Last news in Fakti

10 Юли, 2019 10:23 804 8

Зарков: Проблемът с гласуването у нас идва от непрекъснатите промени

  • крум зарков-
  • машинно гласуване-
  • цик-
  • сик

Той даде за пример машинното гласуване, което сега се премахва, отново с извинението за грешките на последните избори

Зарков: Проблемът с гласуването у нас идва  от непрекъснатите промени - 1
Снимка: БГНЕС

Големият проблем с гласуването у нас идва от това, че изборните правила се променят непрекъснато. Това пречи както на администрацията, така и на участниците в изборите - политическите партии, които се явяват на тях и най-лошото - гражданите, които гласуват, все по-малко и по-малко, са отвратени от този ежедневен спектакъл. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на НС на БСП Крум Зарков.

По думите му действията на управляващите- една напред, две назад, започват да действат много обезкуражаващо и притеснително. Той обясни, че не е нормално, в навечерието на всяка кампания, рязко да се правят изменения, което пречи на подготовката на изборния процес. "Грешките от лошата подготовка се използват като извинение за следващото упражнение. Едно и също всеки път", коментира социалистът.

Той даде за пример машинното гласуване, което сега се премахва, отново с извинението за грешките на последните избори. Зарков обаче подчерта, че машините за евровота са били сертифицирани малко преди да тръгнат из страната, клипчето, в което се обяснява как да се гласува с тях, е било издадено два дни преди изборите, а машините са пристигнали след като е приключило обучението на СИК.

Крум Зарков коментира, че машинното гласуване се премахва, защото машините пречат на някои от най-отвратителните феномени в българския изборен процес - например не позволяват недействителни бюлетини, които са били повече от 7% на последните избори, и помагат резултатите да се отчитат по-честно. Той подчерта, че управляващите тъпчат на едно място и само преди 3 месеца те са начертали пътна карта за машинното гласуване - 3 хиляди машини на евроизборите, 6 хиляди на местните избори и пълно машинно гласуване след това.

"Сега тази пътна карта, по средата, се взривява, както и миналия път, и ще се започне от начало. Машинно гласуване има в Изборния кодекс от 2014 г.", каза още той. Според него тези действия пречат на изборния процес, но и ще струват милиони на държавата ни, защото всяка промяна пречи на закупуването на нужните машини, тя ги наема и така те са скъпи. Той обясни, че на последните избори машините за гласуване са били наети за 70% от стойността им. "За тези пари можеха да закупят машините и за няколко избора те да се изплатят.

Но когато сте в ситуация, в която не знаете следващия път как ще гласувате, то тогава и администрацията не предприема мерки нито да закупи машините, нито да организира съхраняването им , нито да организира изборния процес", обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. По думите му е важно на местните избори да има машинно гласуване, защото 2-3 гласа могат да пренаредят една общинска листа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    7 7 Отговор
    Проблеми с гласуването няма,а скъпите машини за гласуване са монопол на комуноидна фирма и целта е лапане на пари!!!:):):)

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Прост народ слаба държава

    6 2 Отговор
    Истината е че 30 г. неможем едни избори да организираме като хората. От тук нататък какво да говорим по-вече. Най елементарният елемент на демокрацията не можем да направим, само шмекерии, надлъгване и простотии. Харчене на пари, разходи, резултати никакви. После се чудим защо всичко е наопаки и обвиняваме за това демокрацията.

    Коментиран от #7

  • 5 Лошо много лошо

    10 2 Отговор
    Това ли е лицето на БСП !!!! Неадекватен млад чиновник син на майка си Ана Заркова !!! Не благодаря !!! Нямам доверие на мамини синчета !
  • 6 1234578

    6 2 Отговор
    Ало политиците, ще има като партиите сте се самозабравили и не мислите и не ви интересува народа. А ви интересува само как да се налапате, ако може с няколко месеца в политиката и да се пенсионирате след това.

    Народа ви каза, освен 1 лев на глас партийна субсидия годишно иска и "мажоритарна" избирателна система, или поне половината от нарада иска такава. Нинова не чува нито народа нито съпартийците си прави си каквото иска. Тиката, не слуша съпартийците, но отвреме на време слуша народа. За единия лев субсидия чу народа. Но за мажоритарната система се прави на глух и на неразбра.
    Е затова ще има постоянно промени на законите. Защото хората искат едни други закони еднакви за всички. А пък бесепари и гербаджии искат закони които да облагодетестват тях. Така всеки път когато ГЕРБ и БСП си разменят власта, сесменят и законите. А народа е толкова тъп вече 30 години, че не разбира какво трябва да направи. Първо трябва да изгони всички гербджии, бесепари и депесари от парламента и от кметствата и общинските съвети.

    Коментиран от #8

  • 7 1234578

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Прост народ слаба държава":

    По точно 30 години не можем да си изберем поне 121 народни представители, които да не са бивши комунисти или техни деца и внуци.
    30 години ни управляват бивши комунисти, сегашни чорбаджии и техните наследници. Единственото което маогат е да крадът от народа.
    Не знам при това положение с какъв акъл се надяваме нещо да се промени за добро.
  • 8 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "1234578":

    Друг умник като те няма на мама умника ставаш за депутат от бсп
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове