Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 17:08 4 875 52

Автоинструктори: "Бонус-малус" ще увеличи шамарите вкъщи

  • бонус-малус-
  • гражданска отговорност

"Бонус-малус" вкарва в заблуждение, че ще има облага за водачите

Автоинструктори: "Бонус-малус" ще увеличи шамарите вкъщи - 1
Снимка: БГНЕС

Единственият сигурен ефект от системата „Бонус-малус” е, че ще увеличи шамарите вкъщи. Когато жената донесе няколко акта през годината и това доведе до увеличение на застраховката „Гражданска отговорност”, със сигурност случаите на домашно насилие ще се увеличат. Така, полу на шега, полу наистина, коментира пред TrafficNews ефекта на новата застрахователна система Йонко Иванов, председател на Съюза на автоинструкторите.

По думите му, да си добър шофьор не е задължение на "Гражданска отговорност". "Бонус -малус" трябва да се прилага само при щети и по никакъв начин да не се обвързва със Закона за движение по пътищата, както е в проекта пуснат за обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор.

"Бонус-малус" вкарва в заблуждение, че ще има облага за водачите, които са изрядни на пътя от години. В системата основното е „малус”-ът, който ще надува застраховката", коментира Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите.

Той даде примери колко ще плащат семейства и фирми според новата система, ако направят нарушение на пътя. Ако за един лек автомобил, притежаван от нормално средностатистическо семейство в България, се извършат 2 или 3 нарушения за превишена скорост, то ще се плащат отгоре по 100 лв. на месец за „Гражданска отговорност”.

Средна българска фирма плаща "Гражданска отговорност" от 39 000 лв. за 10 камиона. При нарушения обаче сумата може да стигне до 156 000 лв., само ако един от водачите е сниман с превишена скорост.

"Ако един човек превиши с 20 км скоростта в градски условия, неговият "малус" ще се равнява на бонусите на петима водача, които не са извършвали нито едно нарушение за 2-3 години. Ако водач превиши скоростта на движение два пъти за една година с 31 км/ч в градски условия или с 50 км/ч извън града, примерно като ускори в началото на АМ "Тракия" след караулката, където ограничението е 60 км/ч, чак до пътен възел Елин Пелин или премине покрай "хранилката" между Стара Загора и Чирпан, то с неговия "малус" той ще компенсира парично застрахователите заради ползвания бонус от мнозина водачи, които не са имали нарушение и не са причинили щета през последните 5 години", обясни още Христо Радков.

Магдалена Милтенова от Асоциацията на автобусните превозвачи коментира, че България е единствената държава в Европа, която въвежда "бонус-малус" за извършване на нарушения. "Възпитателната функция е роля на закона, а на застрахователя - да застрахова и да обезщетява. Чрез тази система ще ни наказват два пъти за едно нарушение", посочи Милтенова.

Автоинструкторите са категорични, че ако системата бъде приета в този ѝ вид, те ще откажат да обучават шофьори.

От бранша предупредиха, че към протестите, които започват от 13 декември, ще добавят и несъгласието си за приемането на системата "бонус-малус" в този вид.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Най-добрия

    53 2 Отговор
    Само простотии мислят.бонус минус нищо няма да се промени.По пътищата ще продължават да мрат хора даже повече.

    Коментиран от #6

  • 3 Последния софиянец

    64 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Като ги изринем тези кърлежи дето ни смучат народа ще започне да прави закони и за себе си.
  • 4 nubovjcxeh

    12 5 Отговор
    Ами ако жената направи така, че застраховката да стане скъпа мъжа и ще и набута един червен ... картон за наказание.

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мислещ

    35 2 Отговор

    До коментар #2 от "Най-добрия":

    Точно така, ще мрат още повече хора, защото хората карат бясно точно от постоянен тормоз. Колкото повече си тормозен, толкова повече ти прикипява и избива нанякъде. Ако пък не мрат по пътищата, ще е другаде (Това със шамарите е подсказка доста на място също).

    Коментиран от #7

  • 7 мислещ

    37 0 Отговор

    До коментар #6 от "мислещ":

    Да си продължа мисълта: Хората карат бясно не защото се чувстват безнаказани (Ако не броим мутрите, разбира се), а тъкмо обратното - защото постоянно реалността, мафията и околните ги наказват.
  • 8 Сатаната

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Не може.
  • 9 Бай Ганьо

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Onq s konq":

    Предложението се приема с пълно единодушие. :-) При положение, че моя фалос е готов, както са готови техните ануси, проблема е никакъв.Поради тази причина:Нека системата бъде приложена....СЕГА. :-)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хрониките на Евразия

    4 64 Отговор
    Tова са пълни глупости от автоинструкторите! Поредния опит за подкопаване на правителството!! Всеки нарушител трябва да си плаща дори да му се взема колата и имотите !!! Aз съм за бонус малус !!!

    Коментиран от #13, #17, #51

  • 12 bmw

    41 1 Отговор
    То това е ясно тая глупост е измислена да дере народа.И на изряден шофьор може да се случи да направи нарушение,особено с ограничения 60 на главен път през 500метра (където само в бг го има това нещо).
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Morgoth

    40 1 Отговор
    Много е прав Йонко Иванов - така направена системата е за да се пълнят гушите на застрахователите. Малусът трябва да бъде изцяло по застрахователни събития. Аз за последни 15 години няма нито една причинена щета. Само че утре ще ме снимат на някоя хранилка и след това 8 години ще плащам за застраховка въпреки перфектното ми застрахователно досие.
  • 16 Мартин

    29 0 Отговор
    Това приемат ли го корумпираната част от полицаите ще си докарват месечни доходи като на футболист в Преимър Лийг, а битовата агресия ще е като в Ислямска държава. Как може за 8 години без нарушение да ми намалят застраховката с 23-25%, а за 1 нарушение да ми я увеличат със 100%? При все, че на 100% догодина пак ще вдигнат цените на тази "застраховка", наскоро излезе доклада на застрахователите за полугодието - рекордни печалби. Вземи тоя малус...
  • 17 Morgoth

    28 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хрониките на Евразия":

    И в момента нарушителите си плащат. Глобите у нас са по-високи от тези в поне няколко от страните от ЕС, а ако се сравнят и със заплатите, то най-вероятно няма кой да ни бие. За 50км/ч отгоре ти трясват 600 лева, повече от една минимална заплата. Ако колата ти е малолитражна колко години ще трябват за да ти вземат 600 лева от ГО с малуса?
    Това реално е поредното увеличение на глобите за скорост - нещо което се прави всяка година и отдавна е изчерпало ефективността си. Просто ще бъде поредния рекет към водачите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 696

    44 1 Отговор
    Има ли някой глупак, който смята, че ще взема бонус от тази система, ако бъде приложена по начина по ,който смятат любимците ни в парламента. Това е пълна мало_мщина. Целта е да се вдигне застраховката още повече. Не може от 25 години да имам книжка, да шофирам и да не съм участвал в катастрофа със застрахователни последици и накрая за едно неправилно паркиране и фиш за превишена скорост, примерно с 12 километра в час да платя 2 глоби по 50 лева а застрахователите да ми направят ГО 500-600 лева и да трябва да не правя нарушения 7 години, за да ми я намалят.Кой болен мозък смята ,че ще мине между капките?
  • 20 Николай

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "nubovjcxeh":

    Между приятели
    - Чух че жена ти блъснала колата
    …..
    - Тя как е, добре ли е?
    - А-а добре е заключила се е в банята, ама като огладнее ще излезе.
  • 21 Коко

    30 1 Отговор
    АКО и това допусне народа да стане ФАКТ... Това ще е наистина територия на най блеещите овце за Скубане!!!!!!!!!!!
  • 22 Кой78

    5 5 Отговор
    Й.Иванов да си ходи поради некомпетентност.Този "капацитет"не е казал или направил нещо смисленно за организацията която ръководи.Колко акций за корупция и др. далаверИмпекс бяха разкрити?Шамари ще има за всички от сърце.Но който си има пари нищо го не плаши.
  • 23 onq s baqtiq

    2 7 Отговор
    абе тия горе изказващите се ли ми светкат всеки път като си карам беенвето с 80 в лява лента по цариградско?:)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Простак

    10 0 Отговор
    намериха тъп и прост народ и измислят пак излишна институця , като тол системата , държавна хранилка за партийните тъпанари
  • 26 Пълна

    2 0 Отговор
    Глупост
  • 27 ха ха ха

    7 0 Отговор
    Тъпня голяма... имам по 5-6 акта за превишена скорост годишно и моят ни веднъж не ме е набил, смотаняк! Измислете някаква друга тъпня за да ми натрисате гей конвенцията, ма така или иначе няма да я позволим и то жените в България!!!

    Коментиран от #29

  • 28 антигерб

    18 0 Отговор
    Нали сте наясно, че герберастите само чакат да се приеме тая ВЪРХОВНА ЛОБИСТКА ПРОСТОТИЯ за да накупят още и още триноги камери! И до 2 години всеки активен шофьор ще бъде вкаран в малуса перманентно! Надявам се че ви е ясно това! А на тея дето имат време и нерви да спазват малоумни ограничения ще им кажа че или толкова си могат, или имат цяяялото време на света на разположение! Аз съм професионален шофьор, каращ лека кола всекидневно за служебните ми задължения, и за съжаление не разполагам с цяяялото време на света за да си върша работата, спазвайки малоумни ограничения и хранилки!
  • 29 антигерб

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха ха":

    Ами ако си хубава както явно си бърза зад волана, и аз не бих те бил! Ама друго бих ти набил...
  • 30 Коко

    5 0 Отговор
    Ще накарат шофьорите да карат като мотористите, с вдигнат номер... А с една машинка всичко ще е автоматично.
  • 31 ТТТТ

    16 0 Отговор
    Аз съм съгласен да има бонус малус, НО ПАРИТЕ ОТ ГЛОБИТЕ ДА ОТИВАТ В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА, А НЕ ПРИ МУТРИТЕ И ТЕХНИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ФИРМИ!
    Иначе не съм съгласен и трябва да излеземе на протест здраво, за дя види Тиквата, че се е самозабравил!
  • 32 Мислете

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Мислете какво искате, теорията на всеки един закон е да е в полза на народа. Никой обаче не мисли за последиците от тези закони. Постоянно се говори за жертвите на пътя, всеки дрънка как трябва да има по строги закони и по строги глоби срещу превишена скорост и така нататък и ето ви резултатите. Обаче веднага след като биват наказани и същите хора почват да обясняват как съответния закон бил глупав и как нямало такава държава и тем подобни.
    За това хората казват: Внимавай какво си пожелаваш!
    Сега заради глупостта на едни ще страдат всички!

    Коментиран от #39

  • 33 Още жив

    0 17 Отговор
    В Австрия съм карал, и системата Бонус-Малус я има от 1900 година. Затова всички са внимателни и култура и на пътя.

    Коментиран от #45, #52

  • 34 bul

    15 0 Отговор
    ВСЕ ОЩЕ УЛИЦАТА Е НАША - ДА ИЗЛЕЗЕМ !!!
  • 35 бунтар

    0 9 Отговор
    Някой трябва да обясни на автоинструкторите какво е застраховка, как работи и.... също така, че да бъдеш шофьор не е едно от човешките права.
  • 36 .....

    10 1 Отговор
    Да, да, така е супер, всичко става само с данъци, глоби и такси , контрол и икономика нЕма, то е ясно, че “великите” шоФери пак няма да ги пипат.
    А сега пак 60% да не ходят да гласуват и 99% да не протестират.
  • 37 гост

    10 0 Отговор
    Автомобилите не са граждани.Застраховката трябва да е на шофъора.
  • 38 Оня

    9 0 Отговор
    Прост народ, песен за монопола и държавния рекет...
  • 39 Ххх

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мислете":

    Е човече, много си елементарен ! Кой какво си е пожелавал ? Какво всичките тия лобистики истории се опитваш да ги оправдаваш с пожеланията на хората ? И аз се съмнявам, и много други се съмняват, че господа застрахователите си плащат тлъсти пачки на държавните чиновници, от които зависи приемането на законите в такъв вид, който изключително едностранно ще ги облагодетелства и ще им служи за повод за постоянно увеличаване цените на застраховките. И ако хората си мълчаха, сигурен съм системата бонус малус отдавна щеше да е приета в този и вид. Та застрахователите само да събират, но не и да изваждат. Зощото от доброволните застраховки няма как да извиват ръцете на хората по такъв нагъл начин ! А това кой какво си пожелава ? Да, има хора, които при поредната катастрофа желаят по строги санкции в закона за движение по пътищата. Но, бих запитал – при поредното убийство, изнасилване, грабеж или побой хората не си ли пожелават по – тежки наказания за извършителите ? И що за едностранчива чуваемост у господа законодателите – значи на шофоьорите да им режат главите за всичко – с глоби, със застраховки и какво ли не. Ами за другите престъпления ? Там защо логиката не е същата ? Защо не върнат смъртното наказание ? Защо разни рецидивисти за кражби, побоища и какво ли не продължават да са на свобода и да минават с условни присъди ?
  • 40 ilian

    6 0 Отговор
    тава са простотий пак на тези тиквеници горе и от цялата работа ще печели застрахователа ама докаде народа си мълчи така ще бъде и по лошо
  • 41 123

    7 0 Отговор
    Бонус няма да има. Само фалус.
  • 42 Бокус-Фалос

    12 0 Отговор
    Естествено, че дори за най-съвестните водачи, ще има само Фалос ! Най "кефещо" е безумието за врачуването и гадаенето на боб, кристална топка и пр.вписване в полицата на лица, които могат да карат колата !?!? Впрочем, ако забележите всичко е "измеслено", така че да имат максимален приход и минимални разходи, т.е.да имат хиляди вратички да откажат плащане! Ако продължаваме да си мълчим Боко и неговите страхуватели, ще ни го нахлузят най-накрая и този!
  • 43 123

    0 12 Отговор
    Така е в чужбина, така трябва и тук!!! За състезателите - има писти. Ако ли не - плащай 1000-2000лв на година гражданска, да ти дойде акъла!!!!
    То за това сме на това дередже всеки лети с 200. Щото си плаща глобите, и после хоп пак гражданска 250лв за следващата година. Да, ама не!

    Коментиран от #44

  • 44 321

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "123":

    Къде е така бе смехурко? В Подгумер ли?
  • 45 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Още жив":

    И тя е кат тая дето искат да я натресат а)))))
  • 46 БХ ут Банки

    4 0 Отговор
    Къв бонус ве?! Само малус/фалус за матряла!
  • 47 Български По Хелзинкски Комитет

    4 0 Отговор
    При тези неадекватни знаци ЗА ЕДНА ГОДИНА ВСИЧКИ ЩЕ СА С 400%.
  • 48 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Има нещо фундаментално сбъркано /умишлено/ в проекта.Аз не приемам,че следва да бъда финансово наказван за нарушения на друго лице.Било жена ми,децата или баба ми.
  • 49 Чичо Тъп

    5 0 Отговор
    Имаме една кола в семейството.Ако синът ми се напие и направи тежка катастрофа,ще му вземат книжката,ще плати глоба и евентуално ще отиде в затвора.А аз освен цялата радост ще плащам 7 години по 1200 лв ГО.Правилно ли съм разбрал,господа застрахователи?
  • 50 Сссс

    2 0 Отговор
    Тези идиоти от парламента искат здрави сопи...всички трябва да излезем на улицата и да им покажем че тази държава е наша на хората и законите трябва да са за нас,а не за някакви лобистки идиоти...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бг-ия

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Още жив":

    Стига лъгал ,шофойрите в Австрия нито са добри .и отзивчиви!Стига с Тея клишета в Германия е така ,в Франция е така!!!!!!!, Лъжете,просто се живее по спокойно както в" Чичо Томовата колиба" ако сте чели тази книга,необразовани хора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове