Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 17:25 1 618 9

Петкова опитимист за АЕЦ "Белене"

  • теменужка петкова-
  • аец "белене"-
  • енергетика
Петкова опитимист за АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ, цената на парното се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ.

„КЕВР е институцията, която прави съответните анализи, съответните преценки и взема регулаторните решения по отношение определянето на цената на топлинната енергия. Важно е да кажем за потребителите на тази услуга, че от първи октомври тази година, от новият на отоплителен сезон, са в сила промени в наредбата за топлоснабдяването, наредба, която беше променена с участието на много широк кръг заинтересовани лица“, добави Петкова.

По думите ѝ Министерство на енергетиката е сформирало работна група, в рамките на която участие са взели представители на топлофикационните дружества, представители на потребителските организации, представители на Столична община.

„Имахме възможност да обсъдим много широк кръг въпроси свързани именно с тази изключително сериозна тема за потребителите. Бяха направени няколко много съществени промени. Една от най-важните промени в наредбата за топлоснабдяването и това, което хората трябва да знаят е че са определени конкретни срокове свързани с ангажиментите на фирмите за топлинно счетоводство. На първо място да извършват отчетите, които трябва да бъдат готови до 10 юли всяка година. До 15 юли те трябва да представят изравнителните сметки и до 31 август е срокът за обжалване на съответните сметки ако хората смятат, че има определени проблеми по отношение на тях“, обясни министърът на енергетиката.

Според Петкова досега не е имало ясно изразено фиксиране на тези срокове. „Имаше много сериозен дебат по отношение на това кога е получена последната изравнителна сметка, кога е изтекъл срокът за възражение. Това създаваше една основна част от споровете. Тук вече имаме много ясни фиксирани срокове и хората, трябва да ги знаят“, допълни още министърът.

„И друго много важна тема за сградната инсталация, нещо, което много вълнува хората. В наредбата се дава възможност етажната собственост сама да определи размера на тази сградна инсталация, тя е между 20-40%. Тези проценти са определени в рамките на работната група и са определени на базата на статистика, на база на анализ, който е предоставен в Министерство на енергетиката“, посочи Петкова. „Целта е тук да се балансират интересите на хората, които от една страна ползват услугите на топлоснабдяването и на тези потребители, които са се отказали от тази услуга, но така или иначе трябва да плащат тази такса сградна инсталация. Смятам че това са едни добри новини за българските потребители“, коментира Теменужка Петкова.

Оптимист съм по отношение на възможността за реализация на АЕЦ "Белене". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Знаете, че се провежда процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на Европейския съюз. Целта беше да стигне до широк кръг заинтересовани лица, да бъде абсолютно публична, прозрачна, да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото той ще бъде много важен не само за България, той ще бъде важен за целия регион, добави Петкова.

По думите и анализите показват, че в нашия регион ще трябва да бъдат изведени от експлоатация определени мощности. „Проектът АЕЦ "Белене" според мен има бъдеще. Доказателство за това е и заявлението, което нашите съседи от Северна Македония направиха. Те подадоха заявление да придобият миноритарен дял от проектната компания, който да е в размер на 10% от капитала на компанията. И подадоха заявление за изкупуване на ел. енергия за целия срок на експлоатация на централата“, обясни енергийният министър.

„Това е решение на правителството на Северна Македония, това решение е от тяхната компания, съответно, която е аналог на нашата Национална електрическа компания. Това е самата реалност и аз много се радвам за това. Отделно, участието на такива компании на „Росатом“, „Си Ен Си“, „Дженерал електрик“ смятам че е достатъчно ясна и категорична заявка по отношение на оптимизма във връзка с изграждането на този проект“, коментира още министърът. Петкова посочи, че на 1 октомври тази година бе дадено от страна на Агенцията за ядрено регулиране лицензията за удължаване на срока за експлоатация на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години.

„Срокът може да бъде удължен още, до 30 години. Нашето национално законодателство изисква на всеки 10 години да се прави отново проверка, анализ от страна на Агенцията за ядрено регулиране и съответно да се подновява тази лицензия, ако централата отговаря на всички необходими изисквания за безопасност“, каза още енергийният министър. „Правителството показа на практика изпълнението на един от основните си приоритети в областта на енергетиката. Гарантирали сме енергия на достъпни цени и чиста енергия на българските граждани. Печалбата за първите 8 месеца за АЕЦ "Козлодуй" наистина е рекордна – 271 млн. лв. Това красноречиво говори за ефективността, с която работи тази централа. АЕЦ "Козлодуй" наистина е в много добро финансово състояние“, допълни Теменужка Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП

    11 1 Отговор
    Теменужка и останалите от властта са за Белене,но не АЕЦ-а.
  • 2 Хаджи хаджи Българин

    9 1 Отговор
    Защо онази кривоустата Кунева- Пръмова не бъде привикан от прокуратурата, да даде обяснения! Нее, защото мафията в България си избира прокурор, за да я охранява!
  • 3 Русороб

    11 0 Отговор
    ГЕРБ новото БКП а вие гласувайте за дясната фандъкова
  • 4 Истината

    6 1 Отговор
    Руската измет обича руските корупционни сделки.
  • 5 Васил

    4 0 Отговор
    След VW поредната Пунта Мара.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 222

    1 1 Отговор
    Тая чупи тъпомера.
  • 9 Нужка Паткова

    1 0 Отговор
    Оптимис съм ........за комисионните
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове