25 Юни, 2019 17:50 1 908 48

Коригират учебниците по история в раздела за тоталитаризма

  • красимир вълчев-
  • учебници-
  • история

По-рано 7 неправителствени организации поискаха преразглеждане на комунизма в учебниците по история за 10 клас

Коригират учебниците по история в раздела за тоталитаризма - 1
Снимка: БГНЕС

Не са утвърдени в момента новите учебници по история и са направени препоръки към издателствата да ги коригират. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан за новите учебници по история за десети клас, които трябва да влязат в сила от учебната 2019/2020 година, но срещу тях има възражения за начина на представяне на комунистическия режим. В отговор на въпрос министърът каза, че учебниците по история са спрени и след като бъдат коригирани, ще бъдат издадени.

Направени са препоръки на издателствата, информира министър Вълчев и припомни, че през миналата година беше утвърдена програмата по история за десети клас. Тази програма обхваща цялата история на България, всичките периоди, включително и най-новата история. За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни, каза образователният министър.

"Затова и през миналата година стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима, като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес. Тази програма, ние, я защитихме тогава. Няма как все пак, това време, ние, сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци, и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности и историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира министър Вълчев.

Той обясни, че учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства и се предлагат за одобрение на Министерството на образованието и науката от издателствата. Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях и колегите, това, което са видели тези историци, които са реагирали, е че има минимизиране на някои факти, има недостатъчен акцент на тези базови характеристики на периода и на режима.

"Има също така опит да се даде положителен акцент върху други - не толкова съществени елементи. Има и няколко откровено провокативни текста и за това съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници", отново заяви министър Вълчев.

По-рано 7 неправителствени организации поискаха преразглеждане на комунизма в учебниците по история за 10 клас, а от фондация "Истина и памет" пуснаха петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация.

"Независимо, че в програмата за 10 клас по история се предвижда изучаването на тоталитарния режим, на техническо ниво този проблем не беше решен адекватно. Представени са няколко учебника, които тепърва ще бъдат одобрявани от МОН. В тях има непълни и несериозно поднесени факти", заяви по NOVA проф. Вили Лилков - един от инициаторите на петицията.

По думите му в учебниците по история задължително трябва да бъдат споменати трите фалита на държавата по време на комунизма - през 60-а, 78-а и третият фалит от края на 80-те.

"Това е по въпроса с икономическата част. А пък Жан Виденов е представен като реформатор, а Тодор Живков като човек, който се е грижел за народа. Не може да се премълчи и геноцидът в първите 40 дни след 9-и септември. По никакъв начин в тези учебници не се говори за разбиването на Българската православна църква, не се говори, че в България е бил направен опит да бъде присъединена към СССР и да стане нейна 16-а република'', посочи проф. Лилков.

"Ако това се бе случило в края на 90-те години, бих приел, че е станало от незнание, но сега смятам, че е напълно умишлено. Вече всичко се знае. Освен това само в два от учебниците се споменава съвсем накратко каква е била ролята на Държавна сигурност"', допълни в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъммм

    26 3 Отговор
    а последните 30 години,как са описани?

    Коментиран от #48

  • 2 Луди за връзване

    25 9 Отговор
    Изперкал антикомунист за министър! Какви три фалита те гонят бе шашкънин!

    Коментиран от #29

  • 3 Исторя

    18 6 Отговор
    Държава която не помни и "коригира" историята си е ОБРЕЧЕНА на същите грешки от миналото. Затова и се върртим в един омагьосан кръг - 45 години комунизъм а сега повече от 30 години преход който води пак към комунизъм. Управляват ни същите тези хора от бившата ДС с новите си партийки.
  • 4 Стига измами шороши

    21 4 Отговор
    България измира, на първо място по смъртност, този соросоиди бори комунизма.
  • 5 Дяя Тодор от отвъдното

    9 1 Отговор
    Представям си заглавията на урока: урок 23 - Зли хора, урок 24 - Лоши хора, урок 25 - Долни хора, урок 26 - Абе абсолютни педер....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стига измами

    17 4 Отговор
    При НРБ било тоталитаризъм, при гангстера Боко - развита демокрация?!?
  • 8 Яко

    5 15 Отговор
    При положение че след 10-ти ноември не разстреляха бай Тошо и цялото му котило, едва ли има знчение какво ще пише в учебниците.

    Коментиран от #30

  • 9 ало

    11 0 Отговор
    ГРОБА ще прави``Нова история`` за 2дни?!.......
  • 10 someone

    26 3 Отговор
    статистиката го казва ясно преди 89-та близо 9 милиона , да не ми кажете сега че били затворени границите и за това сме били толкова. Ако е било толкова лошо както сега никой пак е нямало да ражда отворени или затворени граници все тази. А на тия шарлатани и крадци в парламента - колкото и да триете с гумичката този период сме изградили всичко от заводи улици и блокове та дори до ядрена централа и в космоса сме летели. Сложете и периода на грабеж наречен преход в учебниците, много ми е интересно как ще го опишете нещастници.

    Коментиран от #22

  • 11 Име

    6 4 Отговор
    А ще говорите ли че повечето лагери са от предишната власт и там са се вършели същите неща като след 44-та?
  • 12 Какви фалити

    12 2 Отговор
    Какви 5 лева. Кой и как определя че една държава е във фалит, тва да не е юридическо лице да го обявиш в несъстоятелност? Колко държави по света имат дългове многократно надвишаващи БНП или БВП и не са фалирали!
  • 13 мнение

    18 1 Отговор
    А чичо-Соросовите фондации, какво казаха? Те са си наели "специалисти" и "експерти", да ни съставят изцяло нова история. В нея, може би, при социализма ще е имало канибали....
  • 14 ЗЕВС

    20 2 Отговор
    България през 1988 г.
    заемаше 25-то място от 130
    държави по жизнен стандарт, факт. През 2016 г. България заема 88 място в света с рейтинг на африканска държава. След 1990 г. в учебниците по история трябва да се запише, че населението на България е подложено на невиждан в историята на човечеството геноцид, робовладелски труд довел до гибелта на над 2 млн. човека.

    Коментиран от #17, #37

  • 15 Стига лъгал мошенико демокрадски

    19 3 Отговор
    Трикратно фалирала НРБ имаше 400 бойни самолета, а цъфнала РБ няма и 20.
  • 16 Народ

    20 2 Отговор
    До кога ще търпим да подменят историческите факти , докога ще учим и възпитаваме децата в неблагодарност? Фактите говорят сами по себе си, последните 30 години ни върнаха със 100 години назад, население 7 мил. , умиращи от недоимък и болести които бяха забравени/туберкулоза, трески,шарки и т.н./.Станахме отворен пазар за наркотици, некачествени храни ,опитни зайчете за нови лекарства, камили космически храни които произвеждахме -всичко е олицетворение на недоимък, да не говорим за завършващи деца средно образование и допускаше правописни грешки. Сега чия и под кой номер република сме и към коя държава?
  • 17 През гадния изостанал комунизъм

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "ЗЕВС":

    Единствено в САЩ, Япония и България са се правели лазерни източници за металорежещи машини с ЦПУ. В „лазерна техника” в Пловдив. И електониката ни си е била на ниво, друг е въпроса че се развива бързо и като ни колонизираха ни взеха и пазарите, а крадливите управляващи не знаят как да развиват и печелят нови и остаря морално бързо-бързо. Ама тия неща едва ли ще ги кажат, че иначе ще лъсне каква бананова държава сме станали.
  • 18 Помнещ

    12 1 Отговор
    ,, Не съм министър на просветата та толкоз много да съм прост" ХРИСТО СМИРНЕНСКИ
  • 19 Елена

    3 16 Отговор
    Абсолютно правилно опишете всичко и фалитите и убийствата след 9 септември и слугинажа към СССР. Не пропускайте и 45 -те лагера и зверствата в Белене, Слънчев бряг и др.Нека поколенията знаят.Корекомите които не бяха за простосмъртни и контрола над оръжията и наркотиците.Както и жалките доносници и ушета които съсипваха човешки съдби!Всичко изгоря не случайно!!!

    Коментиран от #20, #27, #36

  • 20 ЗЕВС

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Елена":

    Ленче, а какво ще кажеш за това:
    -България е на първо място по смъртност в ЕС.

    -България е на първо място по заболеваемост от белодробни болести

    -България на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз,

    -България е на първо място по смъртност от мозъчен инсулт в Европейския съюз.

    -България е на първо място по аборти сред непълнолетни момичета!

    -България е страната с най-остро неравенство и най-голям дял застрашени от бедност в ЕС


    -България е сред първенците с най - голям дял на сивата икономика По данни на Международния валутен фонд е 29,17% за периода 1991-2015 г. Това ни приближава до нивата в Африка.


    -България е на 55-о място по върховенство на закона.

    България е на позорното 71-во място в индекса за корупция.

    България е на 93-о място в света по качество на пътищата. В рейтинга попадат общо 137 държави, като България получава 3,4 точки. С толкова са оценени още Виетнам и Уганда.

    България е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на словото в света.

    България е на предпоследно място в Европа за просрочени задължения.
    Около 1/3 от българските граждани имат просрочена ипотека, наем или други финансови елементи, като например сметки за комунални услуги или плащания под наем.
    По този показател страната ни е на предпоследна, 27-ма позиция в ЕС, зад нас е само Гърция.


    България е на последно място в Европа по заплащане на час. Почасовата надница у нас миналата година

    Коментиран от #25, #26

  • 21 Преди

    14 2 Отговор
    89 9 милиона след 89 под 7 милиона. Преди89 са се опитали да ни направят 16 та република на ссср след 89 ни направиха колония на САЩ. Не подменяйте историята народ без история не е народ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Беше хубаво

    12 1 Отговор
    Само това мога да кажа!
  • 24 Обективност

    15 1 Отговор
    Историята е наука, а не инструмент за политическа пропаганда на определени партии и организации.
  • 25 Койчо

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "ЗЕВС":

    Браво това трябва да го публикуваш по форума тук по често след всяка новина когато някой гербер се бие по гърдите колко са велики.
  • 26 Киряк Стефчоф се изявява

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "ЗЕВС":

    Алоу, шороше заспал, къде сравняваш наркотрафиканта Боко с големия ръководител Тодор Живков?
  • 27 Име

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Елена":

    Абе ленче, тия лагери са наследство от предишната царско-фашиска власт. Това да го почним ли, да се описва ли, или не ти отърва?
  • 28 Скрий се неграмотнице

    14 0 Отговор
    Ленче моме заспала, лагерите да дело на цар Борис, по фашистките ЗЗД и ЗЗН.
    Чети историята, тя се повтаря и скоро Белене пак ще заработи на пълна пара.
  • 29 Трябва да

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Луди за връзване":

    Си много прост да не знаеш кога са, русофилска подлого!
  • 30 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Яко":

    А защо не го растреляхме То се оказа че няма за какво да го съдим не осъдим ти да го стреляме
  • 31 Диагноза

    11 0 Отговор
    Неизлечима болест е безумният антикомунизъм по български. За съжаление с неблагоприятен край... А когато здравите започват да слушат болните краят идва по-бързо
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тото Кратуно

    14 0 Отговор
    Тези години се води сериозна соросоидна антисоциалистическа американска пропаганда. И историята ще ни променят мръсните говедари.
  • 34 месара

    1 13 Отговор
    няма какво да се коригира, трябва да се издаде многотомна поредица на учебник посветен на истината за комунизма и техните престъпни действия срещу българския народ! като се почне от дедо им благоев, та чак до днес!
  • 35 Пишете го в учебника

    13 1 Отговор
    Опъвах си палатката където исках на морето и си купувах български дини и пъпеши по 10 стотинки бройката.
  • 36 О ЧУДО

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Елена":

    Ленче, в комисиите на народният съд след 1944 , какво наблюдаваме О ЧУДО , ЧЛЕНОВЕ ОТ ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ АНГЛИЯ , ФРАНЦИЯ , АМЕРИКА , СССР ( ама айде СССР не демократична държава) , да изискват присъди за тези участвали и подпомагали хитлеро-фашизма. И Западни Демократи са се произнасяли за присъди и убийства на отговорните.
  • 37 бай Даньо

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "ЗЕВС":

    Кански глупости си написал! В България намаше ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, каква развита и богата държава бълнуваш!? И за ракурс само днес имаме отворена и конкурентна икономика. Защото инак как износа е 3 пъти по голям от 1988 и БВП е 5 пъти по-голям!? И най-голям дял в износа има точно електрическа и електронна продукция ... Българската икономика все повече има структура на развита икономика ( нисък дял на земеделие , увеличващ се дял на услуги и идустрия ) а не на бедна ресурсно преработваща и изнасяща, абе като любимата ви матушка... Добре дошли на Земята на огруханите български пенсионери, средна температура 21 градуса... Добре че си отива вашето поколение че без малко да я затриете тая държава от неадекватноста си да гласувате за БСП-то през тия 30 години вече...

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 38 СоцБоц

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "бай Даньо":

    Ти вярваш ли си, в друга България ли си живял???Деца не вярвайте на Американофилите които искат да променят историята , беше супер жалко че Вие няма да видите от този живот и най-важното да видите какви умни и интелигентни хора изучи НРБ, какви приятелства и искрени отношения имаше , колко много приятели имаше всеки от нас.... а сега копаем дъното под фиктата на кочината Америка- държавата на злото
  • 39 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "бай Даньо":

    Бай ганьо, я ми кажи от 88 до сега колко процента е инфлацията та сравняваш износа и БВП по абсолютна стойност? Имаш ли идея какво е инфлация или си ограничен лъжлив трол?

    Коментиран от #44

  • 40 Име

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "бай Даньо":

    Конкурентност в кое видя, бе ганьо? В износа на цигани и проститутки ли? А селско стопанство знаеш ли какво е въобше? Суровините му са евтини, аманомера е да ги преработваш в готов продукт и тогава да ги изнасяш. А не като сега само жито да се субсидира и 2 гробаджиски фирми да обират 80% от земеделските субсидии за жито. А имаш ли идея че тая хранителновкусова пром задвижваше цялата лека и тежка промишленост - транспорт, енергоносители, производство на машини. Знам и какво ще кажеш, трол соросоиден - имало ги консервите, ама стояли порафтовете на запад. А що ги купуват, трол соросоиден? Или пък че всичко хувабо се изнасяло за Русия - оставащото пак е било класи над сегашния боклук, дето даже не е наше производство. Или че на границата сега к ма много повече коли и камиони. Ами нели не е можело да се излиза през комунизма, бе трол соросоиден? Кво.си правил на времето на границата, а? Предатели и боклуци сте всички соросоиди.

    Коментиран от #43

  • 41 бай Даньо

    1 6 Отговор
    Имам представа, вие откачените пенсионери нямате представа на кой свят сте и затова ви подканих любезно да слезете на планетата Земя . България завърши соца "много успешно" със само 10 млрд долара БВП от тогава насам долара има около 2% средногодишна инфлация ( няма и толкова но от мен да мине) тоест днес това се равнява на най-много 20 млрд долара БВП . А днес България произвежда 65 млрд долара със само 7 млн души и по лоша възрастова структура на обществото ... Капиш? България върви назад !? Бързо !? Добре е че вашето поколение върви към свети Петър че да има шанс тая жалка държава.

    Коментиран от #45

  • 42 Помнещ

    6 1 Отговор
    30 години още не могат да ,,приватизират" ( откраднат) Нищото оставено от КОМУНИЗМА!
  • 43 бай Даньо

    1 7 Отговор

    До коментар #40 от "Име":

    Ти, соцбота и подобните ви комуноиди сте обикновенни идиоти . Вместо да мразите комунистите и комунизма че ви пропиля най-хубавите години от живота като ви държеше в един затвор , където нито работехме, нито почивахме, без права , без свобода, без възможност за кариерно развитие па кво да говорим за бизнес , без елементарни материални придобивки (цветен телевизор, тоалетна хартия) , мечтите ви уби комунизма дори ... Вие днес идиотите строите паметник на бай Тошо. Ами ако ще да ме изтрие бота ще го напиша с големи букви сте ИДИОТИ!
  • 44 Абе

    0 4 Отговор

    До коментар #39 от "Абе":

    Кажи ми за инфлацията, бе, слерозирало комуне, как реши че ще сравняваш през 30 години показатели по абсолютна стойност, дето даже не знаеш какво са, без да вземеш инфацията предвид? Ограничен ли си, изкуфял ли си, или си лъжлив соросоиден трол?
  • 45 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "бай Даньо":

    90-те далеч не беше 2%, тя и последните години ги надскача лесно тия 2%, да не говорим за 90-те. 96-97-98 е сигурно 300-400% инфлацията, трол лъжлив. Тия 10 милиарда тогавашни са около 140-150 милиарда сегашни долара тролчо.

    Коментиран от #46

  • 46 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Абе":

    Долара има 300-400% инфлация!? Верно ли !? Ама вие верно сте идиоти. И кога я направи тая инфалция, като федералния резерв за последните 10 години се опитва да я докара до 2% ама тя пусто все отдолу от кризата насам и преди кога имаше инфлация . А 2 % на година за 30 години прави само 80% инфлация. Ако трябва да съм коректен 10 млрд долара БВП от 88г са не повече като 18 млдр днес ама ви давам малко да дишате... Не говорим за лева , той добре че е завързан за истински валути инак и сега и преди беше тоалетна хартия , например 87г 3 лева за долар и 89г. 10 лева, 97г. 3000 лева ...
  • 47 Зарин...

    1 0 Отговор
    Що не направите поправка:Холокоста е измислица на ционистите.
  • 48 ДРТ ПРЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъммм":

    Е как искаш? След приключването на Студената война остана само икономическата война. За последните 30 години в резултат на водената от създалата се в страната политическа класа, България претърпя едно от най-тежките поражение в цялата си писана история от създаването и, изгубвайки четвърт от населението си, представляващо половината от работоспособното такова, което мигрира по икономически причини. Страната стана най-бедната не само в Европейски съюз, но който стана член, почти формално, но и най-бедната в регионален, и една от най-бедните в световен мащаб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове