд.Джеймс Бонд.😀
  • 11 ДЕМОНкрация

    14 1 Отговор
    Цените на храните от производителя до магазина са 2-3 пъти надути. Ако държавата беше оставила фермерството и земеделието, както и търговията с храни, в свое владение, щяха да са нужни двойно по-малко пари за нормален живот! Цялата работа е, че ние бачкаме като луди за да пълним джоба на едни мошеници, които отгоре на всичко взимат държавни субсидии. Ква е тази простотия държавата да дава субсидии за земеделие и фермерство, вместо държавата сама да си ги гледа? Същото важи за електричеството и водоснабдяването. Това е една измама, с която се храни статуквото и неговата долна челяд

    Коментиран от #17

  • 12 Този дето не разбира🤔

    14 0 Отговор
    Тя средната за страната е 1135 но брутна а чисто се взема 850 лв. И какво правим как да ги стигнем тези 2400лв.за 4 членно семейство на 3 работи да ходим! 😂👍😭
  • 13 Факур

    10 0 Отговор
    Това е нужно, но без да се плащат сметки 400 лв. В което влиза ток, вода, телефони, газ ако имаш, интернет, детски градини и последвалите такси които искат за какво ли не, без 1000 лв. Заеми за апартамент, без цигарите и бензина за автомобила и евентуален ремонт по него. Такаче за едно 4 членно домакинство ще са нужни да живее нормално минимум 5000 лв или по европейски казано 2500 евро за да се чувстваш човек, да не смятаме пари и за болести... Тигава дтава страшно
  • 14 Ккк

    7 0 Отговор
    Ами за жилище няма ли да им трябват пари в месечния бюджет?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    10 0 Отговор
    Къде ги дават тия 1135 лв. средна работна заплата???

    Коментиран от #18

  • 17 Роската

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "ДЕМОНкрация":

    Иди ти си заложи жилището и открий земеделска фирма. Да започнат да те натискат банки данъчни НАП. Да се бъхтиш от тъмно до тъмно да се молиш някоя градушка или суша или наводнение да не ти съсипе реколтата тогава говори за субсидии и земеделие. Аз с това се занимавам без почивка от февруари до ноември.
  • 18 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Даже според ТЯХ на 30% от робо/тниците!!!!!Според мен на доста по-малко...
  • 19 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    бочката сега дъфчи президента не му е до простия народ...като е пост /толкова му се плаща...
  • 20 Гост

    0 0 Отговор
    Това е ЛЪЖА
  • 21 нервен

    0 7 Отговор
    Тия 2400 лв е средна нормална заплата в Пловдив ...нали на документи е много по-малка заради осигуровките ..другите са под масата дето се вика .в София е ++..така че заплата на единия родител е достатъчна ....а тука ревящите в коментарите само си правят вятър ..
  • 22 Гост

    2 0 Отговор
    Това,че със средна заплата в БГ си работещ беден не е трудно да се изчисли.Това,че правителството това не го интересува също.Най големия виновник са СИНДИКАТИТЕ които са заети да сервилничат на управляващите и за раздават под масата под наем синдикалното имущество.Как пък един организиран протест за нетърпимоста на положението не можаха да организират....
  • 23 Атеш Ага

    0 0 Отговор
    Ами кажете го това на послушното кученце на олитархията асвалт паша! И на антибългарската организация за затриване на народа КРИБ Мошеници мръсни!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове