Новини

Лишават от права за 2 г. ЧСИ заради скандала с либийския танкер

Още в края на миналата година Дисциплинарната комисия на КЧСИ наказа Колев

Публикувана: 29 Юли, 2019 10:23
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 879
Лишават от права за 2 г. ЧСИ заради скандала с либийския танкер
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев е лишен от права за 2 години и e глобен с 4000 лева заради допуснати най-тежки нарушения в казуса с либийския танкер BADR, който доведе и до международен конфликт, съобщи "Лекс".

Това е решил окончателно Върховният касационен съд (ВКС), след като е оставил в сила решението на Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

До скандала се стигна, след като в края на миналата година корабът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като "Морска администрация" и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара.

Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът - върнат на държавната либийска корабна компания.

Срещу ЧСИ Тотко Колев започнаха разследване за длъжностно престъпление и две дисциплинарни производства.

Още в края на миналата година Дисциплинарната комисия на КЧСИ наказа Колев, след като прие, че е извършил 4 нарушения в казуса с либийския кораб, като две от тях са особено сериозни и с тях е уронил престижа на професията, съдебните институции и международния авторитет на България.

Още през 1992 г. българската държавна компания "Булгаргеомин" предявява претенции срещу либийската морска компания за над 9 млн. долара. Години по-късно българската компания е в несъстоятелност, а обединението "Булгаргеомин Лтд." купило вземането на държавата. В края на 2017 г. либийският танкер е задържан на бургаското пристанище, а в началото на миналата година в кантората на Тотко Колев е постъпило искане от "Булгаргеомин Лтд." за изпълнително производство след издаден изпълнителен лист от съда в Бургас. Той пък е бил издаден въз основа на заповед за незабавно изпълнение на парично вземане от 9 230 362 долара, обезпечено с морска ипотека на танкера.

Тук започват и нарушенията на частния съдебен изпълнител. На 17 януари 2018 г. от "Булгаргеомин Лтд." поискали да бъде наложена възбрана на кораба, но длъжниците изобщо не разбрали за производството.

Танкерът се води собственост на "Либиан Навигатор ЛТД" с адрес в Малта, но в молбата на българската фирма бил посочен адрес на длъжника не в островната държава, а в Бургас - на българското дружество "Уайт груп". Пред дисциплинарната комисия и ВКС, Тотко Колев твърди, че такава е била наличната му информация и е смятал бургаската фирма за надлежен представител на длъжника.

Съдът пише, че това няма как да е така, защото до този момент на производството длъжникът "Либиан Навигатор ЛТД" не участва в него, не е уведомен и няма как да е посочил свой пълномощник.

"Нарушението, допуснато от ЧСИ при изготвянето и предприемането на действия по връчване на поканата за доброволно изпълнение и заповедта за изпълнение, е особено значимо, тъй като редовността на тези действия е пряко свързана с процесуалната законосъобразност на последващите действия на принудително изпълнение", се казва в решението на ВКС. В него върховните съдии пишат още, че като не е уведомил длъжника, Колев не му е позволил да упражни правото си на защитата срещу издадената заповед за изпълнение, нито да изпълни доброволно задължението си и да не се стига до принудителното събиране на вземането. За това нарушение съдебният изпълнител е наказан с 3000 лева глоба.

Най-тежкото нарушение на Колев е, че е пренебрегнал акт на съда в Бургас, с който е било спряно незабавното изпълнение. На 30 януари 2018 г. "Булгаргеомин Лтд." поискала от Колев да извърши опис и публична продан на танкера и той насрочил описа за 8 февруари 2018 г. ЧСИ изпратил призовка за принудително изпълнение до длъжника чрез капитана на кораба, който отказал да я приеме, но Колев я приел за редовно връчена. Ден преди насрочения опис адвокатът на длъжниците представил пред ЧСИ молба с определение на районния съд в Бургас, с което е спряно предварителното изпълнение. Тотко Колев поставил резолюция, че я оставя без уважение, тъй като "определението е обжалваемо в частта за спиране на изпълнението" и не е влязло в сила.

Така, описът на кораба бил извършен, а на 11 април танкерът бил продаден на "Булгаргеомин Лтд." за 10 137 210 долара.

"Извършеното от ЧСИ нарушение е изключително тежко, при грубо неспазване на нормите за процесуална законосъобразност на принудителното изпълнение", пишат върховните съдии Мария Иванова-председател на състава, Жива Декова и Маргарита Георгиева-докладчик. Те обясняват, че Колев е бил длъжен да се подчини на разпореждането на съда и да преустанови всички изпълнителни действия, насочени към осребряване имуществото на длъжника, включително да не извършва продан и да не превежда постъпили по делото суми от запори или други плащания.

"През периода на действие на забраната изпълнителният орган няма право и не е длъжен да извършва принудителни изпълнителни действия, а извършените въпреки нея са опорочени. Да се приеме обратното, означава да се обезсмисли целта на нормата и предвидената с нея защита на длъжника от неправомерно засягане на имуществената му сфера от материално незаконосъобразна принуда, като се допусне възможността той да претърпи принудително изпълнение дори в случая, когато е предоставил надлежно обезпечение за целия размер на вземането", се казва в решението на ВКС.

Следващото тежко нарушение на Тотко Колев е, че не е уведомил Националната агенция за приходите (НАП) за започналото принудително изпълнение, за да бъде извършена проверка дали длъжникът има задължения към държавата. Съдът напомня, че преди ЧСИ да получи такова удостоверение от НАП, той няма право да продължи производството.

"Нарушението е тежко, тъй като нормите са изрични, императивни и гарантират участието на държавата като присъединен взискател за публичните задължения на длъжника. Уведомяването на НАП не зависи от преценката на ЧСИ по конкретното изпълнително дело, поради което съзнателното му нарушаване в случая сочи на грубо несъобразяване с правния ред", мотивира се ВКС. Върховните съдии обобщават, че последните две нарушения са възможно най-тежките, тъй като Колев е игнорирал основни законови изисквания и с работата си като ЧСИ е увредил интересите на държавата и на длъжника.

"Когато са допуснати едни от най-тежките възможни нарушения, каквито са нарушенията на императивни правни норми, в т.ч. неизпълнението на акт на съда, разпореждащ забрана за извършване на принудителни изпълнителни действия за осребряване на длъжниковото имущество, то съразмерното наказание следва да е от вида на най-тежките", допълва съдът мотивите си за наказанието с лишаване от права за две години.

Последното установено нарушение на Колев, заради което е глобен с още 1000 лева е, че документите по изпълнителното дело са били разхвърляни в служебния му архив, а голяма част от тях били и с дублирани номера. Именно затова съдът е приел, че не се касае за технически пропуск.

"Предвид всичко изложено, съобразявайки обстоятелствата, при които са допуснати нарушенията и същевременно отчитайки, че всяко нарушение в дейността на частните съдебни изпълнители оказва неблагоприятно въздействие върху престижа на професията и общественото доверие в нея (а в случая с оглед развилите се събития - и върху международния авторитет на Република България), съдът намира, че за допуснатите от ЧСИ Тотко Колев нарушения, наложената му дисциплинарна санкция е правилно определена от ДК на КЧСИ в обжалваното решение", пише в заключение ВКС.

Срещу Колев вече има и едно наказателно дело в съда, по което той е подсъдим отново за престъпление по служба. Според прокуратурата съдебният изпълнител е нарушил служебните си задължения, за да набави облага за взискател по дело. Става дума за случай от 14 май 2008 г., когато той е издал постановление за възлагане на недвижим имот на взискател, без да изпрати писмо до Службата по вписванията в Несебър с искане за възбрана върху поземлен имот в село Емона, собственост на община Несебър. Три месеца преди това Колев извършил опис на имота, без да е направил проверка на собствеността. Прокуратурата твърди, че от действията на Колев са настъпили значителни вреди, които са оценени на 584 955 лв. - колкото е пазарната стойност на имота.

Бургас / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ЕДИН ТАМ
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Човекът взе парите, сега може да си почине 2 години и после пак.

Оценка:
-0 +14

Jacques Yves Moineau
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Сериозно ли???? 4000 лв глоба! За международен скандал??? Че това са джобни пари за ЧСИ. Пак бушон.
Нищо сега Гешефтаров като дойде, ще ви оправи

Оценка:
-0 +15

Браво бе келеши
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Не за.2 години, а трябваше за винаги. А наглото тъпо ченге, което е бачкало и като частен охранител и е водело акцията по кражбата на танкера, трябваше не само да го уволнят, ами и да го съдят и да му отнемат натрупаните точки за пенсия. В нормалните държави така постъпват с корумпираните.

Оценка:
-0 +11

666
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Герберче е. Издънил се е малко, ама след 2 годинки пак ще смуче от цицката. Следващия път да запорира руски боен кораб.

Оценка:
-0 +5

Гост
(гост)

Неутрално
5 Отговор
еехаа как са го наказали, и тези 4 хилки дето ще го обръснат, направо гол и бос ще го оставят!
за такива груби изпълнения, засягащи международни отношения, трябва доживотно отнемане на лиценза.

Оценка:
-0 +6

Темидов
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Доживот трябва да го лишат и то не само като ЧСИ, дори като адвокат да няма право да работи!

Оценка:
-0 +6

гост
(гост)

Неутрално
7 Отговор
У нас няма ефективни наказания. Искали да откраднат милиони, изложили цялата страна на риск и срам, а после 4 бона глоба и да не работел, това си в като похвала на фона на стореното. Абсурд след абсурд, в една Франция например този човек с цялата му свита щяха да лежат вече в затвора за много години напред, а у нас не му давали да работи. Затова бягат хората от страната, защото е само една територия.

Оценка:
-0 +6

Хxxxa
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Дааа после ,що по света не ни вярват!???Що не ни искат у Шенгена, що не признават наши дипломи, и що ни имат за тъмни балкански субекти!2 години и четири хиляди лв!???Абе тия от съда наказват ли го, поощряват ли го ??Нищо ново, нищо за чудене!Анестезиолог убил -условна,Ама не за убийство, а за незаконно притежание на оръжие??????Някакви малолетни циганите говорили глупости в автобус---5години ефективно?????Хакер огласил данните на 5 млн български граждани....няма присъда?????Хубавото в случая е ,че има международен съд,те работата си знаят,гледат и виждат И не се доверяват на мазен български член на братството на Темида!

Оценка:
-1 +3

Бачо Киро
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Абе вие нормални ли сте? Човекът е част от ОПГ, те го глобили 4000 лева и забрана за 2 години ... Трябваше да му се отнемат правата завинаги, да поседи едно 10ина години в затвора и да му тряснат 10% глоба от далаверата, която се е опитал да направи. Ей така едно милионче, да е хаирлия ... Абе абсолютни подлоги са всички в съдебната система и това е ...

Оценка:
-1 +3

Иван
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Нека му е на този. За какъв се мусли?!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.