Last news in Fakti

12 Юли, 2019 12:40 3 391 30

Абсолютна забрана за чалга на събора на Рожен

  • събор-
  • рожен-
  • чалга

Над 1 500 000 лева са очакваните приходи за местния бизнес от предстоящия събор

Абсолютна забрана за чалга на събора на Рожен - 1

Чалгата ще бъде абсолютно забранена на Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен 2019”, съобщиха организаторите.

Те бяха категорични, че подобна музика няма да звучи от сцените на събора, а освен това патрули от частна охранителна фирма, наета да пази реда на поляните на Рожен, ще следи за спазване на събраната.

„Чалгата е абсолютно забранена, дори е разпоредено на патрулите да следят за спазване на забраната и в палатковите лагери, където се очаква компании да се веселят. При силна музика и нарушаване на спокойствието, те ще бъдат предупреждавани и т.н", коментира Симеон Караколев - изпълнителен директор на Сдружение „Рожен - наследство в бъдещето“, което съвместно с общините Смолян и Чепеларе организират събитието, пише Дарик.

Над 1 500 000 лева са очакваните приходи за местния бизнес от предстоящия събор, твърдят още организаторите. Средствата щели да бъдат привлечени от хотели, къщи за гости и места за настаняване, ресторанти, заведения за обществено хранене, туристически забележителности, занаятчии и транспортни фирми в област Смолян, които са със запълнен капацитет не само в дните на събитието 19- 21 юли, но и в периода преди и след събора.

Ранните резервации за събора в хотелските бази започнаха още в края на зимния сезон, а в началото на лятото бяха изчерпани местата за настаняване в Пампорово, Чепеларе, Смолян и околностите.

Роженският събор отново ще доведе до скок на летния туризъм в Родопите, какъвто бе регистриран и при предишните издания на събитието през 2015 и 2016 г. Тогава към събитието имаше невиждан интерес и то привлече общо над 650 000 посетители от страната и чужбина, които дадоха сериозен тласък на местния бизнес, категорични са организаторите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El Torro

    60 2 Отговор
    Браво, а след Рожен и в цялата страна да бъде забранена.

    Коментиран от #11

  • 2 Bubbles

    6 19 Отговор
    И тук идва въпроса - какво е това чудо наречено "Чалга"?
    Ако насред събора изрежа Рамщайн или Кокоша глава по-приемливо ли ще бъде?

    Коментиран от #3

  • 3 El Torro

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Bubbles":

    Етимология на термина: от турската дума çalgı, която означава „музикален инструмент“, респ. „свиря“, оттам и „свирня“ (а турската „чалги“ произлиза от арабската „шалга“). В епохата на „Българското възраждане“ под „чалгия, чалгии“, респ. „чалгаджии“ се разбирали инструментални групи (респ. свирачи в тях) със смесен етнически състав, изпълнявали тогавашна „популярна“ музика. Градската (модерна тогава) музика на Османска България от XIX век (и изобщо на Балканите тогава), в която цигулки и кларинети са заменили традиционните (селски) гайди и гъдулки, респ. вместо изпълнители селяни, в чалгиите вече обичайно свирят… градски цигани (мога да кажа и днешното: роми), за които това свирене вече е професионална дейност. Локалните – нека да са и регионални – традиционни за местното население песни (а в тях – и диалектните характеристики) и свирни са заменени от „смесици“ – текстови и музикантски – дошли от различни места, народи, говори. Но „чалгиите“ обичайно са изпълнявани срещу заплащане (професионална дейност, защото) и е естествено „продуктът“ им да е свързан с „насладите“.



    В последните десетилетия, при възраждането на думата „чалга”, под чалга се разбира инструментална свирня по българските земи, в която, освен българското, се усеща силно източно, турско, циганско влияние. Още – гръцко, фламенко. И сръбско. Както казах вече – сега го и подчертавам – свири се срещу заплащане. Може би най-ярък пример за тези практики са сватбарските оркестри.

    Коментиран от #28

  • 4 Българин...

    26 2 Отговор
    Тук е Българско.Само Българска музика да се слуша,а ако искате чалга идете в Турция и слушайте до насита,отивайте в Гърцияи слушайте чалга до насита.Тук е България.

    Коментиран от #6

  • 5 Дедо ви

    26 1 Отговор
    Май има надежда, че тая страна ще почне да се оправя.
  • 6 Банго Хабиби

    3 21 Отговор

    До коментар #4 от "Българин...":

    Авее братчед забравяш ни нас 1 500 000 брадчеди и 1 500 000 турчета.И ний живейм тук и ний сме българин.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Борис Михаил

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "Банго Хабиби":

    В България няма турци, а Българи, които по ред насилствени причини са приели новата мюсюлманска вяра ! Постепенно и те се връщат към старата вяра на дедите си.
  • 8 Един

    15 0 Отговор
    Браво !!!
  • 9 Еl comandante

    17 0 Отговор
    Светлинка в края на тунела!!!
  • 10 Ved

    13 10 Отговор

    До коментар #6 от "Банго Хабиби":

    В тази страна всички са Българи. Ако се чувстваш турчин , ром ,или нещо друго хващай пътя и да те няма.

    Коментиран от #17, #20, #25

  • 11 куку руку ку

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "El Torro":

    Ей това е приказка на място.

    Коментиран от #13

  • 12 Балканец

    12 1 Отговор
    Тряба само българи, таз държава да роди!
  • 13 El Torro

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "куку руку ку":

    😊😊😊
  • 14 @@@@@@@@@@

    3 13 Отговор
    Това не ни ли връща в едни времена, в които се забраняваше да се слуша Битълс...
    Не че нещо, само питам! :D
    Проблем е и прекомерно високите цени, идващи и от прекомерно високият общински наем за търговска дейност....
    Също лично мнение - Рожен ми харесва много повече без талази от хора....
    Чалга култура бих нарекъл и събирането на маса хора с цел да се напият, наядът и оставят след себе си кочина... Но пак ще влезем в дълбоки дебати...

    Коментиран от #19

  • 15 Кочъ

    10 0 Отговор
    Това означава че няма да дойдат цигани и мутри на събора,едно отлично решение на организаторите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Енолог

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ved":

    Р О М ли??? " Циганин съм. Детството ми босо
    прошумя с катун под нощи хладни. ..."(Усин Керим, "ЦИГАНИН съм"). С прискърбие установява, че ЦИГАНИНЪТ У. Керим е знаел БЪЛГАРСКИ по-добре от уж БЪЛГАРИНА "Ved"...

    Коментиран от #18

  • 18 Енолог

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Енолог":

    Да се чете : С прискърбие установяваМ, че...
  • 19 Любопитко

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "@@@@@@@@@@":

    Цитат: " Това не ни ли връща в едни времена, в които се забраняваше да се слуша Битълс...". Нер(е)де "Битълс", нер(е)де чалга...

    Коментиран от #27

  • 20 Любопитко

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ved":

    И след като " В тази страна всички са Българи", това задължава ли ги/ни да знаят/знаем БЪЛГАРСКИ? Примерно на тебе ясна ли ти е разликата между циганин и ром???

    Коментиран от #21, #29

  • 21 Аналитик

    2 11 Отговор

    До коментар #20 от "Любопитко":

    Каква е разликата между циганин и ром?
    Аз не знам.Обясни ..

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 22 Любопитко

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Аналитик":

    Не знаеш КАКВА е или не знаеш ДАЛИ я има? Обясни.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анализатор

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Аналитик":

    Въздържател (пълен) ли си , ”колега”?
  • 25 ...

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ved":

    А ако се чувствам не ром, а коняк??? Прочие, който се чувства Наполеон или Александър Велики, хваща пътя, ама за Карлуково. Те така и с рома... ИЛИ???
  • 26 Рожен Пампорово

    0 0 Отговор
    Далаверата с билетчетата в автобусчетата ще процъфтява ли пак ? Да не забравяме, че те са един вид застраховка при пътуване и се раздават при КАЧВАНЕ !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хъш

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "El Torro":

    Баце звучи като адвокат на чалгарите. Добре че знаеш от къде произлиза и какво означава тази дума, но мен повече ме интересува в какво се е превърнала. Да бъде забранена.
  • 29 Един Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Любопитко":

    След като живеят в България, знаенето на български е задължително! Що се отнася до това какво е циганин и какво ром - в Индия обществото е разделено на касти. Най - низшите са,, Рома,, и ,, Пара,,.... А ,, циганин,, е наименованието дадено от европейците при пристигането на представители на горните касти.. Идва от гръцкото,, атцингани,, което значи опасни или недокосвеми...

    Коментиран от #30

  • 30 Любопитко/Друг Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Един Българин":

    По принцип съгласен с всичко! Знаенето на български обаче означава и познаването на разликата м/у понятията "циганин" (особа с естествен тен) и "ром"(спиртосъдържаща течност най-общо казано). Щото това за кастите е В Индия, а ние сме В... България към МОМЕНТА (където се говори ОФИЦИАЛНО все още БЪЛГАРСКИ, а не някой език или диалект от полуостров Хиндустан) ... щото, както е тръгнало, скоро ще се озовем в Цuганаpuя... Аз въпросната разлика я знам, но им се чудя на някои други уж българи - на "интересни" ли се правят, или са прихванали чумата "политкоректност", та не "схващат" въпросната разлика. Прочие, до тук - за разлика от "негър" примерно (асоциация с робското им минало в Америка) - никой, ама Н И К О Й, не ми е обяснил смислено ЗАЩО наричайки циганите "ЦИГАНИ" някой ги бил обиждал...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове