Last news in Fakti

10 Декември, 2019 11:08 2 552 37

Омбудсманът: Повече време за обсъждане на "Бонус-малус"

  • диана ковачева-
  • бонус-малус

Дава се превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС

Омбудсманът: Повече време за обсъждане на "Бонус-малус" - 1

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да се предвиди допълнително време за обсъждане относно концепцията за системата "Бонус-малус". Общественият защитник е изпратила своята препоръка до председателя на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

Наредбата за определяне на размера на застраховката "Гражданска отговорност" влиза в сила от 1 януари догодина с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от началото на 2021 г. Омбудсманът посочва, че за обсъждане и евентуално приемане на постъпилите предложения остават само 12 дни, от които 7 са неработни.

В становището си до КФН Ковачева излага съображенията си за засягане на правата на гражданите от така предложения втори по ред проект. Според нея се дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС.

В сегашния си вид този "бонус-малус" не е застрахователна система, а система за въздействие върху нарушителите. Застрахователите обаче я подкрепят.

Оказва се, че собственикът на МПС отговаря за нарушения, извършени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на премията му, без самият той да е допуснал нарушение, посочва се в позицията.

Омбудсманът изтъква и че проектът допуска да се натрупват голям брой санкции за едно и също нарушение.

Според нея липсата на пропорционалност между санкционирането и поощрението на собствениците/водачите на МПС не отговаря на целите на проекта. Тя посочва, че увеличението за малус клас е много рязко и достига до 400%, а същевременно изрядните водачи не са стимулирани достатъчно.

Общественият защитник посочва и че не се предвижда механизъм за възстановяване в кратък срок от застрахователя за връщане на надвнесена сума при установено неправилно изчисляване на премията.

По тази причина Ковачева предлага да се предвиди допълнително време за вземане предвид на постъпилите при общественото обсъждане предложения, така че концепцията да бъде усъвършенствана.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BorislaF PopoF

    55 4 Отговор
    Откакто управлява ГЕРБ сме само на "малус"!

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 данчу

    36 2 Отговор
    Това е поредният скрит данък.
  • 5 onq s konq

    8 18 Отговор

    До коментар #1 от "BorislaF PopoF":

    Ха ха!Някои сте на "малус" някои сме на "многос" - такъв е живота

    Коментиран от #32

  • 6 АНЕНЕРБЕ

    42 2 Отговор
    Тотално сбъркана държава начело на която стоет или идиоти , или полу идиоти.

    КАК МОЖЕ ДА СЕ ЗАСТРАХОВА ОТГОВОРНОСТТА НА АБТОМОБИЛА БЕ??

    Нима автомобила а не ВОДАЧА , е виновен за настъпването на ПТП?!!!

    Заещо в целият цивилизован свят се застрахова отговорността на ВОДАЧА , а не на АВТОМОБИЛА както е у нас ?!

    ОТГОВОРА Е ПРОСТИЧЪК : Броя на автомобилите у нас е 3 000 000, а броя на водачите е 1 500 000 !!!

    ЯСНО Е, ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЩЕ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ИЗВЪРШВА ПОДОБНО БЕЗУМИЕ ДА СЕ ЗАСТРАХОВА ОТГОВОРНОСТТА НА АВТОМОБИЛА , А НЕ НА ВОДАЧА.

    Сещате ли се какво означава за ТЯХ полиците да намалеят с 50 % и колко от тях ще се наложи да си отидат от застрахователния пазар??

    ЗАЩО ОМБУДСМАНКАТА НЕ ВЛЕЗЕ В СЪЩНОСТТА НА ПРОБЛЕМА , А Я ЗАОБИКАЛЯ?!!! Нима не знае че се прави това безумие и се застрахова отговорност на вещ , а не на притежателят и който с виновното си поведение предизвищва щетата?! Или дамата от ИНТЕРЕСИ ОБСЛУЖВА ГОСПОЖАТА ОТ СНИМКАТА ???

    Приемам, че не обслужва ничии интереси , което означава че е ДЕБИЛ!

    Коментиран от #11, #29

  • 7 Бокос - Фалос

    24 3 Отговор
    Алчните мутрогерберастки страхователи си мислят, че ще получат Бонус, но всички дружно трябва да им покажем Фалос ! Няма по голяма гавра и дране от това, което са ни подготвили да ни нахлузят ! Никой няма право да ни глобява само, защото ПРЕДПОЛАГА, че сте "престъпник" преди да е произтекло застрахователно събитие ! Никой не може да ни казва, кой, кога и колко, ще ни кара колата за да иска да го вписваме в полицата ! Очакваните "правила и условия" едни за физически лица и други за юридически нарушаватпринципа на равенство пред закона ! Така че хубаво си помислете искате ли пак Фалос, защото Бонус няма да има, така работи системата ! Стига!!!
  • 8 Само Малуси

    22 1 Отговор
    Тия Бонус Малуси пак ще напълнят джобовете на застрахователи Гербаджии и всякакви паразити ...не им вярвайте , махайте ги тия тъпизми
  • 9 цмцмц

    24 1 Отговор
    Е, има си хас застрахователите да не го подкрепят.Отсега си търкат кунките как ще лапат още милиони. Два пъти глоба за едно и също нарушение , което не е довело до ПТП , няма жертви и материални щети , и след като Застрахователя няма да плати НИЩО КАТО СЛЕДСТВИЕ ОТ ТОВА НАРУШЕНИЕ ,ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ МУ ПЛАЩАМЕ ОЩЕ МИЛИОНИ. ЕЙ ТОВА НЕ МИ Е ЯСНО КОЙ ГО ИЗМИСЛИ И СРЕЩУ КАКВИ...ДОВОДИ. Искам някой грамотен, ама наистина грамотен юрист да се произнесе. Или отпада административното наказание,,глоба,, от КАТ , или отпадат малус-точките от тоя вариант.
  • 10 Един

    8 5 Отговор
    В тая държава няма нищо нормално! Колко години ни трябват за въвеждането на бонус- малус, както е в нормалните страни !?
  • 11 Люканов

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "АНЕНЕРБЕ":

    Защото "демокрацията" е а'ла ЛУКАНОВ, а се модофоцира по милиционерски. Ти по-нагла прослойка от милиционерите виждал ли си? Те се раждат с идеята, че другите са им длъжни.
  • 12 Шляхтиц

    3 9 Отговор
    Системата функционира в Чехия и Франция поне от 1966 година, тъй като по това време работех в Прага. Сигурно е функционирала и в много други държави. Сега, след половин столетие, болни мозъци в България още я дискутират, дебатират, обсъждат, умуват и няма повече думи и мисъл.................
  • 13 Прост народ

    14 2 Отговор
    Айде овце още ли дремете

    Коментиран от #17

  • 14 Кирил

    13 1 Отговор
    Какво повече да се обсъжда тоя рекет и пълнене на гушата на частните фирми за застраховане ? Стига се правихте на ХАМПИ , алиоо .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Коко

    10 3 Отговор
    Влзе ли в сила това, затваряйте тази територия населявана от мумий
  • 17 Коко

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Прост народ":

    Дремят, и на гилотината пак ще Дремят...
  • 18 ТИР

    9 0 Отговор
    ЕБ--Е И СТРИГАНЬЕЕЕЕ друго няма да е,,,
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ СА МАФИЯ ПОМНИТЕ СИЛОВОТО ЗАСТРАХОВАНЕ ОТ ВИС 1 ВИС 2 СИК АПОЛО ТИМ И ДРУГИ ЛЕВ ИНС НА ТРАКТОРА

    Коментиран от #34

  • 20 бай Шиле

    8 2 Отговор
    При тези неадекватни пътни знаци,след една година ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ С 400% ГО. На печелившите честито!
  • 21 Омбре

    17 1 Отговор
    Значи,както казваше един потърпевш:Някой прави с*кс в колата,после аз купувам тази кола и ме пишат баща на детето"
  • 22 русенец

    10 1 Отговор
    Май се очертава да прехвърляме регистрациите на колите си в Румъния , а и Гюргево е на две крачки така че нищо чудно да имам и последователи
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    10 1 Отговор
    Откакто се заговори за това вдигнаха двойно застраховките в рамките на две години. Неоснователно. Затова се и говори. Не представят никакви работни планове. Никакви разчети, никакви отработени системи. Просто хвърлят по някоя дума пред медиите и това е. От 15г. сме в ЕС. Няма друга страна, в която да се прави така. Сърбия и Македония са много добре и по-добре от нас. Румъния, която беше много назад, сега водеща страна в региона и то основно заради изтръгването на корупцията и политиците, които търкат наровете в затворите. Не са нещо страхотно, хората не са невероятно интелигентни, просто я няма тази сива икономика, измами и политическа корупция, която спира всякакво развитие на страната като цяло.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 новата

    0 4 Отговор
    , като и гледам муцуната, сякаш е клонирана от старата
  • 28 гост

    2 1 Отговор
    Защо не оставят засрахователите да определят размера на полиците на пазарен принцип.Не могат ли да си сметнат колко са им разходите,и който е по добре организиран с по -малко разходи да иска по-мака полица.
  • 29 Kurti

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "АНЕНЕРБЕ":

    Колега, името на застраховката е „Гражданска отговорност на автомобилистите“....

    Коментиран от #30

  • 30 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Kurti":

    Като гледаш нивото му, мислиш ли, че ще те разбере?! Най-много мразя лаици като този да се изказват по въпрос, от който хал хабер си нямат!
  • 31 Малката

    1 0 Отговор
    Новата песен в Пайнера ще е Малус бахчет. Опа разтворих си краката желаеееещщщиии
  • 32 До умрелия мършав катър

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    А ти си на четвъртития на Баце, който ти е все там, където слънце не огрява! 😁
  • 33 🇲🇰+🇬🇷+🇷🇸=👍🏻...изборът!

    1 0 Отговор
    Дъстъра е 5 годишен и ще го регистрирам в Струмица при половината рода или в Серес при приятел грък ,ама на бугарето фалоса,да си го ближат !
  • 34 Росен

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да бе, понеже българите нямаме застрахователнакултура,затова най-лесное да кажем,че астрахователите са мафия и да не се застраховаме. Да се чуди човек по света хората как се връзват на тая мафия.
  • 35 Беееее

    0 0 Отговор
    Аз съм проста овца искам да си дам всичките пари на застрахователите и да ме гърбят заедно с КАТ и боко беееее
  • 36 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    БРАВО НА КОВАЧЕВА!!! Абсолютно обосновано! За съжаление КФН е поредния инструмент на мафита и не тая особена надежда някой да се вслуша!
  • 37 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Когато джоба ми е празен и се чудя как" да вържа двата края", някой иска да ми застрахова ЗАДЪЛЖИТЕЛНО колата и къщата. ПовЯрвайте ми това прави точно 96% от месечния ми доход !!? За да преживявам някак, правя заеми, разсрочвам плащания и т.н.Беше време, когато това "задължително застраховане " бе поносимо и съобразено с доходите на обикновения човек.Не искам да карам кола, но лекарства трябва да купувам от Общината - 25 км. или Областта- 50 км. Има транспорт! Ако изляза по тъмно от дома - в 06.40 ч.от Общината ще се прибера около 15 часа, а от Областта отново по тъмно /сега/ - в 18 часа. Ако имах средства, бих наел такси или приятел !? Нещата са вързани и не приемам някой да ми говори, че " нямам застрахователна култура", когато нямам "финикийски знаци" !! Нормално е една държава да поддържа и охранява такива институции като банки и застрахователни компании. Те не искат дотации и пълнят яко бюджета !!
    Идеите на общонародния защитник г-жа Ковачева са хубави, но ще бъдат чути ,колкото онези на Г.Ганев, К.Пенчев, М.Манолова. Каква е ползата дори от решението на съда например, за цената на Л.Павлова за винетките. Да е пометнала някоя депутатка, или депутат да е получил сърдечен удар ......? Нали са законотворци и съдът е независим !? Правилно ....и от него нищо не зависи. Каквото каже Партията - това ще е ! " Всяка линия успоредна на Априлската е ...ПРАВА !!!" .....тъй знам аз.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове