Last news in Fakti

17 Април, 2023 10:43 5 268 20

За новите правила при кормуване и шофьорски изпити

  • шофьорски изпит-
  • кормуване-
  • правила-
  • промени-
  • йонко иванов

Ситуацията ще се влоши или подобри

За новите правила при кормуване и шофьорски изпити - 1

Какво ще се промени с новите правила при кормуването и шофьорските изпити - темата в "Денят започва" коментираха инж. Емил Панчев - председател на Съюза на автомобилистите и Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка.

Шофьорските изпити са една от най-важните стъпки при обучението на новите водачи, но резултатите от тях не са определящи за поведението на пътя, заяви инж. Панчев.

"За да има по-добра безопасност на пътя, трябва да спазваме т. нар. стратегия за безопасност на движението - тя започва да ни учи още от детската градина, в семейството, в училище, а там не са много розови нещата. Трябва да сме далеч от мисълта, че само шофьорският курс може да ни научи да сме по-възпитани на пътя, да не употребяваме алкохол и т.н."

Йонко Иванов посочи, че от началото на годината досега смъртните случаи на пътя са 122, като статистиката не се различава особено от миналата година. Коментира, че всички нововъведения по отношение на линейния контрол и санкциите не работят, както и че има огромни пропуски при организацията на движението.

Затова Автомобилна администрация предлага повишаване на изискванията към кандидат-шофьорите и инструкторите. "Изпитът се променя в теоретичната си част, там се получават едни нови клипове, които ако се пипнат още малко, биха могли да бъдат полезни и в процеса на обучение, и в самите ситуации, в които шофьорът би попаднал", обясни Иванов.

По думите му това ще доведе много от кандидат-шофьорите в обучителните зали, за да видят нагледно как да се справят на пътя, а не да зубрят листовки. Иванов обаче изтъкна, че има технически проблеми, които ще възпрепятстват практическия изпит. "Втората част е пълна демагогия - да те изпитват с GPS. На 6 април имаше работна среща, показаха ни пет графични формата и не стана ясно как ще се провежда този изпит. Да не говорим, че преди няколко седмици имаше тотален срив в ситемата, около два-три часа нямаше интернет и кандидатите се явиха на два-три изпита".

Маршрутите ще се определят на случаен принцип, след което кандидат-шофьорите ще получават команди от таблет в ръцете на изитващия. Ако прекъсне интернетът, е предвидено изпитът да продължи, като изпитващият ще дава насоки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро безкрайно про100то

    18 4 Отговор
    Поради липса на естествен интелект ще го заменим с изкуствен както е при мен.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    28 1 Отговор
    Единствената мисъл , която ги вълнува , е как да ви оскубят като кокошка ! Не как по добре да ви научат да шофирате !
  • 4 Мда

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    Електората на дпс-герб-итн.
  • 5 Аве

    17 2 Отговор
    шофьорските изпити няма да оправят безопасността по пътищата!

    Коментиран от #9

  • 6 Дидо Д

    5 15 Отговор
    Повече камери и по-добра събираемост на глобите!
  • 7 Мдаа

    17 0 Отговор
    Пишем си едни закончета, за да пълним касичките, а положението на пътя е все по-голям батак. Всеки път излизаш като на война и не знаеш кой е пил, дрогиран или с две гънки в главата! Ама тя рибата първо от главата се вмирисва.
  • 8 Нашийник

    8 1 Отговор
    "Ситуацията ще се влоши или подобри"
    ------
    Ама наистина сте малоумни журналя.
  • 9 поне ще помогнат

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аве":

    Всеки ден , на всеки шофьор се случва, някой друг шофьор да му отнеме предимството; да прелети някаква мощна кола, за да хване зеления светофар, а всъщност минава на червено; да паркира толкова лошо, че се чудиш колко пари е броил и на кого за книжка; друг създава адско напрежение, защото не може да кара на задна, а понякога се налага; трети не знае, че колата има мигачи и за какво се използват, а да не говорим за онези, които подават мигач, едва когато започнат да завиват.......може още много да се пише в тази насока. Аз лично смятам, че това са пропуски от обучението. И поради това, инструкторите трябва да са безкомпромисни и да не допускат "калпав " шофьор на пътя. Как ще изкара изпита без да може да паркира, да речем.
  • 10 РИТОРИЧНО☝

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    ИНТЕРЕСНО УОТСЪН...🤔..
    А Я ВИЖ В КАТ
    ПРЕД ГИШЕТАТА
    ЗА ВРЪЧВАНЕ НА
    НАКАЗАТЕЛНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ
    КОЯ НАЦИОНАЛНОСТ ПРЕОБЛАДАВА..

    Коментиран от #11

  • 11 Реконтра

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "РИТОРИЧНО☝":

    То и пред касите на ВиК и данъчното същата националност пробладава и оная липсва изцяло, щото мaнгоджeри глоби и данъци не плаща.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Студопор

    15 0 Отговор
    Обяснете ми как нашите родители са взимали книжки, когато нямаше камери, таблети, клипове и прочее... Тези хора още карат и инцидентите или нарушенията, които са предизвикали са в пъти по-малко. Още повече, че са карали старите таралясници, на които ако се качат днес младежите, това ще означава сигурно ПТП. Излиза, че тогава обучението е било по-качествено и е произвеждало по-добри шофьори.

    Коментиран от #14, #20

  • 14 БАЙ ДАНЬО

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Студопор":

    Мдаа, но и при изпити и в колите си не се перчрхме, аз имам кола и книжка, а ти нямаш, защото търпеливо чакахме да ни дойде реда/ нека да плюем едно време/.После не се надпреварвахме по пътищата, не си отнемахме предимство, защото всеки си пазеше колата, .Е, имаше и изключения от тези правила.
    А сега какво, кифли с мощни джипове, синчета в скъпи спортни коли, ако катастрофирам друга ще ми купят, ако съм виновен с малко по-вече пари ще ме оправдаят
  • 15 смехурко

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "смех":

    а ти откъде си сигурен че не са?
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    След като го прочетох........останах с мислите...какъв шофьор съм аз при положение,че минах и полигон и листовки знаех наизуст и граско карах в софия и за извънредни часове давах и 35г имам няколко измислени глоби за скорост,фарове ,колан и светофар,а от близо 7 г нямам регистрирано от мильо нарушение и съм със златен талон....Защо нещо толкова грамотно направено в СОЦА,като Шофьорски курсове ги направихте толкова сложни и неразбираеми за гросмайстор по шахмат,така и не розбирам,но е факт!Отдавна трябва да се разписвам с ++++++,особенно когато ви чета нововъведенията.ПС.Катопуснахте фаровете ежегодно и какво постигнахте???Научете децата да играят шахмат,за да не са простаци като вас,йонко иванов!
  • 17 Наблюдаващ

    5 1 Отговор
    Йонко ми беше инструктор 79/80 година в школата на ЦУ Кремиковци. Благодарен съм му и днес.
  • 18 Русенец

    6 0 Отговор
    За мотоциклет на бензин се иска книжка. За скутер на ток не се иска книжка. Той не бил МПС. Електромоторът не бил мотор.
  • 19 Тираджия

    5 1 Отговор
    В САЩ и Канада посещението на курсове не е задължително можеш да се подготвиш сам също на изпита можеш да се явиш със собствен автомобил! И ако сравним катастрофите на процент население са по малко от нашите ,макар че ние плащаме хиряди за обучение! Само ни изнудват някакви обирджии ! И само за информация в Канада няма и технически прегледи ама автопарка им е по добър от нашия! Що ли тъй?
  • 20 Местния Козар

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Студопор":

    Когато изкарах сумпс през 2006г бяха навлезнали вече листовките, не съм решил нито една през живота си, имаше в къщи един стар, джобен правилник от Бог знае кога, прочетох го два пъти и беше достатъчно, днес са сложни за разбиране и на доста места даже грешни, не може в дадена ситуация
    при дадени знаци да имаш 2,3 или 5 верни отговора, за кормуването.......без коментар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове