Last news in Fakti

25 Октомври, 2019 11:18 1 456 16

Иван Гешев: Чувам критиките

  • иван гешев

"Има нерешени проблеми в борбата с корупцията", каза избраният за главен прокурор

Иван Гешев: Чувам критиките - 1

Убедих колегите си да ме изберат - може би с това, че съм искрен. Ще продължа да ги убеждавам. Това заяви в ефира на БНТ избраният за главен прокурор на страната Иван Гешев.

Чуха се много критики, както и положителни оценки за Гешев. С кои от критиките той смята да се съобрази?

"Аз съм човек, който обмисля внимателно всички критики и се променям в случаите, в които преценя, че критиките са градивни и че са обосновани и правилни. Аз лично, казах го и пред ВСС, съм впечатлен от становището на съдия Шекерджиев. Не съм съгласен с неговото виждане, неговите основания да не ме подкрепи.

Не смятам, че прави правилна оценка за мен. Но съм впечатлен от честния и коректен анализ, от негова гледна точка, като аз лично ще се постарая да покажа, че неговата преценка за мен не е точната и не е правилната и с удоволствие ще положа усилия в тази насока", каза новият главен прокурор.

Гешев посочи, че прокуратурата трябва да бъде по-активна. Как обаче ще се случи това? Какво предвижда, за да бъдат прокурорите по-активни, особено в частта "битова престъпност", за която Гешев казва, че прокуратурата е длъжник?

"Предвиждам много неща. Въпросът е, че днес протече една част от процедурата. Предстои да видим как ще се развие процедурата в следващия етап, тоест каква ще е преценката на президента, така че тази процедура по същество не е приключила. Още е рано да казвам някои неща, които планирам.

Голяма част от ангажиментите, които смятам да изпълня, стратегическите цели, мерките, са посочени в концепцията ми. Общо мога да кажа, че се надявам прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората.

Надявам се прокуратурата де е по-активна в променяне на чувството за несправедливост, което съзнавам, че съществува в българското общество и прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество, на места където това не се случва.

Тоест, става въпрос за осъществяване на съответните функции на главния прокурор за по-голяма активност по окръжни и апелативни прокуратури основно извън рамките на София", изтъкна магистратът.

Гешев каза, че има проблем с борбата с корупцията по високите етажи на властта, въпреки доклада. Защо има проблем?

"Вижте, аз не казах, че има проблем, казах, че има още нерешени проблеми. Факт е, че докладът на ЕК категорично казва, че ангажименти на България, поети към момента на присъединяването ни към ЕС са изпълнени. Факт е обаче, че има още много работа за вършене и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от докладите на ЕК.

Имам предвид, че трябва да се свърши много работа. А, защо е тази ситуация и защо резултатите още не са това, което очаква българското общество, което отчитам за обективна реалност, е въпрос на дълъг анализ.

Немалка част от него направих в 10-часовото изслушване. Става въпрос за комплекс от фактори, включително от нормативен характер, включително за един формалистичен процес, който е описан не от български коментатори, а от експертите по механизма за сътрудничество и проверка, от прокурорите от Службата за подкрепа на структурните реформи, които извършиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и анализ на нейната независимост.

В България съществуват стандарти за доказване, които са много по-високи от която и да е страна от ЕС, има и проблеми от страна на материалното право в НК, има проблеми, които са извън прокуратурата и касаят институциите на изпълнителната власт, говорим за кадрово, материално осигуряване, обучение и много други неща.

Има проблеми, които касаят в чисто организационен план и подобряване на работата на прокуратурата по тези дела", допълни Гешев.

Кои са доказателствата, които доказват, че Гешев е независим?

"Аз наистина бях искрен на това изслушване.

Казах неща, в които вярвам и които мисля. Как ще продължа да убеждавам, ако се приключи успешно тази процедура, е въпрос, на който ще отговоря, че трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните две-три години като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус когато те са извършили нарушение или престъпление и когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление", завърши Иван Гешев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГешеФ

    11 3 Отговор
    Трябва да отбележим, че само ГешеФ имаше смелостта за този пост въпреки, че не искаше! :)

    Коментиран от #16

  • 2 Koko

    5 1 Отговор
    Чуваш - през едното влиза през другото излиза. Пак нищо няма да се свърши и този мандат.
  • 3 Който не иска мигранти и евреи е популис

    3 2 Отговор
    Необяснимо е как и защо Световният еврейски конгрес беше даден като пример за световна сила, която ще се намеси във вътрешните дела на страната, ако органите на реда не спазват дословно наказателно-процесуалния кодекс", се казва още в публикацията. Според организацията "подобно сравнение уронва престижа и накърнява доброто име на една от най-авторитетните еврейски организации в света, която има специално приятелско отношение към България и винаги е оценявала високо усилията на държавата да се бори с антисемитизма и езика на омразата. За съжаление конкретният пример показва точно обратното и създава чувство на тревога", завършват от "Шалом".
  • 4 Онзи

    6 2 Отговор
    МАФИЯ !!!!!!!!!
  • 5 Анти милиционер

    2 6 Отговор
    Слава на Гешев. Долу БХК, Шалом и Сорос. К. за "мигрантите" и шериата в Европа. К. за гей парада и еврейските "ценности".
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анти милиционер

    5 2 Отговор
    Трябва да се забрани на хора с IQ под 105 да се доближават на разстояние под 1500 метра от избирателна урна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гешев великан

    1 6 Отговор
    Мачкай БХК-то Гешев. Мачкай хлебарките.
  • 10 Нов световен ред без Синагога

    1 5 Отговор
    Новият световен ред претърпя съкрушителна загуба в България. Мутрите смазаха еврейските дегенерати.
  • 11 задтилник

    5 1 Отговор
    Гешев защо ходи все с вдигната яка на саката , да не се плаши да не го шляпат по врата менторите му?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Масонски удар под кръста

    3 4 Отговор
    Cтигa c тoя ''нaрoд'' и жeлaниятa му'?? Нe вcичкo в тaзи държaвa e нaрoд!! Гешев е главен прокурор и това не зависи от вас. Oт вac нe зaвиcи и тoвa дaли дa cмe в НAТO и EC или нe!! Нямaтe думaтa зa тия нeщa!! Русофилите да приготвят по 2 куфара и по 20 пачки с пари и да имат готовност да бягат към терминал 2 или към руското посолство /но то има определен капацитет/. Настават тъжни и тежки дни, месеци и години за руските шпиони в Родината.

    Коментиран от #15

  • 14 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор
    ТИ , ЦАЦАРОВ И БОРИСОВ ЧУВАТЕ , ВИЖДАНЕ И РЕАГИРАТЕ КАТО ТРИТЕ "МЪДРИ" МАЙМУНИ.

    Ще обясни ли ГЕШЕВ защо неговата прокуратура не е повдигнала обвинение срещу ПЕТЪР МОСКОВ и АДАМ ПЕРСЕНСКИ за ВНЕСЕНИ ОТ ТУРЦИЯ 200 000 ОТРОВНИ ВАКСИНИ ОТ КОИТО 100 000 ПОСТАВЕНИ НА БЪЛГАРСКИ ПЕЛЕНАЧЕТА?!!

    ЗАЩО Г-Н ГЕШЕВ ТЕЗИ ДВАМА ПРЕСТЪПНИЦИ СЕ РАЗХОЖДАТ БЕЗПРОБЛЕМНО ПО СТУДИЯТА ВМЕСТО ДА СА В ЗАТВОРА?!

    С ВАШЕТО БЕЗДЕЙСТВИЕ ВИЕ ГИ ЗАКРИЛЯТЕ ОТ ИЗИСКВАЩОТО СЕ ПРАВОРАЗДАВАНЕ!!

    ВИЕ ГЕШЕВ СЕ ПРЕВРЪЩАТЕ В ЧАСТ ОТ ТАЗИ ОПГ В КОЯТО УЧАСТВАТ И ЛИЦА ОТ ТУРЦИЯ!!
  • 15 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Масонски удар под кръста":

    За твое сведение Гешев още не е встъпил и НЯМА ДА ВСТЪПИ в длъжността Главен прокурор.

    Ще има мнОООго да чака Радев да му подпише.

    А такива като теб да се стягат заедно с ПЕРНИШКИТЕ ЦИГАНИ и МУТРИТЕ да ходят да протестират пред ПРЕЗИДЕНСТВОТО, че кумира им стои като чакаща да роди БРАКТИСАЛА СЕ СВИНЯ.
  • 16 АНЕНЕРБЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГешеФ":

    ДА, ТАКА Е.

    Не искаше, ама тези от задкулисието го подкараха там където ТЕ кажат и там където ТЕ искат.

    Гешев е същият клоун като АГЕНТИТЕ ГОЦЕ , БУДА , ИВАН , САВА , ПАВЕЛ .....

    В пълна зависимост е от ЗАДКУЛИСИЕТО на ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове