25 Октомври, 2019 17:36 3 737 16

Плевен фалира заради две незаконни депа за строителни отпадъци?

  • плевен-
  • фалит-
  • депо-
  • строителни отпадъци

Вредата за държавната хазна възлиза на неусвоен заради липса на облагане с данък печалба в размер на повече от милион и половина лева

Плевен фалира заради две незаконни депа за строителни отпадъци? - 1

Плевен фалира. Вероятно отвисоко е спуснат чадър над досегашния кмет Спартански и смятания за близък до него ромски бос Ленко.

Щетата за общината и държавата от съмнителна схема възлиза на стотици милиони. Причина за това е наличието на две незаконни депа за строителни отпадъци на територията на Община Плевен. Тези разкрития доказват документи от компетентните институции, с които разполага blitz.bg.

Вредата за държавната хазна възлиза на неусвоен заради липса на облагане с данък печалба в размер на повече от милион и половина лева. Според данните в единия казус, ужилвайки данъкоплатците, видни общинари и ромските босове си разпределят близо 900 хиляди лева, а в другия са присвоили около 5 милиона. Щетата за общината веднъж е повече от 10 милиона, а втори път над 50 000 000 (петдесет милиона).

В първия случай се твърди, че нерегламентираното депо е свързано със Спартански, общинската фирма „Инжстрой“ и ромския бос Ленко. Второто незаконно сметище е 5 пъти по-голямо. Намира се в района на село Буковлък (място с концентрация на ромски гласоподаватели), следите към него отново сочат към местната власт.

Първи случай:

Изхвърлени към момента строителни отпадъци на незаконното депо: 110 хиляди тона.

Платените от фирмата/фирмите средства за нерегламентираното депониране на частното депо са в размер на 880 хиляди лева (110 хиляди по 8 лева на тон = 880 хиляди).

За да може всяко едно депониране да бъде законосъобразно, строителният отпадък трябва да бъде изхвърлен на регламентирано депо, за което се заплащат следните такси:

1. Такса депониране в размер на приблизително 15 лева (точната сума е 14,9 0лв.)

2. Такса съгласно член 64 от Закона за управление на отпадъците и Наредба към него, която за 2019г. е в размер на 57 лева/тон.

3. Такса съгласно член 60 от Закона за управление на отпадъците, която е приблизително 3 лева/тон.

Остава въпросът кой ще плати сега разходите, за да може съществуващото нерегламентирано депо да бъде премахнато и съществуващият строителен отпадък да бъде депониран на регламентирано депо. Ако това е общината, то тя ще бъде натоварена със следните финансови средства за 2019 г.:

110 хиляди по 15 = 1 650 000 лева
110 хиляди по 57 = 6 270 000 лева
110 хиляди по 3 = 330 хиляди лева
Общата сума е 8 250 000 лева

Ако нерегламентираното депо се премахне и съществуващият строителен отпадък бъде депониран на регламентирано депо през 2020 г., то ситуацията изглежда още по-тревожна:

110 хиляди по 15 = 1 650 000 лева
110 хиляди по 95 = 10 450 000 лева
110 хиляди по 3 = 330 000 лева
Общата сума е 12 430 000 лева

За това деяние РИОСВ е направило акт, възлизащ на 7 хиляди лева. А пред свидетели е връчено дори наказателно постановление на Спартански (първо бяга по площада и отказва да го вземе).

Доказателство, че Спартански стои зад Ленко и незаконното му депо, е фактът, че общинската фирма „Инжстрой“ оперира с техниката си на депото. Нещо повече – това дружество е изпълнител на ремонта, който е любим на кмета – градският площад „Иван Миндиликов“. Въпросният ремонт е извършен по европроект, по всички личи, че е налице злоупотреба с европари. Следователно е задължително сезирането на ОЛАФ (европейската служба за борба с измамите) и новата европейска прокуратура.

А в същото време „случайно“ шефът на „Инжстрой“ и Ленко са в една листа за общински съветници. И още по-„случайно“ на незаконното сметище бяха открити павета от сакралния за Спартански площад – единственото нещо, с което той се гордее за изминалия мандат.
По втория случай – законът предвижда глоба от РИОСВ до 20 хиляди лева. Депото е до село Буковлък, установено при проверка на компетентните органи. Според тях нерегламентираното сметище е 5 пъти по-голямо от депото на ромския бос Ленко.

Справка в кадастъра сочи, че става дума за над 110 декара. При въпрос от разследващите защо шофьор извозва и изсипва отпадъци, той е отговорил, че там е изпратен от кмета на Буковлък със знанието на Спартански. Че Община Плевен е в течение с неговата дейност.

Оттук насетне по закон следващият кмет на Плевен ще бъде натоварен с пасив от стотици милиони – над 10 000 000 (десет милиона лева) за първото депо и повече от 50 000 000 (петдесет милиона лева) за второто. Той ще трябва да плати от джоба си корупционната схема на Спартански, „Инжстрой“ и Ленко. Данните са такива, че общината е пред фалит, може би ще трябва и държавата да се намеси.

А преди това ще трябва да се намесят и други институции. Които следва да установят къде са отишли прибраните пари. Дали са похарчени за коли, лъскави имоти и купуване на гласове в полза на бившия кмет за предстоящия местен вот.

И накрая, но не на последно място, няколко въпроса към държавното обвинение и новия главен прокурор Иван Гешев:

1. Въз основа на изнесените факти ще бъде ли направена проверка по отношение на кмета Спартански?

2. Потулена ли е преписка срещу Спартански и ромския бос Ленко?

3. Ще се заеме ли прокуратурата с разследване на притеснителните обстоятелства, които посочихме в статията?

Тепърва предстоят още разкрития около незаконните сметища на територията на Община Плевен!


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    16 5 Отговор
    Плевен падна!!! След него идва ред на София. Такава бомба са заложили на Мая, че по добре да не става кмет. Фандъкова :След мен и потоп.
  • 2 да ге

    25 4 Отговор
    Голям напън на герберастията,ама Плевен няма да избере милиционер за кмет.
  • 3 Гост

    12 1 Отговор
    еее Плевен щял да плаща? знае се кой е злоупотребявал => за негова сметка да се извозва + глоби.
    Ако са му непосилни - конфискуване на абсолютно всичко до 9-то коляно, а главните виновници ще си намерят работа да товарят камиони с лопати за доста дълго време.

    Коментиран от #16

  • 4 Aaa

    11 11 Отговор
    Явно някои хора се дразнят, че Спартански е толкова успешен кмет и най-накрая и Плевен започна да заприличва на град и е на път да се отърси от неприятната титла "Най-големият град от селски тип" и затова се появяват такива поръчкови статийки, които са изсмукани от нечисти пръсти!
  • 5 Олимпийска надежда

    4 0 Отговор
    "Близ"-сериозно?!
  • 6 Плевен

    11 8 Отговор
    Смешни сте в жалките си опити да хвърляте кал...
    Плевен не е изглеждал така добре от мноого, много години. Да не кажем от бай Тошово време. Така че: чиба!

    Коментиран от #7, #12

  • 7 Кккккк

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Плевен":

    Каква кал ,то направо мочурище.
    За какво ти е площад,като е в Плевен има само глад и мизерия.
  • 8 Плевенчанин

    6 4 Отговор
    Нем и го пробутвайте тоя, Спартански като успешен кмет. Кое му е успешното? АБСОЛЮТНО никава светелина в тунела няма за Плевен след неговото "кметуване". Все по-бедни сме, цените все по-високи. Няма улица в града, която да не е "синя зона". Кое му е доброто?
    И не! Няма да гласувам за гербаджийския миндил. Изобщо няма да гласувам, защото са се навързали като свински черва!
  • 9 Плевен мрази герб

    5 3 Отговор
    Факти каква е тая герберска офанзива която водите а ви мислех за чиста медия ама сте същите подлоги
  • 10 БЪЛГАРИН

    2 4 Отговор
    Гласувайте за Калин Поповски от ВМРО.

    Другите двама са гробарски мошеници на Бойко!! Нарочно не го споменават в надпреварата, за да не секне герберопедалите..
  • 11 Гост

    7 0 Отговор
    Е сега гербажията ще го фалира трети път
  • 12 Инспектор Мадуро

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Плевен":

    Хич не ме интересува как изглежда. Трябва да има работа и респективно високи заплати, ама тия в парламента не искат да направят минималната заплата 1000 лв поради простата причина, че и те имат фирми и алчните утайки не искат да дават нормални заплати.
  • 13 Fddd

    3 1 Отговор
    Abee hora pleven ne e izgl3jdal yaka zle ot 30 hodini nqma edna asfaltirana ulica nqma nikakva investiciq v grada 9t 10 hodini samo cigani iz celiq grad ujasno e
  • 14 Подлоги на Тиквата

    1 0 Отговор
    Триете всички коментари плюещи по Боко и пасмината му!?!? Браво!!! Евала! И това ако не се нарича поръчкова медия здраве му кажи.
  • 15 БалканБоклук

    0 0 Отговор
    И ще зинете за нови данъци ама може и да ме хванете за гласоподавателя с двете топки!
  • 16 Мики

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ей тая злоба ! Нещо друго да измислите? Преглътнете го ,ще има и други избори!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове