Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 14:51 2 104 11

Омбудсманът се застъпва за гражданите пред свръхмощта на банките (ВИДЕО)

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • граждански процесуален кодекс-
  • гпк-
  • жилище-
  • банки

Единственото жилище да не може да бъде продадено от съдебен изпълнител дори когато е ипотекирано до приключване на делото на длъжника поне на първа инстанция

Омбудсманът се застъпва за гражданите пред свръхмощта на банките (ВИДЕО) - 1
Снимка: Омбудсман на Република България

Единственото жилище да не може да бъде продадено от съдебен изпълнител дори когато е ипотекирано до приключване на делото на длъжника поне на първа инстанция. Това е едно от предложенията за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които омбудсманът подкрепя и които ще бъдат гледани днес на второ четене в правната комисия в парламента.

„Като омбудсман подкрепям да се даде глътка въздух на длъжника, дори и в случаите на ипотекирано единствено жилище, като се запази несеквестируемостта му (да не може да се продаде), поне до приключването на делото на първа инстанция. Т.е. по принцип, когато длъжникът се съгласи сам да ипотекира единственото жилище, то няма защита и спрямо него може да се прави принудително изпълнение, но в този случай, тъй като производството може да приключи много бързо, смятам, че е добре да се даде възможност поне до приключване на първоинстанционното производство да не се допуска принудителното изпълнение“, е позицията на омбудсмана доц. Диана Ковачева.

„Европейската комисия също обръща внимание на проблема като посочва противоречие с чл. 7 от Хартата на ЕС за основните права, а именно правото на гражданите на зачитане на личния им живот и на жилището им.

„Ако имаш едно жилище и го ипотекираш, за да изтеглиш заем, в този случай, то вече не е несеквестируемо, т.е. може да бъде обект, включително и на публична продан. Но в случаите, когато вече има съдебно производство и се очаква принудително изпълнение, то може да приключи много бързо, в рамките на седмици и хората да останат на улицата". Затова омбудсманът настоява в този случай да се запази несеквестируемостта на единственото жилище, поне до приключване на първоинстанционното производство.

Сред текстовете, инициирани от обществения посредник и приети на първо четене от парламента през март т.г., е този за промяна в чл. 411 от ГПК. Предложението включва при разглеждането на заявлението за заповед за изпълнение, съдът да може да откаже да я издаде, при вероятност за наличието на неравноправна клауза, защото на този ранен етап от производството, магистратите все още няма как да бъдат сигурни.

„Предложеното от омбудсмана е в съответствие със становището на един от генералните адвокати към Съда на ЕС от октомври тази година и постоянната практика на съда на ЕС, така че нашето настояване е да се приеме нашият вариант“, аргументира се доц. Ковачева.

Тя допълни, че пред Комисията ще защити и промяната в чл. 420, свързана със спирането на принудителното изпълнение по искане на длъжника по всяко време, включително по време на исков процес.

Омбудсманът категорично настоява за приемането ѝ, защото е в съответствие и с указанията, които Европейската комисия дава към България в официалното уведомление до страната ни от януари т.г.

„В писмото си ЕК на три страници излага становище, според което, спирането на принудителното изпълнение е ключов елемент от всяко ефективно правно средство за защита, тъй като в противен случай принудителното изпълнение ще приключи преди края на съдебния контрол за задължението. ЕК обръща внимание, че за длъжника е трудно да представи изискваното обезпечение на този етап. Всъщност, другите два варианта за редакция на тази разпоредба не са в съответствие с указанията на ЕК да не се допуска дискреция (възможност за преценка ) на съда при вземане на решение дали да спре принудителното изпълнение и процедурата да не е с прекалена правна сложност, което може да разубеди длъжника да поиска спиране изобщо“, обясни омбудсманът доц. Диана Ковачева.

Сред предложенията на омбудсмана, които ще защити днес пред правната комисия, са съдът служебно да следи за наличие на неравноправни клаузи, както и към заявлението за заповед за изпълнение да се приложи и договорът, от който произтича задължението.

Освен това, Ковачева ще настоява длъжниците да не могат да бъдат осъдени само въз основа на извлечение от счетоводните книги на банките. Общественият защитник ще аргументира и предложенията, инициирани от институцията за увеличаване на сроковете от двуседмични на едномесечни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ-ТО

    10 7 Отговор
    ....................българин да си е зла съдба.Туй не е име на народ, а на болест някаква.................,,

    Коментиран от #6

  • 2 Ей, хора...

    17 3 Отговор
    НЕ СИ ДРЪЖТЕ ПАРИТЕ В БАНКИТЕ - ДА ВИДИМ КОЛКО ЩЕ СА МОЩНИ!!!

    Коментиран от #11

  • 3 Мая Манолова

    12 13 Отговор
    Ех колко сладко ми беше на старата омбудсманска службичка за 8 бона на месец ама що ми трябваше да рипам за кметица … Ама пусто лаком *ъз - глава затрива … :(

    Коментиран от #8

  • 4 Алфа Вълкът

    10 10 Отговор
    Майче, Майче видя ли какво става? Изтърва питомното и отиде да гониш дивото. А хубава заплата взимаше и стажа вървеше, ама като си лакома и се остави да те излъже г-жа Лъжа сега хълцукай пред телевизора и гледай кво правят хората дето са на твоята работа!

    Коментиран от #7

  • 5 пациент

    11 0 Отговор
    Хубаво ще е телефоните за аварии на разните дружества за електроразпределение и т.н. услуги да не могат да са 0700 и подобни, че за аварии се наказва клиента.
  • 6 Алфа Вълкът

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "БГ-ТО":

    А спри се вече, че аман от такива недоклатени интелектуалци като теб!
  • 7 куку руку ку

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Ма! Точно майчето дари на банките силата да колят и бесят наред, с мракобесния член 417 от ГПК, чийто законопроект тя внесе в парламента.
  • 8 Нинова

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мая Манолова":

    Споко, Майче,на следващите избори ще излъжем глупавите бг граждани,ще грабнем власта и ще падне голяма лапачка, обещавам да не те забравя,ще гушнеш и ти няколко милиончета като Масларова, търпение му е майката.
  • 9 синоптик

    4 0 Отговор
    В нормалните държави основното жилише на длъжника не се отнема!Всичко друго да!
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    Абе защо си борите акъла като не ви е достатъчен.Попитайте съседите гърци как е при тях. Препишето го и готово.Ако разбира се искате изобщо да промените нещо,а не само да си правите реклама.
  • 11 Roskata

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ей, хора...":

    То в този момент да се чуди човек за какво да си държи парите в банката. При тия умопомрачителни лихви по депозитите...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове