Last news in Fakti

30 Юни, 2019 20:48 26 717 17

Похарчиха 17 млн. лева за ничий път

  • път-
  • рибново

Трасето е дълго 10 километра и е изградено преди 10 години

Похарчиха 17 млн. лева за ничий път - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 17 000 000 лева е похарчила държавата за един "ничий път", който сега никой не иска да поддържа, разказва предаването "Частен случай" на БНТ. Цяло село преминава ежедневно през участъка - млади, възрастни, деца, гости на населеното място, въпреки че той не е пуснат за движение официално. Става въпрос за пътя между селата Осеново и Рибново, който по думите на местни жители е най-прекият до Благоевград, Банско и София. Чрез него те си спестяват десетки километри.

Трасето е дълго 10 километра и е изградено преди 10 години. През цялото това време пътят не може да бъде въведен в експлоатация, затова и никой не иска да го поддържа. Но с риск за живота и здравето си, хората го ползват. А не е въведен в експлоатация, тъй като пътят е изграден без отчуждителни процедури и документация, казва директорът на училището в село Рибново - Минчо Джуркин. Той уточнява, че в началото пътният участък е бил в добро състояние.

Според бившия кмет на община Гърмен - Ахмед Башев - проблемът с узаконяването на пътя е, че хората, които са собствени на малки части от терена, през който преминава пътят, са починали и нямат наследници. Поради тази причина е нямало на кого да се платят отчуждителните мероприятия. Башев обвинява и бавната бюрократична система на държавата. Настоящият кмет на Гърмен - Минка Капитанова казва, че от няколко години се опитва да подготви документите по узаконяване на отсечката.

По думите ѝ етапът, до който са достигнали, е промяна предназначението на земеделските земи. Преписката е изпратена до областния управител още през 2015 г., който я е препрати до Областна служба "Земеделие" в Благоевград."Многократно сме изпращали и писма, с които да питаме какво се случва с преписката, но така и не сме получили отговор до днес", обяснява Капитанова. От благоевградската служба по земеделие посочват, че са установили липсващи документи, за което е уведомена администрацията в Гърмен. Проведена е и среща, на която е обяснени какво трябва да се направи. Тъй като нужните корекции не са били направени, преписката е върната на областната администрация за окомплектоване. От Областната администрация в Благоевград допълниха, че нямат отношение по казуса и всичко е в ръцете на община Гърмен.Междувременно, пътният участък продължава да се саморазрушава.

На места пътната настилка липсва. Поставени са камъни, които предупреждават за опасност, а предпазната мантинела, зад която се извисява стръмно дере, е изкривена. От другата страна на пътя пък съществува опасност от свлачище.За състоянието на пътния участък е сезирал прокуратурата евродепутатът Асим Адемов. Той получил множество сигнали от притеснени жители на близките населени места. "От Специализирана прокуратура препратиха въпроса към Агенция "Пътна инфраструктура", откъдето до днес няма отговор", обяснява Адемов. От пътната агенция, на свой ред, посочват, че нямат отношение към пътя Осеново - Рибново, тъй като не е част от републиканската пътна мрежа.

На този етап, за да бъде въведен в експлоатация трябва община Гърмен да завърши процедурите и веднага след това, да се извърши и ремонт. За целта ще са необходими близо 600 000 лева. Кметът Капитанова е поискала парите от Министерството на финансите и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ако бъде осигурено финансиране и пътят бъде приведен във вид за експлоатация, тогава може да бъде издаден акт 16. Но дали и кога ще се случи това, остава неясно.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП ДПС Евророма

    94 4 Отговор
    ДПС: спортни площадки за старци, пътища без трафик и те така...

    Коментиран от #13

  • 2 Цанков камък

    54 4 Отговор
    Излапаха порциите сега търсят балами да извадят кедрените.
  • 3 Местен

    65 2 Отговор
    На всякъде, където има кметова на ДПС е така ...

    Коментиран от #4

  • 4 дедо

    60 14 Отговор

    До коментар #3 от "Местен":

    и при кметовете на ГРоБ не е по-различно ;)

    Коментиран от #9

  • 5 Гроб

    48 11 Отговор
    Са най крадливите престъпници. Факт!!!
  • 6 Неуредици

    37 5 Отговор
    Непрекъснато ремонтират новите магистрали, а за 10км път няма пари. Процедурите им виновни, документацията не била пълна, просто не им се вижда важно да го направят! Пък и хората там търпеливи. Скоро няма да имат хубав път, но дано не се случи нещо с това свлачище! Тогава ще се разбързат.
  • 7 Киро

    15 4 Отговор
    Samo vigte kolko para e otihla tam i shte vi stane iasno zashto niama dokumenti.DPS
  • 8 Ооо

    31 0 Отговор
    Егати пътя, егати строежа щом 10г не е изтраял...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Христо

    30 1 Отговор
    Този път е една от наглите кражби на дпс. 17те милиона са отпуснати от средствата по бедствия и аврии от тогавашния министър емел етем. да се отруснат 17милиона по спешност каквато е идеята на фонд бедствия и аварии е безпрецедентен клрупционен акт. да се отруснат такава огромна сума за стройтелно монтажни дейности чиято стойност не надхвърля три милиона и на всичко отгоре да не се свика приемателна комисия която да определи чия е собственоста държавна или общщинска е задължение на прокуратурата да се самосезира. очевидно има престъпление. Има отговорни служебни лица и те си имат имена. Имената са тогавщния министър председател Сергей дмитриевич Станишев и неговата съпруга министека емел етем. по клнституция смеПРАВОВА държава. Г-н главен прокурор - вие сте на ход.
  • 11 гост

    23 1 Отговор
    Ако се направи ревизия надали са похарчени повече от 2-3млн. лв реално, другото е усвоено за батето с хидроинженерната диплома.
  • 12 Хелиос

    6 1 Отговор
    Чисти и просто не желаят са откруят наследниците с трите имена всяко едно районно управление на мвр при запитване на операторите получава тел. номера адрес и всичко друго намирал съм документи на улицата и за половин час се обадиха на собственика може би е някой техен човек но стана
  • 13 кой е

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "БСП ДПС Евророма":

    на власт тези 10 години?!.....
  • 14 Ацо

    1 0 Отговор
    Значи започват да строят,крадат преди законово да са уредени нещата??!!
  • 15 Пътния изследовател

    1 0 Отговор
    А да питам за пътя Етрополе - Пирдоп софийска област ако някой не знае да му кажа
    И той след дъжда стана супер зле преди известно време спукахне гума и няма кой да го оправи
  • 16 Тити

    1 0 Отговор
    Като гледам как всяка пролет се правят ремонти на пътя Г.Делчев с. Огняново -
    ТО Е ЯСНО КОИ КРАДАТ!
    НО ВЪЗМЕЗДИЕ НЯМА...НАРОДА СИ МЪЛЧИ!!!
  • 17 Driver

    0 0 Отговор
    В България завилилил дъжд (силен, слаб), пътищата се наводняват и е опасно за шофиране (денем и нощем), маркировка на пътя почти няма. 97 лева винетка + ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Г.О. + местни данъци и такси!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове