Last news in Fakti

27 Юли, 2019 10:55 2 937 30

Спасиха българка с тумор в мозъка, в Англия ѝ дали час след 1 година

  • операция-
  • пирогов-
  • тумор-
  • българка

3-часовата операция е направена в Пирогов

69-годишна българка, живееща във Великобритания от 32 години, бе спасена след 3-часова операция в "Пирогов". Жената имала мозъчен тумор, а на Острова ѝ дали дата за преглед за след 51 седмици, съобщиха от пресцентъра на спешната болница.

Пациентката, която е омъжена за англичанин от 1987 г., получила силно главоболие и посетила личния си лекар на Острова. Той ѝ препоръчал да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена и жената се прибрала вкъщи. Главоболието обаче не спряло. След направен скенер, българката е диагностицирана с “парасагитален менингиом”, който принадлежи към доброкачествените новообразувания.

Туморът обаче се намирал на критично място в моторната област на мозъка на българката, започнал да расте и засегнал двигателните ѝ функции, като довел частична парализа. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получила час за ядрено-магнитен резонанс през месец май. Изследването било направено, но не било разчетено. Това трябвало да направи неврохирург, който да определи какво да бъде лечението ѝ.

Българката обаче получава час за преглед при специалиста за след 51 седмици. Отказвайки да губи така ценното време, тя се връща в София, където е оперирана от доц. Венелин Герганов в "Пирогов". По време на 3-часовата интервенция, доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и спасяват пациентката.

„Деликатното при операцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели туморът от венозните структури”, каза неврохирургът, който е и старши лекар в International Neuroscience Institute в Хановер.

„В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация", сподели самата пациентка, която е здравноосигурена в България и е заплатила само консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни жената ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното ѝ възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци обаче предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    73 3 Отговор
    Браво веднъж една позитивна новина за България хайде всички да се връщаме и да възстановим родината си

    Коментиран от #19

  • 2 Borislav Popov

    59 0 Отговор
    Браво на нашите лекари и по вече такива новини публикувайте !
  • 3 Анти милиционер

    43 4 Отговор
    Всеки, който е бил в Англия знае, че 90% от населението е бавноразвиващо. Какъв кенеф.

    Коментиран от #24

  • 4 незнайко

    46 3 Отговор
    ВСИЧКО СИ ИМАМЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗАТОВА ЕС ИСКА ДА НИ ГО ОТНЕМЕ !!! И образованието ни беше на отлично ниво и медицинските кадри на световно ниво, селското стопанство предостатъчно за БЪЛГАРИЯ, за 30 години полека лека унищожиха всичко !!! ЗА ОПЕРАЦИЯТА САМО РЕСПЕКТ !!! БРАВО !!!
  • 5 Боце

    31 0 Отговор
    Тия как живеят в тази смрад? 1 година за преглед...
  • 6 Анти милиционер

    29 1 Отговор
    Онзи глух седераст дето се смееше на Русия, че нямали тоалетни по селата..... английските наркоамни нямат доктори и мрат като мухи .
  • 7 Джентълменът русофил

    26 0 Отговор
    Браво на българските медици. Аз чакам трета седмица за час задене на зъб. Зъболекарката се страхува, а и е една дребничка. Защо е станала зъболекар, като един зъб не може да извади не разбирам. Трябвало снимка на цялата глава от всички страни, защото с обикновена снимка не ставало. Просто я виждам, че не е вадила зъб през живота си. После щяла да ми запази час при хирург, питам "За кога", а та ми отговаря "до няколко седмици, ще стане". Малоумници. През това време болката спря и на мен вече дори не ми се занимава с глупавата им система. Ако отидеш до спешна помощ за каквото и да е се чака минимум 2, а обикновено от 4 до 6 часа. През това време преди тебе минават всички пияни и обезобразени от побойщата из пъбовете, които прииждат постоянно, особено преди обяд.

    Коментиран от #10

  • 8 Стокхолм

    24 1 Отговор
    Браво на българските медици. Гордея се че съм българин след такива хубави новини
  • 9 Така е

    17 0 Отговор
    Във всички държавни и общински болници на Запад и САЩ , а в частните съдират по 9 кожи .
  • 10 селянин 1

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Джентълменът русофил":

    Така е в по-малките градове от,,селски,,тип..у всеки областен град има клиника или център по дентална медицина..а за,,пирогов,,евала,само добри думи.

    Коментиран от #14

  • 11 НАДЕЖДА

    25 0 Отговор
    Браво на българските лекари! Този случай е поредното доказателство, че имаме прекрасни специалисти и ако се отделят достатъчно средства в сферата на здравеопазването, няма да се кланяме на никой и постоянно да се налага да организираме дарителски кампании за лечение в чужбина. На пациентката–бързо оздравяване!
  • 12 Джентълменът русофил

    15 1 Отговор
    Иначе за да съм откровен докрай, ще кажа, че и българската здравна система не е цветуща. Не разбирам, защо са толкова скъпи зъболекарските прегледи и манипулации в България. Кажете ми, защо вземат 90 лв за вадене на зъб при това дори, когато ти го вадят за десетина минути. Макар и на частно, това пак са ужасно много пари за пет-десет минутки работа. Дори не ми издадоха касова бележка. Струва ми се, че просто никой не контролира зъболекарските приходи, което дава възможност на зъболекарите в България да си разиграват коня, както си искат.

    Коментиран от #25, #27

  • 13 qwerty

    4 2 Отговор
    Четирима братовчеди имам в Мюнхен - трима хирурзи и психиатър. Момчето, което на 30 изглежда на 20 сменя стави на конвейр. Школата тук е жестока.
  • 14 Джентълменът русофил

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "селянин 1":

    Аз визирах Англия с първият си коментар. Но е моя грешката, че не уточни. Извинявам се.
    Поздрави
  • 15 докторче

    16 2 Отговор
    Когато обяснявам на хората, какво имат тук и какво е там, те ме гледат с насмешка и си мислят може би, че ги лъжа. Дори в днешният си разкапан вид, българското здравеопазване е по-добро от редица европейски и други. Това няма да продължи вечно де, защота с "бодра крачка" сме се запътили към "добрите европейски и световни практики". А дали са много 90лв за вадене на зъб? Ако ти го избият на улицата, може и евтино да "мине". Упойката само обаче, за тази манипулация е около 30лв. В сервиз, като ви правят колата, колко от цената на частите и консумативите после ви таксуват като цена на труд. Все пак не мисля, че двата вида труд са равностойни. И без това, повечето неща в здравеопазването са на смешни цени. Например, рентгенова снимка на става в Гърция струва 200 евро. Ако искате да ви я разчете специалист по образна диагностика, плащате още толкова само за разчитането и чакате. В България получавате всичко това на смешната цена от 7,56лв и евентуално 2лв потребителска такса. За сведение, апаратурата с която се работи е една и съща и се закупува във валута на тамошни цени, както и консумативите. Сега може да попсувате българските лекари, сестри, лаборанти и други медицински "работници" на воля.
  • 16 месара

    8 0 Отговор
    БРАВО НА ДОКТОРА И ЕКИПА!
  • 17 Пинокио

    6 0 Отговор
    Едно заслужено браво и за българското здравеопазване. Все пак аз не бих правил прибързани изводи за английското. Преди година имах ечемик на окото и се наложи да ида по спешност. Би трябвало да съм се регистрирал при Личен лекар, ама аз все си намирах по-важна работа. Никой не ме пита що не съм си изпълнил задълженията, дадоха ми един формуляр, който попълних с много грешки, но и това никак не ги притесни. Прегледаха ме и ми написаха рецепта, после доктора излезе с мен навън за да ми обясни къде е аптеката и ми обяснява 10 пъти докато го разбера с моя отчайващ английски. Никой не ми е намеквал за някакво плащане. Платих само 5 паунда в аптеката.
  • 18 Иван

    5 0 Отговор
    В българия е евтино в чужбина чакаш ие скъпо?
  • 19 МСМ

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Супер новина .Призива също си го бива.Връщайте се в Родината.Само не знам как ще я изкопчите от Бойко ,за да я възстановите.
  • 20 Иван

    5 1 Отговор
    По принцип българите неги уважават в чужбина само като имат интерес от тях им се лигавят?

    Коментиран от #26

  • 21 Бай Яни

    2 0 Отговор
    Точно тъкава операция струва тук 3 000 лева. +дневният при стой. Брат и бог да го прости го опирираха точно от тъкъв тумор. След 4 дни престой в болницата си почина. Уж получил белодробен тромб, а почина пред очите на майкани. Горската женица след 6 месеца инсулт прекара.. Буги Бараба та, също след операция си замина точно преди седмица, Светла му памет.
  • 22 ЕКСПЕРТА

    3 0 Отговор
    АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ДОЦ.ВЕНЕЛИН ГЕРГАНОВ И НЕВРОХИРУРГИЯ- ПИРОГОВ.
  • 23 No Exit from Brexit

    3 0 Отговор
    Не знам. Аз имам подобен на врата. Направиха ЯМР и ме видя хирург след два месеца. Назначи ми операцията след още един. Това всичко безплатно. После се отказах защото не е опасно а ме хвана страх от упойката и ножа. След години пак реших да го махам, и отново стигнахме до безплатни ЯМР и операция за 3-4 месеца. Пак се отказах защото в последния момент много ме е страх. Ако исках по-бързо, щях да имам ЯМР веднага, за £1000. Частна операция щеше да струва още няколко хиляди. Тогава вече нямаше да се откажа от страх.
  • 24 това е от

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анти милиционер":

    вековете инцест!
  • 25 а сега си задай същият въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джентълменът русофил":

    например за автотехническите услуги!
  • 26 а посочи ми

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    кои пък ги уважават,но и къде?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДОКО

    0 1 Отговор
    НАШИТЕ ЛЕКАРИ СА ГЛУПАВИ..ВЕДНАГА ДА ПОКАЖАТ КОЛКО СМЕ УМНИ КОЛКО СМЕ ВЕЛИКИ..КАК НАШЕТО МЕДИЦИНА Е НОМЕР 1..АЛО В АНГЛИЯ СЕ ПРИЛАГА ЕСТЕСТВЕН ОТБОР..А ТУК СЕ ОТВАРЯТЕ АЛО..
  • 29 ЪРП

    2 0 Отговор
    ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ИМ ДАВА НА НАШИТЕ НЕВЕРОЯТНИ ЛЕКАРИ СПЕЦИАЛИСТИ!!!!!!!!!!!!!
  • 30 Борисова

    0 0 Отговор
    А прочетохте ли, че неврохирурга е старши лекар в Хановер?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове