Last news in Fakti

24 Октомври, 2019 11:29 11 132 47

Кошмарът на пътя: Младеж с 15-годишно BMW

  • шофьори-
  • водачи-
  • високорискови-
  • инциденти-
  • път

140 хил. души от общо 2,8 млн. активни шофьори на леки коли у нас, са определили себе си като високорискови

Кошмарът на пътя: Младеж с 15-годишно BMW - 1

Млади, с основно образование карат 15-годишни коли от марките BMW, “Ауди”, “Мерцедес” и “Алфа ромео” с мощни двигатели, качват се зад волана всеки ден и изминават по 30 хил. км годишно.

Това е обобщеният профил на високорисковите водачи в България, става ясно от проучване за самооценката на шофьорите “Индекс за безопасно шофиране” (SDIndex).

5% от всички, попълнили анкетата, или 140 хил. души от общо 2,8 млн. активни шофьори на леки коли у нас, са определили себе си като високорискови.

70% от тях са били глобявани за скорост и други нарушения на пътя през последните 12 месеца, а всеки 5-и е участвал в катастрофа.

Сами признават, че са агресивни на пътя (42% от анкетираните), нетолерантни към останалите участници в движението, често са разсеяни и им липсват умения зад волана, уточнява Лупа.

“Агресия, ниско образование, слабо обучение. Това е силно притеснително. Трябва да въведем непопулярни мерки, срещу които има съпротива, но ще дадат резултат”, каза зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, след като чу доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    93 8 Отговор
    Келеш с 15 годишно BMW е правилното заглавие.

    Коментиран от #41

  • 2 Бай

    60 40 Отговор
    Вдигнете заплатите на хората за да карат нови коли от магазина БЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #15, #16, #23

  • 3 mom4eto

    19 67 Отговор
    BWM-то трябва да се кара а не да се гали ХЕХЕХЕ :)))
  • 4 Радо

    85 9 Отговор
    Полуидиотите с голфовете що сте ги пропуснали????????

    Коментиран от #9

  • 5 QRS

    73 3 Отговор
    Още по-опасно е келеш с 25 год. БМВ.
  • 6 гост

    44 4 Отговор
    Никакви мерки няма да се въведат , просто управляващите не са способни на адекватни решения . виж камери и глоби ще ги увеличат на те важат само за простосмъртните .
  • 7 бау

    42 10 Отговор
    Групировката гроб и празната тиква са виновни. Тия ни докараха до тук !!!
  • 8 Коментара

    26 1 Отговор
    Не знам за младежите, но последните месеци като видя 15-20 годишна А3_ка...особено с номер от рода на СО ХХХХ ХХ и си заставам в отбранителна позиция. Главанаците с BMW никога няма да изчезнат това е ясно като 2+2, интересни са ми "непопулярните мерки".
  • 9 Коментара

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    ...смениха ги с А3_ки..... около 15-20 годишни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Старозагорчанин

    41 1 Отговор
    Може да са непопулярни мерки, но това са правилните мерки!
    Точно с такива непопулярни мерки беше решен проблемът с подобни джигити в Стара Загора. Може би сте чували, че Стара Загора е градът на правите улици, т.е. перфектна среда за джигити с мощни автомобили. И допреди 10-на години редовно имаше инциденти с пострадали и загинали пешеходци, редовно имаше хора, които си тестваха ускорението от 0 до 150км/ч по улиците на града. И как беше решен проблемът? Общината сложи легнал полицай на всяка пешеходна пътека, средно на всеки 200 метра по основните булеварди има такъв. И Стара Загора стана градът на легналите полицаи. Вярно, уби се средната скорост на движение, има тук-там шофьори, които протестират, но отговорът на кметът Ж. Тодоров винаги е: „Докато не се промени манталитетът на шофьорите и те не започнат стриктно да спазват правилника за движение, това ще е решението ми, колкото и да е непопулярно. Друг начин няма.“

    Коментиран от #14, #31

  • 12 ДДРОнег

    33 0 Отговор
    Ето това е България днес:
    "Публикувано във факти.бг: Агресия, ниско образование, слабо обучение."
    За жалост агресията е насочена в грешна посока !!!
    Щото образованието е ниско и родителите тъпи !!!
  • 13 bmw

    14 5 Отговор
    Аз даже още от 10 годишен мечтаех за бмв , ама имахме само 1 лада.
  • 14 СТЗ

    12 13 Отговор

    До коментар #11 от "Старозагорчанин":

    От това по-голяма простотия нямаше как да измислят! А нещо да кажеш за колите на пожарната бърза помощ и полицията, когато трябва да достигнат до съответна критична точка?
    Най-добре беше решено това във Варна, с камери! Ама на нашите това скоро няма да им дойде като решение, да не разказвам че гърбиците една с една не си приличат, абсолютна некомпетентност!!!

    Коментиран от #24

  • 15 Бачо Киро

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бай":

    Как точно ще стане повишението на заплатата на тоя с ОСНОВНО образование и 15г БМВ?

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай":

    Хайде да направим елементарна аритметика, а? 30 000 км. за година, при среден разход 8л/100км. /вземам тази цифра ориентировъчно предвид манталитета на шофиране на въпросната прослойка хора/ прави 2400 литра гориво. Същото това, по 2,00 лв./л. означава разходи от 4 800 лв. годишно или по 400,00 лв./месец! Това са разходи само за гориво, на месец! Малко ли ти се вижда?!

    Коментиран от #20

  • 17 Bubbles

    12 24 Отговор
    Решението е елементарно - Пълна забрана на каруците над 5 години и на всички дизеляци, удвояване на часовете по обучение и курмуване и строг НЕЗАВИСИМ контрол на процеса на обучение на новите шофьори, огромни глоби за нарушителите и строг и НЕЗАВИСИМ контрол върху работата на КАТаджиите така че номера с 20 кинта в документите да почти невъзможен(казвам почти защото ясно е че на някои няма да им пука и пак ще се пробват) и шофьори до 22г. възраст или докато добият 3 годишен опит да карат задължетелно с придружител и да имат ограничение за по ниска от обичайната за участъка скорост.

    Коментиран от #27

  • 18 Бай

    11 5 Отговор

    До коментар #15 от "Бачо Киро":

    С МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА - 2500 лв.

    Коментиран от #36, #44

  • 19 Безкомпромисно

    26 1 Отговор
    Вижте в съседна Гърция как са си решили проблемите Хората са го измислили При нас трябва задължително Сваляне на номерата Дълбоооко бъркане в джоба за фрапиращи случаи Затвор и конфискация
  • 20 Бай

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    А ти какво предлагаш да спреме да дишаме ли А ???

    Коментиран от #28, #45

  • 21 До 19

    5 1 Отговор
    В еднс статия за Калифорния имаше снимки как на един дрифтър му намаляват колата на височина. Ама не с квантова физика а с една преса. А я беше накичил за чудо и приказ.
  • 22 Гост

    18 0 Отговор
    Аз съм професионален шофьор, всеки ден съм на пътя с часове. Масово се кара безотговорно, повечето хора карат и не мислят... Всеки си сигурни си казва на мен няма да се случи но уви.
  • 23 Гостилничаря

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бай":

    И тай май си същия келеш! Пипетката не ти стига да видиш истината, затова я търсиш там, където не е била никога! Значи според теб високите заплати и новите коли ще решат проблемите с такива като теб, така ли!?
  • 24 Старозагорчанин

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "СТЗ":

    Отговорът на въпроса ти е в думите на кмета: „Докато не се промени манталитетът на шофьорите и те не започнат стриктно да спазват правилника за движение, това ще е решението ми, колкото и да е непопулярно. Друг начин няма.“
  • 25 Troy

    17 1 Отговор
    “Агресия, ниско образование, слабо обучение."... Ми решението е минимум средно завършено, психо тест и некоромпирани изпитващи. 50 инструктора с отнети права , 5-ма изпитващи в затвора и респекта ще се върне . А за това , че всеки кара като побъркан е виновна полицията, когато знаеш, че ще ти се размине с 20-50-100 лв. от да не си Батман. Що като идат в чужбина и са най-коректните водачи , а тука карат откачано ?
  • 26 Jack Bauer

    4 2 Отговор
    Никакви мерки няма да се предприемат, и последния дебил "трябва" да се "въоръжи" с автомобил. Колкото повече шофЕри се генерират толкова повече продадени автомобили и горива, още повече печалби за големите корпорации (автомобилни и петролни).
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бай":

    Дишай, но дотолкова! За останалото не ти стига капацитет!

    Коментиран от #38

  • 29 Bubbles

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Фердо":

    Айде помисли малко преди да ръсиш гръмки квалификации а?
    Ако се наложи споменатото от теб ограничение 17-20 годишните посерковци няма да могат да си купуват толкова лесно мощни коли щото ще са скъпи.
    А ся метнеш 3-5 бона и получаваш 20 годишен таралясник с една камара коне под капака, айде беги!
  • 30 159

    10 4 Отговор
    Последната упомената марка няма място в тази позорна подредба! Собствениците на АР са предимно толерантни и разумни хора, с усет към красотата и различното усещане! Няма как да са от средната безмозъчна статистика! Шофьор на алфа може да превиши сериозно лимитите за скорост на магистралата, но почти никога няма да го видите да се дърпа, като изоглавен по кръстовища, да пърдолясва безумно или пък да дрифти - това пък въобще не влиза в "техническия паспорт" за моделите на марката в последните 25 год. По-скоро може да се "прикачи" хонда към смъртоносното германско трио, но и тя "има много хляб да яде" в достигане на абсолютната глупост!

    Коментиран от #42

  • 31 Алфа Ромео

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Старозагорчанин":

    Във Стара Загора се кара бързо въпреки гърбиците, има мощни коли които от гърбица до гърбица развиват висока скорост, това не е решение. Трябват камери и ефективно събиране на глоби, но общината нещо няма пари ли кво ли.... Сестра ми и зет ми като дойдат тук на гости са учудени колко бързо се кара и от това че никога не виждат патрулки на КАТ в града, те живеят в Перник и казаха че там има доста камери и полиция и не се кара вече както преди. Докъде стигнахме Перничани да са възмутени от това че се кара бързо в Ст Загора!
  • 32 1111

    14 0 Отговор
    И какво ако карате 5-10 годишни коли натъпкани с екстри??? Нима те нямат показания 180 на километража, нима те не се карат бързо и не убиват хора, нима всичко зависи от автомобила, а не от шофьора? Аз карам BMW и ще ви кажа че колите нямат вина, това е просто купчина желязо. Вина имат на първо място инструкторите(виждала съм ги да минават на червен светфар), после управниците и най-накрая родителите. Казват че боя не е средство за възпитание, но помага!!! Джигитите на пътя трябва да бъдат жестоко санкционирани, защото обикновенно когато им се размине за първи път, провиненията се превръщат в ежедневие. Книжка трябва да се дава на хора над средно образование. Не може името да си напише и да върже две изречения ама кара кола за 30-40000 лв. Трябват строги закони и най-вече да се спазват без прошка....
  • 33 Таписте

    1 1 Отговор
    Кошмара е опел корса, не някви келеши да припадат с автовози.
    Поздрави на Кошмара.
    Иначе 15 годишните беенве-та са си много хубави.
  • 34 ar146ts

    6 1 Отговор
    Не съм съгласен за АЛФИТЕ,защото тези коли се карат от едни от най-толерантните и разумни шофьори.Може би този, който е писал статията е имал пред вид голфажиите-те са доста кофти шофьори.
  • 35 Саморазправата на пътя с такива индивиди

    1 0 Отговор
    Ще даде необходимия резултат 😂😂😂като наглее бой на пътя на момента пък ако имаш и пиштак скреляш пък къде попадне оловото😂😂 тея само така разбират
  • 36 Random

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бай":

    Ти инфлация знаеш ли що е?
  • 37 Софиянец

    0 2 Отговор
    Аз съм с голям Голф(Туран) и веднъж на месец вдигам 190 на северната скоростна. Иначе съм толерантен на пътя

    Коментиран от #40

  • 38 Бай

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    От такива БЛЮДОЛИЗЦИ като теб се е смлело в тая "държава" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 39 Адаша

    2 1 Отговор
    Не старите коли са виновни за катастрофите, а хората. Всичко се оправя с високи глоби и най-важно редовното им налагане без милост. Докато не му бръкнеш дълбоко в джоба на нарушителя, той няма да се поправи. В днешно време хората разбират само от пари, с образование няма да стане :)
  • 40 ar146ts

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Софиянец":

    Аз карам АЛФА 159 и много рядко превишавам ограниченията с 10..15 км/час
  • 41 чичака

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    то такъв милйонник със 10 собсвенника . от който 3-мата последни са от близкия изток ама родени в Германия бе ен ве ли съ води още
  • 42 1234

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "159":

    алфата наистина пресилено е сложена във статистиката .как да караш бързо по магистрала като маршрута и е сервиза-вкъщи и вкъщи-серв иза.в много редки случай може да я видиш като е налапала собсвенника си до кръста,в някой случай до колената в страни на някой второкласен път ,но на магистрасла -няма да стигне до там!!!ддддддд

    Коментиран от #46

  • 43 ТРОПЧО

    1 0 Отговор
    МИ ТО ТОВА Е ЯСНО НА ПОЧТИ ВСИЧКИ ТО ТУКА САМО НИСКО ОБРАЗОВАНИ И НЕНОРМАЛНИ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ КО ЧУДНО ИМА НА ФОНА НА ТОВА КОЕТО Е КАТО ЕЖЕДНЕВИЕ НЕ МИСЛЯ ЧЕ НЯКОИ НОРМАЛЕН МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ НА ТАЯ ПРОСТОТИЯ НА ТОЯ ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ И ИЗНУДВАНЕ ТОВА Е И ПО ЛОШО ВИ ЧАКА
  • 44 За основно образование

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай":

    без грам мозък и 2500 лв. мин. заплата,те такова чудо няма и в Германия. За хора с основно забрана за придобиване на шофьорска книжка. Книжка при завършване на средно образование,а не на навършени 18 години,защото и на 20,30 и т.н. години да си ,като си неграмотен и не можеш да прочетеш и научиш правилника,значи не си за шофьор.
  • 45 Дишането е

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай":

    рефлекторен акт ,то спира при настъпване на екзитус,но за останалото трябва мозък,работа и финансий,а без мозък няма добре платена работа за да си позволиш да харчиш пари за бензин излишни освен другите нужди от първостепенно значение.
  • 46 Явно и толкова

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "1234":

    си запознат с Алф-ите,защото пишеш кръчмарски приказки на селски вечеринки. Алфа Ромео никога не е била лоша кола,а аз все по-често виждам надигани капаци на немски "премиум" по магистралите,а преди 3 г. гасих един нов бяло-син пропелер на магистралата защото щеше да остане само скелет,а алгъзника на около 30г. нямаше собствен пожарогасител и чупеше пръсти като мадама. Говоря за кола на няколко месеца нова не Н-та ,потреба.
  • 47 Философ

    1 1 Отговор
    За разпределението към марките съм и съгласен и не съм, понеже каквото и да караш, то като нямаш достатъчно опит и шофьорски умения има много по голям риск да само-/катастрофираш. Не съм фен нито на BMW, карам кола с предно предаване в момента, имам вече достатъчно стаж и няколко стотин хиляди зад гърба си, позволявам си да си нацепя колата от време на време, но преди всичко това съм карал на писта не един вид МПС. Направете повече писти и курсове за шофьорско майсторство и вдигнете глобите - ще се избият бързо пистите и ще намалеят жертвите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове