Last news in Fakti

29 Май, 2012 10:21 4 323 0

Карлово стана столица на розите

  • карлово-
  • роза-
  • празници

Кметът д-р Емил Кабаиванов и Царицата на розите откриха празника

Уникални по рода си празници на розата бяха проведени сред природните красоти на град Карлово, който се превърна в световна столица на розите през изминалите празнични дни.

Жителите и гостите на града с интерес се присъединиха към Празника на Розата, започнал в ранни дори в розовите градини край кв. Сушица, съобщава ВИП Комюникейшън. С традиционни песни и хора, изпълнени от самодейни състави, бе посрещната Царицата на розата – деветокласничката Миляна Танчева, която откри събитието с пожелания за здраве и благоденствие.  

Еуфорията се пренесе на площад “20-ти юли”, където за първи път Царицата на розата бе въдена тържествено на сцената от самодейния колектив на с. Климент с ръководител Мано Манов. Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи на Царицата преходната златна роза, изработена от двадесет и четири каратово злато.

“По време на кризи и войни предците ни не са спирали да отглеждат маслодайното растение, затова ние днес почитаме и се прекланяме пред техния труд”, с тези думи на свой ред и кметът на града д-р Кабаиванов благослови празниците. Присъстващите се насладиха на невиждана в града фолклорна програма на ансамбъл “Тракия” и ансамбъл “Розова долина” при НЧ “Васил Левски – 1861 г.”.

Една от най-атрактивните демонстрации в празничните дни бе представянето на традиционното за града розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза. Това събитие се състоя в Историческия музей на Карлово, а за финал на вечерта публиката пя и танцува на  празничния концерт  с изпълненията на Деси Добрева, Тени Омеде, балет Дивас крю и рок изпълнители, които възпяха на всички езици чудодейната роза.

„Такъв празник на града досега не сме имали”, не скриха възхищението си от програмата, продуцирана от популярния режисьор Степан Поляков, жителите и гостите на Карлово. Туристически групи от цялата страна и чужбина посетиха града и останаха очаровани от неговата красота и запазени традиции, от българския фолклор и песните, които прославят най-ценното злато в региона – маслодайната роза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА