4 Юли, 2019 15:41 6 122 27

Сашо Диков попиля ръководството на БНT

  • сашо диков-
  • бнт-
  • сем

Кандидатът за генерален директор на Българската национална телевизия изложи стратегията си за развитие на медията по време на изслушванията пред СЕМ

Сашо Диков попиля ръководството на БНT - 1
Снимка: БГНЕС

БНТ се намира в плачевно състояние. Телевизията е в ужасяваща криза. Това заяви Сашо Диков по време на изслушванията пред Съвета за електронни медии (СEМ) за избора на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

Чувствам се особено в тази си роля. Ще кажа много тежки и неприятни думи в телевизията, в която съм бил. Знам в какво може да се превърне Националната телевизия и тези тежки думи, се отнасят за ръководството на телевизията, започна изложението си Диков, цитиран от "Актуално".

"Вярвам обаче, че в телевизията ще се намерят кадърни и свестни хора и като журналисти, и като оператори, и други технически лица, които да искат да работят по съвсем различен начин", подчерта журналистът.

"Нямам колебание да кажа, че това, което представлява БНТ, е едно огромно престъпление на група хора, на които вие дадохте властта преди години. Това, което се предлага от БНТ, е под всякаква критика, но умишлено ще търся най-меките думи от уважение към телевизията. Това е престъпление към аудиторията и към тази древна професия - журналистиката. ​Това е и престъпление към 60-годишната институция БНТ", подчерта Сашо Диков.

По думите му това, което липсва, не само в журналистиката, но и в БНТ, е истината. Ние сме изправени пред това да не знаем каква е истината за телевизията - кой-какво работи там и за какво му се плаща.

"Дал съм примери в моята концепция за слугинаж и спестяване на истината. В пика на "Апартаментгейт" предаването "Референдум" се занимаваше с бъдещето на Турция. Наистина са христоматийни примерите. Сваля се едно от най-силните предавания в БНТ "Открито" и няма никакво обяснение, няма никакви мотиви. Имаше протести пред телевизията, екипи на предаванията пишеха декларации. Естествено не забравям и последното проучване на Reuters институт, че в БНТ има най-високо доверие. Когато със 7% си начело, звучи като "Добре играхме, ама загубихме", върна времето назад в своето изложение Сашо Диков.

Според него данните, които се дават от пипълметричните агенции, са убийствени за Националната ни телевизия. И по двете агенции БНТ е пет пъти по-негледаема, а БНТ2 две е едно тотално недоразумение.​ БНТ е абсолютен аутсайдер на рекламния пазар, подчерта още Сашо Диков. Той предложи да се тръгне на разговор с властта за уреждането на финансовите въпроси на телевизията. По думите му трябва промяна на каналите на БНТ, за да станат те атрактивни и за зрителите, и за рекламодателите. Сашо Диков отново повтори, че става дума за "чудовищно източване" на телевизията и посочи за пример предаването "Стани богат", за което се появиха спекулации, че за един епизод се заделят по 22 000 лева. За Световното по футбол са дадени 7 милиона за права, а 5 милиона са върнати при незапълнени рекламни блокове при очевадната некадърност на хората от рекламния отдел, заяви Диков.

"Написал съм какво с тези 1268 служители на БНТ да се случи: сядаме и гледаме с какво се занимават всеки един от тези служители. Първото нещо - ще искам отчет за последния месец кой-каква работа е свършил в тази телевизия", подчерта кандидатът за генерален директор на обществената медия.

Цитиран от "Актуално", Сашо Диков обобщи, че с 80-те милиона, които БНТ всяка година получава, накрая излиза нискокачествена продукция, която никой не иска да гледа. За БНТ2 Диков предложи да се превърне в информационно-публицистичен канал.

За парите на БНТ Сашо Диков припомни, че досега телевизията е била свещената крава, която никой не иска да пипне, по отношение на субсидията. Дано на всеки да е станало ясно, че не може по този начин, не може 60-70 милиона да потъват и да не се знае къде отиват. Убеден съм, че с тези пари може да се прави много по-качествена програма, каза още журналистът по време на изслушването си пред СЕМ.

Един от членовете на Съвета, Бетина Жотева, похвали концепцията на Диков за развитието на каналите на обществената медия, но изрази скептицизъм дали Сашо Диков като евентуален генерален директор ще успее да ги разработи предвид средствата, които телевизията получава.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОТВРАТЕН

    18 48 Отговор
    Престанах отдавна да гледам предаванията на този скъпоплатен поръчков ,,жуналист" !!!
    Ясен ни е като бял ден !!!

    Коментиран от #5, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    29 11 Отговор

    До коментар #1 от "ОТВРАТЕН":

    Кажи тогава, кой непоръчков журналист слушаш, че и ние да се ориентираме

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ОТВРАТЕН

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    В България журналистиката е бизнес ! Ако човек е научил нещо обективно то не е от нашите,а от чужди медии ! Но за Диков нямам съмнение ! Наблюдавам го от 30 г ! Поне се опитва да е шоумен !

    Коментиран от #24

  • 8 Така е с връзкарите

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Диков използва контактите си да назначат щерка му в една медиа и зет му в друга ! А и двамата са с неголям талант за журналисти !

    Коментиран от #17, #22

  • 9 .....

    10 11 Отговор
    Този освен водка,друго не може да попилее.По 1 литър на ден.
  • 10 радан

    5 4 Отговор
    да да да дойте Цетан Василев

    Коментиран от #18

  • 11 Ех Диков

    11 13 Отговор
    Тоя какво само пиене това и онова,този и онзи ане погледне в неговия си двор ! Една жена като хората не можа да задържи !!!
  • 12 ПЕНКО

    4 6 Отговор
    САМО БАБИТЕ И МАЙКИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ДЕЦА ---БОЛЕЗНЕНО АМБИЦИОЗНИ !!! НИКОГА БАЩИТЕ НЕ ДЕФОРМИРАТ ДЕЦАТА СИ С АМБИЦИИ ЗА ПО-ПО-НАЙ !!! САШОКО ДИКОВ МИ Е "БАТКО"- А АЗ СЪМ ПЕНСИОНЕР НА 65 ГОДИНИ !?!?!? ВСЕКИ ТРЯБВА ДА УМРЕ И С РАДОСТТА И С ТЪГАТА НА БЛИЗКИТЕ СИ -НЕИЗБЕЖНО Е СОШОК-ПИШОК!!!!!!!!???
  • 13 Ех, Диков , Диков...

    12 10 Отговор
    КОЛКО Телевизии СМЕНИ, колко предавания попиля. Не може всичко да е спорт и шоу за чалгари, като това на дъщеря ти! А и на кого ли служиш?!
  • 14 Биде

    14 3 Отговор
    Сашо, ама нито БНТ, която троши луди пари а наяве няма нищо, нито някъде другаде на важните постове в нещастната ни държавица някой търси кадърни и мислещи хора- тъкмо обратното! Така че шанса ти е 1 на милион!!!
  • 15 Толкова ниско да паднем

    12 11 Отговор
    Тоя ако се докопа за шеф на БНТ вече ще повърна от възмущение !
  • 16 848

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Буко Баламата":

    Диков просто не става за шеф на БНТ.Това не му е кабеларка.
  • 17 Така се говори

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "Така е с връзкарите":

    Говори се че зетят му е бил мъжка проститутка в Берлин ! Обслужвал стари жени в Германия и България ! Бил си поставил за цел на живота да се докопа до Петя и Аня !!!!
  • 18 Платен слугинаж

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "радан":

    Цветан Василев направи Бюрека и Диката милионери !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вия

    3 4 Отговор
    Доста е краен, неуравновесен и досаден Диков, дано не го огрее и ролята на "реформатор " на БНТ! "Реформите"на Каменаров и без туй я върнаха с 30 години назад...
  • 21 Маргарита Александрова

    2 3 Отговор
    Сашо Диков, макар и шампион по ски-спорт, се е завършен пенсионер/66год. /Да отива в заслужен отдих
    . Има млади, знаещи и образовани хора, които трябва да заемат поста!
  • 22 Малака малака

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Така е с връзкарите":

    Хайде дъщерята и зетя в БНТ за заместници на Диков !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 учуден читател

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ОТВРАТЕН":

    А защо е така ?
    Само един шоумен насред всички други журналисти некадърници?
    Не харесваш ли Ахчиева?
    А Огнян Стефанов?
    Биволъ не ти ли допада?
  • 25 Драйвър

    3 3 Отговор
    Леле до къде стигнашне-националния ФЕКАЛОМЕТ Диков-говорителя на ОЛИГАРСИТЕ и можеби водещия на НАЙ НЕ ГЛЕДАНОТО ПРЕДАВАНЕ В СТРАНАТА да е коректив за управление на телевизия!Той от коя кабеларка излъчва възхвалите си към комунизма зане ли я изобщо някой?Мислех си ,че кандидатурата на Къци Вапцаров е виц,ама явяването на Диков е Водевил направо!
  • 26 Само така

    2 1 Отговор
    Браво на Сашо! А пък Бетина ведно с цялата назначена от ГЕРБ комисия - СЕМ вкупом да си ходят.

    Коментиран от #27

  • 27 Ха Ха Ха

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Само така":

    Мега- фекалохвъргачка ! Какъв спортист, какъв журналист ?! Някак с много съмнителни дисклафикации взе мижавп ..място в едно състезание и всички тогавашни медии гръмнаха, стана " велик" треньор и после нищооо! Никакви постижения за него и учениците му! Като журналист, нула, нахален, злобен, невъзпитан, некадърен и безкрайно завистлив ! Възможностите му се изявяват в дъщеря му, кръгла нула! Наглоста му да кандидатства за директор на БНТ е покъртителна !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове