25 Октомври, 2019 11:38 1 494 12

Часовете по кормуване ще започват и ще завършват със селфи

  • кормуване-
  • селфи

Промяната е част от новите правила за шофьорските курсове

Часовете по кормуване ще започват и ще завършват със селфи - 1
Снимка: Shutterstock

Със селфи – така ще започват шофьорските курсове. По този начин ще се доказва, че инструкторът и кандидат-шофьорът са провели необходимите часове по кормуване.

Само преди дни излезе демо версията на системата, по която ще се провеждат шофьорските изпити след няколко месеца, съобщава bTV.

Според предложението всичко ще става чрез мобилно приложение, което инструкторите и кандидат-шофьорите ще трябва да инсталират на телефоните си.

Кандидат-шофьорите ще си избират инструктор и автомобил през интернет – чрез приложението. В него трябва да бъдат качени всички фирми, които обучават шофьори, снимки на инструкторите и техните автомобили.

Приложението няма да може да се поддържа на всички мобилни устройства - програмата ще работи само на по-новите версии на операционните системи.

Вместо с инструкции за шофиране, курсистът ще получи такива за това как да свърже мобилния си телефон с този на инструктора си. Двете устройства се сдвояват със специален QR код. След като той бъде потвърден, инструкторът и курсистът ще могат да видят точното място, на което се намират, както и пътят, по който ще минат, за да изпълнят своя час по кормуване.

Снимката на инструктора и курсиста се прави, за да се докаже, че двамата са провели урока по кормуване. Снимка ще се прави в началото и след края на часа.

От фирмата, която е разработила приложението, уточниха за bTV, че всички тези начални стъпки отнемат между 5 и 10 минути. Това време няма да отнема от часa, предназначен за практика. Курсистът и инструкторът ще трябва да се срещнат малко по-рано, за да изпълнят задължителните стъпки по започване на учебният час по кормуване.

Според тествалия приложението инструктор Йонко Иванов в него има редица грешки и вместо да помага, само ще разсейва кандидат-шофьорите: „Вие видяхте, че аз през цялото време гледах телефона. Ученикът няма да го интересува да си следи пътя, какъв е и кои са уязвимите участъци”.

Друг минус според Иванов е, че бъдещите шофьори ще трябва чрез приложението да избират с кой инструктор и с каква кола да провеждат шофьорските курсове. А нуждата от мобилни устройства само ще ги оскъпи. Допълва и че с въпросното селфи се нарушават правата както на инструктора, така и на бъдещият шофьор.

Иванов добавя, че на година има над 120 хиляди кандидат-шофьори и близо 30 хиляди души, които трябва да опреснят своите умения, което според него означава, че системата няма да може да поддържа такъв голям брой на данни и е възможно личните ни данни да изтекат. От фирмата разработчик са категорични, че това не е възможно.

Те подчертават приложението все още е в демо версия и тепърва ще се правят подобрения. A разходите за инсталирането и използването на приложението ще са изцяло за сметка на инструкторите и кандидат-шофьорите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    24 1 Отговор
    Пълни глупости !!!!!!!!
  • 2 Кой68

    12 2 Отговор
    Поредната щуротия....Качеството при обучението трябва да се контролира,а не да се селфира?Това да не е такси....Резултата се вижда по пътищата?
  • 3 Буко Баламата

    15 1 Отговор
    И една таксичка ще има която ще прибират едни наши хора!
  • 4 Белото ги кара

    4 1 Отговор
    Да играят много
  • 5 Големи боклуци сте.

    3 1 Отговор
    Ми т'ва е.
  • 6 Идиотщина

    6 1 Отговор
    Поредната Профания
  • 7 Идиотщина

    4 1 Отговор
    Поредната Профания
  • 8 Alfa Romeo

    4 0 Отговор
    Не е от обучението! Никпй не ги учи да карат с 200 пияни
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оли гърмииииииииии оли гърмиии😂😂😂😂

    4 1 Отговор
    Муахахахахахаха 😂😂😂😂😂😂😂 а погалване по крачето ше има ли😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 11 Во дач

    6 1 Отговор
    Аз на шофъорски курс ли ще ходя или на любовна среща!?Телефона ми е Сони Ериксон от преди 15 год.Значи нямам право на шофъорска книжка.Браво, браво господа!
  • 12 Предлагам

    1 1 Отговор
    Да започва и да свършва с м.нет.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове