Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 18:00 2 052 10

Австрия подкрепя България за Шенген

  • австрия-
  • шенген

Има обаче нюанс в позициите на София и Виена по отношение на Северна Македония и преговорите ѝ с ЕС

Австрия подкрепя България за Шенген - 1
Снимки: Пресцентър Президентство

България и Австрия ще работят за утвърждаването на Дунавската стратегия на ЕС като реален инструмент за насърчаване на растежа, прилагането на високи екологични стандарти, икономическото и социално сближаване в Централна и Източна Европа. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които проведоха среща днес във Виена. Българският държавен глава е на официално посещение в Република Австрия по покана на федералния президент Александър Ван дер Белен.

През 2019 г. се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, а днес България и Австрия споделят общи позиции по редица теми от дневния ред на ЕС и в рамките на многостранното партньорство в Дунавския регион.

Двамата президенти бяха единодушни, че общите проекти в региона на река Дунав засягат 14 държави и 20 процента от европейските граждани и изискват активна подкрепа от страна на ЕС, включително създаването на финансов фонд за тяхната реализация. Очаква се темата да бъде поставена отново във фокуса на европейския дневен ред при предстоящото председателство на Съвета на ЕС от страна на Хърватия.

„Социалното и икономическо сближаване в Европа е от изключително значение, но само с помощта на европейски фондове за изграждането на инфраструктура не може да има устойчиво преодоляване на съществуващите различия между Източна и Западна Европа. Нужно е равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, така че държавите-членки на ЕС да имат равен достъп до висококачествено образование и развитие на икономика с висока добавена стойност, основана на знанието“, призова Румен Радев. Държавният глава оцени високо партньорството с Австрия в сферата на образованието и науката и особено при въвеждането на дуалното образование у нас.

И Румен Радев, и Александър Ван дер Белен откроиха динамичния двустранен икономически обмен като фактор за последващо задълбочаване на партньорството между България и Австрия. През 2018 г. стокообменът надхвърля 1.3 млрд. евро., а за последните две десетилетия австрийските инвестиции в България се равняват на 4.5 млрд. евро, което нарежда Австрия на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас.

Сътрудничеството в сферата на сигурността, охраната на външните европейски граници, борбата с нелегалния трафик и миграцията, също бяха сред акцентите на срещата на двамата президенти. Румен Радев отново открои необходимостта от изработването на европейски план за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционните потоци към Европа и за солидарност и подкрепа на държавите по външните граници на ЕС.

Обсъдена беше ситуацията по българо-гръцката граница и регистрираното увеличение на опитите за незаконното и прекосяване от страна на мигранти. Александър Ван дер Белен потвърди от своя страна подкрепата на Австрия за присъединяването на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Отбелязано беше и че България е изпълнила още през 2011 г. всички технически критерии за членство в Шенген.

Европейската интеграция на държавите от Западните Балкани е в интерес на стабилността, сигурността и икономическото развитие не само на региона, но и на Европа, беше общата позиция на двамата президенти. Президентът Радев подчерта, че страната ни най-силно подкрепя напредъка на Република Северна Македония в тази насока и изрази позицията на България за по-бързото разрешаване на спорните въпроси, свързани с общата история и език, както и необратимостта на развитието на добросъседски отношения. „Ние държим всяка държава да се присъединява към ЕС без да внася нерешени междусъседски въпроси, добросъседството е основен критерий и нашите отношения с Република Северна Македония следва да се развиват на базата на историческата истина“, добави българският президент.

В отговор на въпрос на съвместната пресконференция дали ЕС следва да работи за отпадането на икономическите санкции, наложени на Руската федерация, президентът Радев посочи, че темата не е била обсъждана по време на срещата. Държавният глава припомни, че ЕС има ясна позиция по въпроса и предпоставка за такава стъпка е пълното изпълнение на Минските споразумения. „Този въпрос трябва да бъде разглеждан и през призмата на стратегията на ЕС за водеща роля на световната сцена, а това означава стабилна архитектура на сигурност в Европа, която не може да бъде постигната без диалог с Русия. Европа изгражда и силна икономика, която предполага използването на всички ресурси и интензивна работа със своите съседи в икономически план“, посочи още президентът.

Държавният глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Александър Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер.

Във Виена президентът Радев разговаря и с федералния канцлер Бригите Бирлайн и с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    7 2 Отговор
    Интересно какво ли ще искат?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Може да искат.

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Столипиново? Бая сапун ще има на пазара.
  • 3 да,бе

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Нищо не сакат!Бъзикат ни!То няма и как да е инак,щото си знаят ,че техния глас не важи!Холандците казват НЕ,и дебата завършва!И за да не изкарваме холандците ,черните дяволи които ни за Шенгена възпират, истината е ,че не сме за там!И за ЕС не сме,ама нали трябваше да ни ориентират в правилната посока-на запад,но ние доказваме ежедневно ,че сме потомци на изтока ,на ония с прически на скинхедс, със знамена от конски опашки,езически богове и. ...абе схващаш идеята,---НЕ ЕВРОПЕЙЦИ а чеда на Ориента!Как иначе толкова средства по европейски програми ,"усвоихме " в частни джобове и сметки!???Сега искаме и от Шенген да краднем,то хубаво, ама балами няма,вече не дават!
  • 4 Blackthorn

    6 2 Отговор
    Не ни трябва да влизаме в нещо, което рухва догодина!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нео

    3 5 Отговор
    За разлика от нас австрийците имат доста ерудиран мъж за президент. Той не се поколеба да покаже на пъпеша верният подход към С.Македония!

    Коментиран от #9

  • 7 плювню

    1 1 Отговор
    Австрия е безгласна буква. Освен това Буда Тиквата вече не ще Шенген, не ще VW и толкова.
  • 8 ДДМ

    1 1 Отговор
    Какъв шенген бе боклуци мизерни искате пак да смачкате хората
  • 9 Неу

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нео":

    Какъв ерудиран мъж бе. Знаеш ли че тоя е бивш комунист, после зелен.
  • 10 Мария Цанкова

    0 0 Отговор
    Тая с лилавата рокля ли е Дорис? Дреме ми на прашките и на милката ми розова!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове