15 Май, 2019 21:00 2 320 24

Проф. Константинов: Масовото оглупяване увеличава недействителните бюлетини

  • михаил константинов-
  • избори-
  • гласуване-
  • оглупяване-
  • бюлетини

Надявам се, че са машините за гласуване са хубави, изрази мнение председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване"

Проф. Константинов: Масовото оглупяване увеличава недействителните бюлетини - 1
Снимка: БГНЕС

Има един много интересен момент, занимавам се с недействителните гласове от 17 избори насам. В началото те бяха решително под 5%, дори стигаха под 1,5%, под европейското ниво. В последните години много се вдигна нивото на недействителните гласове, което е свързано с масовото оглупяване на населението. Това заяви във "Всичко коз" по "Канал 3" математикът проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

"Оглупяването е масово, за най-голямо съжаление, обичам да наричам нещата с истинските им имена. Рязко падна качеството на гласуващите и на администрацията. Просто от нашите училища излизат неграмотни ученици, а образованието е основата на всичко", изтъкна професорът.

Според него предимството на машинното гласуване е, че "с машината не можете да произведете недействителен баланс, още повече, че нашата бюлетина съдържа поле "не подкрепям никого".

"За мен това е ползата от машините, че не може да има случайно недействителен глас. Но ако някой се обърка и натисне друго квадратче, тогава може да е гласувал формално вярно, но не за когото е искал. Надявам се, че няма да има фаулове с машините. Но трябва да бъдат обучени хората", каза още проф. Константинов, който погледна като учен на въпроса дали са възможни изборни манипулации с машините:

"По принцип е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Трябва да направим така, че издънки да няма. Готови сме."

Той не смята за основателни съмненията към фирмата от Венецуела, която е производител на машините.

"Самата фирма е от известните производители на машини. Упрекът е по-скоро, че с нейните машини, по думите на самата фирма, са били извършени изборни манипулации. Случаят е известен на публиката по изказвания на самата фирма", подчерта Михаил Константинов.

"Аз не споря за качеството на машините - надявам се, че са хубави машини. Искам да кажа, че тази история - с машинното гласуване, се разделя на две части. Преди да се вземе решението бях против, най-малко, защото в Европа няма такова нещо. Но щом е взето вече решението, трябва всички да направим така, че гласуването да премине с успех. Както в една фирма - до вземането на решение се спори и дискутира, но след като се вземе решение, всички играят за него", каза проф. Константинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализи

    48 14 Отговор
    По-глупав герберски лизач от този има ли?

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сера Стата

    39 9 Отговор
    Г-н Бивш Комунист, аре спри да ни занимаваш с особата си.Няма по долно синьо-червено гюбре от теб
  • 4 Batushka

    42 9 Отговор
    По времето на ГЕРБ!Примерът е много заразителен...аз забелязвам ,че всички тъпаци опитват да подражават на Тиквата говорят басово,тежко със самочувствие което буди много тревога ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 шляпалника

    34 2 Отговор
    Масовото ПОУМНЯВАНЕ води до недействителни бюлетини. Защото хората разбират вече, че изборите не променят нищо! Иначе щяха да ги забранят.
  • 8 007

    20 2 Отговор
    Като гo глeдам, бaя е пoчерпен:( за "блeстящите" му анa_ли_зи гo чepпят яkaта...
  • 9 Мислещ

    18 2 Отговор
    Не, че толкова глупавите се увеличават, колкото умните и нормалните спират да гласуват. То това като с телевизията, вестниците и радиото. Толкова е прогнило всичко, че само най-глупавата аудитория остана, одтаналите отдавна не се лъжат.
  • 10 НАТО ВЕЦ

    25 0 Отговор
    Мишенце, питай Тотев и Цветанов за "недействителните" бюлетини и не обиждай хората, дето ти пълнят гушката. Ааа, кажи на началника, че с тези машини от Венецуела, има реална вероятност вместо тях, да изберем Мадуро ;)))))
  • 11 Гост2

    26 2 Отговор
    А ти си вечната амбър.благодарение на машинации и манипулации по твое време един безмозъчен вече 3 мандата стои начело на държавата за смях на цяла Европа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Незабравка

    20 1 Отговор
    Подлого герберска продажна! Много бюлетини си направил недействителни за да ти плаща бокомутрата! ПРЕДАТЕЛ!
  • 15 Електоратът на ГЕРБ

    16 0 Отговор
    Боко Борисов: " Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме "
  • 16 Цецо апартаментчика

    17 2 Отговор
    Ако някой се обърка и не гласува за ГЕРБ то аз, ще поправя неговата грешка !
  • 17 Голям прос

    13 0 Отговор
    Колкото не могат да се манипулират сметките за телефон, толкова не могат и изборите. Пък и производителите го казват също. При нас манипулациите са лесни, защото после никой не ги търси
  • 18 Малко

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Мъдурко":

    бъркаш. Познавам много слъжители от държавната администрация, които не гласуват за ГЕРБ, не са калинки, даже са по-умни от тебе. Не слагай всички под един знаменател, виж даже и професора какви ги плещи, нали математик, логично мислене и тн. Не всички са неграмотни с такива машини, почти всеки има компютър у тях. Има хора от администрацията които си вършат работата, проблема е ръководството на държавата, съда, лекари и др които обират парите ни. И никои не ги ограничава. Чувал ли си за личен лекар с 11000 на месец? Или съдия с 5000 + хонорари за всяко дело + 15-та заплата за Коледа. Е тия са паразитите

    Коментиран от #22

  • 19 783

    11 1 Отговор
    А! - Как бе? - ГЕРБ непрестанно наливат пари в образованието, понеже било важно за тях! Моля Ви се! Цецо и Винету работят усърдно по темата за ограмотяването. "Бележат успех след успех"!
  • 20 тъй

    8 0 Отговор
    Тъй.Циганите са най- умни.
  • 21 Мисия Лондон 2

    10 0 Отговор
    Най-накрая и той изплю камъчето , че сме територия от дебили.
  • 22 НАТО ВЕЦ

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Малко":

    Нещо не си на ясно, щом правиш паралел между чистите пари на "магистрата" и капитационната сума на JP-то. На първият са си суха пара, след данъци. На вторият са парите, от които трябва да плати заплати и осигуровки на персонала, разходите на фирмата и други текущи сметки и вече, каквото остане са му приходите. Ако мислиш, че е далавера, стани и ти лекар.
  • 23 документите

    1 0 Отговор
    Ама как ще стане недействителна бюлетината, ПРЕДИ, като тя беше листче цветно или с чертички, за конкретна партия? Само ако сложиш две различни бюлетини! 2011г. - ТОМА БИКОВ: „Като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият“ – казваше на съпартийците си Иван Тотев през 2009 г., малко след като Бойко Борисов го беше назначил за областен управител на Пловдивска област. Докато гледах кадрите с изнасящия урок по фалшифициране на избори Иван Тотев, си мислех, че този човек вече е приключил с политиката. Скандалът обаче мина и замина, а човекът си остана на поста областен управител и продължи да си изпълнява задачите като областен председател на ГЕРБ за Пловдив и член на най-висшия орган на партията – Изпълнителната комисия. Затова не се изненадах, когато преди няколко месеца Цветан Цветанов обяви, че Тотев ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Не се изненадах и от безпрецедентните 700 000 невалидни бюлетини на последните избори. Ако ситуацията в България беше нормална, тези хора нямаше да бъдат избрани дори за домоуправители на блоковете, в които живеят.
  • 24 Петър Волгин

    2 0 Отговор
    Ама как ще стане недействителна бюлетината, ПРЕДИ, като тя беше листче цветно или с чертички, за конкретна партия? Само ако сложиш две различни бюлетини, в пликът! Сега няма плик. И една чавка за друга партия, ако си гласувал за БСП - или друга партия не ГЕРБ. Ако е празна бюлетина ще я попълнят за ГЕРБ. НИЩО СЛУЧАЙНО .. И сега с тези машини, с които ЦРУ е искало да нагоди изборите във Венецуела. А всички компютри са собственост на САЩ, чрез операционната система, питай Сноудън.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове