Last news in Fakti

5 Юли, 2019 12:17 8 425 23

Тревожни резултати по математика след 7 клас

  • математика-
  • нво
Тревожни резултати по математика след 7 клас - 1

Тревожно ниски са резултатите по математика от националното външно оценяване след 7. клас. Средният брой точки е 33.62 при максимални 100, което на практика ги приравнява с оценката Среден (3) в училище, показва представеният днес анализ на Министерството на образованието и науката. Резултатите по български език и литература са над средата - 53.06.

И тази година в Топ 10 на училищата и по български, и по математика преобладават математическите, пише "Офнюз".

"Резултатът по математика е тревожен", призна зам.-министър Таня Михайлова, а министър Красимир Вълчев обясни, че няма драматични разлики в резултатите на децата тази и миналата година, но сега форматът на изпита е различен, което дава това отражение. Сега изпитът е единен, не е разделен на два модула, има повече задачи за проверка на функционалната грамотност, увеличен с една е броят на задачите, изискващи пълно решение, т.е. с отворен отговор.

"Ясно е, че тазгодишният випуск деца не са много по-различни от миналогодишния. Няма драматични разлики в резултатите или мотивацията. Очевидно е, че се дължи на формата", каза той, но допълни, че "очевидно имаме проблем с резултатите по математика, който е от много години". Насочихме дейности по интереси към математиката и природните науки, за да провокираме интереса, но е факт, че той е понижен, каза министърът.

Причините са и външни, и вътрешни - смята той. "Имаме различно поколение, при което много по-трудно се провокира интересът за учене, особено по математика и природни науки. Има и вътрешни за системата фактори. Основният е необходимостта от подготвени и мотивирани учители. Изводът ни е, че трябва да продължим да правим повече от същото - повече мотивирани учители, повече методическа подкрепа от регионалните управления на образованието, повече квалификация относно прилагането на компетентностния подход. Изготвихме програма, но това далеч не е достатъчно. Трябва да настроим системата за придобиването на функционална грамотност", коментира министърът.

Според него на учителите трябва да се даде достатъчно свобода, за да могат да работят ефективно и да вложат повече усилия в работата с всяко дете.

55 567 седмокласници се явиха по български, 55 474 - по математика.

Резултатите показват, че повече деца са работили върху всички задачи, което показва, че смяната на формата (от изпит с два модула към единен изпит) дава положителен резултат.

По български 44.3% са се справили с отворените въпроси, 57.9% - със затворените. По математика съответно процентите са едва 19.2% и 49.9%.

Няма как тук да се направи съпоставка с миналата година, тъй като изчисленията тогава са правени за всеки от модулите поотделно, докато сега изпитът е единен. Липсата на разделение между първи и втори модул, по който традиционно работеха по-малко деца, е и причината общите резултати да са по-ниски.

С максималните 100 точки по български език и литература са 16 ученици при трима миналата година. При математика са съответно 141 и 68.

Нула точки по български имат 107 при 127 през 2018 г., а по математика - 109 и 174.

Едно единствено дете има 100 точки и по двата предмета. Миналата година не е имало такъв ученик.

С нула точки и по двата предмета сега са 12 души, докато миналата година не е имало такива.

Броят ученици с максимален брой точки на затворените въпроси по български е 2031, по математика - 1054.

Максималният брой по български на отворените въпроси имат 24-има, по математика - 191.

С нула точки на отворените въпроси по български са 3081, по математика -17 501.

"Изпитът не може да бъде съпоставен с предходните години. Не можем да кажем дали децата са се справили по-добре или не, тъй като форматът е различен, броят на задачите е различен, типовете задачи - също, задачите, насочени към функционална грамотност са повече. По съпоставимите между двете години показатели има по-добри резултати", коментира Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование".

По думите ѝ единният изпит е довел до значително намаляване на учениците, които не работят върху въпросите, изискващи отворен отговор. По български намалението е с около 8 500 ученици, по математика - с около 3 500.

По български учениците се справят най-добре със задачите за намиране на информация в текст, с лексикологията, с тези, които изискват разпознаване на факти от художествен текст. Най-трудни са им граматиката, синтактичната синонимия и тълкуването на текст.

По математика най-успешно се справят с: намиране на корен на уравнение; решение на неравенство; прилагане на заучен алгоритъм и с формулите за съкратено умножение. Най-трудни са им: вероятност на случайно събитие; еднакви триъгълници; моделиране на числови изрази; разчитане на данни и задачите с практическо приложение на наученото.

Класация

И по български, и по математика областта на първо място по резултати е София град. По български я следват Смолян, Перник, Варна, Габрово и Благоевград. По математика - Варна, Смолян, Бургас, Русе, Кърджали и Пловдив.

Отзад напред първа по български е Ямбол, а преди нея са Сливен, Шумен, Монтана, Хасково и Силистра. По математика последна е Видин, преди която се нареждат Шумен, Монтана, Враца и Сливен.

Училищата с най-високи резултати по български език и литература*

1. Математическа гимназия "Акад. К. Попов", Пловдив - среден успех 90.4 т.

2. Софийска математическа гимназия - 90.13 т.

3. Математическа гимназия, Варна - 89.93 т.

4. ЧОЕ "Света София", София - 89.75 т.

5. ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора – 89.45 т.

6. ППМГ „Акад. Иван Ценов“, Враца – 86.84 т.

7. ПЧМГ, София – 86.64 т.

8. ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, Благоевград – 85.62 т.

9. ППМГ, Ловеч - 85.71 т.

10. 145 ОУ „Симеон Радев“, София – 85.39

*Класацията не включва училищата с по-малко от 20 ученици

Училищата с най-високи резултати по математика*

1. МГ „Д-р Петър Берон“, Варна – 96.13 т.

2. СМГ – 94.92 т.

3. МГ „Акад. К. Попов“, Пловдив – 94.28 т.

4. МГ „Баба Тонка“, Русе – 92.64 т.

5. ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас – 91.66 т.

6. ПЧМГ, София – 91.22 т.

7. ЧОУ „Света София“, София – 87.66 т.

8. ПМГ Христо Смирненски“, Перник - 84.81 т.

9. ПМГ „Акад. Боян Петкавнчин“, Хасково – 83.99 т.

10. ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора – 78.78 т.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иян

    8 1 Отговор
    Алоооо!А какъв ще е резултатът през следващата учебна година,след като тестовете за 10 клас още не са готови!?Това говори ли ви нещо?

    Коментиран от #22

  • 2 Нараства броя на Ромите

    12 0 Отговор
    Така че не очаквайте високи резултати! Бутате ги до 7 клас, а сега избутайте ги до висшето! Че може пък да станат утре "ядерни инжинерин"!

    Коментиран от #5

  • 3 гарантирано от ГЕРБ

    23 2 Отговор
    Герберестан няма нужда от образован народ, щото образованите и интелигентните са проблем за тоталитарните управления
  • 4 Лупи

    16 0 Отговор
    За това, което чака Боковистан няма нужда от математици! Трябва да ви е пределно ясно това, приключихме с наука и образование на тоя етап. Най-нормалното нещо е мутра да няма понятие от образование по простата причина, че всяка мутра в детските си години се е борила усърдно срещу образователната система и за мутрата да ходиш на училище и смотаните даскали да ти казват какво да правиш е най-глупавото нещо на света.
    Дано след десетилетия на някой му хрумне отново да развива наука и образование на световно ниво у нас, както бай Тодор на времето, когато раздаде хляба в ръцете на повечето от днешнтие лекари и инженери.
  • 5 реалист

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Нараства броя на Ромите":

    Тук проблема не е в циганите, за съжаление необразовани са почти всички деца, които само се мотаят в училищата, но не и да учат на необходимото ниво и качество

    Коментиран от #6

  • 6 Точно те са проблема!

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "реалист":

    Нашите деца се интегрират към циганите, а не обратното!

    Коментиран от #8

  • 7 dfghjk

    12 6 Отговор
    Доста ми любопитно колко от оплаквачките в коментарите са били някога отличници по математика. Сигурен съм, че ако днес им троснем да направят една матура за 7-ми клас дори и тези 33 точки ще са един недостижим мираж. Болшинството народ не може да си сметне правилно рестото в магазина и посмъртно не може да начертае прав ъгъл само с линия и молив, обаче иначе "младите" са му криви и за нищо не стават.

    Коментиран от #13

  • 8 ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Точно те са проблема!":

    На крива ракета, космоса й пречи ... що копираш циганията, ти нямаш ли свой поглед върху нещата
  • 9 Чичо

    11 0 Отговор
    Статистика на ЮНЕСКО:
    1988 година - средното образование в България (като качество) е на 3-то място в Европа (не в ЕС);
    2018 - вече сме на "завидното" 32-ро място.
    Е, какво са коментираме!? Само да напомня на някои тук пишещи, че ЮНЕСКО не са бесепари...
  • 10 РОДИТЕЛ

    18 2 Отговор
    Тревожете се, ама много!!! От "Развито социалистическо общество" и УПК преди 1989г., до днешните простотии. Всеки министър прави "реформи", всяка година нови учебници и програми, коя от коя по...! Децата са функционално неграмотни, не могат да си сметнат сметката в кварталния магазин, без калкулаторчето на телефончето. Карате ги да учат абсолютно излишни неща, които никога няма да приложат в живия живот, а отгоре на всичко материалът е толкова много, че нямат време да го осмислят.
    Конкретно за математиката- то като броим, че повече от половината деца са ходили и на частни уроци, резултатите са направо УМОПОМРАЧИТЕЛНИ! Вие от МОН, ако поне един от вас прочете това и помисли, ще му се поиска незабавно да се гръмне!

    Коментиран от #19

  • 11 Маната и Керанов

    4 0 Отговор
    Образованието ни е чалга...
  • 12 Факт

    4 3 Отговор
    Берем плодовете на сътвореното от БКП и ДС!
  • 13 РОДИТЕЛ

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "dfghjk":

    Само да ти кажа, че задачките са като за математическа гимназия, или технически университет, но не всички ще стават математици, архитекти и др.професии, изискващи такива знания. Крайно време е децата да имат право на избор и отрано да се ориентират към това, което ги влече, имат талант и могат да се развият вбъдеще. Не игнорирам основните неща и понятия, които трябва да знаят, но при сегашната система 50% са напълно излишен материал. ? Ти реши ли задачките, защото и по една ТВ не можаха?

    Коментиран от #14

  • 14 ghcjm

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "РОДИТЕЛ":

    Да, почти всичките ги реших, но първо имам 7-мокласник-матурист и второ математиката никога не ми е била трудна. Но това съм аз. Жена ми, която е същото поколение като мен нищо не може да реши от тази матура. Нали точно това казвам, че кой чул, недочул, коментира колко било скапано образованието и колко младите са необразовани. А всъщност що е то образование и как се оценява е такава безкрайна тема, че няма смисъл да се коментира.
  • 15 Йозеф

    7 0 Отговор
    Подрастващите са функционално неграмотни над 90%, в следващите 20 години се очаква остър недостиг на квалифицирана работна сила.
  • 16 Милена

    3 0 Отговор
    Проблем, най - вече, има с добре подготвени учители - педагози по математика,както и с подходът в преподаването на децата, които по - трудно усвояват материала.
  • 17 gfdsj

    0 0 Отговор
    Само за равновесие - аз ги реших всичките, а мъжот ни една
  • 18 Димов

    1 0 Отговор
    Сред тези са и бъдещите концесионери на българските плажове.
  • 19 Ани

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "РОДИТЕЛ":

    Напълно съгласна. Това е тъжната истина
  • 20 Родител

    12 0 Отговор
    Мисля, че е крайно време МО да престане да обвинява учителите или децата. Слабите и незадоволителни резултати се дължат именно на ГОЛЯМОТО количество излишна информация, несъобразена с възрастта на учениците както и на недостъпния език на списваве на учебниците! Жалки са да оправдават безхаберието си с тълкувания за въздействието на формата на матурите! Ами, ако децата не ходят на частни уроци, какви ли ще са тогава резултатите???
  • 21 Айшето

    0 0 Отговор
    Ми бате каза - мат'рял.....и ученици и учители...
  • 22 Лоли

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иян":

    Задачите по математика тази година ми се сториха по-лесни от миналата.Аз ги решавам без проблем.Завършила съм преди 23 години ПМГ в провинцията като от тогава нищо не съм преговаряла и гледала по сегашните учебници.Просто трябва да се мисли и съобразява, но сегашното поколение не се учи на това, което е много жалко.Нямат грам постоянство, желание за знание, интерес и не са научени да мислят въобще камо ли логично. Наизустяват се задачи и без формули са до никъде, камо ли да се замислят колко лесно се извеждат. Но за това са виновни всички-политици, родители и учители. Като цяло смятам, че и сегашната тестова система не дава добри резултати.
  • 23 ДОКО

    0 0 Отговор
    АБЕ КАКВО СТЕ СЕ ХВАНАЛИ ЗА ТАЯ МАТЕМАТИКА БЕ...КАКВО ТОРМОЗИТЕ ДЕЦАТА С НЕЩА КОИТО НЕМА ДА ИМ ТРЯБВАТ В ЖИВОТА..УЧЕТЕ НА МАТЕМАТИКА ГЕНЕРАЛ БОКО ОТ БАНКЯ..И НАПИШЕТЕ УЧЕБНИК КЪДЕТО ПОСОЧЕТЕ ЧЕ НАЙ ДОБРИЯТ УМНОЖИТЕЛ СЕ КАЗВА ЦВИЧКО УШКО УСПЯЛ ДА ПРЕВЪРНЕ ПАНЕЛЕН АПАРТАМЕНТ В 300 КВАДРАТА..ТОВА ПИШЕТЕ НЕ ЗАНИМАВАЙТЕ ДЕЦАТА С ФАНТАСМАГОРИИ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове