Last news in Fakti

7 Юни, 2019 21:11 2 226 46

Прокурор не разследва разлепването на плакати на Хитлер

  • хитлер-
  • плакат-
  • бургас

От Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" изразяват и възмущение и тревога

Прокурор не разследва разлепването на плакати на Хитлер - 1

Бургаската районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу граждани, разлепили плакати на Адолф Хитлер и нацистки символи.

Плакатите бяха разлепени в чест на рождения ден на Хитлер - 21 април 2019 година, точно пред входа на Съдебната палата на пешеходна зона, която е популярна за разходки на гражданите на Бургас. След подаден сигнал към МВР, полицията е установила извършителите на деянието - трима мъже на възраст между 17 и 44 години, придружавани от 17 годишно момиче. Цялата преписка от дознанието и предварителната проверка е била изпратена в Районна прокуратура Бургас с мнение за образуване на досъдебно производство срещу лицата, припомня news.bg.

От Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" изразяват и възмущение и тревога, че с отказа да разследва случая на практика от прокуратурата дават "зелена светлина" за бъдещи подобни прояви и негласно поощряват разпространителите на крайно опасната нацистка идеология.

От районната прокуратура официално са заявили за "Алеф", че отказват да образуват досъдебно производство и разлепването на плакатите с нацистка пропаганда е квалифицирано като "дребно хулиганство". Районна прокуратура са отказали да предоставят каквато и да било допълнителна информация за мотивите на това постановление, както и името на прокурора, който го е издал.

По-късно през същия ден от Апелативна прокуратура Бургас са сигнализирали Окръжната за извършване на незабавна служебна проверка за отказа за провеждане на наказателно производство.

Предстои повторен анализ на събраните при проверката данни от Окръжна прокуратура - Бургас и ревизия на акта на Районна прокуратура - Бургас, с оглед преценка за извършено умишлено престъпление от общ характер, уверяват от Окръжна прокуратура Бургас.

През годините в Бургас има черна серия от подобни инциденти, включително и изрисуването на нацистки символи върху еврейската Синагога и нейното последващо подпалване. На много места в града и публични зони могат да бъдат забелязани изрисувани нацистки символи, като до момента извършителите са неизвестни и не са били подведени под съдебна отговорност, заявяват още от "Алеф".

На фона на всичко това сегашният отказ установените лица, разпространяващи нацистка символика и пропаганда от месец април 2019 г., да бъдат обвинени от прокуратурата превръща българската съдебна система в скрит съучастник на наонацистката пропаганда. Нежеланието на прокуратурата официално да обоснове тези свои действия поражда много тежки и болезнени въпроси.

Център "Алеф" призовава всички представителите на трите власти в България, включително и Върховна касационна прокуратура и комисията по "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС" към Прокурорската колегия на ВСС, да преразгледат постановлението на Бургаска районна прокуратура, с което на практика се легитимира публичното разпространяване на нацистка пропаганда на обществени места и се приравнява с действия като счупване на прозорец или псувня и заплащане на глоба от 10 до 200 лв.

"Ние считаме, че разлепването на плакати на Хитлер с нацистки символи по случай неговия рожден ден пред Съдебната палата в Бургас не е обикновено дребно хулиганство, а демонстративен акт, подбуждащ към расова, етническа непоносимост, както и престъпления срещу човечеството. Подобни действия са съставомерни и представляват престъпления, както по силата на Наказателния кодекс на Република България, така и на приетите от страната ни европейски законодателни директиви."

Припомняме, че вчера в Районна прокуратура в Кюстендил започна разследване за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза. На различни места в града бяха разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война - Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    52 4 Отговор
    Народът се събужда от транса си.

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А ще

    34 6 Отговор
    раследват ли плакати на сталин ?
  • 4 По-добре

    48 5 Отговор
    нацистите, отколкото ционистите!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пешо

    39 4 Отговор

    До коментар #2 от "Краси":

    Какъв затвор, какво разследване? Голяма работа станала. Премахване на плакатите, глоби и е достатъчно. Или на ЛГБТ и евреите им се напълниха гащите.
  • 7 СссереМ

    7 12 Отговор

    До коментар #4 от "По-добре":

    Най много са комунистите.
  • 8 Иванов

    40 1 Отговор
    Шалом трябва добре да разбере, че тук все още е България и ако не им харесва- чаоо! И не подкрепям нацизма, тук те са малцинство най- много стотина души, но щом същите тези, но американски евреи ни задължават да търпим содомитски прайдове и те ще изтърпят един плакат. Стана ли ясно???
  • 9 Запознат

    34 1 Отговор
    Цялата държава трябва да бъде облепена с тези плакати.

    Коментиран от #10

  • 10 Иванов

    3 12 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Това би било прекалено.
  • 11 безпартиен

    22 3 Отговор
    Значи с петолъчка,сърп и чук може,а със свастики не?!?Що,бре?По времето на социализЪма/комунизЪма по малко народ ли е избит по света?Нека най-после да се приравнят тези престъпления и да се започне на чисто!В противен случай отново ще се въртим в кръг "кой бил пръв" и" кой повече"!!!Но като знам,че няма политик който да го предложи дори в една отделна страна,то значи вече "комунизма" е победил и всичко е решено!
  • 12 Юдеоболшевики

    23 3 Отговор
    Комунистите сте измислени от еврвите
  • 13 Снайперистът

    2 25 Отговор
    ФЮРЕРА ГНИЕ В АДА !
    Милиона жертви на тъпия ефрейтор.

    Коментиран от #31

  • 14 JPower

    29 4 Отговор
    Щом чифута надава рев, значи сме в правилния път!!! Свастиката не е нацистка, а българска-тракийска.!!! Даже и Буда е носил свастиката. Евреите убиха Исус и забраняваха неговото учение..не че нещо ,ама Хитлер е подобен, само историята, но след много години,ще докаже,че Хитлер е бил прав!!!
    17. Аушвиц и газовите камери.

    Аушвиц се счита за най-известният нацистки център за изтребление. Казвано ни е, че там систематично са избивани стотици хиляди затворници – най-вече евреи. Всички сме чували и за прословутите газови камери. Но, истински ли са те?

    Фред Лейхтер е водещ специалист в Америка по проектиране и производство на оборудване за екзекуция, включително газови камери. През 1988 г. Лейхтер взима проби от стените на предполагаемите газови камери в Аушвиц, Биркенау и Майда́нек (познат и като Люблин).

    Лейхтер не открива цианиден остатък по стените, което е било задължително, ако са се използвали като газови камери.

    През 1991 г. полското правителство повтаря тестовете, за да опровергае откритията на Лейхтер, но те получават същите резултати.

    Въпреки, че уж 6 милиона евреи са загинали в газови камери, няма направена аутопсия на нито едно от телата, с което да се потвърди смъртта от отравяне.

    Всъщност повечето от загиналите хора през ВСВ са умрели от тифус или глад, а от стотиците снимки с трупове повечето са на загинали германци от бомбени атаки.

    Но, нека за момент да отхвърлим всички доказателства и да приемем, че е имало газови камери.

    Коментиран от #25

  • 15 JPower

    18 2 Отговор
    17. Аушвиц и газовите камери.
    Но, нека за момент да отхвърлим всички доказателства и да приемем, че е имало газови камери.

    За да се убият 6 милиона евреи в газови камери, ще са нужни 68 години.

    https://anonybulgaria.wordpress.com/2016/01/11/adolf/
  • 16 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Сто години ...требва да минат поне 100 години
  • 17 Иван

    5 18 Отговор
    В районната прокуратура очевидно работят идиоти. Дано ги притиснат от европейския съюз да предприемат адекватни мерки.

    Коментиран от #24

  • 18 643

    25 2 Отговор
    Що да ги разследват?! Да не би някой да разследва гей плакатите и листовките?
  • 19 Main Fürher

    19 2 Отговор
    България с фюрер или дуче!Долу Русия,долу Китай,долу САЩ,да живее свободна България!!!
  • 20 S s овес

    0 23 Отговор

    До коментар #5 от "Новата раса":

    Ефрейтора е виновен за смъртта на милиони бели мъже,жени и деца.Всеки негов симпатизант е психично болен и враг на бялата раса и човечеството.
  • 21 Да слезем от стълбата

    20 0 Отговор
    Евреи са Жорж Сорос, Гад Зееви, Соломон Паси, Александър Божков, Елена Поптодорова, Гей Станишев...

    .
  • 22 Jes

    21 0 Отговор
    Слава на Фюрера ! Той беше прав!
  • 23 Авwer

    22 1 Отговор
    Европа за европейците а България за българите!!! Неканените гости като евреи и цигани могат да се чувстват свободни да вървят в своите родини.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хайл

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "JPower":

    За това евреите всячески се опитват да попречат за ревизиране на така наречените престъпления в "газовите камери" като има и починали "при неизяснени обстоятелства" случайни катастрофи и други,хора опитващи да установят официалната истина.принуждавали са хора да замълчат с заплахи и терор...никога не са убивани евреи тенденциозно както се опитват да се изкарат самите такива-имало е фрапиращи случаи на "концлагеристи" с един и същи номер убивани преди да се родят,несъвпадащи години на раждане и имена...
  • 26 Tanya

    15 0 Отговор
    Хитлер даде толкова много на България и на целият свят. Всичко което каза или направи беше правилно и времето го доказа. Sieg Heil!
  • 27 Иванов

    7 7 Отговор
    Братя, пишете глупости! Нацизмът, ционизмът и османизмът са едно и също нещо и не водят към добро. Всички хора сме братя и единственият ни проблем е социален, а не расов или религиозен. Проблемът ни е, че 99% от нас сме управлявани от 1% мултимилиардери, които ни правят на маймуни и ни разделят за да ни владеят по- лесно. Това трябва да го усетите добре!

    Коментиран от #37

  • 28 S s овеса

    3 10 Отговор
    Коне с капаци и задръстени болни мозъци,отворете си очите и вижте цялата картина или последствията от действията на издухания ефрейтор ,който много успешно си изпълни поръчението.Кои го финансираха ?

    Коментиран от #30, #39, #40, #41

  • 29 ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

    15 0 Отговор
    ФЮРЕРА НИ ДАВА ОТНЕТИТЕ ОТ НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР ТЕРИТОРИИ СЛЕД ПСВ.ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!
  • 30 Сега

    19 0 Отговор

    До коментар #28 от "S s овеса":

    Шекелите се виждат от джобовете ти. Върви на гей парада сред сродните ти души.

    Коментиран от #34

  • 31 Прочети книжки,

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Снайперистът":

    Дали Бог обвинява Хитлер? Бог не обвинява никого ! Само дава възможност, да се поправи, в следващи прераждане! За , Бог, Хитлер е справедлив, да!
  • 32 Защо евреите убиха г-н Луков?

    12 0 Отговор
    Четете за Луков, велик българин, а не еврейски терорист, сегашен деспот, крадец ма кашкавал !

    Коментиран от #35

  • 33 Защо но гъбарка те?

    3 0 Отговор
    Какви СС тези Шменти капели ? Абе комунета долни, за кюстендилецът , И
    Ушком не знам какъв се бил, библиотекарят, де! И кво пише, на български, за грижа?! Не бол попаднал на нашите шумкаро, да го убият и живял до дълбоко старини!

    Коментиран от #36

  • 34 S s овеса

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "Сега":

    За шекелите и американските бази в Европа заслугата е на издухания ефрейтор.Той и такива като него са марионетки в ръцете на тия които най ненавиждат.
  • 35 Хайл

    15 0 Отговор

    До коментар #32 от "Защо евреите убиха г-н Луков?":

    Знаеш ли,преди 2-3 години едно момче от Финландия беше тръгнало с автобус за "Луков марш" специално,беше много начетено и знаеше много повече за генерал Луков повече от колкото съм очаквал-оказва се,че в Финландия знаят повече за истинските българи...
  • 36 Пак съм аз,

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Защо но гъбарка те?":

    Същият! Предупреждавам Ви, ще страдате! Не познавате хората и възможностите им! Ще се смея последен! Защо мислите има само ВангА, и Слава?!
  • 37 Хайл

    16 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иванов":

    Братя ли ???? За евреина си тор,за циганина си този който е длъжен да го издържа,за мюсюлманина ако не може да те обере ще те заколи в името на алаха...брат ти гледа да те прекара....та за какво братство пишеш не ми е ясно...
  • 38 ДА влезе е в час,

    9 0 Отговор
    Така наречената антифашистка съпротива , е оглавена от Еврей, с цел завладяване на територията, земята ни! И сега е така! Командват ни еврей! И за това страдаме! Има данни! Проверете!
  • 39 То сигурна Ли си,

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "S s овеса":

    В това което си написАла? Не, категорично, Не! Жал ми е за теб, но теалнистите се изменят! Суверенът не иска комунистическият гнет, от БКП и производните му ГЕРБ, Цецо крадецо, партизантската внучка лилеък. За такъв проблем, решението е?! Друго мнение. И много кръв... вие
  • 40 Кои изгони евреите,

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "S s овеса":

    От Испания? А от италианските градове държави! Всъщност... жал ми е,за Теб!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ама рождения му ден е на 20 април

    2 0 Отговор
    Не на 21
  • 43 Levski

    8 0 Отговор
    Ако беше Фюрера нямаше да има вас мръсни корумпирани типове.цялото ви правосъдие вони бе боклуци.ех Хитлер, Хитлер....за колко много неща си бил прав.
  • 44 SSS

    4 0 Отговор
    Трябваше му още малко...нищо,сега дано Иран изравни Израел със земята,после краварите в миша дупка и те,но затова трябва ЕС да се оттърве от краварско годподство
  • 45 Отново

    0 2 Отговор
    Прекалено много драма
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове