Last news in Fakti

3 Ноември, 2019 19:48 1 451 12

Софиянски за София: Ако си кмет, друг виновен няма

  • стефан софиянски-
  • кмет-
  • софия

Поемеш ли тази позиция, трябва да знаеш, че ти си виновен за всяко нещо, което стане, независимо дали някой от твоя екип ти го е причинил

Софиянски за София: Ако си кмет, друг виновен няма - 1

"Ако си кмет, друг виновен няма", коментира пред „Нова телевизия“ Стефан Софиянски, служебен премиер и кмет на София почти десет години от 1995 до 2005 г.

Кметът не управлява, а се грижи за съгражданите си, обяснява той и допълва, че "София хубавее. Аз съм раждан в този град. Имам много спомени и промяната, която е днес, разбира се, може само да ме радва като софиянец".

Той обясни, че "има много работа и не трябва да бягаш от отговорност. Едно нещо трябва да знаеш - ако си кмет друг виновен няма. Поемеш ли тази позиция, трябва да знаеш, че ти си виновен за всяко нещо, което стане, независимо дали някой от твоя екип ти го е причинил. Много е важно да имаш доверие на хората, с които работиш, както и да не забравяш, че в 7 и 30 сутринта трябва да си в кабинета".

По думите му, "непрекъснато трябва да взимаш решения и то бързо, не можеш да се бавиш. Моят принцип винаги е бил, ако десет решения взема бързо, осем да са правилни - пак е добре. Човек винаги може да сбърка нещо".

Относно ремонтите, той коментира, че кметските решения не винаги се приемат радушно от хората, особено в София. "Когато започнеш ремонт, като затвориш улицата, като създадеш неудобства - хората са сърдити. Те си мислят, че това може да стане без никакви неудобства. Добре, обаче, когато видят, че резултатът е добър и когато видят, че е по-хубаво - тогава ти прощават".

"Халите е знакова сграда. Направена е в началото на миналия век и е гордост за софиянци. Халите бяха напълно разрушени и бяха много рискови от събаряне директно върху "Мария Луиза". Когато започнахме да ги реставрираме, ако някой ми беше казал да ги оставя, защото ще ме съдят и ще имам проблеми, аз щях да му се изсмея и пак щях да ги направя", добави Софиянски.

Относно премахването на трамвайните линии до Софийския университет, посрещнато е противоречиво от хората, но в момент на проверка, "минават едни млади хора в добро настроение. Спряха и казаха: "Ей голяма бъркотия направи, ама дано е за добро", обяснява той.

Софиянски счита, че дистанцията на времето оценява дали управленско решение е добро и в полза на хората.

Той допълва, че "най-големият проблем, с който прецених, че ще тежа на софиянци и се оттеглих, беше проблемът с битовите отпадъци. Аз знаех, че има решение, но съпротивата беше толкова силна, че знаех, че ако остана и преодолея тази съпротива силово просто ще бъде лошо за града. Трябваше да дойде човек с много доверие и затова се оттеглих, независимо, че на това депо и сега се депонира, срещу което протестираха тогава, но това е минало време".

"За мен София никога няма да бъде грозна, никога няма да бъде мръсна и никога няма да бъде нещо по-различно от моя роден град", обяснява Софиянски и добавя, че е имало "само любов и работа, не е имало тревога даже когато ме съдеха".

"Тогава не се притеснявах, първо, защото знаех, че съм прав и второ - вървим по това, което е създадено", обясни бившият кмет и служебен премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хйхйхй

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Масонски удар под кръста":

    Говори се, че спестил от закуски над 500 млн$
    Явно са го поокастрили за да не влезе в пандела .,.... Рядко алчен и грозен тип
  • 4 факт

    6 1 Отговор
    политмафия с избори не се бута!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хайде

    14 0 Отговор
    харчи си милионите и не се пъхай в политиката и ти беше същата история. Залкълни се, че не си крал пък тогава говори за морал. Разни плъхове започнаха да се показват от дупките и да се правят на политици.
  • 7 Този

    9 0 Отговор
    си сцепи задника да краде и сега изпълзя от дупката да дава напътствия заедно с драгоманския циганин.
  • 8 безпартиен

    6 0 Отговор
    Проблемът се нарича колективна вина и персонална отговорност.Няма как колективен орган на управление какъвто е общински съвет да носи отговорност за решенията си,правени по предложения на кметовете!Така по-умните кметове "прекарват" предложенията си през комисиите и след това се гласуват в общинските съвети.След това кметовете само изпълняват решенията на съвета и не носят отговорност.Софиянски го знае това и е минал по този път.Дела имаше срещу него,всички знаеха какво и как е станало,но……….общинския съвет решава,а кмета изпълнява и никаква наказателна отговорност!Само политическа,която си е никаква!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Защо

    9 0 Отговор
    я пускате тази корумпирана утрепка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не чета такива статии

    4 0 Отговор
    Щото знам че всичко е лъжа без дори да съм прочел
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове