Last news in Fakti

4 Декември, 2019 14:45 1 501 13

Искат по-висок акциз за цигарите

  • цигари-
  • акциз-
  • тютюн

Повишението трябва да е с 50 ст. на година

Искат по-висок акциз за цигарите - 1
Снимка: БГНЕС

Неправителствени здравни и стопански организации поискаха по-висок акциз за цигарите и тютюневите изделия като част от политиките за подобряване на общественото здраве. Целта е ограничаване на тютюнопушенето, чрез увеличаване цената на цигарите с по 50 ст. годишно, съобщи БНР.

Повишаването на акциза и цените на цигарите и тютюневите изделия е признат като най-ефективен метод за ограничаване на употребата им в европейски мащаб, твърди Константин Крачовски, консултант на Световната банка по облагането с данъци на тютюневите изделия:

"Хората твърдяха, че няма кой знае какъв ефект или, че ефектът подклажда незаконната търговия, когато извършихме реформата, но това бяха проучвания, финансирани от самата тютюнева индустрия. А цифрите показват друго - хората започнаха по-малко да пушат, а процентът на незаконните цигари остава същият".

У нас според плана на икономисти, акцизът трябва да расте стъпаловидно, а парите от него трябва да се разпределят именно за здраве. Това е европейска политика, която страната ни споделя, обяви заместник - здравният министър Светлана Йорданова.

"У нас всяка една стъпка, която би предпазила хора и подобряването на здравния ефект е стъпка, която ние ще подкрепим задължително", аргументира се пред БНР Светлана Йорданова.

Международна конференция призова за конкретни решителни стъпки и диалог между институциите, гражданските организации и обществото за ефективни политики по акцизите на тютюневите изделия и незаконната им търговия. Научно-практическата конференция на тема “Повишаване акцизите на тютюневите и свързаните с тях изделия и ограничаване на незаконната им търговия, като част от политиките за подобряване на общественото здраве в България” се проведе в София. В събитието, проведено под патронажа на Офиса на Световната здравна организация в България, участваха представители на институции, експерти и застъпнически организации в областта на икономиката, общественото здраве и контрола на тютюна от България, ЕС и Украйна. Организатори бяха Федерацията на научно-техническите съюзи, Съюза на икономистите в България и гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим.

“Борбата за здравето на хората е грижа не само на МЗ, а и на всички структури, които са ангажирани с обществото, а и на самото общество”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която откри конференцията. Тя изрази надежда за последващ дебат на институционално ниво. За конкретни препоръки и решения настоя и проф. д-р Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България. Повишаването на цената на тютюневите изделия е най-мощният инструмент за намаляване на тютюнопушенето в България и използването му е “патриотичен дълг” на МЗ, на правителството и държавата, заяви д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

Очаква се преждевременните смъртни случаи, дължащи се на тютюнопушенето, в България да бъдат от 1 милион до 2,1 милиона, като този брой може да се увеличи при липса на по- силни политики, подчерта Офисът на СЗО в България в писмено обръщение до участниците в конференцията. СЗО подчертава още, че чл. 6 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) определя мерките за цените и данъците като ефективно и важно средство за намаляване на потреблението на тютюн.

Всеки 10% увеличение на цените на цигарите, доказано водят до 3% намаление на потреблението, посочи доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания

към БАН, който представи изследване на Коалицията за живот без тютюнев дим на ефектите от повишаването на акцизите на тютюневите изделия в България. Необходимо е рязко повишение на размера на акциза - средно с около 50 ст. на кутия цигари, като се създаде механизъм, с който тези пари да се използват в подкрепа на общественото здраве, заключи Буюклиев.

Увеличението през 2008-2011 г. на цените на цигарите в България със 75% доведе до намаляване на консумацията с 37% и постави източноевропейски рекорд, припомни д-р Константин Красовски, консултант на СЗО по въпросите на данъчните и акцизни политики относно тютюневите и свързаните с тях изделия. Той определи политиката за данъчно облагане на тютюневите изделия като много успешна за общественото здраве.

По-добро разбиране на специфичните национални черти на употребата на тютюневи изделия за по-ефективни мерки за контрол на тютюна препоръча икономистът Димитър Събев. Освен мерките, които България е задължена да изпълни от РККТ, да има насочени и меки мерки, които да убедят най-богатите, че пушенето не е престижно, настоя той.

РККТ налага елиминиране на всички форми на незаконна търговия с тютюневи изделия като основен компонент на контрола върху тютюна. За целта България следва да ратифицира и Протокола за ограничаване на незаконната търговия с тютюневи изделия, подчерта д-р Маша Гавраилова, старши експерт на Коалиция за живот без тютюнев дим. Страната е сред последните 6 членки на ЕС, които не са се присъединили към Протокола. Нужно е създаване на междуведомствена работна група, която да оглави процеса към присъединяването на страната към този важен документ, заяви Гавраилова.

“Важно е да се знае, че корелацията между цените на тютюневите продукти и тяхното предлагане на незаконния пазар е ограничена, а цифрите и статистиките зад нея обслужват интересите на тютюневата индустрия”, посочи Николета Арнаудова, старши експерт на европейската мрежа Smoke Free Partnership в Брюксел. Държавата да повиши цените, като предприеме необходимите мерки, така че постигнатите през последните години рекордно ниски нива на незаконна търговия с тютюневи изделия да се задържат, настоя Гешанова.

Ефективното спазване на забраната за пушене на обществени места ще подобри икономическите параметри на държавата и здравето на хората, подчерта при откриването зам.министър Йорданова. ⧫


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    24 1 Отговор
    Дигат ракията, сега и цигарите. Това правителство няма да изкара дълго.

    Коментиран от #4

  • 2 Рошко

    15 1 Отговор
    Само така, един от секретните договори на тиквата при клоуна, няма и родно да пушим само краварско, индустрия за милиарди
  • 3 качак

    18 1 Отговор
    Правилно. Трябва да се стимулира контрабандата. Нали, основният ни приход е от борбата с нея.
  • 4 Рошко

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Ами като свикнахме наведени, така ще да е данъци, данъци данъци и пак данъци и акцизи, резултат,за овцете нула
  • 5 хитлер

    6 17 Отговор
    нека вдигайте го ако искате и още... то в БГ бах бай ганя се уля да пушу 1ви сме в света. и после мгалите гърците... всеки е комин в бг ... ужасно е отвратително е долна маса хора ... за мен пушач не е човек а бомж ... утайка... искам цигарите да са по 20лв.. кутията... даже отгоре... народа не става за нищо деца жени пушат като локомотиви... най упаднали народ сме... ужасно е жалко е

    Коментиран от #10

  • 6 ФИРМА

    9 1 Отговор
    ГРОБ МИСЛИ ЗА ВАШИТЕ ПАРИ ! ДЕТО СЕ ВИКА ПАРИТЕ РАЗВАЛЯТ ЧОВЕКА !

    Коментиран от #8

  • 7 Ооо

    5 3 Отговор
    Направо на 10 лв да ги правят, че да не се хабят дребните
  • 8 Последния софиянец

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ФИРМА":

    Те герберастите затова ли са толкова развалени?
  • 9 Как точно

    12 1 Отговор
    по-скъпите цигари ще се отразят положително на психичното ми здраве вашата мам.ца мръсна ??????
  • 10 Брат ми

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "хитлер":

    Абсолютно вярно.
  • 11 Интерестно

    1 1 Отговор
    Е тук вярно може да стане гражданска война :D
  • 12 dalgoto mite

    2 1 Отговор
    edno levce ot pecalbata ot prodagba na zigari da otiva v dgobovete na NPO,ZASHTOTO IMAT NUGDA ZA OBUCENIE NA BALGARCETATA V DGENDAR IDEOLOGIA V DETSKITE GRADINI I UCILISHTATA.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове