Last news in Fakti

13 Май, 2019 11:38 3 351 29

Мустафа Карадайъ от Пристое: Ние от ДПС сме пазители на целостта на нашата Родина

  • дпс-
  • пристое-
  • мустафа карадайъ-
  • ес

Европа е на кръстопът. Или ще тръгне в посоката на национализма и ксенофобията, омразата към различните, или ще върви по пътя на толерантността, демокрацията, единството и заедността

Мустафа Карадайъ от Пристое: Ние от ДПС сме пазители на целостта на нашата Родина - 1

Ние сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние сме пазители на мира, стабилността и сигурността в нашата държава. Затова и Европа казва - Ние имаме нужда от Движението за права и свободи. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на традиционния възпоменателен митинг на Майските събития от 1989 г. в село Пристое, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Европа е на кръстопът. Или ще тръгне в посоката на национализма и ксенофобията, омразата към различните, или ще върви по пътя на толерантността, демокрацията, единството и заедността. Ние трябва да помогнем на Европа в момента", заяви председателят на ДПС и водач на листата за европейските избори Мустафа Карадайъ от Пристое, където се отбеляза 30-тата годишнина от майските събития.

"Поне за 20 години напред ще се начертае посоката за развитие на Европейския съюз. Освен това обаче - и България има нужда от промяна. Не може с национализъм и ксенофобия, с разделение и противопоставяне да се управлява нашата родина. Ние 1989 година не се борехме за националисти в нашата държава. Ние се борехме за демокрация, за толерантност, за заедност в нашата родина. Затова с номер 20 в края на тоя месец ние ще дадем знака за промяната и в нашата родина", каза още той.

"Както чухме и от господин Ханс Ван Баален - Европа има доверие и вярва на Движението за права и свободи, защото ДПС и в Брюксел, и в София, и в Шумен, и в Каолиново, и в Пристое води еднаква политика. Политика на мира, на заедността, на толерантността, на уважението към различните и обединение на различните. Това е Движението за права и свободи", обърна внимание Мустафа Карадайъ. Той посочи и важността на събития от май 1989 година.

Специален гост в Пристое освен кандидатите на ДПС бе и президентът на ALDE – Партията на европейските либерали и демократи – Ханс Ван Баален. Той каза : Вие почитате всички ваши борци, които са се борили за свобода във време на етническо прочистване. Имената и идентичността ви бяха отнети, културата ви не беше уважавана. Д-р Ахмед Доган и ДПС предложиха да работим заедно за етнически мир. Ние в западна Европа можем само да се поучим от д-р Ахмед Доган, каза още лидерът на европейските либерали.

Много сте, както бяхте тук преди 30 години, когато самозабравилия се тоталитарен режим започна етническо прочистване в България. Не беше Възродителен процес, а етническо прочистване, обърна се към събралите се от трибуната в село Пристое зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Най-срамното и най-жестокото на Балканите, допълни той. И това трябва да бъде казвано винаги, защото трябва да помним тези страници от нашата история. Защото героите, които загинаха в битката за права и свободи са герои на цяла България. Борците за права и свободи нямат етнос и религия, те са герои на целия народ. Правата и свободите стоят над всичко и затова ние тачим толкова много нашите герои – и онези, които са се борили в миналото и онези, които са се борили в близкото настояще, каза още Цонев. И ако всяка година идваме тук, за да отбележим годишнината на тези събития, то е за да помним и напомним на днешните поколения, че битката за права и свободи всеки ден и всеки час, обяви той.

Йордан Цонев заяви, че сегашна България и Европа не правят изключения от това. Тя има нужда от тази битка и затова ви казах, че и България и Европа има нужда от вас. От вашият опит, памет и толерантност, която се роди от болката, скръбта и от тези, които умряха за тази свобода, подчерта Цонев.

Затова от тази висока трибуна ние издигаме нашият глас и казваме, че ние ще дадем на Европа от нашата толерантност и етнически модел. Ние ще дадем на България такова управление, което ще върне децата ни тук, обяви Йордан Цонев.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и екипът на Централния лъч заедно с евродепутати и народни представители почетоха паметта на жертвите от т. нар. „възродителен процес“ в община Каолиново. Ръководството на ДПС поднесе венци и цветя на паметни плочи в кв. "Кус" в Каолиново, и в селата Тодор Икономово, Климент и Пристое.

По-рано председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален откриха паметна плоча мемориал на площада пред община Каолиново, построен с дарения и с подкрепата на общината в памет на загиналите по време на т. нар. „възродителен процес“.

„В миг като днешните, няма как всеки един от нас да не е изпълнен с емоциите, с мъката, с трагедията, която всички сме изживели. Тук пред този паметник, всички ние на висок глас трябва да кажем: „Ние помним!“, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на откриването на паметната плоча.

Тук сме дошли да се преклоним пред героизма и саможертвата, уточни той. Мъдростта ни повелява да направим паметници за тези хора. Мъдростта ни повелява тези паметници да ги има, за да останат в историята, каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС заяви ясно, че ние от ДПС сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние от ДПС сме пазители на мира, стабилността и сигурността в България. Затова имаме нужда от тези паметници. За да се поучим и да вземем от мъдростта на саможертвата на нашите герои, обясни още той.

В село Средковец председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и екипът на Централния лъч присъстваха на откриването на новопостроената джамия в селото с подкрепата на Главното Мюфтийство и община Каолиново. Там бяха и Главния мюфтия на България Мустафа Хаджи и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От електората

    32 8 Отговор
    Къв пазител си ти бе....не можеш да си кажеш и напишеш името на български. Популист долен....
  • 2 Българина

    20 7 Отговор
    Българина

    13 май 2019 | 10:58

    нередност

    Сиреч признавате че родината има нужда от пазене на целостта??? Сиреч вие сте тези които решават дали да е цяла или наполовина и допускате при определени обстоятелства да я разполовите? Къде е данс ?
  • 3 БКП

    17 10 Отговор
    Само партията която реализира Възродителния Процес се грижеше истински за народа и родината.

    Коментиран от #5

  • 4 ТРОПЧО

    16 6 Отговор
    А БЕ ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ГОВОРИШ КО ПАЗИШ БЕ УТРЕ ЩЕ ТЕ ИЗДУХА ТОРНАДОТО ДОГАН И КАТО ОНЯ ПРОШЛЯК ЩЕ ХОДИШ ДА СЕ ОБЯСНЯВАШ ПО СТУДИАТА КАТО УЧЕНИЧКА МУСТАФА НАУЧИ СЕ ДА ГОВОРИШ И ТОГАВА ЩЕ ТЕ СПОЛЕТИ СЪДБАТА НА МЕСТАН ДА ЗНАИШ И ТО МНОГО СКОРО ШМАТКО
  • 5 да да

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "БКП":

    Реализира дръжки ... направиха една недоклатена работа
  • 6 може ли

    17 5 Отговор
    политик който казва че е българин и работи за България, да не може да говори правилно български език (за писмения не знам)?
  • 7 NO KOMENT

    16 7 Отговор
    Не ме интересуват доносници , подлоги,проджници, и ДС.
    А ТОЧНО ТЕЗИ НАНЕСОХА ДОСТЪЧНО МНОГО ВРЕДИ И НА ТУРЦИТЕ И НА БЪЛГАРИТЕ.
    НЕ ИЗБИРАЙТЕ НИКОГА ТАКИВА ПАРАЗИТИ НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА, ПОСЛЕ МНОГО ЩЕ СЪЖЕЛЯВАТЕ .
    ДА СЕ МАХАТ ВСИЧКИТЕ ПАРАЗИТИ СЪЗДАДЕНИ ОТ БКП И ДС .
    Само неграмотник и олигофрен може да му вярва на тези.
    ГОЛЯМО ПРОВЕТРЯВАНЕ И ИЗЧИСТВАНЕ ОТ ПАРАЗИТИ И ВРЕДИТЕЛИ.
    ПЪЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ.
    поздрави от КЪРДЖАЛИ

    Коментиран от #11

  • 8 Ами КОЙ ИСКА ТЕЦове

    9 3 Отговор
    Почна се борбата за раздаване на нови ТЕЦове ХА АХА ХА .
    А този е наказан от бога, не го наказвайте и вие.
    Освободете го , да си живее в заграбеното.
  • 9 Гостилничаря

    15 5 Отговор
    Родината му на тоя е по на юг и по на изток от нашата! Да върви да мисли и да пази нея!
  • 10 прока

    11 14 Отговор
    Най голямото зло на България направи Тошко педала,беше си диктатор и сега гори в ада,раздели хората по етноси.

    Коментиран от #15

  • 11 Руми Димчева

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "NO KOMENT":

    ПРАВИЛНО!
    КАРАДАЙЪ, ЗА КОЯ ЕВРОПА МИ ГОВОРИШ, ЧЕ ТОЧНО ВАС ОТ ДПС ВИ ИСКАЛИ?! ....
    Я НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ХОРАТА, ЧЕ ТОЧНО ТВОЯ ДОГАН, КАТО БИВШ АГЕНТ НА ДС, ХОДЕЛ С ДЕВОЙ
    КИТЕ И ПОСЛЕ ДОКЛАДВАЛ, КАК ПЪШКАЛИ И ОХКАЛИ ...?!
    ВИЕ ЛИ СТЕ ПРИМЕРА!?
    И МНОГО МОЛЯ, НИКОЙ НИКОГА, НИЩО НЕ ИМ Е ОТНЕМАЛ НАСИЛСТВЕНО?!
    РАЗБРА ЛИ!
    ВМЕНИХТЕ НА ХОРАТА, УМИШЛЕ
    НО ПОДОБНИ ЛЪЖИ, ЗА ДА ВИ ВЯРВАТ, НО ВРЕМЕНАТА, ВЕЧЕ СА ДРУГИ?! ... "демократични"?
    ТОДОР ЖИВКОВ ГИ ПУСНА, ДОБРОВОЛНО/ЗАПОМНИ ТОВА/ ДА СИ ХОДЯТ!
    НО, ТЕ КАТО ВСИЧКИ ЗАТВОРЕ
    НИ В ДЪРЖАВАТА И ДЕЗИНФОР
    МИРАНИ, "ХУКНАХА", КАТО ОЧАКВАХА ТАМ ДА ГИ ПРИЕМАТ С "БЪКЛИЦА И ДРЯН"?! НО, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, НЕ СТАНА ТАКА!
    СЛЕД ТОВА, ПОЧТИ ВСИЧКИ СЕ ВЪРНАХА!? ...
    А ТИ, СИ ГЛЕДАЙ КАМПАНИЯТА ТИХО И КРОТКО, ЗАЩОТО СЕ ЧУДЯ, ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ИМАШ ТОЛКОВА "РОДСТВЕНИ" ИМОТИ, ЗАЩО ОЩЕ НЕ СИ ПРОВЕРЕН?
    ПОВЕЧЕ, НЯМА ДА ВЛЕЗЕТЕ В ПОЛИТИКАТА! ....
    И НА ДОГАН, ТРЯБВА ДА МУ СЕ ОТНЕМЕ ВСИЧКО, КАКТО И НА ПЕЕВСКИ! ....
    ТОВА НЕ МОЖЕ, ДА ПРОДЪЛЖА
    ВА ПО ТОЗИ НАЧИН?!
    ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА, ДА ГИ МАНИПУЛИРАТЕ И ДА СЕ ОБОГАТЯВАТЕ С ПО НЯКОЛКО КЪЩИЧКИ, САРАЙЧЕТА И АПАРТАМЕНТЧЕТА, А НАРОДА ДА ГЛАДУВА...НЯМА ДА СТАНЕ!
    РАЗБРАХТЕ ЛИ ВСИЧКИ!?
    УСПЕХ НА КАМПАНИЯТА ТИ!
    Руми Димчева

    Коментиран от #16

  • 12 Преброяване на бесните язовци

    12 2 Отговор
    Мустафа, кажи си и за къщите за тъщи. Колко бяха? Май към 5-6? Кажи, не се срамувай.
  • 13 123

    10 3 Отговор
    Уж българин, ама е помак.Но пък се определя като турчин. На възпоменателен митинг е за възродителният процес, но е част от партия създадена от БКП/ДС.Той мисли за народа, но пък краде пари от него за да има няколко къщи за гости.Както цяло е добър човек, но е малко б.о.к.л.у.к...То бива лицемерие, но това е уникално!
  • 14 име

    8 3 Отговор
    рязан за коя родина говориш?че май не спадаш към българската... с нетърпение чакам деня когато ще ви видя всичките зад решетките или по китайския метод-левче-патронче да не тежите на бюджета
  • 15 О.Ч.З

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "прока":

    Тука вече не си прав по негово време народа беше един след него се появиха разни индивиди и го разделиха за да могат по лесно да си грабят и се появиха хора които са Българи само на хартия или когато им трябва
  • 16 НАСКО ОТ ПРОВИНЦИЯТА

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Руми Димчева":

    Е не точно така Руми, над 350,000 са си в туркия все пак.
    Може да ги видиш всяко лято са тук и си стегнаха къщичките като кукли.
    Но това е без значение сега , защото масово хората от този край работят в белгия, дания , германия, англия даже някои заминаха в канада.
    Тези хора са много работливи пчелички, тях партията не ги е глезила навремето и още от рождение са учени на труд .
    И разчитали само на труда си от тютюна и домашни животни , но едновременно са работили в радовете .
    А хей тия калпазани като този карадайъ и началниците му са безделници и готованци , които са създадени наистина от ДС като МЮЗЕВЕРИ. ( доносници и лакеи) .
    Е сега ще работят за себе си но да речем в норвегия или друга европейска държава.
    Ползата е видима, пенсионираха се в германия или друга европейска държава ,И черпятли черпят, щедри са много и не виждаш алчност и злоба в тях.
    Ние винаги сме живяли супер с тези хора , все още при тях има морал , чест и достойнство.
    С една дума са различни са от нас , честни и дружолюбни са.
    Който не ги познава може да разтяга празни локуми без съдържание.
  • 17 ДПС

    6 2 Отговор
    Ще лапаме пари. Ще лапаме пари. Ще лапаме пари.
  • 18 Юнджел, кьопека, както ме нарече местан

    5 0 Отговор
    Мустафа, говориш против бкп(бсп) които направиха възродителния процес, а си шушукате и коалирате с тях, и през целия преход нанесохте големи вреди на България. Вдигате паметници за възродителния процес, а същевременно правите четки на ония от запад откъдето бкп(бсп) получи инструктажа за възродителния процес. Дпс не сте полезни на България, и заради вас депесарите + бесепарите българските мюсюлмани не сме желани в България, не само че не сте полезни, а и сте вредни за българите и за малцинствата.
  • 19 Мухахахаха

    3 3 Отговор
    И КОЯ И ВАШАТА РОДИНА БЕ? ПИТАМ, ЗАЩОТО АЗ БЪЛГАРИ С ИМЕНА КАТО МУСТАФА, ХАСАН И МЕХМЕД НЕ ПОЗНАВАМ. ВИЖ В ЮГОИЗТОЧНАТА НИ СЪСЕДКА ИМА БОЛ ОТ ТЕЗИ ИМЕНА НО ТОВА НЕ Е БЪЛГАРИЯ. ТАКА, ЧЕ УТОЧНЯВАЙТЕ СЕ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 На баща си син

    3 0 Отговор
    Напоследък се впечатлявам от интонацията на М. Карадайъ. Хайде, няма да се взирам в отсечената, прилична на Хитлеровата и Мусолиниевта реч отпреди ВСВ. Но Мусафата сигурно има учители и ментори. Добре, нека си се сигнализира както иска на първото ниво. На второ обаче: Той живее в България, както баща му, дядо му и не знам още кои са живели в България, Княжество, Царство, НРБ и сега РБ. Страната, в коятоса нахлули османските (това го учехме за разлика от селджукските турци, които само са набягвали по нас, и ми се видят по-приемливи да са били, ама не знам ...) ТУРЦИ -
  • 22 Eagle scout

    3 0 Отговор
    Било квот било през комунизма сега е демокрация би трябвало да сме си простили и изгладили отношенията БСП и ДПС се делят като християни и мюсюлмани ... Факт не отричайте качили се опитвате да дестабилизиране държавата и да направите гражданска война или вътрешно да ни завземете държавата което и да е да знаете колкото и да се тъпчите с пари живота ви струва 50 стотинки
  • 23 На баща си син

    3 0 Отговор
    - ДА СТЕ УЧИЛИ ИЛИ ЧЕЛИ, ЧУЛИ, разбрали в нар. творчество или Дядо Вазов и който и да е от тогава, да става дулма за "османци"? У Вазов съм срещал "османлия", както аз съм 'Плевналия" - а турски казано. Няма османски език, "Туркия ке падне" по Мартин Задека, Яна не дава планинският жител Йово на "ТУРСКА"
  • 24 Мухахахаха

    3 0 Отговор
    Не се притеснявайте, тези анти българи ще се утекат в канала.
  • 25 КОЙ

    6 0 Отговор
    Коя ли е неговата родина?България май не е.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рошко

    2 0 Отговор
    Вие от дупесе сте само пазители на заграбеното от Доган и Пеевски ,жалко само за простия електорат
  • 28 Самолета

    2 0 Отговор
    Мазен дъхльо напусни България.Ти си раковото образование в политиката
  • 29 СТАЛИН

    1 0 Отговор
    ТУРЧИН НЕ СТАВА БЪЛГАРИН КАКТО И ОБРОТНОТО .ИСЛЯМА Е РИЛИГИЯ И НА МНОГО ДРУГИ СТАНИ ПО СВЕТА-ДПС ЛЪЖЕ ХОРАТА И ИСКА ДА ПРАВИ ТУРСКА ДЪЖАВА В БЪЛГАРИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове