27 Май, 2019 07:27 7 269 63

27 май 1925 г. Обесени са атентаторите от „Света Неделя“

  • атентатори-
  • света неделя-
  • обесване

Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения

27 май 1925 г. Обесени са атентаторите от „Света Неделя“ - 1
Снимка: Изгубената България

На 27 май 1925 г. са обесени извършителите на атентата в катедралата „Св. Крал” Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Денят е Велики четвъртък от Страстната седмица, след два дни е Великден.

На 16 април 1925 г. старата софийска катедрала „Свети Крал” (днес „Света Неделя”) е препълнена от народ. Предстои опелото на убития два дни по-рано запасен генерал Константин Георгиев, опълченец, един от водачите на управляващия „Демократичен сговор”. Присъстват министри, депутати, кметът на София, висши офицери, съратници на покойника от войните за национално обединение.

В 15.20 ч. Софийският митрополит Стефан поема Светото Евангелие от ръцете на дякона. В този миг мощна ударна вълна от експлозия поваля мъже, жени и деца, куполът на катедралата отхвръква, а после се стоварва обратно долу.

Загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, така общият брой на жертвите достига 213. Ранените са 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца, припомня в блога си Дани Иванов.

Целият експлозив от 25 кг е събран в един пакет и е заложен над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Взривен с бикфордов шнур с дължина 15 м, осигуряващ на атентаторите 25 минути, за да избягат.

Атентатът е дело на крайно ляво настроени дейци от Военната организация на БКП. София е блокирана само за минути след експлозията. Разследването е поето от „Обществената безопасност” („Държавна сигурност” на Царство България). Много скоро са разкрити и заловени организаторите и преките извършители на терористичния акт Марко Фридман, Георги Коев и клисарят Петър Задгорски.

Първи е арестуван клисарят Петър Задгорски. Блокадата го сварва на ъгъла на бул. „Княгиня Клементина” (днес „Ал. Стамболийски”) и „Цар Самуил” на път за площад „Възраждане”, където уж трябвало да го чака автомобил. При вида на униформените той се разтреперва и колабира, като привлича вниманието на околните. От него започва разнищването на заговора.

Марко Фридман и Георги Коев са арестувани, без да окажат съпротива. От блокадата се измъкват Никола Петров, (който заедно с Фридман запалват фитила) и Живко Динов, (осигуряващ охраната при поставянето и задействането на взрива) и успяват през Сърбия да избягат за Москва. Ден по-рано е напуснал България и Петър Абаджиев - приносител на коминтерновските пари от Москва за подготовката на атентата. Когато полицията отива да арестува офицерите Коста Янков и Иван Минков, които са сред организаторите на атентата, те откриват огън и накрая се самоубиват.

Пред съда са изправени над 20 души, държавното обвинение иска девет смъртни присъди, но съдът произнася само три - за заловените физически извършители Фридман и Коев и за клисаря Задгорски, който осигурява достъпа до купола. При това съдът настоява да бъде убеден, че клисарят е знаел какво се върши и напълно съзнателно е съдействал.

Преди четенето на присъдата, вземайки последна дума, Фридман заявява, че с ясно съзнание е влязъл в една нелегална организация, с крайна цел - повдигане на въоръжено въстание. Съжалявал, че след Деветоюнския преврат, партията като революционна организация трябвало да застане на страната на един контрапреврат, но тя изменила на идеалите си и го докарала до положението да застане пред съда и да отговаря за избиването на невинни хора.

Няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната присъда на 27 май 1925 г., Фридман пише молба до царя - той моли бесилото да бъде заменено с разстрел. Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения.

Макар в присъдите да не е отбелязано публичното им извършване и въпреки съпротивата на двореца, правителството си поема отговорността - в покрайнините на София на игрище са сковани от масивни греди три бесилки. Под тях има маси, а върху тях са сложени столчета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кирил

    75 15 Отговор
    Това са заслужили безродниците комунисти руски агенти.смърт за терористите

    Коментиран от #44

  • 4 РОБ РОЙ

    34 47 Отговор
    Горките жертви на атентата от 1925г.а две години тези същите жертви даваха заповеди през Септември 1923г да бъдт клани комунисти и земеделци които вдигнаха въстание срещу мизерията в която живееха!!! Гео Милев беше писал :клаха народа така както и турците не бяха клали българи 1923година.

    Коментиран от #6, #7, #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Антон 1

    34 6 Отговор

    До коментар #4 от "РОБ РОЙ":

    Говорим и за деца , не за военно поделение !;(

    Коментиран от #12

  • 7 СссереМ

    52 18 Отговор

    До коментар #4 от "РОБ РОЙ":

    Трябвало е да ги изтрепят до крак,жив комунист да не остане,само са се лигавили,до 44-та е трябвало всички да са утрепани до девето коляно,че да не се ражда повече такъв.

    Коментиран от #11, #54

  • 8 Зъл комунист

    14 22 Отговор
    Май и тиквоча е по-добре да хвръкне във въздуха.
  • 9 Гост

    41 12 Отговор
    А сега техните наследници от Бсп искат да управляват България, докато има глупаци да гласуват за тези боклуци страната няма как да върви напред.

    Коментиран от #15

  • 10 Чъки

    15 16 Отговор
    Мъглиж, Стара и Нова загора, Чирпан, Брковица, Фердинандиво, Буново...... с Поп Андрей! Колко хиляди бяха там жертвите от,, Септемврийското възстание "?

    Коментиран от #18

  • 11 Каквото повикало такова обадило

    10 19 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Е те са пробвали, де! Повечето от лагерите, дето ревете че комунистите са утрепали някви има-няма 14 хил, са направени именно от предишните власти и са поизтрепали още повече.
  • 12 РОБ РОЙ

    19 23 Отговор

    До коментар #6 от "Антон 1":

    Ааааа деца??? а 1923 г. нямаше ли убити деца? Или децата на комунистите и земеделците не са деца?

    Коментиран от #21

  • 13 onq s konq

    26 10 Отговор
    На практика Русия НИ Е "ПОРЪЧАЛА".Затова и си знаем - "На "братушка" вяра да нямаш"!
  • 14 Истината

    33 11 Отговор

    До коментар #4 от "РОБ РОЙ":

    През 1923 по заповед на Москва е вдигнат бунт срещу властта. Водачите на бунта, Георги Димитров и Васил Коларов изпълняват заповедите, след което през Сърбия се спасяват в Москва, оставяйки въстаналите без ръководство. През 1925 година отново по заповед на Москва е извършен атентата в църквата Света Неделя. Това е атентат с най-много жертви, над 250 убити, в човешката история до атентатите срещу от 11.септември. И при двете събития водещи лица са комунисти-русофили. Те винаги са били проводник на руските интереси и са вредели на България.

    Коментиран от #19, #20

  • 15 1/3 гласове от 1/4 гласували

    21 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Уви,едни други комунистически наследници от ГРОБ управляват.
  • 16 Кдкдкд

    25 6 Отговор
    Едните са военни борили се за свободата на България. Другите са безродници съветвани и въоръжени от руските комуняги, които са служили на руските имтереси.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Истината

    17 7 Отговор

    До коментар #10 от "Чъки":

    800 са жертвите от така нареченото въстание, бе путиноид.

    Коментиран от #23

  • 19 Каквото повикало такова обадило

    10 16 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Ако хората бяха живяли добре, никакви заповеди на москва не са щели да хванат дикиш. И далеч не всички са били комунисти.

    Коментиран от #22

  • 20 Хисторик

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Нещо пропускаш че бунта е бил в сговор между БКП, БЗНС, ВМРО последните се извъртат в поскедния момент и застават на страната на Царя. И друго забравяш че БКП и БЗНС пролетта на 1923г.е свалено от власт с военнен преврат от страна на Царя и опозицията!

    Коментиран от #24

  • 21 СссереМ

    16 4 Отговор

    До коментар #12 от "РОБ РОЙ":

    Не,ако е имало са били косвени жертви,но ако искаш да утрепеш пет човека няма нужда да трепеш 500 както са направили тия хубавци.
  • 22 Хисторик

    13 5 Отговор

    До коментар #19 от "Каквото повикало такова обадило":

    Тоя не познава историята както и повечето обаче дават мнения! 1923 г. първо има военен преврат след него идва въстанието, това обаче някои хора усложливо го пропускат.
  • 23 РОБ РОЙ

    7 17 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Между 3500- 5000 са жертвите реката на Буново е била ПОЧЕРВЕНЯЛА там са застигнати въстанниците от армия жандармеря и активисти на ВМРО и са клали народа.

    Коментиран от #25

  • 24 стоян георгиев

    19 8 Отговор

    До коментар #20 от "Хисторик":

    няма никакво участие в бунт на вмро срещу властта.има опит за овладяване на вмро от комунистите и правеики я сателитна организация.наемниците на москва не успяват ,повечето са избити от самата организация като предатели ,но тия дето отселяват се ширят като антибългари демек македонци след 1944 година.прочети за димитър влахов един от отселелите предатели и участник в събитията.и тва че правителството е свалено с военен преврат не е причина да ставаш сателит на друга държава.събитията в българия 1923-25 година не са плод на българските комунисти ,а стратегия на съветските.нито димитров, нито коларов нито преките изпълнители като абаджиев и фридман са имали право да вземат решения.масква им е нареждала те са изпълнявали и обяснявали що постъпват така ,лъжеики последователите си.ставало е хептен смешно в последствие когато москва е сменяла курса и същите хора е трябвало да обянсяват, че решенията им са били грешни ама те въпреки това са били прави.тоя филм го прожектират на тъпаците и до днес.

    Коментиран от #28

  • 25 стоян георгиев

    14 7 Отговор

    До коментар #23 от "РОБ РОЙ":

    глупости на търкалета.реката почервеняла ,давили ги в шлепове и т.н. комунистически басни.има комунистическа статистика с цел героинизирането на загиналите участници ,при нея са опоменати поименно убитите във въстанието ако толкова ти се чете мога да ти дам въпросната статистика правена преди 1989 година и ползвана за исторически извор.загиналите са под 1000 човека.
  • 26 Тръмп

    24 3 Отговор
    Това доказва,че БСП и до днес са Национални предатели и Терористи на заплащане от Москва!!!:):):)
  • 27 Нашия

    4 21 Отговор
    Всичките изтрепани в църквата са клали народа две години по-рано.

    Коментиран от #31

  • 28 Хисторик

    3 9 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Не те знам Стоян ли ди или Стоянка само ми е ясно че не познаваш историята. Лаиците когато почнат да изказват мнение нещата не са добре! Няма сега да седна да ти преписвам фернаните и да задръствам форума. Който иска да знае истината може да си го прочете!

    Коментиран от #32

  • 29 Хрусчов

    12 5 Отговор
    :"..... Ден по-рано е напуснал България и Петър Абаджиев - приносител на коминтерновските пари от Москва за подготовката на атентата...." Е, червени гниди. Това е дългата ръка на червените боклуци от едно време та до днес Това с братята освободители - славянски православен народ. Вярвайте им, че са най-невинните и целия свят ги мрази незаслужено.
  • 30 Тръмп

    15 4 Отговор
    Който вдигне ръка срещу Църквата,трябва да бъде заровен жив!!!:):):)
  • 31 Тръмп

    18 2 Отговор

    До коментар #27 от "Нашия":

    Атентаторите са били същите безмозъчни комуноидни дебили и за това са обесени!!!:):):)
  • 32 стоян георгиев

    12 8 Отговор

    До коментар #28 от "Хисторик":

    стоянка -петрана няма да лъжеш!!!!!!тия опорки ще си ги разправеш пред блока с ударниците от завода дето сега сте алкохолици.тук не!
  • 33 Тръмп

    7 7 Отговор
    Световния тероризъм винаги е поръчан и платен от Москва и КГБ!!!:):):)Аллах-акбаровците също!!!:):):)
  • 34 ТтТ

    11 5 Отговор
    Не мога да разбера русофилите, как тези подли комунистки атентатори, биват все още умаловажавани!?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гост

    11 5 Отговор
    Това са комунистите,гаден пролетариат без ценности.Но и точно така трябва да се постъпва с тях,бесило и край.
  • 37 Генерал

    11 7 Отговор
    Защо пак евтина пропаганда, а не реална оценка на събитието?
    Един факт ,представен извън историческото време , звучи винаги злокобно.По този повод - не трябва избирателно да се осветлява историята, защо например не обясним на поколението и фактите от 9 юни 1923, със съответните фотоси и изказвания. Една История не е едностранчива! За всяко нещо си има повод и причина, така поднесено ми навява мисълта за използването на този исторически факт, без предишните исторически такива, с определена цел.... Така според мен не запознаваме следващите поколения и, в по-лошия смисъл, ги лееекичко заблуждаваме. Историята не търпи избирателни факти, рано или късно всичко излиза наяве, но,предполагам, след като минат поколения и вече няма живи потърпевши, както и заинтересовани от избирателната фактология. С това не искам да бъда разбран погрешно и се определям
  • 38 Генерал

    12 13 Отговор
    Взривът в „Св. Неделя“ е жесток отговор за капиталистическите зверства в България. Тогава български комунисти, без съгласие от страна на Българската комунистическа партия (тесни социалисти) и от Коминтерна, взривява църквата „Св. Неделя“ в София Целта е да бъде ликвидиран цар Борис III, военната и политическата клика на България, виновни за стотиците хиляди жертви в Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война, за жертвите във Войнишкото и в Септемврийското въстание. Атентатът е в отговор на забраната на БКП от страна на капиталистическото фашистко българско правителство, което арестува и зверски убива без съд много нейни активисти и прогресивни българи. Набиращият сила ултраляв уклон в някои среди на нелегалната БКП решава да въздаде справедливост и да накаже виновниците за зверствата в страната – да накаже омразната алчна капиталистическата глутница. Дни преди атентата,"на 11 февруари, е арестуван, изтезаван и убит влиятелния функционер на софийската организация на БКП Вълчо Иванов, а малко след това на улицата са застреляни комунистическите депутати Тодор Страшимиров и Харалампи Стоянов. На 10 март е приета промяна в Закона за защита на държавата, която увеличава правомощията на властите – смъртна присъда се полага не само за дейците на нелегалната БКП, но и за тези, които им помагат и ги укриват. На 26 март е убит Яко Доросиев, ръководител на секцията по оперативната дейност към Военната организация на комунистическата партия. Взривът е план
  • 39 Гост 12

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "БЮЛЕТИНА НОМЕР 18":

    И по 100 пъти да агитираш все тая ...
  • 40 Генерал

    9 10 Отговор
    ...Взривът е планиран и осъществен под прякото ръководство на племенника на Райна Княгиня, ръководителят на Военната организация на БКП и изтъкнатият журналист - герой от Първата световна война - о.з. майор Коста Янков." За смъртта на стотиците хиляди невинни българи е отговорено със смърт – око за око, зъб за зъб ! Поклон пред жертвите на българския капитализъм!
  • 41 Солунския чудотворец

    8 7 Отговор
    Сороснята - я дайте да видим какви ги вършеха същите тия които са били в църквата малко по рано ?!!................ след две балкански и една световна война България е в тежка стопанска криза, цар Фердинанд I абдикира, отстъпвайки мястото си на Борис III. Бедността е повсеместна, почти няма българско семейство, което да не е пряко засегнато – поне един ранен, инвалид или убит във войните, което силно затруднява въстановяването. През 1920 г. на власт идва Българският земеделски народен съюз (БЗНС), който започва някои реформи...........

    Коментиран от #62

  • 42 Солунския чудотворец

    7 5 Отговор
    Деветоюнския преврат през 1923 г., който води на власт правителството на премиера Александър Цанков. Цанков по-късно ще бъде наречен „Кръволока“ заради кървавите репресии над всеки, нарочен за „Враг“. За кратко избухва Юнско въстание, бързо потушено. В него не участва Българската комунистическа партия............
    ............................. Бунтът избухва преждевременно на 13 септември в Мъглиж, до Стара Загора, след Благоевградско, където ВМРО помага на правителството за кърваво потушаване. ..........................
    ......................Мобилизирани са военни от гарнизоните в Плевен, Русе и Шумен и започва кървавото потушаване и ужасяващи репресии. Овладяното от въстаниците бързо е върнато от военните, а покрай преките участници са убити без съд и арестувани хиляди българи.
  • 43 Солунския чудотворец

    9 3 Отговор
    Гео Милев пише „Септември“ по разкази на очевидци – слънчогледите от поемата наистина са били част от оръжието. Въстаниците са много зле въоръжени и в едно от нападенията вземат слънчогледови стъбла от близка нива, които носят като пушки – в здрача на изгрева отдалеч наистина изглеждало, че са въоръжени. ........................
    .........................
    ..........................
    Заради нея Милев е арестуван на 14 май 1925 г., осъден на една година затвор, глоба и лишаване от граждански и политически права за две години. Преди да успее да обжалва присъдата, на 15 май поетът е привикан „за справка“ в полицията и изчезва безследно. Месеци наред семейството му го издирва без резултат. Едва през 50-те години останките му са открити в масов гроб в София. Подобна е съдбата на мнозина, включително журналиста Йосиф Хербст, който в поредица публикации до 1925 г. пише за репресиите на правителството. Става неволен свидетел как офицери изхвърлят трупа на Вълчо Иванов, член на Централния комитет на БКП и описва случая публично. Още на следващия ден Хербст изчезва безследно. Съпругата му Виола, дъщеря на Петко и Екатерина Каравелова, напразно го търси.
  • 44 Бари

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кирил":

    Фридман и Коев !!! По-скоро са еврейски агенти , невежа !!!
  • 45 Main Fürher

    8 2 Отговор
    Трябваше през Аушвиц да минат,че доктор Менгеле да ги излекува.
  • 46 Гост

    7 4 Отговор
    След коментарите на Генерала и Солунския чудотворец, наистина няма какво много повече да се каже. Самият факт, че се взима част от историята от определен момент нататък и се премълчава за събитията, предизвикали този момент, говори за нивото на пропаганда, която се опитва да се наложи.
  • 47 възмездие

    4 5 Отговор
    Така се прави с комунистите убийци Трябва да висят на бесилките и другите да знаят какво ги чака
  • 48 Коментара

    7 7 Отговор
    Като прочете коментарите човек, бързо разбира защо комунистите са разстрелвани и бесени. Въртите-сучите историята както ви е удобно за да оправдаете едно масово убиство с анти-държавен характер! Другарката Нинова по същият безочлив начин оправда избиване на политическия, военния, културния и бизнес елит на България след '44 година. За мен нямате право да се наричате Българи! БКП е антидържавна (първата) партия създадена с подривна цел със средствата на чужда държава, служила на чужди интереси. Смятам, че действията срещу подобно формирувание не подлежат на коментар...

    Коментиран от #50

  • 49 Щайнер

    4 4 Отговор
    Нека позная, тоя Фридман не е ли евреин? За другите не ми дреме, но убиването на деца не може да бъде подминато с лека ръка
  • 50 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #48 от "Коментара":

    Да бе, верно. Въртите-сучете и все до Москва опирате. И всичко това за шепичка центове. А що не прочетеш какво пише Буров по тези въпроси. И после пиши, че и той е агент на Москва.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ввв

    9 2 Отговор
    Смърт за всички комуняги,трепане до последно

    Коментиран от #55

  • 53 ТОЧКАТА

    2 6 Отговор
    мдааа,една новина по долу показва истинското капиталистическо лице---5 милиона за стадион ,на който пасе крава...45 МИЛИАРДА
  • 54 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Комуниста НЕ СЕ РАЖДА
  • 55 555

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Ввв":

    И на Боко Тиквата ли
  • 56 Септември

    1 7 Отговор
    ,,И клаха народа както турчин не го е клал "стих от поемата Септември на Гео милев ...а атентата е отговор на всички тези кланета .. макар че Москва си има други сметки
  • 57 Червената шайка терористи

    4 1 Отговор
    БеСеПед.растите са организирана престъпна група за подривна, антидържавна дейност. Партията на милионерите и милиардерите-капиталисти, 'заграбили алчно на човека труда'.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 АВБ

    2 2 Отговор
    Ген. Георгиев е роден през 1873 г. и по време на освобождението е бил на 4-5 годинки. Следователно не е бил и не би могъл да бъде опълченец, както е посочено в статията.
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Да уточня. Игрището дето са сковани бесилките е Герена...
  • 61 българин

    1 1 Отговор
    А КУРнела кога?
  • 62 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Солунския чудотворец":

    Какви са ги вършили?Трепали са комунисти в името на майка България.
    Ако не са ги убили нямаше да позволят руския вмирисан ботуш да стъпи на българска земя.Царската войска щеше да избие милиони колхозници на Дунава.
  • 63 сдфгх

    3 1 Отговор
    Всяко зло в България идва от прокълнатата Русия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове