31 Май, 2012 19:49 1 977 1

Най-мръсна е водата край Созопол

  • созопол-
  • нона караджова-
  • мосв-
  • черно море-
  • море

Спешна нужда от пречиствателни станции по Черноморието има в Созопол, „Златни пясъци“, „Слънчев бряг“ и „Албена“, стана ясно от визита на екоминистъра Нона Караджова във Варна. Все пак, рискове отходните води да отидат на плажовете няма, увери тя. В най-мръсни води тази година ще се къпят туристите в Созопол,Ахтопол, Синеморец, Ахелой, Черноморец и Ветрен-Минерални бани Бургас.

Сопозол град все още няма пречиствателна станция, а съоръженията на трите курорта имат нужда от реконструкция и изграждане на дълбоководни зауствания, обяви още Караджова, цитирана от Дарик. Тя бе във Варна, където откри реконструираната и модернизираната пречиствателна станция за отпадъчни води.

От 26 агломерации по Черноморието за 20 има изградени пречиствателни съоръжения.

Към момента няма проблемни места за къпане в морето, допълни тя по повод резултатите от последния годишен доклад за водите за къпане на Европейската агенция за околната среда, според който родните ни плажове са сред най-мръсните на континента.

„Разбира се, има и места, които са с по-завишени показатели, макар и в нормите, и Созопол без съмнение е сред тях. Няма как да се излива непречистена вода, макар и извън плажа, и това да не оказва влияние“, коментира Караджова.

Караджова и кметът на Варна Кирил Йорданов откриха на реконструираната и модернизирана пречиствателна станция за отпадъчни води в местността  Клисе баир, на два км от село Тополи. Обектът, чиято стойност е 12 млн. евро, е изпълнен и финансиран по програма ИСПА. 75% от средствата са европейско финансиране, 25%  е националното съфинансиране. В станцията са монтирани съоръжения за отстраняване на азот.

С изпълнението на проекта се защитават Варненското езеро и близките плажове от замърсяване, причинено от заустване на битови и промишлени отпадъчни води, и се свежда до минимум неблагоприятното въздействие върху околната среда, като се подобряват значително условията за живот за хората от града и цялата черноморска и крайбрежна зона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 batrambo

    0 0 Отговор
    И къде по дяволите можем да се къпем в нашето скапано блато/море. Всичко о.раха алчните ненаситни капиталисти. Кой допуска изграждането на селища и хотели край морето без пречиствателни станции...? Ами то л..няна държава ...и л..няно море съответно !