Last news in Fakti

9 Август, 2019 21:20 5 321 35

ДАНС поиска достъп до данните на всички деца и студенти

  • данс-
  • данни-
  • деца-
  • мон

Всички действия на служителите на ДАНС в информационните масиви на МОН ще се записват

ДАНС поиска достъп до данните на всички деца и студенти - 1

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България.

Достъпът да бъде осигурен от Министерството на образованието и науката (МОН) на ДАНС 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка) предвижда проект на съвместна инструкция на ДАНС и МОН. Днес тя бе публикувана за обществено обсъждане.

По информация на OFFNews инициативата за създаването на инструкцията е дошла от ДАНС. Не е имало как МОН да откажат на искането.

Ако документът бъде приет от Министерския съвет, ДАНС ще има пълен и непрекъснат достъп в реално време до:

1. Регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация.

2. Регистъра за завършилите студенти и докторанти.

3. Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления.

4. Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (Т.е. не само кой ученик в кое конкретно училище учи, а и кое дете в коя детска градина/училище е записано в задължителните предучилищни групи - бел. ред.).

5. Информация за движение на децата и учениците (Т.е. в момента, в който дете бъде преместено от училище А в училище Б - ДАНС ще научава за това - бел. ред.).

"Достъпът до информационните фондове на МОН се предоставя на ДАНС с цел извършване на справочна дейност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", пише в проекта.

При създаване на нови информационни фондове в МОН, министерството ще е длъжно да осигури достъп до тях на разузнавачите, ако председателят на ДАНС поиска това писмено от министъра на образованието и науката - пише още там.

Необходимите хардуер, софтуер и комуникационно оборудване за извършването на т. нар. справочна дейност също ще са под контрола на ДАНС, която ще ги осигури за своя сметка.

Всички действия на служителите на ДАНС в информационните масиви на МОН ще се записват и съхраняват в базите данни - част от информационните фондове.

От мотивите към проекта не става ясно защо всъщност ДАНС иска достъп до цялата тази информация. Цитиран е единствено чл. 30, ал. 3 от Закона за ДАНС, който гласи: "Министерствата и ведомствата предоставят достъп до информационните си фондове на агенцията по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство". Въпросният общ текст в закона обаче е в сила от 2008 г. Защо инструкцията се появява цели 11 години по-късно и защо разузнавачите искат да знаят кое дете в коя детска градина, училище учи, а след завършването му - къде е прието за студент, остава въпрос без отговор.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    67 2 Отговор
    Мафията знае всичко за вас и ви следи! :(
  • 2 ТАКА БЕШЕ И ПРЕДИ

    50 2 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТОТАЛИТАРНИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ . . . . . ?

    Коментиран от #31

  • 3 Гост

    29 2 Отговор
    Ще си легализират фалшивите дипломи и докторски степени :)
  • 4 Обикновен човек

    40 3 Отговор
    Е излиза истина това че след време в всеки един роб(гражданин)ще се монтира чип който ще определя какво да мисли ,какво да папа ,кога да ходи до тоалетната и за кого(ГРОБ)да гласува!!!ТОВА Е СВЕТЛОТО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ което ни очаква в бъдеще !Честито!

    Коментиран от #21, #26, #27

  • 5 До 4

    4 33 Отговор
    Как според теб могат да работят спец службите без данни , информация и достъп до тях ????? Или ти си толкова ограничен трол , че няма как да знаеш !!!! Как се работи по линия на антитероризъм, антимафия и ред други важни за нац.сигурност , ред и спокойствие в държавата направления ???? Явно не е като стоиш пред РС и щракаш по клавиатурата

    Коментиран от #7, #11, #28

  • 6 Кую

    14 2 Отговор
    Не разбирам защо.Понеже имам мръсно подсъзнание,смятам че се интересуват кога са хлапетата са направили сефтето и има ли вероятност да го начукат до макарите на гестаповците.
  • 7 Обикновен човек

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "До 4":

    Каква национална сигурност ?На кого? На новите Българи(роми )?Та те сринаха България с земята сега се сетиха?Или Мафията трябва да вземе мерки "антимафия"т.е мерки как да оцелее???
  • 8 Йосарян

    11 0 Отговор
    Архипелаг Гулаг! За кого обаче?

    Коментиран от #14

  • 9 Йосарян

    19 2 Отговор
    И добре дошли в 1984! Хахахха
  • 10 Йосарян

    16 1 Отговор
    Всяка уродлива ръчичка, крала България ще изсъхне. До корен.
  • 11 ???

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "До 4":

    Хайде обясни като ги разбираш толкова много.
  • 12 Давид

    25 0 Отговор
    Данс създаде проституцията и наркоманията в България а сега иска достъп до децата на България . Това ако не е чиста педофилия , здраве му кажи .
  • 13 ПОТРЕС

    17 0 Отговор
    Колко пошло, колко безсрамно, колко гадно и противно! Сега погнахте и децата! До 8 и 9– малко хора са интелектуалния потенциал( за огромно съжаление), за да разберат за какво става въпрос.
  • 14 не е Пастърнак по скоро

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Йосарян":

    на истина е Оруел,дето все ни инсинуираха,че биро за социализмът,па то се оказа че е писана за капитализмът!

    Коментиран от #16

  • 15 Кой68

    4 3 Отговор
    Защо само ДАНС?!Не е ли по- правилно където трябва и се изисква да се знае дадено лице дали има образование/до кой клас/това да не е така "секретно" и тайно?То за какви ли не простотий го искаха/искат....
  • 16 ???

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "не е Пастърнак по скоро":

    Може да го приемеш и за "Животинската ферма" -всички са равни, но някои са по-равни. Става и за едното и за другото.
  • 17 Тери Гилиам

    4 0 Отговор
    Бразилия
    !!!
  • 18 Диамантената ръка

    9 1 Отговор
    Да питат белия хакер, той има всичко на флашка.
  • 19 здс

    12 0 Отговор
    Защо бе кабинетни "разузнавачи ". Че това не го е имало и при ДС и така нараченият тоталитаризъм. Не вървим с бодри крачки съм Северна Корея?

    Коментиран от #22

  • 20 Бачо Киро

    14 0 Отговор
    Така са оправили всичко в държавата, че ще следят тригодишните терористи дето ходят още на детска градина...
  • 21 Птоломей

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Обикновен човек":

    Рано или късно, мечтаещите да попитат човеците ще бъдат избити. Човек не е създаден , за да го превръщат в животно, което правят задкулисие и политици. Армагедон ще има. И колкото по-рано изчезнат тираните над Човека толкова по-малко апокалиптичен ще бъде преломна. Търпение към злото не трябва да има, а война!
  • 22 ???

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "здс":

    Направо ни подготвят за следващият Гешев. Всичко отива към по-лошо в геометрична прогресия.
  • 23 Гнида

    18 1 Отговор
    Доста по-гнусно от комунизма ! Гербаджии гордеете ли се ?
  • 24 ГЕРБ формолировка

    21 1 Отговор
    Нали плюете Социализма, че бил Тоталитаризъм бе. Това и през СОЦА го нямаше. Ще видите строят на ГЕРБ какъв е, че няма да можете и формулировка да му направите, колкото и образувания и познания да имате.

    Коментиран от #25

  • 25 Ще разберете и проумеете

    17 1 Отговор

    До коментар #24 от "ГЕРБ формолировка":

    Че СОЦИАЛИЗЪМ, означава СВОБОДА. Това за което българинът винаги се е борил.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДАНС пазят Свинската Мафия

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "До 4":

    и задкулисието. Те не работят за хората, а за мафията, която си има държава. Хората нямат доверие нито на ДАНС, нито на Съд, нито на Прокуратура, нито на полиц...., пардон милиция
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пешоо

    6 1 Отговор
    Този който е поръчал тази информация знае много добре че катастрофата е станала!!!Около 20-30%от децата ни продължават да учат в чужбина!Колко деца заминават като емигранти?Всяко семейство води по едно или две средно!ТЕ НЕ СЕ ВРЪЩАТ!!!Това е катастрофа господа и дами управляващи!По-лоша от чума холера спин и ядрен удар заедно!!Някой тъпанар го проумял но късно!Родители се заробват в кредити за да отгледат и изучат децата си и хоп идват емисари от майната си предлагат университети и колежи и край!Край за родителите за икономиката ни ьа България!Тъпи но глобалисти и демократи!
  • 31 куку руку ку

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТАКА БЕШЕ И ПРЕДИ":

    КГБ, ЩАЗИ, ДС и другите подобни органи, могат само да завиждат на това, което иска данс в момента. Досие на ВСЕКИ гражданин от детска възраст в реално време, а не само на престъпниците.
  • 32 Nona

    2 4 Отговор
    Сега колко фалшиви дипломи ще цъфнат и колко далавери ще се разкрият. Много правилно! Трябва да се обърне внимание и на обществените поръчки. Директорите са се доста нагушили и досега си живееха спокойно ама ще им подпалят задниците.
  • 33 Илиана

    6 0 Отговор
    Започва да става все по-страшно и по-грозно. Защо посягат на децата? Това е по лошо от ДС.
    Ще продават български деца и младежи ли? То друго не остана в България, всичко ограбиха.Това е ужасно......
  • 34 ПРОРОК ИЛИЯ

    2 0 Отговор
    А така,от 1.9.2019г.по етапно ще се слагат чипове на всеки селянин и гражданин в задните части,АЙ ЧЕСТИТО.
  • 35 ххх

    0 0 Отговор
    И Путин бил диктатор?!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове