20 Юли, 2019 15:52 6 719 57

Как е отразено в България кацането на „Аполо 11” на Луната? (ВИДЕО)

  • луна-
  • кацане-
  • аполо 11

САЩ печелят срещу СССР

Как е отразено в България кацането на „Аполо 11” на Луната? (ВИДЕО) - 1

50 години от историческия полет към Луната. Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинс извършват историческото кацане на 20 юли 1969 година. За събитието на века от двете страни на Желязната завеса, разказват съвременници на събитието в "Събуди се" по „Нова телевизия“.

След 76 часа полет „Аполо 11” стига заветната цел. Космонавтите кацат на ръчен режим. В 20:17 и 42 секунди по Гринуич лунният модул се „прилунява” в Морето на спокойствието. Нийл Армстронг докладва:

„Хюстън, тук "База на спокойствието", „Ийгъл” кацна”.

650 милиона души по целия свят стават свидетели на думите на Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната.

„Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството”.

На Земята тримата астронавти са посрещнати от стотици хиляди като истински герои.

„Какво празнувахме? Трима мъже, направили каквото никой друг преди не е успял да направи. Технологичен скок, извън представите на възможното. Сбъдването на вековна мечта”, съобщават американските телевизии.

„Не само паметен ден, знаменателен. Аз бих казал епохален в областта на космонавтиката. Велико постижение на човешкия род”, коментира чл.-кор. на БАН проф. дтн Петър Гецов.

Тогава професор Гецов е едва 19-годишен, учи във Военновъздушното училище, когато научава за сбъднатата мечта човек да стъпи на Луната.

„Не можахме да го гледаме. Стояхме от другата страна на американския успех. Бяхме от страната на нашата система. Съревнование - жестоко бих казал. Космосът е като Олимпиадата за спортистите. Не е тайна, че по време на кацането на „Аполо 11” на Луната, в същото време около Луната кръжи съветската станция „Луна 15””, обяснява проф. дтн Петър Гецов.

Битката обаче печелят САЩ. Програмата струва 25 милиарда долара. За нея работят 400 000 души, за да може човекът да покори Луната.

„Американците категорично изпреварват. Това е като компенсация за полета на първия човек в орбита - Юрий Гагарин”, коментира проф. дтн Гецов.

„Съревнованието съществува още от Гагариново време. Изпревариха американците. Те бяха много докачени от тая работа. И президентът, тогава Кенеди, каза: „Ние ще кацнем на Луната” и те изпревариха Съветския съюз”, коментира журналистът Николай Конакчиев.

Най-добре кацането на Луната е отразено в Органа на Централния комитет на БКП – „Работническо дело”.

Въпреки комунизма и космическото противоборство между САЩ и СССР, държавният апарат у нас обръща внимание на победителя в двубоя за кацането на Луната – САЩ.

„Стъпването на Луната е нещо грандиозно за цялото човечество. За времето на Желязната завеса има доста публикации за случилото се в българския периодичен печат”, разказва библиотекарката Екатерина Велкова.

„Отечествен фронт”, „Вечерни новини”, „Кооперативно село”, изданието на БТА отразяват кацането.

„1969 г. съм бил на 27 години. Помня, че се предаваше и по нашата телевизия. Едно голямо изключение. Препредаване от американски телевизии. Предаването го водеше Димитри Иванов. Но имаше ограничение във времето”, обяснява Конакчиев.

„България беше изцяло затъмнено. Тези, които искаха да видят събитието изцяло, разчитаха на сръбска телевизия. Тогава беше силно изявена Студената война. Космическото съревнование определяше и бъдещето на човечеството. Който пръв постигне успех, така се предполагаше, че ще доминира и в политическия живот”, обяснява проф. дтн Петър Гецов.

„Много неща можеше да се видят по Сръбска телевизия по-подробно. България го даваше по-икономично, но не можеше да прескочи такова световно събитие”, обяснява журналистът Никола Конакчиев.

Той е човекът, който 10 години по-късно, лично отразява за българската телевизия излитането и кацането на първия ни космонавт - Георги Иванов в сърцето на програмата - центърът за управление на полета край Москва под ръководството на космонавта Алексей Елисеев.

И въпреки секретността Конакчиев се сдобива с уникален спомен, запечатал вълненията.

„За мен също беше щастливо, защото завърши с награждаването ми с орден „Кирил и Методий" I степен от раз, бях на 37, вълнуващо отвсякъде”, разказва Конакчиев.

Въпросът е дали в рамките на нашия живот ще станем свидетели на подобна малка стъпка за човека, но голяма за човечеството ни.

„Това са 50 години без никакъв прогрес, мисля, че всички трябва да сме малко засрамени, че не можем да подобрим това”, заявява Едуин Олдрин.

„Аз бих казал, че следващото голямо събитие, което да бъде равнозначно на кацането на Луната, сигурно ще е кацане на човек на Марс”, смята проф. дтн Петър Гецов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    24 5 Отговор
    Как ? Никак ! Такива новини гледахме по сръбската телевизия !

    Коментиран от #4

  • 2 Скепси

    61 39 Отговор
    Не е сигурно че е имало полет до Луната !
    Аз съм скептичен !

    Коментиран от #8, #27

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 12 Отговор
    Като затвориха улица Съборна пред витрините на американското посолство....

    Коментиран от #44

  • 4 Да да да

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Затова пък посрещахме Гагарин !
    Паради! Радост ! Герой на България и тн !
  • 5 Гаварит масква передаьом

    35 27 Отговор
    Сичко е лъжа и измама саш са дали милиарди на ссср да пеят че онея са кацнали 😂😂😂и сички са щасливи😂😂😂и cartoon network направи кацането на луната възможно😂😂
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Реално

    51 27 Отговор
    СССР е първата нация достигнала космоса и пратила човек там.По това време в САЩ са създали лунни декори и са разиграли пропагандната постановка-една малка стъпка за човека...
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 27 Отговор

    До коментар #2 от "Скепси":

    Не се изказвайте неподготвен, че ставате смешен. Между другото, анкерните болтове които се взривяват и освобождават пилотската кабина от лунния модул при излитането от Луната, са изобретени и разработени от Българския инженер в НАСА,- карловецът Иван /Джон/ Ночев, но за този факт комунистическата пропаганда мълчеше………

    Коментиран от #18

  • 9 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    39 16 Отговор
    Мале 25 милиарда, много скъпи тези декори! Голямо крадене е паднало!

    Коментиран от #11

  • 10 272

    47 24 Отговор
    Ако бяха действително кацнали на луната, американците щяха да направят пътека до там до сега. Забележете, че проектът им за кацане сега на луната отнема страшно много време. - Ако бяха го направили тогава, сега нямаше да им трябват толкова години подготовка и да чакат до 2025 година. - Те просто не знаят как да го направят защото никога не са били там!

    Коментиран от #15, #31, #51

  • 11 Да да да

    33 7 Отговор

    До коментар #9 от "ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ":

    Ако Боко тогава не беше малък щях да помисля че той ги е учил да крадат !
  • 12 ОТ ХОЛИВУУД КАЗАХА Я

    46 21 Отговор
    КАЦАНЕТО НА ЛУНАТА Е ОГРОМНА ЛЪЖА !

    Коментиран от #41

  • 13 Прасета в космоса!

    12 3 Отговор
    Гецов, а какво общо има ИКИ-БАН с космоса от 30 години насам? Обясни, че никой не разбра...
  • 14 1969

    22 18 Отговор
    Телевизията показа кацането . Все още сме живи и помним . Аз бях на 15 г. , нищо не се скри . Е , предаването не беше денонощно , но такава беше телевизията ни тогава . Дори дядо ми , който беше върл противник на телевизията гледа предаването . Не си спомням дали е гледал друго . Дори и новините .

    Коментиран от #17

  • 15 СоцИдиот

    18 38 Отговор

    До коментар #10 от "272":

    Следите от кацането си стоят и досега, ватнико. Май само Гагарин няма снимка от космоса, лошоооо.

    Коментиран от #16, #19, #20, #35, #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 10 Отговор

    До коментар #14 от "1969":

    Показаха 3 минутния репортаж от кацането на Луната с един ден закъснение и разбира се след репортажа на ТАСС...вече беше безопасно да се излъчи!

    Коментиран от #40

  • 18 Ха Ха🙈

    29 11 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да болтовете са разработени от българин!
    А останалите Декори от Лукас Филмс !
    А инператор Дони и Дарт Вейдър са първи братовчеди !

    Коментиран от #22

  • 19 СоцКлец

    24 12 Отговор

    До коментар #15 от "СоцИдиот":

    Следите са само в твоя соросоиден мозък, цял свят зная е кацането на Луната е постановка, а няколко продажни антибългари и американофили продължават да квичат.
  • 20 ХаХа 🙈

    25 2 Отговор

    До коментар #15 от "СоцИдиот":

    А следите са от Йода !
    Там е за “ проясняване “ на мислите !
  • 21 Bubbles

    18 8 Отговор
    По онова време холивудските филми са били забранени, как очаквате да го отразят?
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 19 Отговор

    До коментар #18 от "Ха Ха🙈":

    Програмата АПОЛО доведе, като страничен ефект, до напредък в много области, което не можеше да стане с холивудска имитация.
    Като за начало ще започна с Мрежовия план-график, ако разбирате от тази материя.
    Тази методика за планиране на дейности е разработена именно за да се организира много-обхватната програма Аполо.
    Както вече сте се убедил, един от конструкторите на лунния модул е БЪЛГАРИН,- карловецът Иван /Джон/ Ночев, но за този факт комунистическата пропаганда мълчеше……… Негово ЛИЧНО изобретение са ВЗРИВЯВЯЩИТЕ СЕ АНКЕРНИ БОЛТОВЕ при излитането на модула от Луната. Тези анкери свъзват модула с опорите му, които остават на Луната……
    Шведската фирма за фотоапарати Hasselblad печели търга за фотоапарат за мисията Аполо и създава Lunar Module Pilot Camera...За програмата Аполо е създадена гигантската ракета Saturn V... Такива примери има много....... Общо са изведени 16 космически кораба.....
    Полетите до Луната бяха спряни, защото беше и все още е икономически неизгодно да се влагат милиарди, а резултите да са главно журналистически репортажи......

    Коментиран от #24, #36

  • 23 1969

    4 4 Отговор
    До „ 21 ” . И как са били забранени , като гледахме И техни продукции . Подробност имаше само във времето на показване по телевизията . Всеки филм „ изчакваше ” 5 години преди да го излъчат на малкия екран . През този период обикаляше страната .
  • 24 Наблюдаващ

    18 8 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Друг страничен ефект от този филм са многото промити мозъци , вкл. и твоя .
  • 25 КЕПРИКОРН 1

    25 10 Отговор
    Все по-малко са заблудените хора, които още вярват, че 69 година краварите са стъпили на Луната, развяли знамето и после благополучно са се завърнали! Дори и сега, при днешните напреднали космически технологии, това ще е много трудно постижимо, а какво остава за преди 50 год. - снимачна площадка, декори и 50 годишната лъжа е факт! Самите американци не вярват, а какво остава за останалите?! Дейвид Джелърнтър: „Кацането на Луната от екипажа на Аполо 11 е най-голямата измама в човешката история.” Въобще не бих спорил с него, прав е, а и не е случаен човек - точка!
  • 26 Стъп-стъп 😁

    10 8 Отговор
    Яко трол тука 😁 само най-големите балъци отричат всички факти доказващи стъпването. Даже няма какво да ви се обяснявам, то да си прост не е променлива величина, за какво да се хабя.

    Коментиран от #29, #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Божо

    9 3 Отговор
    Само да уточня, че директно по българската телевизия предаваха само полета на Аполо 17. Първото кацане на Луната - Аполо 11 в крайна сметка се оказа, че са го излъчили и по нашата телевизия, само че на запис, през август по обедно време.
  • 29 Храбрия Дюлгер

    6 8 Отговор

    До коментар #26 от "Стъп-стъп 😁":

    Сигурен съм, че тролещите са индивиди, негодни както за космонавти, така и за актьори. Дори един пирон не могат да забият.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 595

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "272":

    След Армстронг още 10 американци стъпват на Луната.Повечко чети.

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 32 ЛУНА ФИЛМ

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "595":

    Ами да ! Филмовата индустриа в Америка процафте от тогиз !!!!
  • 33 Съпват ти на главата!

    8 5 Отговор

    До коментар #31 от "595":

    Ако утре ти кажат, че американци са ходили до Слънцето и са се разхождали по плазмата с термоустойчиви джапанки, разработени от великите илюзионисти НАСА, сигурно ще повярваш. Останалите мисии след Аполо 11 „до Луната” са засекретени (явно Кубрик е отказал да снима повече 🎥, а и заснемането струва пари), но трябвало е да има такива, и то успешни за пред хората, за да има инвестиции за космическите програми, иначе НАСА няма как да съществува без финансиране - няма успешни мисии, няма и финансиране! Цялата работа е не само за слава и надпревара с тогавашния СССР, но и за пари!
  • 34 272

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "595":

    Понеже чета повече и за това твърдя горното.

    Коментиран от #39

  • 35 Следи

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "СоцИдиот":

    от кацането е имало само на филмовата площадка в Холивуд. И на сто процента отдавна ги няма - изличиха се още като махаха декора. 😂
  • 36 Вземи си хапчетата

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За да спреш със халюцинациите и налудните мисли.
  • 37 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Стъп-стъп 😁":

    Недей се хаби, вече достатъчно си изхабен, пък и простотията ти е в повече и в твоя случай е променлива величина и нараства към безкрайност. 😂
  • 38 Borislav Popov

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "СоцИдиот":

    Много добре го каза - само Гагарин няма снимка от Космоса. Нека руско-турските ибрици да ни кажат защо!

    Коментиран от #42, #45

  • 39 Borislav Popov

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "272":

    "Комсомолская правда" и "Аз съм пионерче" не се броят за четиво.
  • 40 626

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе мочко,репортажа беше повече от 20 минути.Улиците на София опустяха по време на репортажа.

    Коментиран от #48

  • 41 Rado

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "ОТ ХОЛИВУУД КАЗАХА Я":

    Както казаха по време на кацането в орбита около Луната е обикаляла станция на СЕСЕРЕ и те също са видели.
  • 42 Наазир

    6 5 Отговор

    До коментар #38 от "Borislav Popov":

    Само това ли ти роди соросоидният мозък, Борка? Довечера ще те кача на африканската ми ракета и ще видиш Луната откъм тъмната й страна, а там, разбира се, ще те очакват Фараз и Ямар с техните черни, пуровидни НЛО, с който могат да те закарат и до Марс!

    Коментиран от #46

  • 43 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    Знаем,знаем...Путин е виновен!!!!...Пък те си го казаха с ,,КЕПРИКОРН
  • 44 Www

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз бях на 9 години и баща ми ме заведе да гледам на витрината на американското посолство запис от кацането на лунния модул и излизането на Армстронг на лунната повьрхност . После няколко месеца на тази витрина имаше изложени предмети и снимки от тази експедиция! Нямаше затворени улици пред посолството наСАЩ!

    Коментиран от #47

  • 45 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Borislav Popov":

    били го записали с магнетофон.без маитап!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Www":

    ...малък си бил...Най-напред там стоеше милиционер, а всъщност полковник от ДС, които подканяше тълпата граждани да не се задържат и пречат на движението, след това започна някакъв уж ремонт и преградиха улицата и тротоара пред витрините, но тротоара от към БНБ беше свободен и пак можеше да се гледа... Този цирк продължи около седмица и бе прекратен....Другият подобен случай беше когато на витрините изнесоха данните за заплатите в Политбюро на БКП и ПП на БЗНС....оказа се, че Петър Танчев получава с 1000-2000 лева повече от бай Тошо....
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "626":

    Мочко е баща ти който те е създал по свое подобие....Този репортаж беше след края на мисията.....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Rado

    2 3 Отговор
    Шефът на Роскосмос поздрави НАСА за годишнината от стъпването на Луната.
    Ха ха, някои хора пикаят газ.
  • 51 Тъпче, че таправиха пътека бре

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "272":

    След Армстронг още дузина американеца стъпиха на луната...

    Коментиран от #53

  • 52 estrella

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Обикновен човек":

    това е яко.
  • 53 272

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Тъпче, че таправиха пътека бре":

    Ходиха само до студиото в холивуд. Никой никъде не е ходил. Всичките им проекти се провалят и няма ракета, която да не е гръмнала и изведнъж хоп! - Луната. А после я да вземаме да купуваме ракетни двигатели от руснаците и така в следващите 50 години. Ако бяха способни американците МКС щеше да е тяхна, а не да я правят руснаците. Просто е! Има толкова много симптоми` за лъжата им` че не виждам защо продължава да се вярва на тази глупост.
  • 54 Интересно

    5 1 Отговор
    че има ненормалници и днес да твърдят как нямало кацане на луната. Нашата телевизия го е предала в кратко репортажче, не пряко, както в другите държави, а след това. И то след като в СССР е излъчено.
  • 55 Полезен идиот

    0 1 Отговор
    Пълно с идиоти. НАСА е публикувала 14000 снимки от програмата Аполо. Астронавтите от 6 успешни експедиции са донесли 400 кг. образци от Луната. Руската Луна-15 е била в орбита около Луната по време на кацането на Аполо 11. При излитането са присъствали 1 милион зрители. В програмата са участвали 400000 инженери, лекари, геолози, програмисти и какви ли още не учени и нито един не е казал че всичко е измама ! Но те не вярват !!! А за Гагарин няма нито една снимка, не е присъствал нито един журналист, поне един представител различен от военните, излъгаха за самото завръщане. Но същите тези вярват и не се съмняват и за секунда ! Та всичко опира до пристрастия и идиотия.
  • 56 Уточнител

    0 0 Отговор
    Гадни лъжци! Нищо не показаха същия ден и след това. В Раб дело на последна страница едно съобщение колкото 4 пощенски марки. Още ги пазя всички центр вестници - те бяха общо 5-6
    Правихме гигантски антени, за да гледаме по Белград
    Платените червеняги, като Конакчшев безсрамно лъжат
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове