27 Ноември, 2019 11:11 1 625 22

Билетите за автобус поскъпват заради тол таксите

  • билет-
  • билети-
  • автобус-
  • тол такси

На 13 януари рейсовете ще спрат, ако не се вземат мерки, заявиха от гилдията

Билетите за автобус поскъпват заради тол таксите - 1
Снимка: shutterstock

Билетите за автобуси неминуемо ще поскъпнат след като бъде въведена тол системата. Според разчетите на регионалното министерство, това ще бъде със 7%. Но превозвачите са на мнение, че увеличението ще бъде по-голямо. За всяка линия то ще е различно според направените разходи, но най-голямо ще е там, където пътниците са малко, заяви пред „България он ер” Магдалена Милтенова от Съюза на автобусните превозвачи.

Тя припомни, че е имало обещания от МРРБ автобусните превозвачи да бъдат освободени от тол таксите и това е станало с одобрението на премиера Бойко Борисов. Но в последствие е забравено.

„Говорихме си с премиера през февруари, няма смисъл отново да искаме среща с него, за да повторим същото. Премиерът трябва да се справи с администрацията си”, каза Милтенова.

По думите ѝ, от повишението на билетите най-потърпевши ще са пътниците. „Хората не са бездънна яма за пари, тези, които ползват автобусните превози, са на ръба на оцеляването – пенсионери, ученици, деца. Както и такива без собствени автомобили”, обясни Милтенова.

Тя каза още, че превозвачите също са в много трудна ситуация и всеки ден някой се отказва от този бизнес. Преди няколко години в бранша са били около 3000 фирми, сега са едва 1500.

Големият им проблем са нерегламентираните превози, които не гарантират здравето и живота на пътниците, но пък са по-евтини. А опитите да се реши проблемът с административни мерки не дава резултат. „Като го хванат, че вози пътници нелегално и му свалят номера, на другия ден той си купува нов автомобил и продължава бизнеса си. Глобата от 1000-2000 лв. не е проблем. Затова искаме тази дейност да се инкриминира”, категорична е Милтенова.

Основният проблем, който е трябвало да бъде решен, е промяна на Закона за автомобилните превози, откъдето да тръгнат поправки и в останалите нормативни документи. Към днешна дата законът все още не е финализиран, а реално промените не са толкова много и големи, за да изискват дълъг период от време.

Заради неизпълнените обещания от страна на държавата автобусните превозвачи започват протести на 13 декември. Те ще са символични в продължение на един месец. Ако обаче не се вземат конкретни мерки, на 13 януари страната ни ще остане без автобусни превози.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахаахах

    10 3 Отговор
    Значи, смисълът на таксите не е крайноят потребител да плаща винаги. Не можем все ние да сме прецакани. Някаква тъпа селска чотура решава дс прави бизнес с автобуси нез да има никакъв капитал... защо стачкуеат тогава, след като няма да усетят те по джоба си таксите?!

    Коментиран от #15

  • 2 оафжоа

    12 2 Отговор
    Долу ръцете от автобусния транспорт на Ахмед Доган. Как така ще плащат тол такси ? също и ТИРовете от Турция трябва да се освободят.
  • 3 filo

    9 1 Отговор
    Тия превозвачи много нагли бе.
  • 4 asd

    11 0 Отговор
    Билетът София-Ямбол, например, е 20 лева. Тол таксата за това разстояние е не повече от 10 лева. Разпределена между, да кажем, 50 места в автобуса, прави по 20 стотинки на билет. Някак си тези минимум 7-10% не ми се виждат логични.

    Коментиран от #6, #18

  • 5 мислещ

    13 0 Отговор
    Поредните, които ще направят рекордни печалби при управлението на тиквата, след банките, застрахователите, мобилните оператори и строително-ремонтните фирми. Вдигат им се разходите с някакъв процент, те ще вземат двойно на това увеличение. Всъщност, при застрахователите не се ли оказа, че даже изобщо нямат увеличение на разходите?
    Така е в тикволандия. С всеки изминат ден мафията и едрия бизнес се срастват все по-силно с държавата.
  • 6 Сульо

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    Не на броя на седалките а на броя на средното заемане което е 20 човека т. Е. По 50 ст нагоре на човек. Автобуса не пътува всеки ден с 50 човека. Много лесно смятате чуждите пари.

    Коментиран от #9, #16, #19, #21

  • 7 Гост

    10 0 Отговор
    "Големият им проблем са нерегламентираните превози, които не гарантират здравето и живота на пътниците, но пък са по-евтини."

    а другите как точно го гарантират? кои точно автобуси горяха цяло лято някой сеща ли се?
  • 8 Този

    7 1 Отговор
    Че кой нормален човек се вози на автобус. Колка хора загинаха в тия дърти, необслужени катафалки. Били гарантирали здравето на пътниците, че с какво го гарантират по точно. С един шофьор, който ходи от София до Бургас и се връща за 15-16 часа ли.
  • 9 мислещ

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сульо":

    Е значи увеличението на цената пак е минимум тройно на увеличението на разходите.
  • 10 боцмана

    8 0 Отговор
    Въртят , сучат и накрая бедния човечец го отнася.
  • 11 гост

    5 0 Отговор
    Я се замислете как ще се променят цените на хранителните стоки например с 90 лева тол такса от София до Бургас?Айде да ние честито!!!!

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Димов

    1 1 Отговор
    Това го говорихме още от началото на кампанията с тол таксите. Ама всички ни убеждаваха, че нямало да има поскъпване.
  • 13 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    А на куриерските услуги. Една баничарка кара 30 пратки. Мързи ме да смятам подробно, но на пръв поглед, всяка пратка ще поскъпне с по 50% май.
  • 14 Димов

    3 0 Отговор
    А в нормалните страни си имат модерни влакове, които ходят навсякъде, редовно и навреме. Но тук, трябва да се пълни гушата на Лукойла.
  • 15 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ахаахах":

    То, и ДДС е данък на тоя, който е добавил стойността, ама пак ние му го плащаме. Аз не съм добавил стойност на кафето и бирата, че да печеля от нея, но всеки път на заведението им плащам този данък.
  • 16 Домакин

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сульо":

    Хайде бе! Един автобус на такъв маршрут спира на няколко спирки. И заетостта на седалките не е 20 от 50!
  • 17 Домакин

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Че защо им е на бургазлии да купуват храна от София?
  • 18 1234

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "asd":

    Логиката е вярна ако буса е пълен всеки курс, но не е , по скоро средно на половина. Което е 1 лв и далеч от 7 %
  • 19 asd

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сульо":

    Смятам си моите пари, нали аз пътувам и плащам за това. 20 човека да пътуват са 50 стотинки. 7% от 20лв са 1.4лв. Да не коментираме, че последното покачване на цените беше когато горивата достигнаха рекордни цени и поради тази причина трябваше да поскъпнат билетите. После като поевтиняха, намалиха ли цената? Не. А и тези 50 стотинки, защо трябва да се поемат изцяло от пътника? Печалбата им е достатъчна, за да направят компромис.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 чужд

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сульо":

    А ти с какви пари смяташ?
  • 22 ТИ ДА ВИДИШ

    1 1 Отговор
    елате да се учите от игрите на ДПС Търговище билетите на автобусите са стотинки има линия по 4 СТОТИНКИ ИМА И ПО 11 СТОТИНКИ ОБЩИНАТА ИМ ДАВА СУБСИДИИ И ТОВА Е САМО В ТЪРГОВИЩЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове