Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 10:36 1 451 12

Надзиратели на бунт: Петима трябва да пазят 300 затворника

  • надзиратели-
  • затворници-
  • бунт

През миналата година от синдиката излязоха на серия от протести

Надзиратели на бунт: Петима трябва да пазят 300 затворника - 1

Надзирателите в затворите се готвят за масови протести. Причината е липсата на достатъчно служители. "В момента в Централния софийски затвор на смяна са по 28 човека, а те отговарят за почти 900 лишени от свобода, сред които над 20 са с доживотни присъди. Оказва се, че на петима колеги се падат 300 затворници, а това създава огромни рискове", обясни пред TrafficNews Ивайло Григоров, председател на Синдиката на служителите в затворите.

Според него за пореден път не са спазени обещанията към надзирателите и съдебната охрана. Проблемът с малкия брой служители се обсъжда от 2013 година насам, но решение за него така и не е намерено.

След множество протестни действия от страна на надзирателите и съдебната охрана в цялата страна, се даваха поредица от обещания, които така и не са спазени, добави Григоров.

Във вторник се проведе поредната среща в Министерство на правосъдието, на която е станало ясно, че през тази година отново няма няма да има увеличаване на щата. По този повод от синдиката ще изпратят писма до президента Румен Радев, до премиера Бойко Борисов, до председатели на консултативните съвети по национална сигурност и до вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В писмата синдиката е описана последователността на исканията на надзирателите и съдебната охрана през годините.

Връщаме хронологията назад през 2014 година анализ на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че е нужно наемането на близо 800 души в системата, за да може да се покрие изисквания минимум на работа и да може да се обезопаси работата на надзирателите. Същото важи и за Главна дирекция „Охрана“

Въпреки това през 2015 година се прави 10-процентово съкращение на служителите и в двете дирекции. Това фактически довежда до належащата нужда от наемането на 1000 човека, за да функционира системата нормално.

Няколко години по-късно главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда проверка за това реална ли е необходимостта или не. Това довежда до препоръки от негова страна да се наемат значителен брой хора най-вече заради безопасността на обществото.

През миналата година от синдиката излязоха на серия от протести. Причината беше породилото се напрежение от бягството на двамата лишени от свобода Радослав Колев и Владимир Пелов от Централния софийски затвор. Припомняме, че сценарият беше като на филм, а на видеозаписи се видя, че бегълците не са били особено затруднени да си тръгнат и то през централния вход на затвора. Около два месеца по-късно Пелов беше застрелян от друг криминален герой в центъра на Ботевград. Тази поредица от сюжети и то все на централни места предизвика голямо напрежение и доведе до няколко оставки. През последните две години имаше и други най-различни бягства от затворите из страната.

Масово хората обвиняваха надзирателите, за това, че не са си свършили работата. Според Ивайло Григоров обаче истината не е представена както трябва.

„Не казвам, че надзирателите нямат пропуски и не допускат грешки. Истината е обаче, че 90% от инцидентите и проблемите са поради липса на хора и техника“, разказа пред TrafficNews Григоров.

През 2017 година влиза в сила промяна в закона. Според нея при постановяване на присъда, за която съдът определи лишеният от свобода да бъде на общ режим, той трябва да бъде изпратен в общежитие от отворен тип. Това беше направено с цел да бъдат разтоварени корпусите на затворите и да бъдат натоварени общежитията.

„Това попринцип трябва да е положителна промяна, за да се разтоварят корпусите. Да де обаче се получи нещо друго. Наистина в общежитията контролът трябва да е по-слаб, на места обаче се оказва, че такъв изобщо не може да има. И ето защо – на места изобщо лиспва периферна техника. Но не това е проблемът. В Казичане например има почти 300 лишени от свобода, които се пазят от петима, в най-добрия случай. В Смолян например понякога на смяна има един човек. Един човек, който да гледа видеонаблюдение, да е на пропусквателния режим и да отговаря и за лишените от свобода, нали разбирате какво означава това“, обясни Григоров.

С договорка да бъдат спрени протестите – в края на миналата година на синдиката беше обещано да се предприемат мерки и да се увеличи щата. По план бяха отпуснати 200 бройки за 2019 година и уговорката беше,че за 2020 и 2021 година ще има по още двеста души, които са за двете дирекции – ГДИН и ГДО, като този брой ще се дели между тях.

По думите на Григоров правосъдното ни министерство е поискало даже около 600 бройки, а в отговор на това Министерство на финансите е отказало и всъщност не е отпуснало никакви допълнителни бройки.

„Неизпълнението на този ангажимент би довело до застрашаване на гражданите и на служителите в системата. Трябва ли някой да избяга от подобно общежитие и да извърши тежко престъпление, за да се сетим, че ще стане така и че трябва промяна. Давам прост пример – в затвотите ако се случи бедствие самите лишени от свобода няма кой да ги евакуира. Да не говорим за служителите. За общежитията – имайте предвид, че надзирателите трябва да се сменят, те все пак имат и физиологични нужди, а отделно тези лишени от свобода трябва да се извеждат, да се водят по лекари и това също се случва с придружител“, коментира Григоров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПравоНеСъдие

    11 2 Отговор
    То за това пускат престъпниците с условни присъди , използва се съкратеното производство и др.под. прийоми. Като нямапари за надзиратели–престъпниците вън до следващото престъпление. Важно е за грабаджиите да има. Срам и позор!!!
  • 2 Мордекай

    2 14 Отговор
    Ами той ангажимента се спазва и изпълнява , защо не казвате това , статийката явно е неграмотно написана от платен рубладжия. Тази година са назначени нови 200 души , сега се обсъжда за 2020 колко пари да се заложат за назначаването на още минимум 200. Така че всичко което е казано се изпълнява , ГЕРБ каквото е казала го върши , това е разликата с компартията те са въздухари и популисти.

    Коментиран от #5

  • 3 боцмана

    4 6 Отговор
    На когото му идва нагорно , прав му път , да си търси друга работа. Само , че другаде се работи и не се заработва допълнително , работи се здраво (става въпрос за служители с тяхната квалификация) не седешком в кабинка. След като вечер ги заключат да кажат какво правят до сутринта , мислят за допълнителни пари от далавери или стачки.

    Коментиран от #7

  • 4 Да лигавят

    3 4 Отговор
    Мръвката всички милиционери
  • 5 Яко си се объркал

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мордекай":

    Нещо ти липсва математиката. Да вярно по 200 нови надзиратели на година, ама усети се , че в милата ни родина стават по повече от 200престъпления дневно, и не малка част от които тежки. Ако чакаме всяка година по 200нови, то докато любимците ти си изпълнят плана, няма да има нужда от надзиратели, защото всички престъпници ще са на свобода и вече ще са изтрепали половината народ.
  • 6 алф

    1 3 Отговор
    простите МИЛИЦИОНЕРИ са ми любимите образи. търпят собствената си простота и накрая почват да ламтят за пари а къде бяха по време на протестите срещу Гешев. о да те излъчиха този човек да да да. сега пак ще си излъчат некоя тиква и пак така ще я карат. Господа тикви в вашите среди са само такива моля не ги рекламирайте повече на нас
  • 7 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    Пък като е толкова хубаво, ти що не ходиш да те работиш там ? Те тия озъбени и гнусни физиономии, човек само като ги види и ще го побият тръпки, че камо ли ежедневно да си в тая среда и да се разправяш с тия изроди. Защото това никак не е безопасно. Преди време бяха съобщили за надзирател, пребит и починал от побоя. И ако не бъркам, е бил поръчан от Гевгелийския, защото не му играел по свирката. А разни дървени философи като тебе са ми ясни, от девет кладенеца вода ще донесете, че да ни обясните колко хубаво ни управлява Кратун Борисов и колко трябва да сме доволни от положението в държавата.

    Коментиран от #12

  • 8 Анонимен

    0 1 Отговор
    Когато народа протестира ,,,,,,, вие господа пазите тия дето всеки ден ни ограбват,,,, сега защо ще протестирайте. Като си ги пазите значи сте доволни от тях..... До като не се следете с народа така ще е..... Никой не стои по високо от бог....
  • 9 стоян

    0 0 Отговор
    Затворниците да не са овце да ги пазят =нали са заключени -те какво искат 200затворника 100 охранители ли-кой ще плаща
  • 10 ежко

    1 0 Отговор
    Истината е, че пандизчиите трябва да работят. Който не иска -по една филия хляб и едно шише вода на ден и никакви разходки! Дреме ми, че им нарушавали правата! Да работят, но не като лавкаджии в пандиза, а държавата да направи монопол на нещо -например изработка на мантинели, знаци ,табели и регистрационни номера на коли. По-скъпи ще са, но така или иначе всички плащат едни грешни пари по затворите т.е. време е този ресурс да се оползотворява както подобава!

    Коментиран от #11

  • 11 Бандюга

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ежко":

    А правилата на Ес, Бхк и други Нпонца? Иначе си прав, но няма как да стане, че ще ореват орталъка, та ще си развалим световните взаимоотношения. Мене, ако питаш...сети се!
  • 12 боцмана

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ххх":

    Ако смяташ , че цял живот на море , под чужд флаг с екипаж от 22 -23 човека от 7-8 народности и 6-7 месеца да гледаш само тези муцуни и море е много добре , да станат моряци. Парите са добри , работа колкото искаш по 10-12 часа всеки ден , почиваш когато се прибереш. Като не ти харесва , багажа на суджук и чорбаджия друг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове