Last news in Fakti

24 Юли, 2019 09:42 1 458 30

ГЕРБ отхвърля ветото за Ф-16 още в петък

  • константин попов-
  • румен радев-
  • ф-16

123-ма народни представители гласуваха "за"

ГЕРБ отхвърля ветото за Ф-16 още в петък - 1
Снимка: БГНЕС

Очаквано ГЕРБ не е съгласна с президента Радев за ветото върху сделката за F-16, което той наложи вчера.

"Мотивите на президента са свързани с две важни неща - че се е приело по бързата писта решението за Ф-16 и че няма необходимият консенсус. Аз мога да кажа, че е нормална практика ратификация да се гласува на две четения в един ден.

Второ, смятам, че достатъчно много се говори в продължение на години за това какъв самолет ни трябва, как ни трябва и в комисията по отбрана и в зала достатъчно хора говориха за и против", заяви председателят на Комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов, бивш началник на ВВС.

"Що се отнася до консенсуса, в България има консенсус за нашата евроатлантическа ориентация. Имаме консенсус, че на нас ни трябва нов модерен, боен самолет. Ф-16 е един прекрасен самолет и прекрасна възможност българските ВВС да са модерни и отлично оборудвани. Това ще има отражение и в Сухопътни войски и във ВМС. ", отсече генералът от авиацията.

"123-ма народни представители гласуваха "за", 80 бяха против и това означава, че този закон не се приема на кантар", подчерта той.

''Трябва да действаме енергично. Затова ще извикам извънредно заседане на комисията по отбрана в сряда и ще помоля законът да бъде преразгледан отново в петък в пленарна зала. Нека да има обсъждане, да говорим по същество, но нека да гласуваме за бъдещето на Военновъздушните сили, за бъдещето на армията, на сигурността ни. Ако преодолеем ветото, както смятам че ще стане, това няма да забави процедурата. Тук ще се прояви достатъчно мъдрост и отговорност и всички ще се поздравим с един успешен за България договор'', допълни председателят на комисията по отбрана.

,,Апелирам за държавническо мислене, да няма емоции и да няма партийни интереси, защото говорим за България'', отбеляза в заключение ген. Попов.

Надявам се, че президентът ще даде повече конкретика, но аз апелирам да няма емоции и партийни интереси, а да има държавническо мислене", отсече шефът на комисията по отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    48 4 Отговор
    Ако НЕ БЯХА КРАЛИ ТОЛКОВА ГЕРБЕРЧЕТАТА ТЕЗИ 2.1МИЛЯРДА НЯМАШЕ ДА ГИ УСЕТИМ.НО ИЗПОКРАДОХА ДЪРЖАВАТА.

    Коментиран от #20

  • 2 четник

    43 4 Отговор
    С 400, ако е за защитита, щеше да е мнооого по-добре.
    За същите пари два дивизиона с по 8 установки, с по четири цеви. 64 цели едновременно могат да се обстрелват.
    После, тези самолети на практика са 6. Два са учебни.
    Отделно сега им почва масрафа - писти, обучение, гориво, ремонти, рез.части...
  • 3 Българин

    8 39 Отговор
    Сагата с F-16 ще продължи и след петък, като ще бъде мобилизирана цялата предателска пета колона. Ветото ще бъде отхвърлено, но държавната глава, която имаме в момента, ще наложи ново, по повод актуализиране на бюджета а накрая ще сезира Конституционния съд. Но няма да успее да защити руският интерес.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 нормален

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    "Руският интерес" са грипените, мога да допусна. Като ви знам "капацитета" на соросоидта.

    Коментиран от #8

  • 5 нато пауър

    4 41 Отговор
    Руската подлога пак се провали, но все пак опита, за пореден път. Народът е прост, на следващите избори ще докара руските мастии на власт и после ще реват, че сме бедни и сме били на друга скорост в сравнение с европейците.
  • 6 Русенец

    32 4 Отговор
    Националното предателство на ГРОБ няма дъно. Купуваме 8 скъпи ковчега и мислим че въоръжаваме армията ! Армията е преди всичко дух и преданност, морал и честност, след това са всякакви играчки. На 10-ти ноември 89г. имахме много силна и отлично въоръжена армия, но генералитета ни не даде заповед за защина на Народна Република България, и Американците и НАТО ни превзеха без нито един истрел, за разлика от Югославия, където до ден днешен търпят неуспехи в лицето на Сърбия !
  • 7 гост

    29 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти сляп ли си, или не виждаш ? За какво са ни тези тенекета , като няма вече войска ? Иди в някое поделение и виж кой служи там ! Ще ти стане ясно всичко !
  • 8 Българин

    5 27 Отговор

    До коментар #4 от "нормален":

    Освен грипените руският интерес е бавенето на превъоръжаването на авиацията и интеграцията и с тази на НАТО. Румен Грипена чрез служебното си правителство вече успя да забави този процес с две и половина години. Накрая ще видим кой капацитет е по-читав на путиноидите или на българите.

    Коментиран от #9

  • 9 регулировчик

    24 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Можеше, обаче, отдавна да сме купили 10 грипена, за по-малко пари и да сме забравили. Тъй че явно герб прокарват "руските интереси" в случая, като купуват ф16. за след 5г., МОЖЕ БИ.

    Коментиран от #12

  • 10 Гостилничаря

    16 4 Отговор
    А какъв, между другото е смисъла от тези вета, при положение, че така или иначе Гербарите си ги отхвърлят!? Абсолютно излишен, ненужен и безполезен инструмент, президентската институция така или иначе не може да осъществява контрол с него.......!
  • 11 SAAB

    21 2 Отговор
    Само един инфаркт може да ни спаси от главанака ,безумията му и старите железа ! .....останалете ще се разбягят :)
  • 12 Българин

    5 25 Отговор

    До коментар #9 от "регулировчик":

    Опорните точки на петата колона на русия ги знаем. Самолетите ще бъдат F-16 а не грипени, които стават само за шоу и нямат никакво въоръжение.
  • 13 Йордан Цонев

    4 23 Отговор
    "Президентът просто е против тази сделка с различни аргументи, той е последователен в това отношение. Но, според нас, националната сигурност не е обект на референдум, за да има искания от Радев консенсус за закупуването на Ф-16. Кой е водещия партньор в НАТО? САЩ. Кой плаща масрафа за сигурността на НАТО? САЩ. Какво да прави малка страна като България, която след кризата в Украйна е застрашена? Да инвестира в сигурност и във военно промишления комплекс на страната, която ще защитава нашата сигурност. Националната сигурност, териториалната цялост има ли цена? Ние не го правим за ГЕРБ, ние го правим за сигурността на България".

    Коментиран от #15

  • 14 70 Годишен

    19 2 Отговор
    И тоя председателят на Комисията по отбрана в парламента не защитава Българските интереси и то с чин генерал, който се е клел в Майка България, какво остава за другите продажни мишоци, да не говорим за шушумигите на шорош в този сайт.
  • 15 Русенец

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Йордан Цонев":

    Наивник ! Масрафа на НАТО го плаща България а не САЩ с 2-те Марици и с 8-те скъпи ковчега и 4-те безплатни военни бази ! САЩ си гледат интересите и НАТО е техен инструмент за икономическо и политическо господство в света, което е всичко друго но не и сигурност за България.
  • 16 Румен Потника

    1 15 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко решетников
  • 17 60 годишен

    17 2 Отговор
    ПАРЛАМЕНТ ОТ СЛУГИНАЖ !
    А за това измислено генералче думи.нямам !
  • 18 Летец

    14 3 Отговор
    Тн генерал Попов е чиновниче лизгар !
    Лично
    съм се отвращавал от него !
    Като лерец беше зероу !
  • 19 пилотът е на молитва и закуска

    13 3 Отговор
    Наздраве г-н Генерал!
    Положете и венци на паметника на Хамериканските летци в София!
    Те "спасиха" София преди 70 години, сега си купувайте и вазелина.
  • 20 ЦРУ

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    МЪКАаааааа !!! За ужас на русофилите - БЪЛГАРОМРАЗЦИ ..на пРезидента...на Решетников….БГ купува ДОКАЗАН БОЕЦ -фантом...НАТРЪШКАЛ НЯКОЛКО СТОТИЦИ /летящи москвича / !...а как комунетата + сарайте ОТКРАДНАХА КТБ......пари за ЦЯЛА ЕСКАДРИЛА ….мъкаааа !

    Коментиран от #21

  • 21 Коментар📝

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "ЦРУ":

    Да Прав си НО И КОМУНЕТАТА СА ГЕРБ.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ КОЙ ИЗМЕТЕ СЛЕД КТБ И КОЙ БЕШЕ ОХРАНА НА НАЙ ГОЛЕМИЯТ КОМУНИСТ И 53 МИЛЯРДА ДАДЕНИ ОТ ЕВРОПА ПО ЕВРОПРОГРАМИ И ЕВРОПРОЕКТИ БЯХА МАЗНО ГЕПЕНИ 55 000лв.1кв.м Асфалт Саниране за 1милярд Пейки за 10 000лв. МУЛТИПЛИЦИРАНАТА БКП Е ОЩЕ НА ВЛАСТ.

    Коментиран от #25

  • 22 Тръмп

    4 14 Отговор
    Радев не е български президент,а руски резидент и подлога!!!:):):)Само импийчмънт и изгонване в Сибир,ще го излекува да не замърсява околната среда в България!!!:):):)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 мдаа

    7 0 Отговор
    ГЕНЕРАЛ-МИЖИТУРКА! ВИНАГИ ГОТОВ ДА СЕ НАГЪЗИ НА БОРИСОВ ЗА НЯКОЕ КОКЪЛЧЕ ОТ СОФРАТА "ГЕРБ".
  • 25 ЦРУ

    0 6 Отговор

    До коментар #21 от "Коментар📝":

    МЪКАаааааа !!! Кутев е АУТ от БСП....а опорките му остават. Само за тебе - 89 год. в 8 мил. БГ имаше 1 000 000 члена на БКП ! А ПАРТИЯТА беше - ЦК на БКП - 158 човека !!!!!!! Стигаха стълбовете в СФ .за да ги ИЗБЕСИМ с главата надолу ...и БГ сега да и като...Чехия...Словакия....Унгария...Полша....т.н. ! А 90-та правителството на Луканов ВДИГНА ОХРАНАТА на Т.Ж. ...и наеха по ДОГОВОР часна охр. фирма ИПОН -1 с шеф Б.Б.....както и царя по късно ! А ти е топло и готино в санираният блок .нали ??? Готино е да ходим на море от Сф до Бургас по аутобана за 3 часа ...нали ...и до Солун за 3.5 часа ...нали ???

    Коментиран от #27

  • 26 борислав

    5 0 Отговор
    Интересно ,г-н Попов има 1200 летателни часа за цялата си служба-примерно 17г или на 5 дена -един час летене.Скъпо хоби .Не мога да разбера с новите самолети колко часа ще се лети дневно и кого ще нападаме,защото чета за ракети за поразяване.И ще имат ли застраховки?Последният който падна нямаше.

    Коментиран от #29

  • 27 Коментар📝

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "ЦРУ":

    ГОТИНО ТИ Е НА ТЕБЕ НА АЗ БАЧКАМ ЗА 400€И НЕ МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ.ЗАЩОТО ДЯДО МИ НЕ Е ВЗЕЛ ЧЕРВЕНО КУФАРЧЕ.БЕРОВ В ИНТЕРВЮ ПРИ КЕВОРК ГО ПОТВЪРДИ КАКТО И ЖИВКОВ НЕ ОТРЕЧЕ.НАЛИ ???
  • 28 Румяна Костова

    1 3 Отговор
    Някой от умните тук, бих помолила да ми каже, как така руските самолети са стигнали чак до Южна Корея, като знаем колко им е максималният пробег?? Да не би да са пренесени на гърба на ято жерави??Или някакви шушумиги русофили, с крилца, са ми помогнали отдолу??
  • 29 ЦРУ

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "борислав":

    до Борислав ….Само за тебе...за да разбереш ...г-н Попов беше шеф на Радев в ВВС.....а когато Радев стана главнокомандващ на БА ...Попов напусна ….за да не прехвърлизлобата си в-у него ! Нашите 8 Ф-16 ще са от КОЛЕКТИВНАТА ОТБРАНА на НАТО и ще летят постоянно ….както сега нашето въздушно пространство се пази от самолети на ИТАЛИЯ...преди това на БЕЛГИЯ....ГЪРЦИЯ пази небето над С.Македония ...след това ние ! А ще нападаме АГРЕСОРА - СЕВЕРОАЗИАТСКАТА КОЧИНА....за да не станем като ...Крим...Абхазия...Осетия....ПАНЯЛ ???
  • 30 RLT

    0 0 Отговор
    Мислех, че актуалната африканска чума е само по свинете
    но ако го мислиш, сериозно, това което го пишеш ме убеждаваш в противното.Впрочем служил ли си в казарма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове