Last news in Fakti

25 Септември, 2019 08:14 2 639 40

Асоциация: Шофьорски книжки за тротинетки е абсурд!

  • тротинетка-
  • шофьорска книжка-
  • каска

Новите изисквания ще забавят навлизането на ековозилата в градската среда, смятат от Българската асоциация за електромобилност

Асоциация: Шофьорски книжки за тротинетки е абсурд! - 1

Изискването за каски и свидетелство за управление на електрическите тротинетки само ще забави навлизането на ековозилата в градаската среда в София. Това заявиха от Българската асоциация за електромобилност във връзка с огласените от министъра на вътрешните работи Младен Маринов изисквания за въвеждане на регулация на електрическите тротинетки.

Според Асоциацията предложените изисквания са в противоречие с публикувания за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за движение по пътищата. Те ще възпрепятстват разпространението на тротинетките като екологичен, удобен и безопасен персонален транспорт.

Изискването за книжка при управление на тротинетка е бюрократична процедура и ще затрудни значително навлизането на този алтернативен транспорт, без да допринесе с нищо за повишаване на безопасността на участниците в движението, смятат от БАЕМ.

Шофьорите се отнасят по-непредпазливо към велосипедисти с каски и това допълнително увеличава риска от произшествия. БАЕМ препоръчва на водачите да използват каски, но по тяхно желание. Защитниците на тротинетките вече разработват упътвания и курсове по безопасност.

"Обръщаме внимание, че голяма част от водачите на електрически тротинетки са активни шофьори, т.е. по-големият брой тротинетки означава по-малко коли по пътищата. А именно автомобилите отнемат стотици животи годишно само в България и представляват реална опасност за безопасността на участниците в движението.

По-малко коли означава по-безопасни улици, което е и целта на МВР. Без да споменаваме всички останали предимства на електрическите тротинетки - нулеви емисии на вредни газове, бързина, удобство и по-голяма градска мобилност", посочва Владислав Стоицов, председател на Управителния съвет на Асоциацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    23 13 Отговор
    Защо не забраните автомобилите след година две всички ще ползват гразския транспорт и ел. тротинетките хихи :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Трябва книжка

    23 4 Отговор
    Може да пуснат тротинетка с мощността на пистов мотор и като не се иска книжка ще пукнат доста еко състезателчета.
  • 4 Ей не е лоша идея

    9 7 Отговор
    Съгласен съм. Активирайте закона. Аз казвам какво да се прави в държавата. Вие другите мълчете.
  • 5 джи пи

    33 4 Отговор
    Тротинетката Харли /има ги в Пловдив / за 8 секунди дига 100километра Как да не се иска книжка Утре ще ти се натресе и ти ще обереш калая Щом е на пьтя правилата важат и за него
  • 6 Пешо с Камаза

    29 7 Отговор
    Скоро някоя тротинетка ще ми се залепи за кардана барабар с педито дето е управлява...

    Коментиран от #13, #40

  • 7 Елементарно

    30 1 Отговор
    Не са нужни книжки, а познаване на правилника за движение, иначе по смисъла на правилника, тротинедкаджиите и колоездачите, са опасни на пътното платно, ако не го знаят
  • 8 КАТ

    12 3 Отговор
    Ами в тази връзка да се вдигнат и мотористите и да носят каски,само по тяхно желание.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Морген

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "КАТ":

    Няма лошо,но кой ще бърше мозъка от мантинелите?
  • 11 Мишо Бирата

    20 1 Отговор
    И Данък !!!
    И ЗАСТРАХОВКА !!!


    ... ама си ха ! Где давът тъй !
    Тупай БРАШНЕНИЯТ чувал !
    Пий сюрмашка кръв Рапоне !!!
  • 12 Опасно е

    15 1 Отговор
    Представи си утре да те блъсне една тротинетка какво ще правиш?
  • 13 Pompev

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо с Камаза":

    А твойто дете реди ли е,да го го любя

    Коментиран от #15

  • 14 Pompev

    16 1 Отговор
    Тротонетка ли е тряя да върви с крака,сичко друго дет има матор си е матор
  • 15 Пешо с Камаза

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Pompev":

    Теб имах предвид сине.

    Коментиран от #24

  • 16 ЕлПЕДАЛетка

    18 3 Отговор
    Дано не се сбъден и да греша, но подозирам ,че много, редовни водачи на МПС ще си изпатят сериозно заради тротинетките.
    Колкото и да внимаваш, няма как да пазиш тоя, дето сам не иска да се пази. Доказателство са мотоцикетистите. Ти ги пазиш, те се трепят!
    Така и с ел-ПЕДАЛетките. При сблъсък между тротинетка и автомобил, ще пострада ПЕАДЛетката, а ще го отнесе автомобилиста и ще плаща за нищо.
    И, кажете ми как без свидетелство за завърешен курс по "правилник" някой си ще може да кара по пътищата? От къде ще знае кой кога е с предимство, например? Или по подразбиране ще е : ПЕДАЛетката винаги е с предимство, а другите участнци в движението са с "несъобразена скорост" ?!
  • 17 Ахахаахх

    3 6 Отговор
    Абсурд, не абсурд, тези тротинетки развиват до 30км/ч. По рази логила може скоро и по магистралите да се лъзнат. Я тихо, келешлъци!
  • 18 Електрифицирани Злобни Вегани

    9 5 Отговор
    Тротинитки по улиците и тротоарите също е АБСУРД !

    Коментиран от #29

  • 19 сонситишежев

    3 1 Отговор
    тротинетките обаче ще са по тротоарите ! и като убие пешеходец? и сега с тротинеткаджии ли ще се бием ? не стигат велосипедистите . и неса шофьори , а мързеливи пешеходци .няма да намалее автопотока .
  • 20 Митко

    8 1 Отговор
    Чак книжка е абсурдно, но задължително трябва да се мине някакъв курс за опознаване на правилата за движение. Нещо като курсовете към БЧК. Ходиш два три дни на лекции и ти дават документ.
    Все пак трябва да знаят основните правила. И да има строги правила-къде може и къде не да се карат тротинетки. Онзи ден го гледам един по Цариградски се носи по платното, което е опасно.
  • 21 САП

    8 2 Отговор
    Ел. тротинетката, като превозно средство е много по опасна от велосипед. На нея си много кратно по не устойчива позиция от колкото на стандартен велосипед. Те с лекота достигат средната скорост за движение велосипед. Като заради позицията на тялото и размера на колелата е многократно по лесно да се получи прехвърляне през кормилото или друг вид падане. Затова средствата за безопасност изисквани за велосипед за мен са оправдани и за тях.
    След като се позволява движение в трафика сред МПС определено е нужно да се знае правилника. Това средство за превоз за мен е толкова опасно в трафика, че мотористите ми изглеждат много разумни хора, а ги имам за луди глави.
    Книжката би трябвало да гарантира минимални навици и знания за управление на превозното средство.
  • 22 Гост

    8 3 Отговор
    Какви книжки ви гонят бе, умници?! Вие нормални ли сте?! Колко от велосипедистите, каруцарите, пешеходците имат книжки?! Те също са участници в движението и са ДЛЪЖНИ да познават ЗДП! И на тях ли ще искате книжки?! Първо научете себе си и децата си, че всяко излизане на пътя /шосето или тротоара/ е отговорност! Отговорност към своя живот и към живота на околните! Когато направите това, всичко останало ще си дойде на мястото. Поне що касае движението по пътищата...
  • 23 закона казва но кой да го спазва

    6 0 Отговор
    То и сега си има текстове в закона, но никой не ги чете, дискутира и спазва. От чл. 79 надолу има много неща които не се спазват от двуколесните превозни средства. Особено важно е да се спазва чл.81т.5 - ЗАБРАНЕНО Е ДВИЖЕНИЕ НА ХОД ПО ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ. Велосипеда трябва да се бута ! Липсва минимална грамотност на много велосипедисти и има изобиие от НАГЛОСТ в други !
  • 24 Pompev

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо с Камаза":

    Добре,добре,щом имаш предвид сина си..не бих искал да съм на ваше място.
  • 25 Миризлив пор

    2 0 Отговор
    На човека не му е зор точно как ще се издават книжките, зор е да има защо неговите хорица да спират наред с въпроса "и сега к'во направи сещаш ли се? И к'во щи прайми ся". Ако няма какво да се проверява няма и с какво да изнудват хората.
  • 26 НЕ Е ТАКА

    2 0 Отговор
    Шофьорската книжка не е за да можеш да управляваш тротинетка, а за знаеш ЗДП и дс го спазваш. Не откриваме топлата вода, в много европейски страни се иска шофьорска книжка за тези тротинетки:https://timesofmalta.com/articles/view/how-maltas-new-e-scooter-laws-compare-with-other-countries.731902
  • 27 нервен ( разбивача на тролове )

    3 1 Отговор
    Мисля че трябва поне листовки да държат ....все пак са участници в движението ...има правила трябва да се знаят !!!
  • 28 Ние пак откриваме топлата вода

    5 0 Отговор
    В Европа има закон - мощност на тротинетката 250 W, скоростта е ограничена фабрично до 20 км/ч. Всички други тротинетки са незаконни.Затова няма нужда от книжка, но има задължително застраховане и каска.
  • 29 Tротинетката

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Електрифицирани Злобни Вегани":

    Напълно съм съгласен човеко, нямат място на земята, да ги направят да летят. Няма да пречат на анти тротинеткаджийте и в т.ч. и на теб.
  • 30 Alfaman

    2 1 Отговор
    Не е ли най лесно да се наложи възрастово ограничение. Всичко над определени киловати

    Коментиран от #32, #35

  • 31 Трупоразлагащите.

    3 1 Отговор
    Браво браво ще има много храна и за нас, разбира се че нетрябва книшка и използване на жилетки и каски от тротинеткаджиите това може да спаси много от тях но тогава ние оставаме гладни дано завбъдеще се поздравим с много софри и банкети от тротинеткажии.
  • 32 Луцифеер

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Alfaman":

    Аве байно, най-добре е да се забрани на всички хуманоиди да мислят и да работят, понеже много глупости раждат! Кво ши каеш? Възрастта тук е лъжа, защото и календара ви и часовника ви е лъжовно действащ. Денонощието няма 24 часа, а месеца няма 30 дни. Да се забрани изобщо на политици, чиновници и катаджии да мислят, щото само пречки и глоби измислят. Шъ съ опраи, га моркова на кебапче стане...
  • 33 Инспектор ДАИ

    0 0 Отговор
    Предлагам в първи клас децата да учат,, Д,, категория водач на МПС и няма нужда от книжки и катаджии и всички на 13 гоьини ще са перфектни шофьори и монтьори. И без това мафиотите на власт принуждават младитд да емигрират и да бачкат това. Аз бих въвел и стрелба с картечница, че поне другото поколение да,, награди,, политиците за кражбите и вредите им.
  • 34 Кой68

    1 2 Отговор
    Задължително:предпазна каска,предпазен колан,завършено поне едно висше и въздушни възглавници?😂😂😂😂😂😂Колко сложно е да караш тротинетка😯😯
  • 35 СлънчасалМен

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Alfaman":

    Помисли добре, за да се изучат няколко знака стоп, зебра, светофари, велоалеи, не е нужно шофьорски курс. А трябват светлоотразителна жилетка, звънец,
    за тротинетките и каска, нямат седалка, а пътищата са очукании вечерно време стоп и фар. И много ВНИМАНИЕ. Нищо друго. Ако щеш 10 курса да караш повече няма да ти свърши работа...
  • 36 гощо

    3 0 Отговор
    Имам чуството,че всеки докопал се до власт се самозабравя,решава,че е много умен и важен и започва да бълва страшни глупости тцтцттцтцтц.....Книжки за тортонетки Ааахахахахахаххахахахахха.......

    Коментиран от #37

  • 37 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "гощо":

    Не си далече от истината! Особено, когато на такива места се назначават "наши" хора! Няма по-опасно нещо от амбициозният глупак! Ни си ли забелязал, че тези хора се изявяват така, все едно светът започва от тях?!
  • 38 Amix

    2 1 Отговор
    Само джендърите карат тротинетки 💄💄💄
  • 39 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ВЕЛИКОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ "АСОЦИАЦИЯ" СЕ РИМУВА С "ПРОСТИТУЦИЯ" !!!!!!!!!
  • 40 Ташунко

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пешо с Камаза":

    Хахахахахсхахахахаха, тва ме изкефи!! :))))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове