Новини

Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.?

„Кореком" събори социализма още години по-рано

Публикувана: 10 Ноември, 2019 12:39
171 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5559
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.

Навършват се 30 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар.

Споровете за и против социализма са превзели Фейсбук и от вчера са сред най-коментираните теми. Едната страна казва: при социализма беше добре, цените бяха ниски, хората ходеха на почивка, имаше прилични пенсии, безплатно здравеопазване и т. н. Това припомня biographbg.wordpress.com.

Другата отговаря: тогава страната е била затвор, ДС, лагери, оградена с телени мрежи, сега хората са свободни и ходят на почивка в Гърция, пътуват по цял свят, не чакат 15 години ред за кола и т. н.

Сигурно трябва да минат десетилетия, докато бъде оценен обективно 40-годишният период на социализъм в България.

Но носталгията по соца не е само политически сблъсък. Рекламите на хранителни продукти отчетоха този феномен. Рекламата на кренвирши „Оооо, Пепи…“ се базира на убеждението, че тогава колбасите са били истински, от месо, а сега са боклуци. В рекламата се вижда щанд от социализма, отрупан с колбаси.

Това е идеализация. При социализма щандовете за колбаси бяха полупразни, с изложени само 2-3 вида, а не отрупани с луканки и салами. Хубавите луканки и салами бяха дефицитни и скъпи, изобилие предлагаха само отделни ведомствени барчета и представителни магазини.

Който припомня ниските цени на социализма, трябва да признае, че те бяха изкуствени, нереални, непазарни. Това създаваше дефицити и напрежение в икономиката, което логично завърши с рухването на системата. Тя не беше съборена от злодея Горбачов, както си представят някои носталгици от онова време. Тя фактически фалира, изгуби конкуренцията със Запада, за да завърши закономерно с разпадане.

Ако някой иска да сравни материално двете системи, може да сравни създаденото в разделена Германия – ГДР и ФРГ. Тази техническа нация при социализма роди коли като „Трабант“ и „Вартбург“, а при другата система – Фолксваген“ и „Опел“ (мерцедесите и беемветата да не ги споменаваме). ФРГ стана световен икономически лидер и изнасяше лекарства, химикали, техника, бира и т. н. ГДР се самозадоволяваше, поддържаше с усилия стандарта на живот, макар да беше т. нар. витрина на социализма.

Тази борба между двете системи роди вица в България, че капитализмът бил като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-вкусен става.

Разобличителите на социализма от онова време, които са видели малко от него, стигат до абсурдни твърдения – че тогава не е имало култура, всичко е било идеологическо, всички са били дегенерати и пияници, страхливци и сервилни слагачи на властта и т. н. Ако не бил паднал социализма, сега нямало да имаме интернет, твърдят някои. Това са фантасмагории – западните технологии и техника проникваха и тогава, през Желязната завеса.

Социализмът в България рухна също отвътре. Падането на Живков, с негласна подкрепа отвън, само логично ознаменува края му.

Сега малцина знаят какво е „Кореком“ и ролята му в българския живот тогава. Това бяха т. нар. валутни магазини, със западни стоки. „Кореком“ беше като витрината на Запада, безпощадното, разрушително сравнение на западните стоки с местните.

На българския пазар например нямаше кафе, понякога месеци наред. После се появяваше виетнамско. Боклук. След това изчезваше и на негово място се появяваше полски заместител, от цикория. Или печена леблебия, ръж. После току се появи кубинско или анголско кафе. А в „Кореком“ имаше поне 2-3 вида ароматно, с лъскави опаковки.

Сега някои пишат, че стоките в „Кореком“ били недостъпни, хората били бедни, не можели да пазаруват там. Глупости. Това бяха най-достъпните магазини, с огромни обороти. От края на 70-те и през 80-те години там можеше да купува всеки с чужда валута. Чуждата валута беше предимно долари, марките се преизчиславаха в цени в долари.

Доларът беше с официален курс 0,98 ст., но на черния пазар за 15 години курсът му се промени от 2 лв. до 3,50 лв. Чак като падна комунизмът скочи рязко до 6-7 лв.

Преди края на 70-те в „Кореком“ пазаруваха само чужденците, също и българи, които са работили за валута в Либия, Алжир и на Запад, по корабите, международния транспорт.

Но всеки можеше да намери един арабски студент и да си купи чрез него магнетофон или телевизор. Защото на българския пазар се продаваха 60-килограмови руски цветни телевизори „Електрон“, а в „Кореком“ – „Сони“.

На пазара се продаваха т. нар. полски „Грундиг“, имитация на германската марка, а в „Кореком“ – оригиналът или японските „Акаи“, „Пайниър“ и т. н. Имаше изобилие от марки. Българите от средна ръка нагоре живееха заобиколени от японска електроника от „Кореком“. А средната класа беше доста по-широка от сега.

Всички ходеха с дънки, беше дори въпрос на мода и престиж – корекомско. Дънките в „Кореком“ бяха по 8-10 долара, а работещите по чужбина мъкнеха и оттам. Иначе по магазините – дънки „Рила“ и дефицит…

Към края на комунизма минималната заплата достигна 120 лева, а заплатата на млад специалист – 155 лв., в някои случаи 165 лв. Заплатите в средната класа, чиновници, служители се въртяха около 300-350 лв. през 80-те години. Заплати от 500 лв. и нагоре се смятаха за „директорски“. Заплатите под 200 лв. не стигаха, цените през 80-те на хранителни продукти баха сравнително високи.

Дву-тристаен апартамент в София (цените бяха почти приравнени с другите големи градове) струваше 8-10 хил. лева в края на 70-те, 12-13 хил. в края на 80-те. Тогава един апартамент се равняваше на 50-60 средни заплати.

Сега струва между 100 и 200 средни заплати. Кредитите тогава бяха леснодостъпни, изплащаха се също толкова лесно. Но се чакаше ред да купиш жилище, записваш се, проверяват те комисии, класират те по категории, по различни системи, с лихвоточки.

Мнозина се уреждаха с връзки. За номенклатурата бяха избраните жилищни райони и блокове. Масово явление беше в един апартамент да живеят по 2-3 поколения – баба и дядо, син и дъщеря, внуци.

Имаше пенсии и по 250 лв., добри при онези цени. Но и тогава имаше бедност. Сега има стачки за учителските заплати – традицията да унижават учителите започва именно от соца.

Те, заедно с университетските преподаватели, бяха от най-бедните прослойки. Военни и милиционери взимаха повече от тях. И досега е така. Нещо неизтребимо има в отношението към образованието, независимо от смяната на правителства и концепции.

Но при соца преподавателите със сигурност не бяха унижавани толкова и поради по-ниските разходи за живот, ако питаш старите учители, ще ти кажат, че са живели по-добре.

Ясно и просто го каза пред мен един 80-годишен дядо в троянско село, в средата на 90-те години – „Половината ми живот е минал преди 9 септември, половината – след 9 септември. Втората половина беше по-добра“.

Човекът цял живот е живял на село, не е бил партиен член, дори е бил репресиран в някакъв период през 50-те. Но така дели и оценява живота си.

А след 10 ноември отвратените от соцализма, започнаха да идеализират живота в България преди 9 септември. Тя била Швейцария на Балканите и пр. Отново погрешна представа. Била е бедна, бедна държавица, в която мъжете от предимно селското население, са обували за пръв път обувки, когато са отивали в казармата. Дотогава са ходели с папуци от свинска кожа. Затова така оценява живота си дядото…

Ето и малко цени от социализма:

Истински ниски, за които най-много жали средният българин, бяха цените на тока, водата и парното. На село плащаха по 80-90 ст. ток на месец, също толкова и за вода (поливаха градината от чешмата)… Затова не е чудно как селяни през 70-те са живели с по 30-60 лв. пенсия. Тя (както и сега) е отивала основно за олио, захар, такива неща. Другото си го гледат сами – домати, чушки, кокошки, козичка…

Парното в градовете рядко превишаваше 20 лева на месец за среден апартамент. Сега цените в София са непосилни, почти една трета от софиянци не плащат парно с години, държавата замазва положението като натрупва загуби в Топлофикация и дълговете ѝ към „Булгаргаз“.

Енергията не се плащаше по реални цени. Токът на месец в един апартамент беше 3-5 лв., ако не се топлиш с радиатор.Там, където нямаше парно, много на мода бяха акумулиращите електрически печки – по 5-6 киловата. Никой не използва сега такива разточителни печки за отопление.

За коли е ставало дума неведнъж при безкрайните сравнения тогава и сега. Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш – за „Лада” – от 13-14 до 17 години. За „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години (разликите в годините се дължаха на разпределение по окръзи и др.). Нова „Лада 1300“ струваше 6100 лв., „Лада 1500“ – 7300 лв., но поради дефицита на втора ръка двата модела струваха 8-10 хил. лева.

Като се роди дете или като влезе в техникума, дядото, родителите му правят вноска за кола. До сватбата може да му излезе редът. Вносът на коли на практика беше забранен от живковия режим още от 70-те години – с 200% мито върху цената на колата като нова – независимо на колко е години. И същевременно тогавашното Управление за безопасност и охрана доставяше на семейството на Живков и на висшата номенклатура вносни западни автомобили.

Сега в София има регистрирани 1,1 млн. автомобила, някои семейства имат по 2-3, повечето втора ръка, разбира се.

Сега много се говори, че цените на бензина при соца били стотинки. Не е точно. Има периоди, в които са били много евтини. Но Брежнев позатвори кранчето в началото на 80-те години, после Горбачов го врътна съвсем. Още към 1985 г. бензинът поскъпна до 78 ст. литъра за обикновения, а за супер А96 – 98 ст. Един резервоар на Лада 1300 – 40 лева, една трета минимална заплата, горе-долу както е и сега.

Дизелът беше по-евтин, но нямаше дизелови коли. Само тираджии, работещи в Либия и дипломати, ако си бяха купили чрез „Кореком” „Пежо”-дизел или „Мерцедес”, се радваха на комунистическите цени. Нафтата за отопление беше 15 ст. литъра, около 3 пъти по-евтина от бензиностанциите. Имаше бензини за държавни коли, оцветени с различен цвят, за да се предотвратят кражбите.

България произвеждаше нафтови отоплителни печки. Истинско разхищение – нафта за отопление. Те имаха регулатор с въртящо се копче от 1 до 6. Оттогава е лафът „Всичко на 6”.

Никой не санираше, не търсеше енергийна ефективност. Първа атомна в Козлодуй бумти до пръсване, печките – на 6, а от некачествената дограма подухва.

И дойде моментът всичко да се плаща… Сега, който е свикнал да плаща по няколко лева за отопление, иска пак държавата да поеме дълговете на топлофикация, да държи ниски цени…

При соца много ценени бяха професии като бензинджия, барман (тогава имаше лаф – за да станеш барман, трябват връзки с Политбюро), които изкарваха пари с разни финтове. Водопроводчици, автомонтьори – това бяха галениците на социализма. Поради особеностите на тодорживковия режим тук, за разлика от други соцстрани, не се разрешаваше и най-малката частна инициатива.

Нямаше частни сервизи. Всички бяха на държавна работа, а отделно взимаха в брой на ръка. Склададжиите (за някои видове дефицитни стоки) бяха също много престижна длъжност. Плащаш си хладилника в магазина, а отиваш с кола да го вземеш от склад край София. Ако се уредиш с връзки.

За заплатите в Политбюро (командният орган на държавата) и на министрите се носеха слухове, никой не ги знаеше. Но се оказа, че са към 1000-1500 лв. Но имаше система за привилегии за висшата номеклатура. Специално снабдяване, специален внос.

В края на 80-те Живков вече внасяше с парите от заеми от чужбина основни храни като боб, лук, картофи, защото след многото реформи селското стопанство го закъса. Приключението завърши с 12 млрд. долара външен дълг.

Едни си спомнят соца с умиление за младостта си, други с безгрижието – живеехме като под похлупак, еднакво бедни, но минимално осигурени.

Мнозинството с радост посрещнаха падането на Живков и комунизма, за да се разочароват след няколко години. Но още в началото на 90-те мнозина се разбягаха по света, след като паднаха изходните визи и телените мрежи по границата. За двайсет години около 2 млн. българи заминаха за чужбина, като емигранти или временни гастарбайтери. Да търсят по-добър живот от българските условия.

Но какво се случи след 10 ноември, та прогони толкова хора?

Всички се надяваха да стане по-добре, някои наивно очакваха, че като падне режимът, тук ще стане като в Западна Европа. Не би. И досега смятат, че някой е виновен за това – комунистите, ДС, богаташите откраднали парите и т. н. Проблемът е културен. Въпрос на интелигентност и манталитет.

България, за да има висок стандарт на живот, трябва да произвежда и продава нещо на света. И какво направи тя в условията на свобода и демокрация? Закриваше едно след друго производства, вместо да ги приватизира и развива, да им търси пазари.

Закри машиностроенето, компютърното производство (България е била лидер в Източна Европа), програмистите и компютърните спецове се разбягаха в чужбина. България не можа да продаде например завода си за автомобилни гуми на някой световен производител, както направиха всички източноевропейски страни.

И сега внася годишно към 12 млн. гуми. Заводът във Видин е закрит, както и няколкото големи завода край него. Градът е обезлюден, хората са се разбягали. Това се случи в множество малки и големи градове.

Някои погрешно си мислят, че това, което се е случило е по плана „Ран – Ът“. Малцина май са го чели. Там например пише как да се съхранят специалистите в електрониката, в машиностроенето, да се търсят пазари, за да не се закрива производството. И т. н. Нищо от този план не е изпълнено. Освен приватизацията, но калпаво и бавно, със закъснение.

Декомунизаторите ликвидираха селското стопанство.

Буквално, чрез ликвидационни съвети. Решиха да връщат земя в реални граници. Това върна земеделието от 30-те години, на дребните собственици на по 5-6, до десетина ниви. Но сега те отидоха в ръцете на множество наследници, които нямат намерение да се връщат на село. Никоя източноевропейска страна не направи такава глупава земеделска реформа. Сега България е вносител на всички онези плодове и зеленчуци, които е изнасяла.

В края на комунизма имаше 10,5-11 млн. овце, България изнасяше агнешко на 3 континента. Сега има 1,5 млн. овце, има внос на агнешко и от Нова Зеландия. И ако припомниш тези факти за ликвидацията, някои запалянковци по споровете „преди и сега“ веднага ще те нарекат „комунист“, който иска ТКЗС-та.

И за това е писано в плана „Ран –Ът“ – че възстановяването на собствеността върху земята може да създаде проблем, тя е била на дребни собственици, а модерното земеделие е уедрено.

В плана предлагат различни варианти на реформи на собствеността, като предупреждават, че споровете ще спрат производството, а това е пагубно. Никой не е чул съветите. Ликвидираха. Закриха и разрушиха напоителни системи, трайни насаждения, ферми, стопанства, над половин милион работни места и т. н. Сега селата са обезлюдени и опустяват, ниви и пасища обрастват с храсти и бурени.

За да достигне животът в България европейски стандарт, страната трябва да започне да произвежда и продава нещо на света. Само с туризъм не става. Нито с яростни критики на миналото при социализма.

Източник: biographbg.wordpress.com

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 36 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
русенец
1 Отговор
Пълни глупости! Заплатата за млад специалист беше 175 лева, един двустаен в Русе беше около 8-12 000 , а работническа заплата под 200 лева нямаше, от които не повече от 10 лева бяха за ток и вода. Билетчето за градски транспорт беше 6 стотинки, бензин А 93 - 1 лев. Покупателната способност тогава беше много по-голяма! Пенсиите изобщо не ги коментирам, както качеството на образованието и здравеопазването.

Коментиран от #24, #58, #111, #159


Оценка:
-40 +141

Бесен Язовец
2 Отговор
Сега е супер:огради няма влизание и излизание кой си поиска Афганистан Сирия Мадагаскар и не лъжи за колбасите и общо захраната, че нямало!!Прди са ходили на почивка на морето за 50 лв сега се пържат в Гърция на палатки и ядът на вестник.

Коментиран от #7


Оценка:
-23 +113

Баланс
3 Отговор
Социализмът е добър за хората, но не и за икономиката. Капитализмът е добър за икономиката, но не и за хората. И двете са лоши за държавата. Трябва да се намери баланс, който да е добър както за икономиката, така и за хората.

Коментиран от #18, #88


Оценка:
-9 +113

Фридман
4 Отговор
Ограда няма защото няма и държава! Какво да пазиш като няма нищо?!!

Оценка:
-17 +101

Минчо
5 Отговор
Браво! Много интересна статия. Дава повод за размисъл

Оценка:
-9 +77

Обективен
6 Отговор
България по времето на комунизма беше един концентрационен лагер начело с един Правешки цървул

Оценка:
-126 +62

Бай Бай
7 Отговор

До коментар #2 от "Бесен Язовец":


И ти ли троле, сине мой!

Коментиран от #9


Оценка:
-19 +20

КОНТРАТА
8 Отговор
Изглежда и ти не си чела плана Ран- Ът!!! Където пише, пе икономиката трябва да бъде приватизирана а ТКЗС разтурени, а на саелението да се осигури подслон и храна от първа необходимост и населението да бъде стопено до 5 000 000 души!!!! Бегай бегай

Оценка:
-18 +73

9
Този коментар е премахнат от модератор
Pompev
10 Отговор
80 те години беше добре,изкараха и указ 56...

Оценка:
-10 +51

Хаджи Папурко
11 Отговор
А познайте за последните 30 години кой пак ни управлява. От каскет бомбе не става и от комунист капиталист.

Коментиран от #15


Оценка:
-13 +65

12
Този коментар е премахнат от модератор
Обективен
13 Отговор
Великолепна статия.. Изключително точен анализ Точно така беше при соца!.. Но нищо не казвате за тежките поражения върху психиката на българина през соца и загубата на неговите вековни морални ценности... В резултат - мутри, кражби, мафия и т. Н.

Оценка:
-64 +36

Умберто
14 Отговор
Телевизор електрон даже беше хит.У нас имахме,брат,Радуга.Помня,че след падането на Тошо бащата купи Панасоник и тоя Радугата трябваше да го изхвърлим.Брат,откъснАха ми се ръцете ,докато го изнесем,а че загряваше по 15мин е отделна тема.Бегай ,тва комунизма е най-голямата чума за Планетата.Само прости селяни искат комунизъм,защото бякой да ги ръководи,че сами не могат.

Коментиран от #75


Оценка:
-83 +49

Pompev
15 Отговор

До коментар #11 от "Хаджи Папурко":


Що,от комунист капиталист станаха много сега

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +33

Pompev
16 Отговор
Някой да ми нареди кой от строевете са били най добре икономически-комунисма,царска България,турското и посткомунизма,които е сега

Оценка:
-3 +14

Jeep
17 Отговор
Корекомите не бяха чак толкова достъпни. Всеки можеше да намери валута - да, но не и да я използва свободно. Ако не си бил в чужбина и тръгнеш да пазаруваш с долари в кореком можеш и да си навлечеш неприятности ако си обикновен човек и не познаваш когото трябва. Отделно от това държавата услужливо прибираше истинските долари на работещите и на тяхно място даваше едни хартийки наречени поименни чекове. Истинските долари бяха ограничени до някаква сума и останалото от заплатата - в чекове. В корекома те се подписваха едновременно от приносителя и касиера. Та така с достъпността. Разбираше имаше и врътки, но не чак да пазаруваш в корекома като в метро примерно.

Коментиран от #44, #86, #106


Оценка:
-9 +62

asd
18 Отговор

До коментар #3 от "Баланс":


"Tрябва да се намери баланс, който да е добър както за икономиката, така и за хората. "

Дали е "социализъм" или "капитализъм" няма никакво значение. Боклуците които населяват територията са едни и същи ... и разбират само от сопа!

Оценка:
-6 +36

Behemoth
19 Отговор
Лошо,лошо беше отиваш на училище и те карат да учиш !А набийш учителя ,а те пратили в ТВУ нещо като затвор за непълнолетни...и нямаше джипуви ,колите бяха малко... максимум по една на семейство ама на по пет десет години ,нямаше нов внос ич....гадна работа...а кренвиршите бяха от месо и сиренето от мляко...а и хората едни таквиз смотани без татуировки (само затворниците имаха пишеше МИМА сърце и ВНЛ)...

Коментиран от #28


Оценка:
-11 +76

Хаджи Папурко
20 Отговор

До коментар #15 от "Pompev":


То затова и сме на това деридже.

Коментиран от #25, #33


Оценка:
-9 +5

Кочъ
21 Отговор
Всеки можеше да си купи долари на черно и да си пазарува в Кореком....
По-голяма лъжа едва ли има.Моят вуйчо лежа 5 години по онова време в затвора за търговия с валута.

Оценка:
-9 +47

Бай Пенсионер
22 Отговор
Трабанчето ме вози преди 10 ноември, вози ме и сега........................

Оценка:
-3 +29

Тръмп
23 Отговор
Преди бяхме под Съветско комуноидно робство от Бай Тошо до последния циганин!!!:):):)И сега има Московски роби,но не са болшинство!!!:):):)А на който му харесва да бъде роб е дебил,винаги ще има такива във всеки строй!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-52 +17

Jeep
24 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


То и билетчето беше 6ст ама ако транспортирането ти от точка А до точа Б ако струва на предприятието 20ст, някой трябва да покрие разликата или се натрупва дълг.

Коментиран от #29, #39


Оценка:
-41 +16

asd
25 Отговор

До коментар #20 от "Хаджи Папурко":


Не е вярно ... "На това дередже" СТЕ защото сте боклуци.
На боклука все някой друг му е виновен,а само лае отстрани и чака някой друг да свърши работа!

Оценка:
-17 +16

Мдааа
26 Отговор
Както винаги съм твърдял подлогите тук са близо 2 милиона и половина, и това при 6 милиона население. Излишно е да коментирам статията която е писана от една от подлогите. Тия ПЛАТЕНИ ОТ САЩИСАНИТЕ ГЛУПОСТИ ги говорете на дебилното шмъркащо младо поколение.

Оценка:
-23 +23

Киселец
27 Отговор
Това е бил соца у нас:
https://kiselec1.blogspot.com/2018/11/1.html
„... Обсъждайки единния план за социално-икономическото развитие на страната за 1989 г., ние се радваме на успехите на електрониката, на химията, но ни безпокои и се срамувам като текстилка, че това, което произвеждаме, липсва на пазара. Липсват и хранителните продукти от първа необходимост. Докато в столицата успяват по-често да заредят магазините, при нас в провинцията се чувствува липсата на стоки от първа необходимост: сирене, картофи, фасул, яйца, колбаси. Много въпроси се отправят към нас най-вече от младите майки за дефицитността на дрешките, на храните и техните високи цени. “

Оценка:
-13 +22

Jeep
28 Отговор

До коментар #19 от "Behemoth":


Всяка монета има 2 страни. получаваш едно, но ти взимат друго.

Оценка:
-3 +21

русенец
29 Отговор

До коментар #24 от "Jeep":


В момента вътрешният и външният дълг по-малки ли са? Примерно на глава от населението или като процент от БВП?! Не те питам защо управляващите купиха Фъ-16 на цена ТИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА , от цената, на която примерно си ги купи Катар. Полша за тази цена на самолет си купи Фъ35. Нека сравняваме сревними неща!

Оценка:
-9 +44

Киселец
30 Отговор
Друг пример (изказване пред парламента през 1977 г.):
https://kiselec1.blogspot.com/2019/08/24-21-1977.html
„Второ, вече три петилетки се говори за реконструкции и модернизация на нашето производство. (1977 - 15 = 1962 г.!) Три петилетки, за които са направени три технико-икономически доклада. Тази година се прехвърли и организира при нас производството на технически текстил от предприятието „Емил Марков“ - София. Ние очаквахме това производство да дойде с нова технология и ново оборудване. Монтираха машини обаче, произведени през 1930 г., и вместо да обслужваме по осем машини, както досега, за всяка машина е необходим човек. (1977 - 1930 = 47 години!)“

Оценка:
-6 +16

соросоид дебил
31 Отговор
А бре цървулани! Спомнете си за цървулите на баба ви и дядо ви през 1944г и в какво е направено след това. Огледайте се сега около вас и ще видите, че 80% от всичко построено в София е от времето на социализма, а в провинцията този процент надхвърля 90% . Има места където нищо след това не е пипано даже асфалта и тротоарните плочки са си същите.Да имаше и проблеми и простотията на хората си беше в тях, но нещата трябва да се оценяват обективно.

Коментиран от #32


Оценка:
-16 +63

Умберто
32 Отговор

До коментар #31 от "соросоид дебил":


Е,сега поне няма да ти откраднат чистачките.

Коментиран от #46, #136


Оценка:
-9 +17

Pompev
33 Отговор

До коментар #20 от "Хаджи Папурко":


Xaxaxa. Taka e... България произвеждаше нафтови отоплителни печки. Истинско разхищение – нафта за отопление. Те имаха регулатор с въртящо се копче от 1 до 6. Оттогава е лафът „Всичко на 6”.

Коментиран от #43


Оценка:
-13 +10

34
Този коментар е премахнат от модератор
35
Този коментар е премахнат от модератор
36
Този коментар е премахнат от модератор
37
Този коментар е премахнат от модератор
38
Този коментар е премахнат от модератор
Бесен Язовец
39 Отговор

До коментар #24 от "Jeep":


Анално пампуркан ибрик!

Коментиран от #130


Оценка:
-6 +8

Глупости
40 Отговор
Съревнование икономическо с Запада нямаше. Икономиките в СИВ проивеждаха стоки за СИВ и не се съревнуваваха с Запада, стоките бяха качествени и без лъскави опаковки. Затова Рейгън подкупи Горбачов да разруши СИВ и икономиките в СИВ да нарушат търговските си отношения, което е предпоставка за фалиране на предприятията в целия СИВ. И след като Горбачов разруши търговските отношения в СИВ, влязоха в ход Западните концерни, заляли ни с техните стоки, подкупиха Държавите да не произвеждат стоки, че Запада ще внася стоки. Така се самоубихме.

Коментиран от #47


Оценка:
-11 +47

СОРОСОИДНА РАЯ В ОВУЛАЦИЯ
41 Отговор
Направо изпитвам оргазъм от тези лъжи за корекома.

Оценка:
-8 +13

Слави Славов
42 Отговор
Всеки пише и разбира истината както на него му е удобно.Никога на всички не можеш да угодиш и винаги ще има разногласия и спорове.Ние българите сме велик,но странен народ.Оцелели сме през вековете и сме се съхранили,но явно нещата отиват към закриването на тази страница,защото ние сме предадени,продадени и превзети от тъмните сили,които искат да ни унищожат.И това им се получава.Причината е,че ние не сме единни,оставихме се да ни управляват бандити и разбойници и всеки си трае и се спасява поединично,вместо да се обединим и да извоюваме сами по-добър живот.А по принцип социализмът си имаше хубавите и лоши страни,както и капитализма,но при нас върлува дивия капитализъм.

Оценка:
-5 +29

Комуниста
43 Отговор

До коментар #33 от "Pompev":


Нафта имаше без пари в изобилие от СССР! Сега има топломер и седиш на студено и нагъваш ГМО соеви колбаси и си доволен НПО слуга!

Оценка:
-7 +52

Бесен Язовец
44 Отговор

До коментар #17 от "Jeep":


Сега $$$$ има ама няма кеш да си ги купите и обикаляте пак на зяй пазар! Колко нови премиум немски марки коли си купихте? Купувате си китайска техника дойч марк която работи точно 2 години!

Коментиран от #56, #126


Оценка:
-5 +31

Последния софиянец
45 Отговор
През социализма раздавахме заеми на развиващите се страни. Само Либия и Ирак ни дължаха 12 млрд. Сега американците ни накараха да им ги опростим защото сме много богати. Даже и да са се правели дългове парите са отивали за народа. А сегашния дълг от 60 млрд къде отиде и кой ще го плаща.

Коментиран от #102


Оценка:
-9 +47

антрашпиц
46 Отговор

До коментар #32 от "Умберто":


Амчи то едно демонтиране,играчка,я по-добре направо автомобила да гепят и това е.

Коментиран от #50


Оценка:
-2 +5

Умберто
47 Отговор

До коментар #40 от "Глупости":


Съревноваването беше на всички нива.В музиката,в спорта,в производството,между обществата.Глупости говориш ти.

Коментиран от #64


Оценка:
-12 +6

VVV
48 Отговор
Естествено че беше по добре .Съветския съюз даваше евтини ресурси .Но имаше и проблеми . Например витиз .Не може да кажеш на Брад Пит че не може да снима филми щото няма вишо от витиз както прави и герб сега .Имаше много кражби и семейност и връзки . Ама сега ходили у Гърция .Ама кои ходят ??? Тия дето не са работили като дебелото лили и джамбазки и тия които усвояват .То майката му е който бачка да ходи и който е най добър да снима и да е по държавните хранилки ,а не Кошлука да е шеф на телевизия която трябва да е обща ,а всъщност е държавна и няма равен достъп на всеки гражданин до нея с изключение на ку ку .Тъкмо затова от там излязоха много таланти щото даваха възможности и на хора които не са завършили витиз или журналистика . Сега е същото само дето сме в другия лагер. Но най добрите не получават възможности да се развиват ,а това е особено пагубно в бизнеса .

Оценка:
-5 +24

5729
49 Отговор
30 години след 89 година управляващите, се опитват да ни убедят, че преди сме живели по- зле... - И 30 години вече, някак не им се получава. - А и как да бъде друго?

Коментиран от #51


Оценка:
-12 +44

Умберто
50 Отговор

До коментар #46 от "антрашпиц":


Такова беше нивото на обществото.Крадеше се на макс всичко,защото беше даром.От къде е лафа "часпром"?От комунизма,защото всички крадяха и със задника си.1 за държавата,2 за теб.Строеха се вили на по 3 етажа с крадени материали-бетон,тухли,дограма.Всичко лева ръка,десен джоб.Е затова и сега е така,щото така бяха свикнали и сега пак крадат,но не от СССР,а от ЕС.Ама сега крадат само върхушката,а тогава крадеше всеки.Сега са по-умни и алчни комунистите,затегнАха примката.

Коментиран от #59


Оценка:
-7 +16

Умберто
51 Отговор

До коментар #49 от "5729":


В грешка си.30г се опитват да те убедят,че нещо се е променило и сега е различно.А истината е,че и тогава беше помия,и сега също е.

Коментиран от #63


Оценка:
-8 +15

Слушайте Дядя си...........
52 Отговор
Тогава клатих кака ви Минка ама беше младо пиче , ся пак клатя баба ви Минка ама нещата са други........

Коментиран от #54


Оценка:
-0 +24

az#ЛибераленКрах
53 Отговор
".....Това създаваше дефицити и напрежение в икономиката, което логично завърши с рухването на системата. Тя не беше съборена от злодея Горбачов....." Ама пълни глупости! Как така комунистически Китай се превърна в най-силната икономика в света? Със сигурност без предателство, каквото извърши Горбачов!

Оценка:
-5 +31

Pompev
54 Отговор

До коментар #52 от "Слушайте Дядя си...........":


Тu много клатиш бе,глеu да He паднеш нейде

Оценка:
-4 +4

Pompev
55 Отговор
Аве които му харесва комунизма все още има ком. държави като северна Корея и Куба.И билетите са евтини,къв е проблема?

Оценка:
-15 +16

Бай Бай
56 Отговор

До коментар #44 от "Бесен Язовец":


Троле много си кух, като другите подобни тролове.

Оценка:
-6 +7

Живко Тодоров
57 Отговор
Съсипаха я оная държава!

Коментиран от #60


Оценка:
-3 +24

100
58 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


Само дето повечето българи се радваха като падна живков и комунизма...

Коментиран от #103


Оценка:
-12 +12

Последния софиянец
59 Отговор

До коментар #50 от "Умберто":


Да ама тогава крадяха всички, а не като сега няколко подлоги на Запада. А и тогава не се смяташе за кражба. Нали всичко беше народна собственост, а не като сега на няколко мутри.

Оценка:
-6 +27

Pompev
60 Отговор

До коментар #57 от "Живко Тодоров":


Живко Тодоров,кмет на Стара Загора,Живко ти ли Cu ?

Оценка:
-3 +7

иначе глупости бол и тогава и сега от
61 Отговор
управляващи.Проблемът не е в това какъв беше преди , защото така или иначе , кое добро , кое лошо е минало, а какъв е днес и то не за неколцина и малцина.

Оценка:
-2 +7

Умберто
62 Отговор
Шекспи е задал филисофския въпрос "Ту биир ,ор нот ту биир?".Аз също имам философски въпрос :Кога на Балканите е било добре? И отговор не искам.

Коментиран от #65


Оценка:
-5 +3

Варна
63 Отговор

До коментар #51 от "Умберто":


Помия - Помия, колко да е помия? - Колкото и лошо да беше демографските показатели са безпогрешни! При по- добри условия населението расте. При лоши населението намалява. Всичко останало са празни приказки!

Коментиран от #82


Оценка:
-5 +29

Прав си Умберго
64 Отговор

До коментар #47 от "Умберто":


Съревнование имаше на всички нива КУЛТУРНИ, СПОРТНИ, МОРАЛНИ И ДР. И НИЕ БЯХМЕ ПЪРВЕНЦИТЕ.

Коментиран от #81


Оценка:
-2 +14

Pompev
65 Отговор

До коментар #62 от "Умберто":


Аз предпочитсм ту бир,ама Каменица

Оценка:
-3 +10

КОМУНИСТЪТ БОЛШЕВИК РУСОФИЛ
66 Отговор
ПРЕЗ КОМУНИЗМА БЕШЕ СУПЕР! ЧАКАШЕ СЕ ЗА НЯКОИ НЕЩА, НО ИМАШЕ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ. ЧАКАХ ПО ДЕН НА ОПАШКА ЗА КИСЕЛО МЛЯКО, ПО ДВА ЗА ЦИМЕНТ И ТУХЛИ, И ПО ТРИ ЗА КЕРЕМИДИ.
И МИ БЕШЕ ПИСНАЛО, ТОГАВА ПРИНАРЕДИХ ЕДИН И ТОЙ МЕ ОПЪНА И ОТ ТОЯ ДЕН С КЕФ ПРЕНАРЕЖДАХ ХОРАТА. ПОСЛЕДЕН ОТИВАХ НА ОПАШКАТА, ПЪРВИ БЯХ НА КАСАТА!

Коментиран от #73


Оценка:
-12 +3

до политбюро
67 Отговор
Абе с няколко думи ни накарахте да жалим за соца. По друг способ казано ни разкатахте майките.

Оценка:
-2 +15

Припс
68 Отговор
При соца бяхме роби на СССР ,сега в ЕС и НАТО роби на сащ .защо сега стоките за източна Европа са с по лошо качество от това за запада и сащ.за робите няма милост само огризки.заблудени люде.

Оценка:
-4 +15

Разни Марийки пишат статии
69 Отговор
Сравнението с ГДР и ГФР е неточно. ГДР не произвеждаше, защото СССР казваше какво да се произвежда. Всичко е до качество на човешкия материал. Защо например, Китай стана номер1, нали са под ръководството на компартията?

Коментиран от #74


Оценка:
-6 +16

Студент
70 Отговор
нафталина е бил високо качество едно време

Оценка:
-3 +4

Чума
71 Отговор
Тогава хората не се мразеха толкова, защото нямаше партии, които да ги разделят, нямаше колосално богати мошеници и имаше някаква справедливост. Сега настана рай за най престъпните елементи. Тогава имаше държава, а сега тя се затрива и не работи за българите. Работи за електората. След 20 години малкия Волен и внучето на Премиера ще работят в столичната ,,Чистота и озеленяване", а детето на 11 годишната Кортеза от Сливен, която Бойко ще изучи в Оксфорд ще стане премиер. Внучето на 25 годишната Изаура ще бъде кмет! пълна интеграция!

Коментиран от #80


Оценка:
-2 +13

Кирю
72 Отговор
Преди 10.11.89 г., обичах да сушам свободна европа и гласът на америка, обичах да коментирам със дядо ми новините... Дядо ми беше трезвомислещ и ми казваше, ти харесваш капитализма, но не знаеш какво беше преди 9.9.44 г., тогава всички бяха толкова бедни, че нямаше какво да се яде. Та ако сравним социализма с банановите капиталистически републики сравнението ще е в полза на първото. Изводът е, че всяко нещо има своите плюсове и минуси и няма абсолютно добро, поне тук на земята.

Оценка:
-3 +20

Монгола
73 Отговор

До коментар #66 от "КОМУНИСТЪТ БОЛШЕВИК РУСОФИЛ":


САМО ИСТИНСКИ ПРИМИТИВ ДЕМОКРАТ БИ ТИ СЕ ВЪРЗАЛ НА ФАНТАСТИКАТА КОЯТО ПРЕДСТВЯШ ЗА СОЦИАЛИЗМА!!! ТИ НАЛИ НЕ ОЧАКВАШ В СЕЛСКИЯ ХОРЕМАГ ДА ПРОДАВАТ ТУХЛИ, КЕРЕМИДИ ЦИМЕННТ? ПРОМИТИВИТЕ ВЕЧЕ 30 Г СЕ РАДВАТ НА ВТОРА РЪКА ЖИВОТ И СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ!!!

Коментиран от #76


Оценка:
-4 +7

Алфа Вълкът
74 Отговор

До коментар #69 от "Разни Марийки пишат статии":


Китай в кое е #1? Китай, Русия са нашето дередже, че дори сме и по-добре.

Оценка:
-9 +5

стар майстор
75 Отговор

До коментар #14 от "Умберто":


Ти да не мислиш че западната техника от онова време е била чудо ? Виждал ли си Телефункен от Началото на 80 -те години? Тежи колкото и Радугата !
А това че 80-те години правехме компютри и бяхме в Топ 10 в света ?? Колко държави в Европа по онова време са произвеждали компютри ??

Коментиран от #79


Оценка:
-6 +16

КОМУНИСТЪТ БОЛШЕВИК РУСОФИЛ
76 Отговор

До коментар #73 от "Монгола":


И ПЪРВИ МИ ГИ КАРАХА, НЕ ЧАКАХ ПО МЕСЕЦ ЗА ДОСТАВКА, А ОЩЕ НА ПЪРВАТА СЕДМИЦА МИ ГИ ДОКАРАХА. ПУСНАХ ЖЕНАТА НА ШОФЬОРА, ПЪК АЗ ГЛЕДАХ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА И ТОЧЕХ НОЖКИ!

Оценка:
-7 +3

цветя и рози
77 Отговор
Знам от дядо ми другите възрастни хора , че преди 9 Септември почти всички момчета са ги главявали за ратаи и чираци! Много малко са били тия които са ходели на училище. По възрасните са били гурбетчии и са обикаляли цялата държава в търсене на каквато и да е работа. Връщали са се само за зимата.
За това възрастните казват че на Димитровден разпускат чираците !

Оценка:
-3 +17

имаше такива времена
78 Отговор
По времето на Тато ходехме семейно на море за 20 дена. Карта за възрастен 55 лева а за дете 25 лева. Семейство с две деца 160 лева /спане и храна/ . Получавах 260 лева заплата. Плащам 160 плюс 40 литра бензин/ толкова е резервоара на Лада/ по 50 стонинки литъра или още 20 лева или общо 180 лева и заминавам на море. Отпуската ми 22 дена плюс съботите и неделите - и като се върна дошло време за следващата заплата.
С една заплата карахме 20 дена на море !!!!!!

Коментиран от #98


Оценка:
-5 +21

Умберто
79 Отговор

До коментар #75 от "стар майстор":


Не мисля,а знам.Западните тежаха 20 пъти по-малко и имаха дистанционно,когато руските талиги загряваха по 15мин.

Коментиран от #92


Оценка:
-9 +8

Умберто
80 Отговор

До коментар #71 от "Чума":


Не се мразеха,но си завиждаха за най-малкото.Хората бяха ограничени и духовно осакатени,благодарение на соцО!

Оценка:
-8 +7

Умберто
81 Отговор

До коментар #64 от "Прав си Умберго":


Затова всеки мечтаеше да избяга на запад.

Оценка:
-9 +4

Умберто
82 Отговор

До коментар #63 от "Варна":


Е,нали комунистите са забранили на жената да отказва на комсомолец.Потърси в тубата за комунизма и сексуалната революция от 1918.Комунистите са измислили секса между комсомолци,за да чукат без пари.

Коментиран от #85


Оценка:
-7 +3

Бай Тодар Цървула
83 Отговор
Социализъмът е едно недоносче!

Оценка:
-9 +5

стоян георгиев
84 Отговор
хубава статия и напълно реална.другарите хубаво да прочетат кво беше през соца,щото маи са позабравили.ситема на пълно бежаберие и липса на сметка.затова и фалира през 15 години.лошото е че тя създаде съвременния българин и от неговия манталитет няма бягане.крадлив,мързелив и импотентен ревалник,работещ берз сметка и с празно самочувствие.резултата днес е повече отвиден.управляват ни тогавашните бармани и комсомолски секретари,те поеха политиката и икономиката ни,затова и резултата е плачевен спрямо останалите в европа!

Оценка:
-7 +14

9928
85 Отговор

До коментар #82 от "Умберто":


Кой ти пълни главата с подобни глупости? Ако не си живял по онова време, е някак смешно да го коментираш.

Коментиран от #89


Оценка:
-1 +6

тъпанар
86 Отговор

До коментар #17 от "Jeep":


Не е вярно. Аз бях ученик 8-9 клас когато започнах да пазарувам там. От провинцията съм роден, и не съм имал роднина който е работил в чужбина. Сменявах на курс 2.50-3 лв. и си купувах свободно каквото ми трябваше... предимно дрехи и парфюми.Да, баща ми беше миньор и получаваше над 450-500 лв. Работех лятото, ходех да бера и череши пролетта.. и винаги имах спестени по 200 и повече лева. Пак ще повторя - никога дори и за момент не са ме питали от къде са доларите, марките, или швейцарските франкове с които съм пазарувал. Също и в магазините - "Централен кореком", "Ихтиман", "Хотел Самоков-Боровец", "Църна маца"...

Коментиран от #91


Оценка:
-3 +10

Другарката Гъзобарова
87 Отговор
Много хубаво беше Нямаше тоалетна хартия и се бършехме с вестници

Коментиран от #116


Оценка:
-8 +10

111
88 Отговор

До коментар #3 от "Баланс":


Съвсем спокойно можеха да не бутат индустрията и селското стопанство, докато насърчават дребната частна инициатива във вид на магазинчета, ресторанти, сервизи. Всичко се разграби под призивите "държавата е лош стопанин", "плановата икономика не може да работи", "услуги вместо индустрия" и т.н.

Оценка:
-1 +9

Умберто
89 Отговор

До коментар #85 от "9928":


Това е факт.Живял съм и затова повече не искам да живея в такава помия.За комунистическите роби Свободата означава да си напълнят търбуха и да го турат на жената.Мерси,виждам Света по друг начин.

Коментиран от #118


Оценка:
-9 +6

Умберто
90 Отговор
Хубавото на комунизма беше на дедо одеколона от Ален Мак,действаше и против комари.

Оценка:
-5 +10

До 86
91 Отговор

До коментар #86 от "тъпанар":


Не са те питали, защото си вадил по 20$ в Корекома. Ако извадиш 100$ едни чичковци веднага идват и си с прангите.

Коментиран от #96


Оценка:
-6 +7

стар майстор
92 Отговор

До коментар #79 от "Умберто":


Електрон 280Д и 380Д влязоха около 1984 година . Електрон 380Д тежи около 26 килограма. За сведение Радугата за която говориш 70% тежи кинескопа . 61 сантиметра диагонал . Телефункен 61 сантиметра диагонал 1981 година - тежи пак толкова ! Можеш да намериш спецификациите.
А Сони 20 инча/51см/ тежи 24 килограма но е производство 1986 година . Можеш също да провериш сам !

Коментиран от #97


Оценка:
-1 +9

Умберто
93 Отговор
Лустрация и нищо друго.

Оценка:
-3 +1

Кеворк Яшхуян
94 Отговор
Браво на авторката.
Великолепна статия.

Оценка:
-3 +3

хитът на 1989 11 10
95 Отговор
Вслушай се в сърцето си
Знам, че има нещо от начина по който се усмихваш
Виждам и ясна представа от погледа във твоите очи
Изградила си любов, но тя се разпада
Твоето малко парченце рай се превръща в печал
(Припев:)
Вслушай се в сърцето си
Когато той те вика
Вслушай се в сърцето си
Няма друго какво да направиш
Незнам на къде отиваш
Незнам и защо
но се вслушай в сърцето си
Преди да му кажеш сбогом
Понякога се чудиш дали тази борба си заслужава
Скъпите моменти са изцяло загубени в течението, да
Те са отнесени далеч и нищо не е такова каквото изглежда
Освен чувството да принадлежиш само на мечтите си
И има гласове
Които искат да бъдат чути
Толкова много неща да се кажат
Но не намираш думи
Чувствота на магия,
Красотата която е била
Когато лябовта е била по-дива от вятъра

Оценка:
-2 +2

Ванката
96 Отговор

До коментар #91 от "До 86":


Купувал съм 3 видеота от Кореком - никой не ме е питал от къде са доларите. Искат произход само в безмитния !

Коментиран от #131


Оценка:
-1 +7

Умберто
97 Отговор

До коментар #92 от "стар майстор":


Абе братле.Какво ми пишеш глупости бе.Написал съм Панасоник,къв Телефункен ,кви 5лв.Ей тва комунистите едно изречение не можете да прочетете и обмислите. Руснаците твойте идоли да направят един смартфон,не само ракети.

Оценка:
-7 +5

Само Уефски
98 Отговор

До коментар #78 от "имаше такива времена":


Ами и аз сега с една заплата от 2500€ водя семейството 2 седмици на море

Оценка:
-2 +3

Аз изкарвах луди пари от рускините
99 Отговор
Купувах от Кореком дънки за 20$- 60лева, а им ги продавах за 100 лв в хотелите. Те от щастие дори не се пазаряха и охотно си лягаха с мен. Така за 1 ден изкарвах по 200 лева, колкото една заплата

Оценка:
-2 +9

сороснята на върбата
100 Отговор
През него период 80% от Българите си построиха свой дом ! Построиха се хиляди заводи ,фабрики и цехове. Сега за 30 години демокрация - още не могат да откраднат всичко.
Сега какво е построено за 30 години ?

Оценка:
-2 +11

БКП
101 Отговор
Решихме да направим добро на другарите от народът - пролетариатът - трудещите се, като вече не чакат за жигула 15 години, а да станем капиталисти и да им внасяме коли на пазарни цена. И применувахме нашата - червената буржоазия - елитът на НРБ, в БКП - българска капиталистическа плутокрация. И да продаваме свободно бананите вски ден и всеки час.

Коментиран от #114


Оценка:
-1 +6

Ивайло Пенев
102 Отговор

До коментар #45 от "Последния софиянец":


Е, не, не мога да се съглася! Раздавахме заеми, но конкретно Либия и Ирак ни дължаха пари за получена продукция - съоръжения за добиване на петрол, оръжие и т.н. Договорите бяха подписвани по такъв начин, че арабската държава може да плати по свое усмотрение, но може и да откаже. Всичко това се правеше, защото България беше отрязана от пазарите на Запада и нямаше достъп до така нужната валута... Американците сринаха Ирак и след това подкокоросваха нашите да се откажат от своите вземания, защото Ирак не е в състояние да ги върне. Случаят с Либия е по-различен - там Кадафи се съгласи да пусне сестрите, но след като българските вземания от Либия бъдат ликвидирани. Така Либия получи милиарди, а ние останахме с пръст отзад... Като цяло социализмът допринесе много за повдигането на общото благосъстояние на страната, но Съветският съюз ни задържа и не можахме навреме да си либерализираме икономиката, да пуснем и чужди фирми с техните технологии и затова сега догонваме Запада, вместо да сме една от развитите страни, примерно в Г20.

Оценка:
-3 +6

Bubbles
103 Отговор

До коментар #58 от "100":


И ся реват за него...

Коментиран от #166


Оценка:
-3 +2

нервен ( разбивача на тролове )
104 Отговор
Изчакайте още малко време да може по-възрастните дето живяхме в мизерията и дефицита на онова време па тогава си лейте платените лъжи !!!!

Оценка:
-1 +6

Соросиид гладен
105 Отговор
Нямаше банана в магазина, нямаше и маргарин с палмово масло, нямаше 20 вида кренвирши при чието производство не е пострадало нито едно животно, в ма'алата не даваха бира и кебапчета + 50лв. за глас, токо не беше безплатен, трябваше и да работиме, щото който не работеше идваше лошия милиционер и му намираше веднага някаква работа...
...лошоооо лошоооо беше, добре че дойде демокрацията...

Оценка:
-2 +17

Стар шофьор
106 Отговор

До коментар #17 от "Jeep":


В корекомите през 70-те се пазаруваше, но можеха да ти създадат проблем, т. е., да те попитат откъде ги имаш тези долари и ако нямаш законно обяснение да ги конфискуват. През 80-те вече не беше проблем за никой да пазарува в кореком. Спомням си че през 81-ва лятото в корекома на шведския на дружба си купих дънки супер райфъл, 22 долара бяха. Притеснявах се да не ми поискат документ откъде ги имам. Продавачката не ми поиска. От този момент нататък до 89-та г., не си спомням да е имало проблем с пазаруването в кореком

Коментиран от #133


Оценка:
-2 +5

Тръмп
107 Отговор
България беше под комуноидно Съветско робство,а разграбването беше направено от същите комуноиди,не от Филанкишията!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-7 +5

Тръмп
108 Отговор
БКП разфасова и унищожи всичко,което бяха постигнали,та не виждам защо русофилите реват,като техни хора са разбойниците???:):):)Тръмп

Оценка:
-4 +5

бабаТула
109 Отговор
Проклет да бъде тоя 10 ноември 1989, ПРОКЛЕТ ДА БЪДЕ!

Коментиран от #112, #117


Оценка:
-2 +7

Тръмп
110 Отговор
Ваньо Костов е обучаван 9месеца в СССР как да унищожава,та няма нищо общо с Демокрацията!!!:):):)Ваньо и тем подобни са болшевишки грабители,нищо повече!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-5 +3

Маркс и любовникът ме Енгелс
111 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


Забравяш, че не само ти си живял тогава. И колко време трябваше да чакаш за това апартаментче с цена 8-12 000 лв. Къде няма работническата заплата под 200 лв, като назначаваха с 85 лв. Знаеш ли колко време трябваше за да стигнеш 200. Ток, вода и парно. Прав си. Парното /когато го имаше / не се регулираше и спяхме на отворени прозорци, а "дървените" ваканции бяха често явление. Токът го имаше "от време на време" и страната беше станала като дискотека . Не знам в Русе как е било, но в София си беше проблем. Не напразно продаваха свещи на всякъде. Колкото до билетчето - беше и 2 стотинки по едно време, ама явно си малък и не помниш. Не помниш и гроздовете хора, висящи от вратите на Чавдар-ите и Икарус -ите. Много бързо цената на билетчето литна на горе с какви ли не оправдания. Бензина - 1 лев. За колата за този бензин се чакаше 10-15 години и то с първоначална вноска, която не се олихвяваше. Покупателната способност не можеш да сравняваш, защото тогава почти нямаше какво да си купиш. 3 вида хляб: типов, Добруджа и бял, два вида сирене: овче и краве, два вида бира: в тъмни и светли шишета, с връзки Загорка и ли бомбичка Шуменско. А за пенсиите изобщо не ми говори. Спомни си колко беше земеделската пенсия. На задграничните паспорти имаше страница " Изходна виза". Кой решава дали можеш да излезеш от България или не ? За пътуване до Америка имаше право да се купят 20 /двадесет/ долара, колкото беше едно кафе в Амстердамското летище. виж за образованието си прав

Коментиран от #120, #134


Оценка:
-5 +10

Тръмп
112 Отговор

До коментар #109 от "бабаТула":


Що ма,за Комуноидната Номенклатура си е екстра!!!:):):) Нинова,Йончева или Манолова са си екстра и не се оплакват!!!:):):)Тръмп

Коментиран от #123


Оценка:
-4 +4

Тръмп
113 Отговор
Кой комунист от Номенклатурата е зле при Демокрацията,че не се сещам???:):):)Тръмп

Оценка:
-2 +3

Капиталист
114 Отговор

До коментар #101 от "БКП":


Светът и техническата революция се развиват, преди 9.9.1944 г., и да чакаш за кола пак няма да си купиш, ако не си милионер, дори и в сащ светът върви напред, а не назад преди 200 г никъде не е имало коли. Преди 30 г е имало, но много по-малко, отколкото сега.

Оценка:
-3 +2

Тръмп
115 Отговор
Русофилските подлоги грачат не по тези които ги грабят и лъжат,толко им е акъла!!!:):):)А на червените барони не им пука и само ги врътката!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-6 +4

116
Този коментар е премахнат от модератор
Евтаназатор на тъпи
117 Отговор

До коментар #109 от "бабаТула":


И ти с него червена гнидо !

Оценка:
-5 +3

118
Този коментар е премахнат от модератор
Нерончо
119 Отговор
Добре, че червените боклуци се скапаха икономически и така се рападна и СИВ и Варшавдския договор. Още щяхя да живеят във военните градчета на ГДР и да купуват и пращат към СССР вагони с дънки и маратонки. Бяха обречени с фалшивата си идеология. Света ги е проклел и още живеят в мизерия. Така и ще си останат.

Оценка:
-7 +5

Антиманипулатор
120 Отговор

До коментар #111 от "Маркс и любовникът ме Енгелс":


Ако ще сравняваме два различни и исторически периода, то нека да е между комунизма и царска българия. В царска българия по селата не е имало ток, гладът е бил вдекидневие. Имаш малко жито и го криеш, но идват и го откриват, секвистират го и никой не се интересува как ще живееш и какво ще ядеш.

Коментиран от #151


Оценка:
-4 +7

ТОЧКАТА
121 Отговор
Лели малииии,и това е написано за да се угоди на Мустафа....Така майсторски завъртяно,верни факти и неверни заключения и обяснения.......

Оценка:
-1 +2

Хахах
122 Отговор
По тая тема винаги се сещам за вица. Влиза една рускиня в магазин в западна Германия - гледа има всичко, едно шарено, подредено, няма липсващи стоки от първа необходимост по щандовете. И разревана казва.... "е нали уж ние спечелихме войната" хахахахах

Оценка:
-1 +3

Северозапад
123 Отговор

До коментар #112 от "Тръмп":


Пропуснал си номенклатурата на БКП, която се пребоядиса в тиквеносин цвят, начело с комуниста трето поколение другарят Пунта Мара!

Оценка:
-1 +3

До 106 Стар шофьор
124 Отговор
Твоят пример много точно обяснява кога започна кризата -1981г. Държавата гледаше да прибере всякаква валута и затова Корекома стана без проблем. Спомнете си полските стачки кога бяха. Комунягите държаха фронта чак до 1989г. чрез заеми. Ако стената беше рухнала 1981г. вероятно нямаше да има такива тежки последствия.

Оценка:
-0 +4

Това е достатъчно за спомени
125 Отговор
Как ще забравя как се бърсахме след голяма нужда с вестници Работническо дело със снимката на Бай Тошо поради липса на тоалетна хартия

Оценка:
-1 +11

Jeep
126 Отговор

До коментар #44 от "Бесен Язовец":


за сведение 8 от които само една немска и няма да повторя. и да, имам възможност да купувам и поддържам, а за джипа си поръчвам части директно от щатите.

Оценка:
-2 +0

Jeep
127 Отговор
за сведение 8 от които само една немска и няма да повторя. и да, имам възможност да купувам и поддържам, а за джипа си поръчвам части директно от щатите.

Оценка:
-1 +0

ххх
128 Отговор
Роден съм 1981год и видях малко от комунизма, така е, факт. И все пак: баща ми беше изпълнителен директор в предприятие, имахме Лада 7-ца, но нямахме жилище и дори за него беше ужасно трудно да направи така, че да се сдобием с такова. Като дете не осъзнавах някои неща, но днес си давам сметка за доста от миналото. Непрекъснато бяхме следени, точно заради това, че беше във висшия еталон. Помня как съм молил за връзки банани или кола по Коледа и за връзките, които трябваха. Не ми се мисли какво е било за останалите семейства... Да имаше и хубаво, но повечето бяха безумни простотии, откровени лъжи и некомпетентност. Някой го беше написал по-горе и беше прав: комунизма душевно осакати българското общество. И моля спрете да говорите за това какво производство е имало по пнова време. Имаше дотации, имаше безмислено енергоемки заводи, които колабираха щом дойде време да се справят сами. Строено на поразия без мисъл за дългосрочна перспектива... Какво беше Кремиковци, какво беше Плама в Плевен- нито руда, нито нефт, нито дори инфраструктура, поне пристанище да имаше... Да, не се заключваха вратите, но то нямаше и какво да вземеш- всички имаха едно и също!

Оценка:
-1 +7

Чичо
129 Отговор
Много са льоши тия комунисте ба! Тия комуняги от ДС четири пъти са убивали дядото на Суджука, и то по различни начини! А това, че ДС е създадена две години след смъртта на дядката, са несъществени подробности...

Оценка:
-3 +3

Jeep
130 Отговор

До коментар #39 от "Бесен Язовец":


Заради такива като теб всички ни пампуркат сага.

Оценка:
-1 +0

Jeep
131 Отговор

До коментар #96 от "Ванката":


да средата на 80те беше друго, а сам ученик в корекома можа да си бил 88,но тогава вече беше друго. в началото на 80те не само ти но и бащати щяхте да изпишете по една кофа са мастило...

Оценка:
-0 +5

йгбйй
132 Отговор
А закона за повишаването на раждаемостта,който повиши само циганската раждаемост!?

Оценка:
-1 +3

Jeep
133 Отговор

До коментар #106 от "Стар шофьор":


84та корекома на Ихтиман...за сони тринитрон (само там имаше наличен) подписвахме поименни чекове до откат...

Оценка:
-1 +0

Бачо Киро
134 Отговор

До коментар #111 от "Маркс и любовникът ме Енгелс":


Е що си чакал бе, бастуняк. Да си беше построил. Участваш в кооперация, теглиш си заем, плащаш си...
А умният автор, който сравнява ФРГ и ГДР, що не обясни колко пъти фалира ФРГ, колко пари им опростиха всички и КОЛКО ПАРИ НАЛЯ САЩ там??? А? От пръдня боя не става, десетки и стотици милиарди и милиарди са инвестирани там през десетилетията.

Коментиран от #157


Оценка:
-4 +3

Западните Балкани
135 Отговор
Написаното в статията отговаря на различни периоди в развитието. Аз съм от София и нашите супермаркети имаше много голямо разнообразие на храни, салами и други. А по селата имаше едни смесени магазини, където беше още по-добре. През 1970 баща ми получаваше 150 лева. Най-евтиния бензин беше 20 стотинки, другият беше 36. Хлябът беше между 15 и 30 стотинки. Билетът беше даже по-евтин от 6 стотинки. И т.н. Към 1988 беше по-скъпо, но и запалтите бяха по-големи. В много отношения се живееше по-добре. Имало номенклатура, но сега дерибеи, които градат много повече от хората. Нещо свободата не я виждам много-много. Ходи се оплачи от някой началник и оставаш без работа. И няма къде да почнеш с нормална заплата. Нормална заплата под 1000 лева чисто няма. Така че псевдо демокрацията на ГЕРБ и Борисов (и другите партийци - бивши комсомолци) е много по-зле. Купуването на гласове, тормозът над хората и т.н. е много по-голям. Пълна фалшификация е в момента. Ако беше по-добре, нямаше хората да напускат България.

Коментиран от #158


Оценка:
-4 +10

Пачо
136 Отговор

До коментар #32 от "Умберто":


Преминахме на гуми....

Оценка:
-0 +0

bdenkov
137 Отговор
Особения вид русофили, НЯМА да ви говорят за съветския "технологичен гении", за "върховите технологии" на сссср/ освен във въоръжнията им, например/. Няма да ви убеждават в някакъв съветски стандарт на живот, на гражданина или най- добрите стоки в света -съветските - за бита на съветския човек, за да не станат смешни ..Няма да споменават и "най- демократичните" им избори, смяна на двете джуджета във властта, за Правата на руските граждани, ограниченията на ФЕЙСбука, например. Няма да споменават и рублите ,които им се плащат за ни представят някакъв илюзорен , светъл и справедлив свят, под съветско владичество ..:), за вековните щения на Империята да владее НАС по пътя за Проливите. ТЕ, руските агенти - русофили , няма и да споменават за МЕЧТИТЕ си -отново тотална власт на Кремъл над България и ТЕ, само ТЕ да бъдат генерал-губернаторите на генералния в кремъл - ТУК в България и то ЗАВИНАГИ !! Това , те няма да споменават ..Те ще ви говорят за братската кръв в руско-турската война И по времето на Сталин-когато той ни е "освободил" !? , , , , .. ..Ще ви говорят за съветския балет, писатели, Шостакович, "освобождението" ни от фашизма !?, за кобзон и армейските им хорови състави, за братската "помощ' в окупацията ни след 1944 година, за милиардите, които са готови да дават, а всъщност- да смучат , грабят от нас , за лошия ЕС, за добрите сърби , които ще имат С 400, за азиатския им добър начин на живот,, за образованието им, за добрите братски- шпионски връзки м

Оценка:
-2 +4

bdenkov
138 Отговор
Добре е да се знаят идиотите- русофили в България ..Да се знае какво говорят , как лъжат , как искат пак да ни направят крепостни селяни - вече на Путин, а преди на брежневци ,сталин, и т.н..Този дебил , не може да ви каже - КАКВО за вземем , въведем, днес и сега - прогресивно -от тази империя ? : Икономиката ли, общественото ли и устройство, Правата на гражднина ли, КГБ ли ? 'Свободните избори ли ?? Мизерията ли , руска ?? Православието им , ли -на КГБ ,!!?? Един народ изостанал с векове, смачкан, безмълвен , с малки изключения , НИКОГА не живял в условията на Демокрация !!! За някаква абстрактна "култура" , само говорят :)) Е , знаем я и нея - съветската култура, Кобзон,масовите им песни марширувайки , манията им за величие и ВСИЧКИ да са им благодарни, че миризливият съветски ботуш - ги е държал десетилетия под властта на сталин , кремъл и Империята на злото ..На КАКВО да се поучим, всъщност, от тази загнила Империя ?? На убийствата на журналисти, може би, убийства на десидентите им , ли ? И руската салата им е френска ..:)) Колкото ПО- далече от тази гниеща империя, толкова по- добре за България !! И Рапонии, нещо да кажеш за независимостта на Съдебната ни система ?? Отново ли путин ще ни командва и разпорежда с нашето бъдеще ???? Защо и за КАКВО банкянски тулуп прост,му правиш 3.5 МИЛИАРДЕН проект- тръбите от Турция - за НАША сметка и БЕЗ никаква нужда за Нас ??? Да се знае- Министерският ни съвет е една БАНДА криминални типове- от женски и мъжки род

Оценка:
-3 +3

bdenkov
139 Отговор
Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. Позната е и с термина „информационна война" (infowar), който подчертава тактическото значение на използването на информацията за военни цели. Методите, използвани в психовойната, се наричат психологически операции или психологически маневри (на английски PSYOPS, Psychological operations). Те са модерни методи, използвани от военните институции и могат да бъдат описани като сбор от психологически действия, прилагани чрез планирано използване на комуникацията. Прилагат се в периоди на мир, криза или война и са насочени срещу групи от приятели, неутрални или врагове (правителство, обществено мнение, организации, групи или индивиди) с цел да повлияят на отношението и поведението на избраната група и да се постигнат определени политически резултати. Психовойната може да се определи като неконвенционална война, стремяща се да унищожи съзнанието на врага, вместо неговия военен потенциал. „Психовойна" е филм на режисьора Скот Нобъл (режисьор и на Human Resources) от 2010 г. В него се проследява историята на пропагандата и връзките с обществеността в САЩ. Кои са създателите на пропагандата? Дали психовойната във военно време и рекламата в мирно време не са едно и също нещо? Дали цялото обществ

Оценка:
-3 +2

bdenkov
140 Отговор
Спрете да лъжете младите – соцът си беше жива мизерия
В хубавите почивни станции ходеха партийци, за нас беше лагерът с дъсчени бунгала
През 74 се дипломирах на 23 г. в ГГФ-то на СУ. Почнах работа в Геофизиката в Подуене 105 +5 байтошови БРУТНА, без данъците ~93 ЧИСТИ ( 1116 ЛЕВА НА ГОДИНА), т.е. по ТРИ от тия НА ДЕН !!! ЕДИНИЯ закуска и пакет цигари, ВТОРИЯ го брой транспорт и мизерен обяд в стола. А сега вземи калЬкулЬятАра и делкай ТРЕТИО – за вечеря ли, да заведеш гадже некъде ли (най евтино на кино - 2 Х 0,35 + кола/сладолед (левчето не стигна), концерт/театър/мач – 2 Х 1-2 лв., на кръчма – минимум 10 лв., такси да я върнеш дома – 3-5 лв. one way! и се връщаш пеша!!!), една ракия или бира с приятели ли да изпиеш, дрехи и обувки ли да си купиш, или пък книга, или па ски, или море, или мотор, или кола (ОТ ПЕТ ГОДИШНИ ЗАПЛАТИ НАГОРЕ и чакаш 10 г. за кочина-мАсквочина), чужбина (соц. разбира се) По цел ден търчиш да намериш кого да закърпиш с 5-10 лв. до аванс или заплата…
Башка ток, вода, парно, данък сгради, смет, членски внос в блока, etc., дето ги плащаше майка ми ...
Та апартаментче ли – гарсониерката ОТ 4-5 ГОДИШНИ ЗАПЛАТИ, АКО НЕ ХАРЧИШ ЗА ДРУГО
Бахтиий и щастливата младост… В момента заради окраденияот комунягите пенсионен фонд БГ ми дава пенсия (и то 4/5 от която от вноски след 10.11.89) за високо-квалифициран труд (докторат и др.) по 1,04 BGN за месец стаж, а гейропска Испания - по 4,84 BGN (при осигуряване на МИНИМАЛНА заплата) ТА НЕ ПИШЕ

Оценка:
-5 +5

bdenkov
141 Отговор
Не, днес не сме колониална държава, нито сателитна като (Н)РБ! Днес сме постсоциалистическа държава, чиито политическа и икономическа "касти" произлизат от БКП И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, и продължават да са свързани с Москва, но имитиращи проевропейска политика! Затова само в Русия и България (и Сърбия) от всички бивши тоталитарни социалистически диктатури, днес има див олигархичен капитализъм и имитация на западна демокрация!!!

Оценка:
-3 +5

bdenkov
142 Отговор
България е руския троянски кон в ЕС и трябва да бъде отстранена от ЕС за да се спре източването на Европа в посока кремъл! Всичко до тук е план на русия за източване на европейски пари и същевременно анти-европейска пропаганда лансирана от русия! България не е била по-зависима от русия от през последния перион на 30-те год. "демокрация"! Проектът "Белене" е един от фрапиращите примери за източване на пари от Европа - т.е. България получава пари от Европа, но и плаща .....неустойки за белене! Най-скъпата газ от русия плаща .... кой, кой.... кой бе, кой.... Разбира се - губернията България! златото на България не се краде от канадци, китайци или тамзанийци, а от русия, под прикритие на офшорни канадски фирми! Най-голямата перачница на руски пари е България, това си беше така и запланувано, кражбата на народа чрез пирамиди, фараони и КТБ-та беше иЪршено от народноте предатели на ДС - лакеите на кремъл (всички до един с хвърлен пъп на кремъл)! Системата на управление, ако щете дори и ландшафта и градската архитектура - досущ по руски! Всички вие, които смятате това за някаква измислица или русофобилизъм - за вас едно време Тодор Колев беше казал ..... скъпи... жертви!

Коментиран от #144


Оценка:
-4 +4

bdenkov
143 Отговор
КОЙ, КОЙ, КОЙ - ЛУСТРАЦИЯ на зависимите от ПРЕСТЪПНОТО си минало пионки! Разликата между минало и ПРЕСТЪПНО минало е ключът.

Това си е абсолютно закономерно за нас. "Роднина, милиционер, роднина, милиционер."

Нема организация в България, в която да не са намесени ченгета ! То и за това е такава Държавата ни,- ченгеджийница !!!!!

трябва лустрация

Навсякъде са ДС другарите.Щом официално има институт за подготовка на такива кадри и то през 21 век!?!?!? Управляващите без изключение са БКП или ДС другари!

- за Библиотекарския ли говорите?

Да!Шеф е Митьо гестапото а преподавателите от башчингиз нагоре!Нищо лошо няма!Ние си оставаме единствената соц.страна която е в Е.С.

Аз ли да правя лустрация?Времето за това е изтървано!Отиде коня в рЯката

Снимка на магаре да се предостави в този ”университет”, веднага ще му извадят диплома.

За да спасим футбола, пък и България, трябва да се оттървем от метастазите на Москва!
Бележка: ДС-то Касабов беше до сега вице-президент на БФС, избран е по предложение на Лечков.

Агент на ДС и кредитен длъжник оглави Българския футболен съюз

Оценка:
-3 +4

Хи их хи
144 Отговор

До коментар #142 от "bdenkov":


Яко друсане-прилив на енергия и халюцинации!

Оценка:
-5 +6

bdenkov
145 Отговор
Аз за това казвам,че има 2 вида русофили- тарикати и шматки. Тарикатите са русофили всъщност от рублофилство и се грижат за набиране членове на втората група, шматките, безплатните русофили, осигуряващи власт на първите, които пък се грижат за интересите на необятната държава в държавното ни образование. Та, още отпреди 44та червената чума е търсила симпатизанти предимно в прослойките на простолюдието.

Коментиран от #150


Оценка:
-5 +3

bdenkov
146 Отговор
Русофилът сам по себе си е, или е готов да бъде московска подлога, нищо повече. То и самото название русофил го показва. Родолюбивия българин се нарича Българофил, след Борис Трети за друг такъв държавник не се сещам.

А човек, който смята, че този който не е русофил задължително е русофоб се нарича ИОМК- индивид с ограничен мисловен капацитет.

Оценка:
-4 +4

bdenkov
147 Отговор
Имa имoтнa мaфия, кoятo търcи възрacтни и бoлни хoрa, бeз рoднини, или c дeцa в чужбинa. Прaщaт тaкивa "мaйcтoри" дa им влeзнaт пoд кoжaтa - щe им cмeнят пaтрoн бeз дa взeмaт пaри зa труд (нaтъртвaт - Бaбo, caмo пaтрoнa щe ми купиш, aз щe ти гo cмeня), щe бoядиcaт eвтинo, щe нaпaзaрувaт, щe изчиcтят мaзeтo. И тaкивa cтaвaт нaй-близкитe хoрa. Пocлe ce пoчвa c мaнипулaциитe и ... мeдикaмeнти в хрaнaтa. Дoкaтo нe пoдпишaт пълнoмoщнo зa рaзпoрeждaнe c имущecтвoтo. В cхeмaтa ca и нoтaриуcи - нямa кaк чecтeн нoтaриуc дa нe ce уceти, кoгaтo cлучaeн чoвeк му вoди пoлуумнa бaбa дa пoдпиcвa дoкумeнти зa пълнoмoщнo зa рaзпoрeждaнe c имoти. Пoнe бaнкитe ce нaучихa дa пoдaвaт cигнaл, aкo някoя пeнcиoнeр изтeгли гoлямa cумa...

Оценка:
-4 +3

Гостъ
148 Отговор
Бяхме роби на които се даваха някакви пари за да не умираме от глад и да си плащаме сметките!За останалото bdenkov ви го е описал точно!Свободата е най великото нещо на тоя свят!Да имаш правото на избор!

Оценка:
-5 +6

bdenkov
149 Отговор
„За „живота“ в Народната република! Откровенията на един нормален Българин!!!! Четете!!!!………
„Понеже бях на 17-18 години, когато формално падна управлението на овчарите-комунисти, най-простия и селяндурски сбирщок от малоумни и кръвожадни цървули, които биха могли да се сбЕрат из оборите на Отечеството, да ви кажа – Не вярвайте, че тогава България е била хубава и спокойна. Ще разкажа на малките, за да не вярват на старите:
1. В България се строеше грозно и некачествено. Липсваха всякакви инструменти, машини и материали, липсваха и нормални кадри. Не се спазваха никакви норми. Липсата на качество е видно и до днес. Говореше се, че в София има само един пътен участък, който е построен според нормите. Той се намира между Орлов мост и Университета.
2. Хората бяха изолирани и в мнозинството си прости. Скотове.
3. Мърсотията беше повсеместна. Млякото прокисваше поради липса на хигиена и хладилни камиони, а не защото беше истинско.
4. Легендарните разкази за басейните, в които се правеше киселото зеле и циганина, който ги разбърква с вила и се секне….
5. Плъховете, които запушваха крановете за боза.
6. Обществените тоалетни излъчваха нечовешка смрад, а ползването на нарязан вестник закачен на ръждив пирон за бърсането на задници – норма. Весникът се е ползвал и от Балкантурист.
7. Стая в курорт със санитарен възел се смяташе за нечовешки лукс.
8. Парцали и лигнин помагаха на дамите всеки месец.
9. Външните кенефи бяха във всеки двор, а населението ги см

Оценка:
-5 +8

любопитен
150 Отговор

До коментар #145 от "bdenkov":


Ти, като не си простолюдието от коя аристокрация си? От Първото или от Второто българско царство? Жилката ти от Дуло-во ли е или от Шишманци?

Оценка:
-4 +4

Млад алкохолизиран варяга
151 Отговор

До коментар #120 от "Антиманипулатор":


Май за царство България ти е разказвал комунист, или си чел книжки писани по мрачните времена. Да си чувал нещо за "златен " лев, кщойто е бил конвертируем по целия свят ? Защо ли ? Прочети икономическите показатели на България по това време. Естествено, че като не искаш да плащаш данъци, ще ти ги вземат принудително. Пробвай се сега да не плащаш, Андрешко. Царство България в навечерието на войната е могло да се сравнява по много показатели с Чехия, Полша и др. Не слушай червените боклуци. Те по дефолт лъжат.

Коментиран от #162


Оценка:
-2 +5

152
Този коментар е премахнат от модератор
bdenkov
153 Отговор
20. За липсата на стоки и на нормални условия за живот даже няма да говоря.
21. Телефонните услуги, тока и нафтата за отопление бяха скъпи спрямо заплатите.
22. Рушвети се даваха за всичко, защото нямаше нищо.
23. Връзкарството беше норма. Без връзки си заникъде.
24. За извращенията в армията се носеха легенди. Не една прекършена съдба е заради казармата и дебилните военни.
25. Циганите пак ровеха по кофите и пак не работеха. И пак крадяха и… сега нищо ново не се случва.
26. В болниците имаше специални отделения за чужденци, за да не гледат мизерията в останалата част. Така събираха и по малко долари от тях. Чирков казваше, че в Германия в подобни сгради не биха си гледали и прасетата.
27. Лятото се крадяха дрехите от просторите на чужденците по морето. Дънки, шарени кърпи, бански…. а бе, лукс.
28. Черноморието смърдеше на кенеф. То и досега си смърди. Ако видите възрастен българин да казва „Замириса ми на море“, да знаете че му е замирисало на тиня, пикоч и кенеф.
29. Храната в столовете на почивните станции беше повръщня. Тая смрад на паприкаш няма да ми излезе никога от носа.
30. Градският транспорт беше ужасТ. Влаковете си бяха мръсни, като сега, с всички възможни атрибути: засъхнало говно в тоалетната, милион туберколозни храчки по стъклата, пикня в коридорите, щото като е мръсен кенефа, пикаеш в коридора….
31. Хомосексуалистите бяха същия процент от населението, като сега. Само, че хората бяха преследвани и бити. Кенефът в Докторската град

Оценка:
-6 +8

bdenkov
154 Отговор
31. Хомосексуалистите бяха същия процент от населението, като сега. Само, че хората бяха преследвани и бити. Кенефът в Докторската градинка си е легендарно място, или не?
32. Да си разведен беше лошо. Наричаха жените, които не можеха да имат деца ЯЛОВИ и ги презираха. Който не можеше да има деца плащаше Ергенски данък, за да му напомнят изродите всеки месец за драмата му.
33. Терминът НЕЗАКОННО дете е оттогава. Мигар има незаконен човек.
34. Диктаторът беше овчар. Най-вероятно не е имал и завършен 8 клас. Изключителен дебил, простак и селяндур. Кръвожаден дебил и селяндур.
35. Децата се биеха с палки. В Детска педагогическа стая, каквато имаше във всеки район, децата се биеха.
36. Нямало престъпност? Я гледайте Оркестър без име и репликата „Айде да слизаме, че долу съм оставил колата отключена“.
37. Крадяха се чистачките на колите.
38. Нямаше автомобилни гуми. Милиционерите измислиха начин да им щамповат номерата на колите, защото искаха да прекратят практиката хората да взимат гумите на съседа, за да минат успешно на преглед.
39. Нямаше СВОБОДА. За простака това не е проблем, но не един свободен дух се удави в алкохол.
40. Хората се събираха да си разказват какъв е живота на запад. Ако някой беше излизал, то гарантирано можеше да е център на внимание във всяка компания. Всички го слушаха и попиваха. Част от тия сега ви разправят колко хубаво е било зад завесата.
Мога да изброявам изродщините на комунизЪма до второ пришествие. И мисля да живея, з

Оценка:
-5 +8

bdenkov
155 Отговор
Мога да изброявам изродщините на комунизЪма до второ пришествие. И мисля да живея, за да разказвам на децата и да ги предпазя от лъжите. К‘во беше: който не познава историята рискува да я повтори.
Лъжата е лъжа, не е истина. Войната е война, не е мир. Доносникът си е доносник, овчарят си е овчар, а Милка не е соц марципан.
СВОБОДАТА Е ПО-ВАЖНА ОТ ХЛЯБА!“
Velin Hristov
http://forums.data.bg/index.php?s=f8af23b4a4ea4f3c039fe24b70e9259a&showtopic=2259076
http://socbg.com/2019/01/%d0%b7%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80.html

Коментиран от #163


Оценка:
-3 +7

чедо на мутреландия
156 Отговор
Тъй де, то щото соца съсипа икономиката,че после ония ти ми маймуни крадоха като замаяни 20години и си правиха хотели и бизнес от тоя смотан строй.Тея сегашните тъпаци да целуват на Бай-Тошо дирника че от неговото управление се налапаха за 200 години.Народа мре ама и те мрът рано или късно

Оценка:
-1 +5

Нешо
157 Отговор

До коментар #134 от "Бачо Киро":


Защо не наляха САЩ пари в червената кочина ? Защо червената кочина не наля пари у нас ? Кой друг достигна Германия по икономически показатели, въпреки пръднята-боя. Червените боклуци и с пръдня и без нея, си останаха бедни алкохолици почти 100 години след войната, която уж спечелиха, въпреки , че демонтирха заводите, които докопаха в Германия и там от където минаха. Дори създадоха "Евакуационни войски" , разбирай "Крадливи войски" . Монтираха си ги в кочината, ама бяха технологично толкова изостанали, че трябваше принудително да докарат от Германия на сила майсторите и технолозите, за да могат да произвеждат всичко крадено немско, под руска марка, но вече като руски боклук. Къде е "Лайка", къде е "Зорки". Мислят си, че са победители и разхождат всяка година по три пъти разни портрети и танкове на сам на там, щото в главите им войната е вечна, ама в дългосрочен план - загубиха. От тия боклуци освен нови бели, нищо друго не може да се очаква.

Оценка:
-2 +7

Ханс картечаря
158 Отговор

До коментар #135 от "Западните Балкани":


Добре бе мозък. От това което пишеш излиза, че едно време, когато овчарят беше главен, хората са си стояли в България, защото е било хубаво, а сега бягат защото не им харесва. Така ли ? Защо не живееше по това време и да се беше опитал да избягаш ? На кого ги разтягаш тия врели не кипели. Баба ти сигурно те е приспивала с приказки за партизани и "славната" Червена армия. Това е защото е прегрешила с някой пиян руски солдатин по 9.09. 1944 г. Червените солдати не прощаваха на никое женско от жена до коза. Не напразно на Червената армия в Европа са измислили името "Армията с панталони свалени до коленете".

Коментиран от #161


Оценка:
-2 +5

Jeep
159 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


Какъв 93 те гони бе? Масово се караше с А86 и беше стотинки!!! На никой не му пукаше за разход. После се появи 92, който си беше чист А86 но безоловен с пренахнат оловен тетраетил. Ти ако си мислиш, че караш с 95 получен от гудрона в бургаската рафинерия, добре ама живееш в заблуда и то голяма. ЗАЗа дето го имах изгори една камара 92 и нищо страшно не стана, защото спецификацията е едно, а производствената нормала, съвсем друго... ама сте малки да ви се бясняват някои работи. Само ще намекна, че рафинерията в Бургас отдавна наряза петролната дестилерия за скрап и мина на каталитичен крекинг от гудрон, но тук са замесени мита...ддс та и други фактори. Не случайно пристаноще Росенец е превърнат в автономна руска територия.

Коментиран от #160


Оценка:
-0 +3

262
160 Отговор

До коментар #159 от "Jeep":


Гудронa e остатък от вакуумна дестилация на мазут!Тоест отпадък.

Оценка:
-0 +1

Западните Балкани
161 Отговор

До коментар #158 от "Ханс картечаря":


Не съм написал такова нещо :) а съм написал, че щом днес е толкова вхубаво и всичко е по мед и масло, хората нямаше да бягат. А те бягат. Тогава беше трудно да излезеш навън, но познавам и такива, то без да бягат през граница. Та като става дума за добър живот, бягането от България не е показател. Ако близо 30% са избягали, то не е добър показател. А що се отнася за живота е България - нямаше такива бедняци като сега (над 50% от хората едва свързват двата края). Иди и погледни как се лекуват хората в болници като Пета градска и други - мизеря. Това исках да кажа. Нали се очакваше да е по-справедлив живот. Ами, не е. Назначаването на Гешев е прекалено даже тогавашните стандарти. Ако бяха хванали такъв като Цветанов да получи такъв асансиор и апартамент към него, то той отдавна да беше в затвора. Хората не се чувстваха добре, т.к. имаше прегрешения, но такива неща като сега не е имало. В момента живеем в един тиквен социализъм, без социализма, но с по-лоша корупция и без възможност да се защитиш. Огледай се и мисли и ще видиш, че живееш в един изкривен свят, където един некадърник ти обяснява колко е хубаво, а ти тънеш в мизерия (не ти лично, а масовия човек)

Коментиран от #167


Оценка:
-2 +2

Антиманипулатор
162 Отговор

До коментар #151 от "Млад алкохолизиран варяга":


Златния лев е бил преди войните, а за живота тогава не е нужно да четеш история, това ще ти го разкаже всеки, повтарям всеки, който е живял преди 9.9.1944 г., ключовата дума за тогава е бедност и мизерия. Липса на образование поради бедност, липса на здравни грижи поради бедност, висока смъртност, поради бедност

Оценка:
-0 +3

жжж
163 Отговор

До коментар #155 от "bdenkov":


Моля те, продължавай! Най-голямата лъжа трябва да бъде разкрит един път за винаги. Комунизмът се преразжда в нова много по-грозна и извратена форма!

Оценка:
-1 +3

bdenkov
164 Отговор
Ще ви говорят за съветския балет, писатели, Шостакович, "освобождението" ни от фашизма !?, за кобзон и армейските им хорови състави, за братската "помощ' в окупацията ни след 1944 година, за милиардите, които са готови да дават, а всъщност- да смучат , грабят от нас , за лошия ЕС, за добрите сърби , които ще имат С 400, за азиатския им добър начин на живот,, за образованието им, за добрите братски- шпионски връзки межди КГБ и ДС ...Изобщо, за всичко "прекрасно" , ако станем пак руска губерния и то в 21-вия век !!?? Ето за това, трябва да си отваряме очите, РАЗУМА, и ума , за да не загуби България отново Свободата и Демокрацията си,членството си в ЕС и НАТО, като наш пазител и гарант ..И ако ТИКВАТА , руски агенти, патреоте или друга ИЗМЕТ, отново започне да ни тика , към тюрмата на народите , НИЕ трябва да реагираме смело и безкомпромистно, срещу попълзновенията на тази Империя- едната от изток, а другата от юг..

Оценка:
-1 +4

bdenkov
165 Отговор
За да оставим на децата си Свободна и Демократична България, а не робство и тоталитаризъм...

Оценка:
-0 +3

100
166 Отговор

До коментар #103 от "Bubbles":


Да бе, кой руве? Само някои пенсионери, номенклатурчици и такива, дето са свикнали да им плащат, за да си клатят краката.

Оценка:
-0 +1

Хахах
167 Отговор

До коментар #161 от "Западните Балкани":


И на къде бягат хората? Към Куба и северна Корея??? Бягат там където не е имало комунизъм хитрецо. Защото от обедбяването на комунизма не можем да се оправим вече 30 години. Намери си други опорки на илюзията в която живееш. Преди 89-та ако не разтрелваха на границата половин милион щяха да останат. Сега са малко тези които живеят добре, но ги има. Преди 89-та само партиините робу се радваха на привилегии..... Мисли преди да се правиш на хитър и за разлика от преди 89 малко по малко хората които живеят добре растът освен в статистиките на позитано 20.

Оценка:
-2 +2

Наско
168 Отговор
Най-важното в статията е сравнението ГДР ФРГ. Ако имаше Западна България щяхме да знаем и ние колко сме изостанали заради "социализъма".
Най-жалкото е че още ни управляват наследниците на соц номенклатурата.

Оценка:
-1 +8

Алексей Сергеев
169 Отговор
Отговорът на спора е много прост: Тези които милеят за социализма, да отидат да поживеят само 3 месеца в Русия, Куба или Северна Корея

Коментиран от #171


Оценка:
-2 +3

Политолог
170 Отговор
"Социализъмът ни бе едно недоносче"-Т.Живков
Някои милеят за социализма, защото са били"нахранени роби"... Аз предпочитам свободата и мога да се боря за живота и да ми бъде по-добър

Оценка:
-1 +4

търсещ социализЪма
171 Отговор

До коментар #169 от "Алексей Сергеев":


Е бях в Русия ама там си е върл капитализъм!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Тихомир Стойчев
Бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев критикува работа на МВР по убийството в Нови Искър.
Нямат професионалните качества да присъстват там. Жертвите трябва да бъдат накарани да "заговорят" - кое е предизвикало агресията на стрелците"

Още бисери