Last news in Fakti

1 Юни, 2019 12:55 2 495 36

Протест на родители в центъра на София

  • деца-
  • майки-
  • системата ни убива

Еднакви помощи за приемни семейства и за деца, отглеждани от роднини

Протест на родители в центъра на София - 1

На протест пред Министерския съвет с трикольори и с развети черни знамена родители протестират против политиката на насилствено отнемане на деца от техните семейства. Те искат изравняване на социалните помощи на деца в приемни семейства и на сираци, отглеждани от родини. Организатори на протеста са от националната гражданска инициатива (НГИ) "Системата ни убива".

Протестът събра около 20 души, като приблизително толкова бяха и полицейските охранители.

С неразписани закони се узаконява неправомерното отнемане на деца, скандират протестиращите.

Децата да не се разделят от семейството, категорична беше Вера Иванова и настоя за промени в Закона за закрила на детето. В демонстрацията се включиха и малки деца с плакати "Наказание за съсипаното детство".

Искаме еднаква финансова подкрепа за сираците, настанени в приемни семейства и на тези, които се отглеждат от роднини, каза за news.bg Вера Иванова. По думите ѝ е необходим както контрол, така и механизъм за контакт на децата с родители, изпълняващи съдебни решения.

Исканията са внесени в Министерския съвет и в парламента и ще ги отстояваме докрай. Държавата инвестира милиони в създаването на институции, имитиращи семейства, вместо да подкрепи семействата да си гледат децата. Бедността не трябва да става причина за отнемане на деца, каза още Иванова.

Проблемите са натрупани с години и министър на детето и семейството, каквото беше предложението на Национална мрежа за децата, няма да ги реши, убедена е тя. Няма контрол върху системата и социалните работници, според Иванова. Надяваме се децата да бъдат чути, ако ли не - ще окажем натиск.

Вера Иванова увери, че инициативата ще изчака отговора на институциите и ако не се вземат адекватни мерки, ще преминат към нови протести.

Майките на деца с увреждания се борят за промяна и искат да покажат на властимащите, че са суверен и ще поискат оставки, ако не бъдат чути.

След протеста майките се отправиха на шествие към мястото, на което точно преди година започна техния палатков лагер.

По-рано през деня от социалното министерство увериха в поредна позиция, че не отнемат деца, а извеждането на дете от семейството е крайна мярка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    25 19 Отговор
    Виждам познати платени лица! :)

    Коментиран от #6

  • 2 Лошо лошо лошо

    12 20 Отговор
    Айде, тия пак ги изкараха !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Я тояга я

    16 24 Отговор

    До коментар #2 от "Лошо лошо лошо":

    БСП и цялата т.н. ,,опозиция,, си намери пак забавление!

    Коментиран от #5

  • 4 иванчо

    12 20 Отговор
    едни и същи маймуни си протестират
  • 5 ОТВРАТЕН

    23 9 Отговор

    До коментар #3 от "Я тояга я":

    В България истинска опозиция няма ! Има една измет от червени олигарси, която пречи на нормалния живот

    Коментиран от #13

  • 6 За няколко лева повече

    12 19 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Ами те протестират и срещу нормалността а все едни и същи ! До кога ще ги търпим ! Довечера със сигурност ще блокират Орлов мост !

    Коментиран от #7, #33

  • 7 БОко ДОко

    12 18 Отговор

    До коментар #6 от "За няколко лева повече":

    Трябва органите на реда да ги приберат на топло!
  • 8 пипи дългото чорапче

    19 1 Отговор
    Лошо ли е детските да се увеличат на българи които работят или на български деца които ги гледат баба и дядо защото родителите са починали?А на семейства българи които са на минимална?Помислете за семействата в провинцията

    Коментиран от #16, #32

  • 9 Само майките

    20 4 Отговор
    Само майките в тая държава имат по големи топки от мъжете. Протестират до край. Аз като отида до София на протест, новите софиянци си пият кафенце в заведенията, а се оплакват от ниски заплати, престъпност и корупция.
  • 10 ДАААА

    5 11 Отговор
    НИНОВА И ХОРАТА С КОИТО СЕ ГЪБАРКА ТАЯ НАГЛА ПРЕСТЪПНИЦА !
  • 11 Борисов НЕ е

    7 2 Отговор
    Социален, едва ли ще помогне!
  • 12 Българин

    6 10 Отговор
    За няколко копейки отново на улицата !

    Коментиран от #29

  • 13 Стадо

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "ОТВРАТЕН":

    Става въпрос за отнемане на деца и даването им на приемни семейства КАТО БИЗНЕС. ,,Скандинавски модел" с тази разлика, че част от парите се връщат към бюрокрацията. И на тъпаците от форума не го пожелавам - нещастниците още преследват комунисти

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Викайте

    4 4 Отговор
    Танковете!!! Какви протести, всичко е точно!
  • 15 ХА ХА ХА

    7 7 Отговор

    До коментар #13 от "Стадо":

    ЗАПЛАХИ ОТ СРЕДНОЩНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЕЧЕРИНКИ , НО НА НИНОВА ТАКИВА ЕЛЕМЕНТАРЯГИ И ТРЯБВАТ !!!
  • 16 Ханко от село Осеня

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "пипи дългото чорапче":

    Абе то не е лошо , но ако разчиташ на тия помощи , ако те са ти причината да раждаш , нали си имаме едни такива племена вече , и ако си пред дилемата дали ако имам 50 лв горница на месец да си родя дете , ами не раждай по добре

    Коментиран от #22

  • 17 Овчар

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Стадо":

    Не зная за какво говориш , то все още няма закон , не е казано и дума за това , няма нищо , не е прието нищо , не е внесено за приемане нищо , за какво блеят тия овце.
  • 18 ФАКТ

    4 2 Отговор
    Истината е,че много мъже не се интересуват от децата си !!! Интересуват се от чужди жени и приятели и затова има и изоставени семейства и деца !!! Всичко зависи от нас хората !!! Ако хората станат ПО-ОТГОВОРНИ,няма да има нужда от ИНСТИТУЦИИ дори !!! Държавата помага в извънредни случаи и на децата без родители !!!!Не трябва да има безотговорни родители и хора!!!! А също и безотговорни политици !!!!
  • 19 Гербер

    0 3 Отговор
    Борисов е умен политик, ще оправи нещата.

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 С.В.

    3 0 Отговор
    Какъв холандски модел бе хора.До вчера пискахте че няма Закон за защита на детето,сега пак не ви харесва. В България за съжаление децата не са защитени в семействата си.Знам много деца за които не се грижат добре родителите,оставени на самотек,тормозени и малтретиранибез някой да се интересува от тях. Така че не пишете глупости че децата се извеждат насила от семействата. Напротив,все още много малко семейства не се санкционират за безотговорното си отношение към децата. Вижте само престъпноста на малолетни последните 2-3 години и ще видите какви са"родителите"? и как се грижат за децата си. Би трябвало такива като тях да влизат и в затвора щом се вземе детето им/или децата/.80% от днешните "съвременни,млади родители" би трябвало да се санкционират и да не раждат.Имам десетки примери пред очите си ежедневно.

    Коментиран от #24

  • 22 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ханко от село Осеня":

    Прав си, но помощите за дете във всички случаи трябва да са еднакви. Защо да са повече в приемно семейство? Те като не могат да гледат дете къде на майка си в лявата шатра са тръгнали? Те защо разчитат на тези пари? Двойните стандарти трябва да престанат.
  • 23 До С.В.

    2 0 Отговор
    А според теб мъжете или жените не си гледат децата ??? Кои са най-безотговорни-мъжете или жените ???? От лични наблюдения,аз виждам,че мъжете не оставят пиенето,пушенето,събиране с приятели,а това води до неприятни последици за децата !!!! Те не отделят време за децата си,а за компании с приятели и други жени!!!! Не уважават жените си и създават проблеми с поведението си !!!! Такива мъже ,следва да се наказват,а досега такива наказания няма !!!! Същото трябва да е и за жени,които не си гледат децата !!!!
  • 24 Логиката нещо...

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "С.В.":

    Цитат: "все още много малко семейства не се санкционират за безотговорното си отношение към децата.". Ако "много малко семейства Н Е С Е се санкционират", значи ли това, че "много СЕ санкционират"???

    Коментиран от #26

  • 25 пипи дългото чорапче

    6 0 Отговор
    До Ханко от село Осеня:Не да се разчита като основен източник на доходи а да има критерии:работещи родители,децата на уще и с успех и да измислят другите.Защо пък да не се насърчи раждането на трето дете в български семейства,нали има демографска криза.За едно цигани щом държавата дава 400 лева да даде и 50 лева поне на българче
  • 26 Уффф

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Логиката нещо...":

    Едното "се" в " много малко семейства Н Е С Е се санкционират" е в повече.
  • 27 10 години минимален напредък

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гербер":

    Да той оправи група хора, но болшинството от народа негудува? Не мога да разбера едно. България има реална възможност за производство, защо не се инвестира в това, а се търсят чужди, които са наети от други чужди...? Защо не се привличат клиенти, а се привличат представители на тези клиенти? От комисионни губим ние, продаваме се евтино и на Запад ни мислят за страхливци и глупаци! Борисов е виновен защото продава труда и честа ни! Едно време ни уважваха много имахме кисело мляко, розова вода, лютеница, силна тежка индустрия- заводи.... сега какво имаме МЕНТАЦИ! Кой е виновен БСП ли, СДС ли, ДПС ли? Партия Театър ли? Бойко Борисов е виновен, 10 години са това!!! Аз с очите си видях на Запад как за 6 месеца едно малко селце промени коренно инфраструктурата си...този човек 10 години та и повече му трабват за да направи нещо! Некадърник, проклет да си Борисов!
  • 28 Западната ЦИВИЛИЗАЦИЯ ще ни погуби !

    5 0 Отговор
    Целта на КАПИТАЛИЗМА не е както някога - все по- пълното задоволяване , научно обоснованите ПОТРЕБНОСТИ НА НАСЕЛЕНИЕТО ! Капитализма има ЕДНА ЦЕЛ - ПЕЧАЛБА, ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ, ЗАБОГАТЯВАНЕ, ЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ . Няма нищо лошо да си ЗАМОЖЕН, ОБЕЗПЕЧЕН, БОГАТ и БИЗНЕСМЕН - но защо забравиха. РЕЛИГИЯТА
    и нейните критерии за : - ДОБРО и ЗЛО , за ЧОВЕКА, ДУХА, МОРАЛА, НРАВКТВЕНОСТТА , КУЛТУРАТА и ОБРАЗОВАНИЕТО произтичащи от там ? До кога ще се надяваме че днес в тази Демокрация ще усетим , че " ЧОВЕК ЗВУЧИ ГОРДО " ? До кога ще вярваме че ПАРЛАМЕНТА КОВЕ ЗАКОНИ В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИТЕ - гражданите, народа и нацията ? НИЩО НЯМА да се промени щом РЕЛИГИЯТА , ИСТОРИЯТА , ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА не са обект на ИНТЕРЕК от Бруталният Криминален Капитализъм ,наречен "свободен " СВЯТ ! НАС НИ ЛИКВИДИРАТ - БАВНО ЧРЕЗ РАЗЛОЖЕНИЕ НА СЪЗНАНИЕТО НИ !

    Коментиран от #30

  • 29 "БЪЛГАРИН", alias "ИСТИНАТА";-) ;-) ;-)

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    От тези два "прякора" каква тънка ирония блика, какво неподправено чувство за хумор струи...
  • 30 Адмирации

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Западната ЦИВИЛИЗАЦИЯ ще ни погуби !":

    Уважавам това което сте написали. Само да допълня, ако позволите Религията е хора които се боят от АДА, а духовността е за тези които са били вече там. Нищо не пречи на Капитализма и Социализма да вървят ръка за ръка. Има примери и държави където тези две неща работейки заедно правят живущите им напълно задоволени от към качествен живот! Ние българите също можем, но ни трябват Лидери, хора осъзнати. Това което се разиграва на политическата сцена в България е цитирам “некачествен материал”!!!
  • 31 А стига бе!

    2 5 Отговор
    Айде, пак тия платени Черни тениски на барикадата! И Деня на детето успяха да опорочат!
  • 32 Многодетна висшистка

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "пипи дългото чорапче":

    Аз съм многодетна майка с големи деца,не съм нито била безотговорна,не съм циганка, но някой ако искаше да ми вземе дете щях да го нарежа на парченца
  • 33 Грешка в разписанието!

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "За няколко лева повече":

    Цитат: " ... те протестират и срещу нормалността ... ". Образ, протестът срещу нормалността (парадът на долните леви ...онакива, дето с тях шофьорите дават газ, набиват спирачка или сменят скоростите) ще бъде на 8 юни, имаш цяла седмица, за да се включиш!
  • 34 ФАКТ -до 28

    1 4 Отговор
    Не ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, А ТАКА НАРЕЧЕНИЯ КОМУНИЗЪМ и Комунистите унищожиха ИЗТОЧНИТЕ ДЪРЖАВИ!!!!! Ярък пример -ЗАПАДНА и ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ !!!! ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ е къде по-напред от ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ !!!! ФАКТ !!!! ЗАЩО ТОГАВА хората бягат на ЗАПАД ??? Балканските държави са много изостанали !!!! И въобще хората са изостанали в мисленето,което е РЕЗУЛТАТ от управлението на Комунистите!!!!!! -По-добре ЗАПАДНО мислене,отколкото БАЛКАНСКО !!!!
  • 35 ФАКТ

    1 4 Отговор
    За Комунистите,беше да има по-малко мислещи хора !!!!! И да се съгласяваш с техните доводи и оценки !!!! Който мисли различно го унищожаваха !!! Трябваше да си съгласен с тях,иначе лошо !!!
  • 36 Крис

    0 0 Отговор
    Това е страхотно. Но да имат и същите задължения.
    1 Да ги гледат докато ги осиновят.
    2. Да минат същия курс като приемните родители. Обикновено около 9 месеца.
    3. Да Извадят същите документи които и приемните родители.
    Наредба за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях. Според Чл.8 от нея те могат да се разпределят по следния начин:

    Чл. 8. (1) Кандидатите за приемно семейство подават заявление съгласно приложение № 1 до дирекция "Социално подпомагане" по настоящия им адрес. Към заявлението трябва да се приложат:

    1. ксерокопие от документи за самоличност;

    2. документ от ЕСГРАОН(представлява национална система за гражданска регистрация на физическите лица в Република България и е източник на лични данни за тях), че не са поставени под определено запрещение, не са лишени от родителски права или не са с ограничени родителски права;

    3. декларация, че не са налице обстоятелствата по чл. 32, т. 4 - 7 от Закона за закрила на детето;

    4. медицинско удостоверение, че не страдат от болестите по чл. 32, т. 8 от Закона за закрила на детето;

    5. документ, удостоверяващ, че кандидатите не получават месечни социални помощи по реда на Закона за социалното подпомагане, освен в случаите на кандидати за професионално приемно семейство;

    6. свидетелство за съдимост;

    7. документ, удостоверяващ, че срещу кандидатите за приемно семейство не е образувано наказателно производство за умишле
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове