Last news in Fakti

23 Май, 2019 09:49 2 676 33

„Воля“ дърпа гласове от ВМРО, ГЕРБ изпреварва БСП

  • бсп-
  • герб-
  • дпс-
  • вмро-
  • воля

Нагласите на избирателите се определят от скандалите в страната през последните месеци и цялостното разочарование на хората от политиката, както и по-ниския интерес към европейските теми

„Воля“ дърпа гласове от ВМРО, ГЕРБ изпреварва БСП - 1

"Има активизиране на желанието на хората да участват в европейските избори, очаква се около 35-36% избирателна активност. Така се запазва тенденцията за по-ниска избирателна активност на евроизбори, в сравнение с националните." Това каза социологът Геновева Петрова от "Алфа Рисърч". Според нея може да се очаква малко над 2.1 милиона души да гласуват в неделя.

В рамките на предизборната кампания ГЕРБ успя да си възвърне преднината пред БСП, съобщи в предаването "Тази сутрин" по бТВ социологът Геновева Петрова от "Алфа Рисърч". Това се дължи на активизирането на ГЕРБ в кампанията, обясни тя. "Те заложиха на кампания на успехите, която подчертава техните постижения. Те имат и много силна анти БСП мобилизация. Дистанцията между двете партии е от 4.5%", обясни още Геновева Петрова.

"Относителната тежест на "БСП за България" намалява в рамките на кампанията. Няколко са възможните причини за това развитие на нещата и за динамиката в позициите на двете водещи партии. Първата от тях е, че БСП не успя в хода на кампанията да развие и наложи друга тема, освен тази за предсрочните избори." Това според социолозите не е достатъчно да мобилизира допълнителна подкрепа за социалистите.

"Втора важна причина е, че лицата, на които БСП избра да заложи, не успяха да се превърнат в рейтингови политици, които да преборят основния опонент от ГЕРБ. Третата причина е, че при проучването използвахме реална бюлетина – с реалните имена и номера на политиците и партиите, при което забелязахме интересен момент. БСП търпи нещо като технологична загуба от няколко процента, която се ориентира към "Коалиция за България" на Румен Петков", обясни социологът.

ДПС според проучването на "Алфа Рисърч" е на трето място с 13.9%. Подкрепата от 6% от хората решили да гласуват дават много сериозни шансове на ВМРО и водача на листата Ангел Джамбазки да спечелят място в новия европарламент. "Интересното е, че основната конкуренция на ВМРО не идва от партньорите в Обединени патриоти, а от „Воля”, която също благодарение на масираната медийна кампания, която реализира, успява да привлече може би около половината от бившите си избиратели, но и съществена част от бившите симпатизанти на Обединени патриоти", каза още Геновева Петрова.

Другата партия, която има шансове да спечели място в бъдещия европарламент е „Демократична България” с 4.2%.

Според социолога нагласите на избирателите се определят от скандалите в страната през последните месеци и цялостното разочарование на хората от политиката, както и по-ниския интерес към европейските теми, които повишават тежестта на последните дни от кампанията. 58% от тези, които са решили да гласуват, заявяват, че ще пуснат своя вот за партията, на която симпатизират. 15% от хората, които ще отидат да гласуват в неделя са направили своя избор през последния месец. Това са младите избиратели, жители на големите градове, те са по-скоро избиратели на извънпарламентарната десница и национално-популистки формации, сочат данните на "Алфа Рисърч".

Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 19 – 22 май 2019 г., и е реализирано със собствени средства. То е направено сред 1016 пълнолетни граждани, от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдаващ

    48 6 Отговор
    Егати платеното проучване!

    Коментиран от #6, #31

  • 2 Гербаджийски кавал

    34 6 Отговор
    Да де герб дърпа и на президентските избори, тия социолози 5 пари не им струва мнението

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 8333

    24 5 Отговор
    Хахаха вдигате го борисов ама от високо като се падало боляло хахаха
  • 5 Факур

    22 3 Отговор
    Каквото и да напишете на хората им писна и наистина ще се излезе този път да се гласува колкото и да се мъчите да откажете народа да гласува
  • 6 ААА ЩО

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдаващ":

    ДА Е ПЛАТЕНО.???

    Коментиран от #8, #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Guest

    3 6 Отговор
    Само тотален сбърканяк или платен, и нареден "строевак" може да гласува за така показаните партии с изкл., само на Воля. Щото не е объркана от години в лай.ата. Друг е въпросът върши ли въобще някаква!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 какво стана че не вечеряхме

    12 10 Отговор
    Тукашните русофилистици в траур за пореден път ...
  • 12 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Майка ти от гъза в устата":

    черпя те с тия
  • 13 Мигел

    17 18 Отговор
    Нормално,ГЕРБ да води на БСП,то всеки ден след поредната лъжа на Курнела следва оповржение от къде ли не,само от Марс не са писали ,че лъже!Габриел говори за Европейски политики,а Елена за навеса на Борисов и на хорат им писна от глупостите им,тези измислени социолози лъжат мнооого!ГЕРБ ще победят пасмината която е събрала Курнела около нея и в момента се наричат БСП МИНИМУМ С 10% ПРЕДНИНА!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гербаджийски кавал

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "НЕ СЕ ОБЯСНЯВАЙ":

    Мри утайко
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Tiho

    6 6 Отговор
    И кой ще повярва на това, никой няма да гласува за наглите крадци от герб. Не лъжете хората с такива фалшиви, купени проучвания.
  • 20 123

    10 4 Отговор
    Същите тези социолози прогнозираха "убедителна победа" за Цецка Цачева на президентските избори....
  • 21 onq s konq

    4 4 Отговор
    Да СМАЧКАМЕ НА ЗМИЯТА ГЛАВАТА с бюлетина ном.12!

    Коментиран от #26

  • 22 Хехе

    9 2 Отговор
    Точно тази агенция на властта поне един път да бе близко до реалните резултати. И как веднъж не казаха, че бъркат. Утре сигурно разликата ще е 10 процента. На България й трябват нови лица, млади, образовани и с европейско, а не ганьовско мислене. От нас зависи.
  • 23 Червената шайка-терористи.

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "БЮЛЕТИНА НОМЕР 18":

    Не знаете колко уши имате на главата си, шумкари тъпи. Землянкаджии.
  • 24 Бай Благой

    0 9 Отговор
    Отивам за гъби на тези избори.
    Призовавам всички да го направим.

    Коментиран от #28

  • 25 Защо

    4 0 Отговор
    Патриотичния вот е разделен в повече от 5 партии кандидати? Това кой го нареди, да се роят родолюбци в различни формации? Защо не са в една? Какво делят, България ли?
  • 26 Булшитс

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Ша мачкаш на коня оная работа с тая бюлетинка
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Лудетина

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Благой":

    Аз ще хода да наказвам гербери
  • 29 чакал

    3 1 Отговор
    Е, кви са пък тия успехи? Освен да сме на последно място в ЕС по каквито искаш показатели, питайте 3-те милиона дето избягаха от кочината. Става същото като с бай Тошо. Всички вкупом го ненавиждаха, но никой не си мръдна пръста нещо да промени. Жалки овце. Така ще си кретате.
  • 30 гост

    0 0 Отговор
    Воля дърпала от ВМРО? Мислех че дърпа от ДПС. Или може би дърпа от ГЕРБ и дава на БСП.
  • 31 Цвъ Цвъ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдаващ":

    Това е самата истина! Просто им казах, че когато преброя бюлетините, това ще е резултата!
  • 32 критик

    1 1 Отговор
    Последни напъни на ГЕРБ чрез платените "социолози" да си помогнат за манипулирането на изборите. За да се убедите колко е далеч от истината това "проучване" вижте резултата в анкетата на ФАКТИ.
  • 33 макдоналдс тръмп

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ААА ЩО":

    щом не стопляш.....пей батальона....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове