Last news in Fakti

15 Май, 2012 14:10 1 931 4

СДС отказа на ДСБ и остана без лидер (обновена)

  • сдс-
  • мартин димитров-
  • дсб-
  • иван костов-
  • синя коалиция-
  • избори

Край на Синята коалиция

СДС отказа на ДСБ и остана без лидер (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Лидерът на СДС Мартин Димитров е подал оставка, след като Националният съвет на партията отхвърли проекта за коалиционно споразумение с ДСБ, съобщи за Факти.бг говорителят Ваньо Шарков. На заседание в Пловдив сините скъсаха с партията на Иван Костов с много оспорвано гласуване. Решението бе взето с едва 10 гласа разлика.

По-рано Димитров заяви, че ще подаде оставка като председател на СДС, ако партията реши да се яви самостоятелно на следващите парламентарни избори. „Ако не бъдем заедно с ДСБ, ще накараме избирателите си да се чувстват като деца на разведени родители“, защити тогава позицията си Димитров.

ДСБ пък вече взеха политическото решение мандатът на Синята коалиция да бъде удължен и за следващите парламентарни и европейски избори.

Димитров очакваше да има второ издание на Синята коалиция за вота догодина. Напрежението срещу Костов и ДСБ назря най-вече в столичната организация на партията, а бившият президент Петър Стоянов, една от легендите на СДС, заяви че няма да гласува за нея, ако отново избере коалицията с ДСБ.

Борис Марков, председател на Националния предизборен щаб, също бе против: „Синята коалиция получи своя шанс преди 3 години да се развие като устойчив проект, но за съжаление не го направи“, заяви по-рано той, критикувайки пасивността на ДСБ.

Синята коалиция бе създадена в началото на 2009 г. от 5 десни партии: СДС, ДСБ, Българска социалдемократическа партия, Обединени земеделци и Радикалдемократическа партия в България. В проекта за Синя коалиция – 2 имаше глава за разширение с други партии. 

Редиците на сините обсъждат как ще се явят на изборите.

Реакцията на ДСБ

Малко по-късно Националното ръководство на ДСБ разпространи позиция, в която изрази съжаление за днешното решение на сините. Независимо от „развода“, хората на Иван Костов започват подготовка за следващите парламентарни избори след 30 юни, когато е техният национален форум.

„Сините избиратели демонстрираха ясно с гласа си, че волята им е силен десен субект да посрещне предизвикателствата на кризата. ДСБ ще отговорим на тези очаквания с решителна икономическа програма за защита на правата и собствеността на българските граждани“, се казва в съобщението на тъмносините.


Очаквайте подробности


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само ЦСКА

    0 0 Отговор
    Не съм им фен, но не е добре да се делят.
  • 2 Гошко

    0 0 Отговор
    "В проекта за Синя коалиция – 2 имаше глава за разширение с други партии. ", ама понеже Костов не ще други, главата щеше да си остане празна, а Костов щеше пак да използва СДС да го вкара в парламента...евентуално.
  • 3 Акага

    0 0 Отговор
    Мартинчо, Мартинчо. Защо си спазваш обещанията
  • 4 тапака

    0 0 Отговор
    МАРТИНЧО,МНОГО АМА МНОГО ЗАКЪСНЯ С ОСТАВКАТА