25 Октомври, 2019 15:12 2 442 20

Изборът на Гешев: Вие сте на ход, г-н Президент!

  • иван гешев-
  • правосъдие за всеки-
  • румен радев

Компетентен да се произнесе по това е Конституционният съд, а президентът на Републиката е сред малцината, които имат изрично предвидено в Конституцията правомощие да го сезират

Изборът на Гешев: Вие сте на ход, г-н Президент! - 1

На 24 октомври Висшият съдебен съвет избра нов главен прокурор по порочна и компрометирана процедура с единствен кандидат, създала сериозни съмнения дори за противоконституционност на избора. Дългото му изслушване само затвърди създаденото от преди това трайно впечатление за недоказани нравствени и професионални качества, нужни за заемане на този толкова важен пост. Г-н Гешев си позволи да иронизира и квалифицира както граждански организации и адвокатски съвети, така и членове на Висшия съдебен съвет, както и да си избира на кои въпроси да отговаря конкретно и на кои едносрично, с препратки към други свои отговори, а министърът на правосъдието му асистираше с думите, че може сам да преценява на кои въпроси да дава отговори.

Това се казва в позиция на инициативата "Правосъдие за всеки".

Не бяха коментирани актовете и дейността му като шеф на Специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор във Върховната касационна прокуратура, въпреки поставените в този смисъл въпроси от председателя на Върховния касационен съд и от правни неправителствени организации. Това остави основателно съмнение за професионалната пригодност на кандидата за заемане на този пост.

Сега наред е държавният глава на републиката. Инициативата "Правосъдие за всеки" припомня, че е крайно време президентът Румен Радев да застане с реални действия зад категоричните си изказвания, че не би подписал указ за назначаване на спорна кандидатура и че върховенството на правото и борбата с корупцията са негов приоритет.

Призоваваме държавния глава да обмисли сериозно този свой изключително важен акт, да не бърза с решението си, като своя предшественик при назначаването на г-н Сотир Цацаров, още повече, че не е обвързан с конкретен срок за произнасяне. Каквото и да реши президентът, то следва да го подкрепи със сериозни и разбираеми за гражданите мотиви. Сред последните своето място следва да намери и отговорът на въпроса доколко проведената процедура за избор и конкретно оказаното въздействие с позиции за подкрепа на многобройни дирекции и управления на МВР, бе в унисон с Конституцията на Република България в частта за разделението на властите. Компетентен да се произнесе по това е Конституционният съд, а президентът на Републиката е сред малцината, които имат изрично предвидено в Конституцията правомощие да го сезират, включително с искане за задължително тълкуване на основния закон.

Единодушната номинацията на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и порочната процедура по избора на Иван Гешев за главен прокурор за пореден път осветлиха редицата несъвършенства в конституционната уредба на Съдебната власт у нас, за които Инициатива "Правосъдие за всеки" говорим от години! Намираме, че е крайно време за възобновяване на конституционния дебат за реформи в Съдебната власт, които да засегнат този път изрично устройството и организацията на прокуратурата, статута и начина на избор на Главния прокурор, отчетността му пред обществото, начина на формиране на Висшия съдебен съвет и допълване гаранциите за независимост на съда. Президентът има изрично правомощие да инициира изменение и допълнение на Конституцията, в това число и в нейната глава VI - Съдебна власт. Това е нещо, което досега нито един български президент не посмя да направи, но е крайно време то да се случи!

С оглед гореизложеното, инициативата "Правосъдие за всеки" ще внесем и свое конкретно мотивирано искане до Президента Румен Радев следващата седмица, като отсега питаме: Г-н Президент, ще застанете ли на светлата страна на истината, справедливостта и върховенството на Правото? Ще бъдете ли първият държавен глава, който ще използва конституционната си законодателна инициатива и ще инициира ключови промени в Конституцията, за да усили българската държавност? Вие, г-н президент, в настоящия момент сте последната преграда пред оповестеното с избора на нов главен прокурор трайно спускане на мрака над задушеното правосъдие в България и се надяваме, че осъзнавате своята отговорност! Вие сте на ход!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    18 5 Отговор
    едно вето би било супер
  • 2 Онзи

    23 7 Отговор
    ГСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ СПРЕТЕ МАФИЯТА !!!

    Коментиран от #11

  • 3 гоуст

    17 4 Отговор
    Да видим сега Ал Бънди ( Радев) какво решение ще вземе. По принцип е фен на безпринципното вето, но сега е интересна ситуация. Ако действа както до сега и наложи вето, ще го обвинят че се меси в "независимата съдебна система", ако не наложи вето и издаде указ за назначаване на Гешев- ще го обвинят в задкулисие. Хмммм... Не му е лесно ....

    Коментиран от #4

  • 4 ???

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "гоуст":

    Нещо не си разбрал. Ако наложи вето, ще го прегласуват. И повече не може да налага вето. Трябва нищо да не прави, защото няма срок за подписване. И тогава няма как да го назначат или да прегласуват. И януари ще изтече срока на Цацаров. Тогава трябва да има и. д. Гл. прокурор и след това вече става голяма бъркотия.

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Onq s konq

    2 10 Отговор
    Зиления чорап да направи референдум . За или против Гешев да е новия гл. Прокурор

    Коментиран от #9

  • 6 Тръмп

    7 5 Отговор
    "Гражданските" организации не са граждански,а лична собственост на Сорос и Олигарсите!!!:):):)Тези огранизацийки са граждански терористи и престъпници,доказаха го многократно!!!:):):)Като им спрат паричните потоци и ще отидат в кенефа на Историята!!!:):):)
  • 7 АНЕНЕРБЕ

    17 0 Отговор
    КЪДЕ СТЕ СЕ РАЗБЪРЗАЛИ.

    ПРЕЗИДЕНТА не е притиснат от СРОКОВЕ че да решава този въпрос.

    ВРЕМЕ Е ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ОТ НЕГОВА СТРАНА СВЪРЗАНА С ОТГОВОРНОСТИТЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И С ИМУНИТЕТА ПОСТАВЯЩ ГО НАД ЗАКОНА.

    КОЙ ЩЕ ОСЪЩЕСТВЯВА КОНТРОЛ ВЪРХУ "БОЖЕСТВЕНАТА" ЛИЧНОСТ НА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР И НИМА ТОЙ Е НЕДОСИГАЕМ И В НЕВЪЗМОЖНОСТ ОТ СЪДЕБНО ПРЕСЛЕДВАНЕ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ?!

    ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ ОТНЕТ ИМУНИТЕТА КАКТО НА ПРОКУРАТУРАТА , ТАКА И НА СЪДА.

    СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ТРЯБВА ДА НОСЯТ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА И БЕЗДЕЙСТВИЯТА КАКТО ПРЕД ЗАКОНА НА КОЙТО СА БЛЮСТИТЕЛИ, ТАКА И ПРЕД РЕШЕНИЯТА НА МЕЖДУНАРОДНИ СЪДИЛИЩА ПО КОИТО БЪЛГАРИЯ , А НЕ ТЕ НОСЯТ ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ ЗА ТЕХНИ РЕШЕНИЯ.

    АКО ИМУНИТЕТА ИМ БЪДЕ СВАЛЕН, ГЕШЕВ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ОТГОВАРЯ ЗА КТБ И ЗА КМЕТИЦИТЕ ОТ МЛАДОСТ.
    Отговорността му няма да е морална , а НАКАЗАТЕЛНА!!

    ТЕЗИ НЕ СА БОЖЕСТВА И НЕ БИВА ДА БЪДАТ!
    Закона трябва да ги приземи.

    ВРЕМЕ Е СЪДИИТЕ И ПРОКУРОРИТЕ СЪЩО ДА НОСЯТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА РЕШЕНИЯТА СИ ТАКА КАКТО Я НОСЯТ ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ.

    ТЕ НЕ СА БОГОВЕ И НЕ БИВА ДА БЪДАТ!
  • 8 Тръмп

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    В паника ли сте престъпниците и националните предатели???:):):)Няма да има бъркотия,а Затвор за всички долни екскременти на Сорос!!!:):):)

    Коментиран от #12

  • 9 ДОБРА ИДЕЯ

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Onq s konq":

    ИЗБОРА НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР ДА Е НЕ НА ШЕПА ОБРЕМЕНЕНИ СЪС ЗАВИСИМОСТИ ЛИЦА , А НА НАРОДА КОЙТО КАКТО ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТ , ТАКА ТРЯБВА ДА ИЗБИРА И ТОЗИ КОЙТО ПОЕМА ФУНКЦИИТЕ НА ГЛАВЕН ОБВИНИТЕЛ И ЗАЩИТНИК НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА.
    Защо по места да не се избират и ОКРЪЖНИ И РАЙОНИ СЪДИИ и ПРОКУРОРИ?
    Колко ли от сега съществуващите ще отидат в кофата за боклук?
  • 10 гоуст

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Ей мишок, не ми казвай какво съм разбрал и какво не. Зная какво пише в Конституцията (чл. 129) но аз не говоря за това. Чети малко и мисли преди да пишеш глупости. Между другото, заместник на Главният прокурор на РБ към този момент е Гешев :)))) и ако Ал Бънди не издаде указ, след изтичане мандата на Цацаров пак Гешев ще е и.д. главен прокурор. Хахахахаа....
  • 11 СТРАННО

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    Избираме ПРЕЗИДЕНТ от власта на който нищо не зависи в тази държава , а този от който зависи цялото правораздаване се избира от шепа светно неизвестни лица, които са в зависимости с избираемият.

    За какъв избор може да става въпрос когато на сергията има само една личност.
    Нима Гешев е единственият достоен за тази длъжност?

    Разбира се, че този ТИП доказал своите компетенции в УМИШЛЕНИЯ ФАЛИТ на КТБ , в делото с двете изпържени от него КМЕТИЦИ НА МЛАДОСТ станали жертва на личните му имуществени интереси НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ДА БЪДЕ ЕДИНСТВЕНА ЛИЧНОСТ И АЛТЕРНАТИВА .

    На тази позиция трябва да има най малко още една кандидатура и ИЗБОРА ТРЯБВА ДА Е С РЕФЕРЕНДУМ!
  • 12 ???

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    Поне аз не съм и не се чувствам такъв. Но видях по телевизията двама, които го подкрепят. И специално заради теб си върнах предаването, за да съм 100%сигурен, че са те. Ами те бяха и нищо не може да ме убеди, че Гешев е правилния избор.
  • 13 Какво може да промени Президентът?

    8 0 Отговор
    Властта е в онези 240 нечовеци, бездарно, за нищо друго освен интриги и далавера годни същества, които и майките си продават за жълти стотинки. Колкото и да се противопоставя Президентът, ония ще си правят каквото искат. За мен армията трябва да бъде изкарана и да поеме управлението на БГ, измитайки всички мафиоти, крадци, продажници от България. Народът обаче трябва да въстание! Затова всички на Орлов Мост

    Коментиран от #17

  • 14 сериозна заявка

    4 1 Отговор
    Напълно подкрепям и аргументите и апелите. Само една корекция към редакцията , Президент се пише с главна буква.
  • 15 До 7

    4 8 Отговор
    Ох Боже престъпници и комунисти се надяват на лакея им Радев да спре Гешев и да избегнат правосъдие.Колко може да бави този човек според теб .? Година две докато бсп дойде на власт ????Минава ли ти през ум какво ще стане ако умишлено бави?Аз ще ти кажа. Ще излязат хиляди денонощно на площадите и ще го пометат.За разлика от комунистите Не 20 човека а цялата страна.Българина няма как повече да се излъже Запомни това
  • 16 Onq s konq

    1 2 Отговор
    Абе да ви споделя от една страна няма никакво значение. Защото Гешев е тези които са на власт. А както знаем това е последният мандат на Баце Гацов. Така че именно Гешев може да го окошари. И като знаем Гешев как всеотдайно и съвестно работи, Баце Гацов като едното нищо може да полежи даже и да е невинен. Туй са разсъжденията ми прости.
  • 17 Ветеринар

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Какво може да промени Президентът?":

    А, има ли още армия бре?
    Дори и да има, то вече полицията е повече от нея. А видяхме как полицията защитава властта, ама и това си е нейно изконно задължение.
    Значи да не се бърка простолюдието сега (щото четох някъде), че полицията трябвало да защитава народа. Нищо подобно. Полиция, Армия, съдебна власт и др.там държавни институции са принципно апарата на властта, който трябва да я потдържа. А самата власт уж се избира от народа. Демек народна, наша си. Това по принцип. И логиката е че и апарата ще да е наш.
    Ама при положение, че има разминаване в някоя от посочените по горе институции (както в нашия случай), то се оказва, че не са баш наши си. Така че народе, ний сме си виновни и ние сами трябва да си търсим оправията. Не да чакаме друг да ни оправя. Та така, там на площада и тва е. Ако и така не стане, тогава трябва по смела организация и да сваляме НЕНАРОДНИТЕ ВЛАСТИ.
  • 18 БокоТиквеника

    4 1 Отговор
    Беше ЦАЦАРАТУРА а сега ГЕШЕФТУРА... Ха познайте на кого, колко и защо ще го турат?! Прост народ - такава му и държавата!
  • 19 Усмивката

    2 1 Отговор
    А сред задалите въпроси имаше ли и този за КТБ.И ако е имало ,така ли смята да неглижира и през бъдещия свой мандат и отмества фокусът от такива важни теми, като организираната престъпност по високите етажи и безхаберието на властта.
  • 20 Byg

    1 1 Отговор
    Фъркатия , румен ветото или както и да е , куклата на курнела и решетников е напълно възможно да се вземе на сериозно и да наложи поредното вето , но това си е чиста намеса в независимата съдебна система. Висшият съдебен съвет (ВСС) избра с 20 гласа "за" и 4 гласа "против" Иван Гешев за главен прокурор , откъде на къде някаква си измислена фигурка в политиката на една парламентарна република ще оказва натиск на ВСС , освен ако не е прибрал шепата копейки евентуално. Ще видим и ще си направим изводите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове