Новини

По-съществено повишаване на пенсиите през 2020 г.

Бисер Петков с приветствие по случай Международния ден на възрастните хора

Публикувана: 1 Октомври, 2019 15:20
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7024
По-съществено повишаване на пенсиите през 2020 г.
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Очакванията са, че възходящото развитие на икономиката на България и ръстът на доходите ще дадат възможност за още по-съществено повишаване на пенсиите през 2020 година. Това се посочва в приветствие на социалния министър Бисер Петков по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, съобщават от МТСП.

В първата половина на септември министър Петков каза пред журналисти, че очакванията са увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г. да е с шест или повече от шест процента.
В приветствието за днешния ден министър Петков припомня, че от 1 юли т.г. всички пенсии бяха повишени с 5,7 на сто, което е най-голямото увеличение за последните години, а догодина увеличението ще е по-съществено.

Министърът припомня още, че непосредствено след встъпването в длъжност на правителството през май 2017 г. бяха значително повишени минималните размери на пенсиите за трудова дейност.

"Разбирам добре, че за много от възрастните хора животът не е лек. Наясно съм, че често сте изправени пред трудности и предизвикателства, които трябва да преодолявате", отбелязва министър Бисер Петков в приветствието. По думите на Петков желанието на МТСП е да се изгради устойчив модел, който да гарантира адекватен пенсионен доход, качествени социални услуги и спокойни старини.

Усилията на правителството са насочени и към развитието на качествени и ефективни социални услуги в общността и в домашна среда, които имат ключова роля за подкрепа на възрастните и насърчаване на тяхното социално включване, се казва още в приветствието.

От 1 септември започна предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, съобразно индивидуална оценка на техните потребности. Към края на август в дирекциите "Социално подпомагане" са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ, посочва още министър Бисер Петков. Паралелно с това правителството осигури устойчивост чрез финансиране от държавния бюджет на услугите "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник", които се ползват от над 12 хиляди възрастни в невъзможност за самообслужване, допълва министърът.

Министърът очертава като приоритет и формирането на политики с акцент насърчаването на активния живот в добро здраве. За изпълнението на тази цел МТСП разработи Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019-2030 г.), която беше приета от Министерския съвет през март тази година. "Основната задача, която си поставяме с този документ, е да се разработят адекватни мерки и действия за осигуряване на равни възможности за пълноценното участие на възрастните хора в икономическия и социалния живот на обществото", отбелязва Бисер Петков.

В същото време продължи и реализирането на първия план за изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018-2021 г., отбелязва Бисер Петков. В плана е предвидено изграждането на 100 нови социални услуги, развитие на патронажна грижа за хора с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, както и развитие на социални услуги в домашна среда. В началото на юли стартира изпълнението на схема по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на над 17 000 нуждаещи се с увреждания и възрастни хора.

Министърът изразява уважение, признателност и благодарност към възрастните хора в България. "На тази важна за всички нас дата бих искал да изразя своята признателност към Вас за всичко, сторено през годините на Вашия активен живот, посветен на благото и развитието на България", посочва Бисер Петков.

"Благодаря за полезните уроци, които продължавате да ни давате всеки ден!", допълва министърът.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Цецо Цветанов
1 Отговор
Предизборно обещание

Оценка:
-4 +36

Госта
2 Отговор
Бисерчо,късно е полирана плешива главо за промяна,ГРОБ са аут!!!

Коментиран от #4


Оценка:
-5 +33

янг бой
3 Отговор
Трай бабо за хубост!

Оценка:
-1 +24

А БСП
4 Отговор

До коментар #2 от "Госта":


УМРЯ В ПОРНОТЕАТЪРА НА МАФИЯТА СИ !

Оценка:
-5 +9

Русенец
5 Отговор
Пенсиите трябва да се повишават не с Проценти , а еднаква сума за всички, защото 6% от 200лв. са 12лв. а 6% от 1000лв. , са 60лв., което още повече отваря ножицата в доходите на пенсионерите и обрича хората с ниски пенсии на геноцид, а воените и милиционерите на охолство !

Коментиран от #16


Оценка:
-11 +38

Мечо не Пух
6 Отговор
По–същественото повишаване на пенсиите е обратнопропорционално, спрямо нарастващите ежедневно цени на стоки и услуги от първа необходимост. Да не говорим за интереса на НОИ– колкото по–малко пенсионери, толкова по–добре. Едни умират, други не дочакват пенсионна възраст, въпреки, че цял живот са работили и съответно плащали осигуровки.

Оценка:
-1 +19

Питащ
7 Отговор
С това увеличение си купувай памперси като те тресне инсулта. То господ забавя но не забравя. При правителството на Станишев на два пъти в годината се вдигаха пенсиите и то с по 10 % господинчо. Какво се хвалиш с някакви 5.7 % , че били много. Защо не се ивдексират старите пенсии? Тогава цените бяха едни, а сега да не говорим как растат постоянно. Увеличавате доходите на правилните държавни сужители, това е.

Оценка:
-6 +19

8
Този коментар е премахнат от модератор
Дедо Риц
9 Отговор
6%=13,20!!!Много бе,ще надебелеем

Оценка:
-2 +17

Осъвременяване
10 Отговор
2007 Иван Костов - Осъвременяване. 2019 Бойко Боросов - Осъвременяване, ама таратанци. По закон на 10 години. Осъвременяване на пенсиите. Само печатане на пари за F-16. Избори, обещания, забравяне!

Оценка:
-2 +21

Вуте
11 Отговор
А до тогава ,по -съществено измиране на пенсионери ! Ей то бива наглост , бива ,ама те прекаляват !

Оценка:
-0 +21

Инквизитори
12 Отговор
......

Оценка:
-0 +5

чичо к чо
13 Отговор
слава на бога айде догодина по две ,и кът са събудих юргана беше на пода

Оценка:
-0 +4

Нещастен пенсионер
14 Отговор
Да се призчислят старите пенсии,които в голямата си част са около 300 лв.
Смешно е за 45 г.трудов стаж да се определят пенсии,които са под прага на бедността.
Малко уважение към хората,които са внасяли вноски по 35-40 години.

Оценка:
-2 +13

15
Този коментар е премахнат от модератор
Кой68
16 Отговор

До коментар #5 от "Русенец":


За сегашното състояние вината е на И.Костов и СДС?Защото за да прецакат както казваш милиционерите и военните въведоха едни промени които прецакаха всички.Защо пропускаш и това че не всички са се осигурявали на примерно:1000 лв?Как този със брутна заплата и осигуряване на 300 лв ще получава пенсия колкото с този от 500 или 1000 лв?Невиждам как.Та дори и в развитите държави пенсиите не са равни......Но това е изгодно да насъскват хората едни срещу други,а удобния виновен са военен и полицая?Кой е виновен на някои със заплата 1500-3000 лв осигуряван на минимална..Системата е грешна и дори да се промени пак няма да е "справедлива"....Може и да бъркам.

Оценка:
-0 +10

дядо ти
17 Отговор
Те нагло ни се подиграват,а ние ги търпим.

Оценка:
-2 +7

нои
18 Отговор
Синагугу на гага гага бисер

Оценка:
-1 +0

Стайков
19 Отговор
Господин Министре, по времето на Тройната коалиция - 2005 до 2009год., Управляващите вдигаха пенсиите по 2 пъти в годината на 1 юли и на 1 октомври. И то с по 9 - 10 процента. Вие ги вдигате с по 2,7 процента, веднъж с 5,7 процента и оревахте ортаклъка. Досега, през тези изминали 30 години, само Масларова се опита да повдигне старите пенсии да се доближат до новите. Десет години вече, икономиката се забатачва. Все пак благодарим за 5,7 процнта. Важното е да не започнете да ни налагате данъци върху тях.

Оценка:
-3 +4

Брах ви лайката гербаджийска
20 Отговор
Мекокитков отвори чувала с лъжите

Оценка:
-1 +3

Бай Георги
21 Отговор
Министър Петков хубаво говорите,но истината е че над един милион български граждани са със смъртни присъди - с пенсии около 200 лв.а правителството ви реши че чертата на мизерията и оцеляването е 340 лв.а не 650 лв. парите с които можеш да съществуваш! Що за хора са всички управляващи през всичките тия 30 г. на унищожение,разграбване и разпродажба на държавата ни.Това ли означава ДЕМОКРАЦИЯ ? Защо не пробвате да живеете с около 300 лв заплати? Това е така защото продължават да ни управляват хора,които са в управлението единствено за да станат милионери за сметка на народа ни,разграбвайки собственоста му т.е. ДЪРЖАВАТА ! Е честита демокрация! Сега сме колония управлявана от САЩ и ЕС,която произвежда суровини и изнася скраб и дървен материал,защото ни е забранено да имаме високо технологично производство което да плаща европейски заплати !!! Иначе нямаше да избягат три милиона българи!А сратегическите ни предприятия от които хазната ни може да се пълни с милиарди се дават и продават без пари на чужденците на концесии,не за 5 а за 35 години !!! Затова няма да има високи заплати и пенсии! Това е геноцит за над милион българи уважаеми дами и господа. Първо вдигнете минималната пенсия на 650 лв.а тогава вдигайте максималните от 900 лв.на 1200 лв. Не може да има хора които да получават от няколко хиляди до стотици хиляди,а други да получават по 500 лв.заплати,това не е демокрация а неофашизъм!

Оценка:
-1 +6

Цветелина
22 Отговор
Как не им е неудобно да говорят такива глупости?!?!?!Сами са определи,че минималния размер оход само за да оцелее човек е около 350лева,а хиляди хора взимат около 200лева.Е как се оцелява така,това е абсолютен геноцид !!!!!Освен това при т.н. "преход"за да оцелеят,след унищожаването на икономиката и масовите съкращения,хората се хващаха но каквато и да е работа,често без никакво осигуряване.И сега тези хора са подложени на унищожение!!!Първо трябва минималната пенсия да стане някъде около 350лева и после да се мисли за друго увеличение,което не бива в никакъв случай да е в проценти,а в суми.Да не би работилите във военната администрация,или в администрацията на МВР,клатили си краката по цял ден на бюро,да са заслужили да живеят повече от обикновените работници,получавайки 200лева,което всъщност ги обрича на измиране.Познавам възрастна жена,която работеше в една сладкарница 40 години,вдигаше тежестите ежедневно при зареждане и стоеше на крак повече от 8 часа през работното си време,а сега взима 212лева пенсия и ако не са племениците й досега отдавна да я няма на този свят.Е тя ще получи (ако дочака) през юли 2020 година някъде около 12лева,а тези с максималните пенсии около 80лв.Да не говорим за ежедневното драстично поскъпване на най-необходимите за оцеляване стоки,а за лечение и лекарства,ни ми се и споменава дори!!!!!!

Оценка:
-0 +5

Ваня
23 Отговор
Чудя се как не им е неудобно! Първо: старите пенсии трябва да се актуализират. Второ: защо от 1.07., а не от 1.01, както при всички останали професии и трето: защо процентно увеличение, а не по равно? Та за тези десетина години, управляващите мислят само за тези, които получават високи пенсии, а приноса за обществото е еднакъв с този на получаващите и по ниски пенсии. Така само увеличавате още повече разликата между ниски и високи пенсии инеглижирате труда на хората, пенсионирали се преди 2010 г.

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +3

Ваньо
24 Отговор

До коментар #23 от "Ваня":


Пенсията не е подаяние и нейния размер се определя от природа на работника в осигурителната система. Хора които са били на борсата и са си почивали в къщи, осигурявали се на минимална заплата, но вземали пари под масата или работили в сивия сектор какви пенсии трябва да вземат и кой трябва да им ги заработи?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Октай Енимехмедов
Стрелецът срещу Доган вероятно е очаквал 5-звездни условия за живот в затвора
Нека си събера мислите, много е неприятно тук"

Още бисери
ТОП 5