15 Октомври, 2019 09:13 1 659 6

Експерт: Камерите на изпита не дават шофьорски книжки

  • учебна кола-
  • проф. румен миланов

С хаотичните мерки "на юруш" борим катастрофите, бесен е проф. Румен Миланов

Експерт: Камерите на изпита не дават шофьорски книжки - 1

Видеозаснемането по време на изпитите за шофьорска правоспособност няма да направят по-внимателни и по-мислещи самите шофьори. Това заяви експертът по пътна безопасност професор Румен Миланов, който в студиото на „Нова телевизия“ разкритикува хаотичните мерки "на юруш", които се взимат срещу войната по пътищата. Именно заради това тези мерки и нямат ефект.

"Цялата система за контрол на пътя, всичко правим малко на подхода на юруш. Имаме едно събитие и сега ще разследваме школата, преди имахме събитие с автобуси - слагаме коланите. Няма ли системност, трудно ще се получи", заяви Румен Миланов. В момента това, което се прави е подход на парче, без да е направена и подредена йерархия на опасностите. Според него това е най-важното е да се подходи с превенция, наказания и контрол. "Ако не го направим това нещо, така ще си и говорим", предупреди Миланов.

Той постави акцент върху самоконтрола и вниманието на водачите, върху самата способност да мислят и да осъзнават, че са млади шофьори и трябва да карат внимателно. Според Миланов върху това по никакъв начин няма да повлияе поставянето на камери и заснемането на самите шофьорски изпити. Напротив - смяната на автомобила и отсъствието на учителя по време на изпита само ще ги стресират, а контролът върху фирмите няма да промени особено възпитанието на младите шофьори. Именно върху възпитанието постави акцент Румен Миланов.

Той също заяви, че заслужава внимание въпросът за часовете по кормуване, които са малко.

"Трябва да се нормира правилно необходимият обем от знания, които трябва да придобие младият водач или този, който се обучава. Да, ще е по-скъпо. Но не може да пуснем всеки на пътя", каза проф. Миланов и посочи, че при сегашното положение още по-скъпо излизат катастрофите.

Припомняме, че в нощта срещу понеделник шестима души загинаха на място в катастрофа при челен удар между два автомобила на пътя Казанлък-Габрово, край Хаджидимово. На този етап се смята, че за катастрофата е виновен единият водач, 19 годишен мъж с шофьорска книжка от малко повече от половин година. В автомобила всички са загинали на място.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    10 0 Отговор
    Пиян младеж убива 6 души и започват да говорят за качеството на шофьорските курсове. Абе хора, това че не трябва да караш пил да го разбереш не ти трябват още 20 часа кормуване! Не е виновен инструктора за това, че пиян си се качил зад волана и че останалите 4 души в колата са ти позволили да го направиш, че са се и качили да ги претрепеш и тях.
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    1 0 Отговор
    Ама една голяма пачка с пари, може да ти даде книжка и голяма кола с която да газиш хора.
  • 3 Кой68

    1 3 Отговор
    Професора не е прав със това че изпита щом е на друга кола и без учителя е стрес?Глупости на таркалета...Та като вземе книжка след това на същия ли автомобил ще кара и със "учителя" -питам?Стрес-по време на изпита да се види поведение и реакции при стрес.За стресови реакции и поведение е добре на полигон.Но че всичко е на юруш е прав..
  • 4 Гост

    4 1 Отговор
    Дами и Господа, възпитанието се дава вкъщи, а не в училище или в школите за кормуване или където и да било другаде!! Ако вкъщи не те научат да спазваш правилата, без значение дали са тези по пътищата или обществените такива, нищо не може да ти помогне и рано или късно ще се стигне до такива ситуации! За липсата на цялостна визия и стратегия, за кампанийността при проверките и липсата на резултат е прав!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Франкенщайн...!

    2 0 Отговор
    Няма смисъл от повтаряне на едни и същи неща., този 19 г се качва на колата и такива като него, виждат магистралата, получава някакъв ,, адреналин, и натиска газта..! Ето това е проблема не мисли...! Няма да пиша повече, че лицемерието е низша форма на култура...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове