3 Юни, 2019 08:49 1 284 17

Протести срещу Стратегията за детето в няколко града

  • стратегия за детето-
  • протест

Те скандираха: „Долу ръцете от нашите деца“

Протести срещу Стратегията за детето в няколко града - 1
Снимка: БГНЕС

Протести срещу Националната стратегия за детето се проведоха в редица градове в страната за четвърти път. Протестни шествия се състояха в София, Велико Търново, Варна, Бургас, Сливен и други градове, като в тях се включиха стотици граждани.

Заради лошото време протестите бяха по-малобройни, затова организаторите от Национална група „Не на Стратегията за детето 2019 – 2030“ съобщиха, че на 9 юни (неделя) ще се проведе нов масов протест в столицата.

В късния следобед в София се събраха десетки родители. Протестното шествие тръгна от НДК, като премина през бул. „Витоша“ и стигна до Министерски съвет. Оттам протестиращите се отправиха към пл. „Народно събрание“.

Те скандираха: „Долу ръцете от нашите деца“. Полицейското присъствие в района беше засилено. В момента работата по стратегията е спряна по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради негативните обществени реакции към проекта.

Протестиращите настояха за отхвърляне на документа, участие на гражданите и родителите в написването на нов подобен документ, връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз „в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкият финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, възпрепятствани да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства.

Родители излязоха на протест и във Варна срещу водените според тях антидетски и антисемейни политики в страната. Протестиращите се събраха пред катедралния храм "Св. Успение Богородично", откъдето тръгнаха към площад "Независимост". Един от организаторите на протестите във Варна - Павлина Тодорова, обясни, че за пореден път родители излизат на протест не заради оспорваната Национална стратегия за детето, а срещу редица закони, които съдържат голяма част от вече "замразената" стратегия.

Според нея в държавата се прокарват близо 27 закона, които отново съдържат елементи на ювенална юстиция, сексуално образование в ранна детска възраст, извеждане на деца от семейства и др. Протестиращите поискаха управляващите да вземат предвид техните искания и да работят за законодателство, което защитава правата на семейството. По думи на друг от организаторите на протеста - Михаела Берова, подкрепата в социалните мрежи вече наброява близо 106 000 души в национален план, а във Варненско - близо 6 000 души.

Граждани се събраха на протест и на площад „Майка България“ във Велико Търново. Основното, за което недоволните родители настояват, е ясно и категорично да се заяви, че няма да има такава стратегия, която според тях ограничава правата им спокойно да отглеждат наследниците си.

Красимира Станева-Ахмедова от организаторите на протеста обобщи, че родителите искат още отмяна на промените, които са гласувани „тихомълком и без кворум”. Протестиращите уточниха, че имат подкрепата на Българската православна църква, Главното мюфтийство, омбудсмана и някои медии. Те заявиха, че организирането на митинги и шествия ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на родителите.

Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе и в Бургас. В него участваха предимни родители със своите деца, които са против стратегията за детето. Събраха се близо 100 души. Те се обявиха и против настройването на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Развяваха плакати с надпис „Не пипайте децата ни”, а много от участниците носеха балони и трибагреници.

Шествието започна от църквата „Св. Иван Рилски”, премина по централната улица „Александровска”, съпроводено от викове „Долу ръцете от децата ни”, и приключи пред сградата на Общината.

Родители от Пловдив също излязоха на протестно шествие. Маршрутът им бе от Джумаята до Централна поща. Те вървяха със знамена, някои бяха довели и децата си. Шествието приключи бързо заради силния дъжд. Протестиращите се обявиха против законовите промени и за отхвърляне на Проекта за националната стратегия за детето.

В Сливен също се състоя протест. Инициаторите се обявиха срещу противопоставянето на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Освен това протестът беше насочен и срещу джендър идеологията.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви, че национална стратегия за детето няма и определи протестите като безпочвени. От социалното министерство също не веднъж заявиха, че протестите срещу стратегията нямат основание, тъй като работата по проекта е спряна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много смешно

    5 12 Отговор
    Не знам какво значи ,,джендър идеология,, понеже сексуалните настроения, определено не са никаква идеология, тъй-като това са биологични аномалии, а това няма нищо общо с политика. Та не разбирам защо се класифицира като идеология

    Коментиран от #9, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Byg

    5 16 Отговор
    Нагледен пример какво е "професия протестиращ" . Те не знаят против какво протестират , ова против което си мислят че протестират , го няма , не съществува , бих казал смешна работа , но е тъжно как лесно се подкарват овцете по площадите .

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хайде

    14 3 Отговор
    Да се направи един референдум и да се приключва с този въпрос окончателно, а не само да забулва временно и да се чака удобния момент да се пробута.
  • 9 самуил

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Много смешно":

    Прочети малко за сатанизма и ще разбереш
  • 10 Голям Слон

    14 3 Отговор
    Никой не ви е разправял какво е в Европата преди да поискате ЕС?! Не са ви казвали как кръвосмешението в Португалия е законно. Не са казвали за немските наръчници за бащи, които ги учат на клиторни масажи. Не са споменавали за узаконяване на педофилията. Нито за отнемане на деца за щяло и нещало. На ви сега... Продължавайте да гласувате за европейски ориентирани партии.
  • 11 лилиПута

    1 15 Отговор
    Някой знае ли каква е стратегията. Не. Защо протестират кавалите? Защото е част от хибридната война.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Доби

    6 2 Отговор
    Еврейски боклуци сопата има два края така , че хубаво си правете сметката.
  • 15 Именно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Много смешно":

    Заради по-широкото социално отражение което има в днешно време - тоест почти всеки все едно от кой лагер има някаква мисловна нагласа по въпроса, а и се пропагандира определена нагласа за универсална.
    Но да, идеология е малко доста пресилено.
  • 16 Кукушмук

    5 1 Отговор
    Хиляди години не е имало нито НПО - та нито партии или стратегии за децата, но хората са живяли по - добре. Днес всичко което се прави е единствено в ущарб на обикновените хора които работят и плащат данъци. Да сте чули някой да вземе деца на цигани или евреи? Няма и да чуете защото те са по - равни от другите. За сметка на това има отнети стотици български деца чиито родители са бедни и едвам оцеляват. Вместо да им помогнат от социалните служби те им вземат децата и ги дават на чужди хора срещу добро заплащане които често ги бият или изнасилват, но затова не се говори. Ако това не е изродщина здраве му кажи!
  • 17 необходими

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "лилиПута":

    ЛилиПутка ? егати името
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове