ФАКТИ.БГ

Родители отново на протест заради промените в социалните закони

Шествията се проведоха под мотото "Спаси семейството, защити децата"

Публикувана: 7 Декември, 2019 17:56
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1693
Родители отново на протест заради промените в социалните закони
Снимка: Нели Ефтимова/Фейсбук
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.

Отново протест на родители в София и други големи градове на страната срещу социалните закони, които трябва да влязат в сила от първи януари 2020 година.

Само преди дни тяхното влизане беше отложено за половин година.

Родители се страхуват от отнемане на деца.

Шествията се проведоха под мотото "Спаси семейството, защити децата".

Протестиращите заявиха твърдата си позиция против антисемейните политики, налагани от правителството и неправомерното отнемане на деца по несъстоятелни причини.

Варненци направиха протестно шествие против новия Закон за социалните услуги.

Според протестиращите това е инициатива срещу: "Антидетските и антисемейните политики, които се въвеждат в България по чуждестранни модели и заплашват традиционното българско семейство".

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ДЕЦАТА НЕ РАЗБИВАЙТЕ СЬДБИ СЕМЕЙСТВА

Оценка:
-1 +36

Анти милиционер
3 Отговор
На кого служи правителството на България?

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +30

Еми.
4 Отговор
Поне за нещо протестират българите и ти през зимата. Не е зле. Някой ден може да им хрумне всички да се съберат и да стачкуват още малко и ще им дойде акъла.

Оценка:
-2 +21

Пак този
5 Отговор
А такааааа....малко пари за майчинство и после....ама те работят и не си гледат децата.И хоп ....айде у Германия с младо население.И те така ....

Оценка:
-3 +15

Запознат с положението на запад
6 Отговор

До коментар #3 от "Анти милиционер":


На 'the House of Rothschild' чрез представителя им Джордж Сорос.

Оценка:
-1 +12

Учител
7 Отговор
Време е ввче да се вземат мерки с тези разпасани деца,истинки хулигани още от 7 клас
Трябва да се отнемат от родителите ,които не могат да възпитават децата си а после тероризират веъсниците си,които искат да научат мещо и тероризират учителите,на ,ма предният коментар ще задам въпрос,нормално възпитание ли имат момчета в час да разместят чиновете и да почнат да се бият,заплашвайки учителката с бой ако извика директора
Това нормално въспитани деца ли са от родителите си
На такива родители трябва да се отнемат децата незабавно и да се превъзпитават или нормално да се възпитават
Не ми пука какво смятат родителите,след като не могат да възпитават децата си
Не ми пука какво смятат родителите,децата от малки копират държането и възпитанието на родителите си и знаят,че родителите им ще изкарат виновни другите деца и учители и ще са безнаказани
Колкото по бързо се вземат мерки,толкова по добре
Майната им на тези които не могат да възпитат децата си,да им ги вземат веднага от малки за да се пресече от корен тава насилие което от година на година става все по неуправляемо в училищата,поради зле възпитаните сеца,жалко е обаче ,че отново няма да посегнат и към ромсите деца

Коментиран от #11, #19


Оценка:
-13 +6

.....
8 Отговор
Законът за услугите е в полза на деца в риск, на възрастни, хора с увреждания.
Кое е антисемейното на Закона?
Това не е ИК, а закон в полза на хората.
Никой няма да отнема деца.
Едно нормално нещо да се приеме в тая страна и пак манипулации.

Коментиран от #9, #10, #12


Оценка:
-18 +4

9
Този коментар е премахнат от модератор
Благодаря
10 Отговор

До коментар #8 от ".....":


Не искаме еврейска помощ.

Оценка:
-3 +15

Тези неща...
11 Отговор

До коментар #7 от "Учител":


Даскалов, не се отнасят за римляните, така че спокойно. И да се отнемат деца, то ще е предимно от българи.

Кога ще пуснат римляните социален работник да им вземе децата? Че те не пускат да се види колко кубика вода са използвали.

А е по-добре учителят да има повече власт и тези ученици дет се бият, да бъдат гонени от училище, премествани, да минават възпитателни часове, " доброволна" работа за проблемно държание, парични глоби за родителите и д-р.

Оценка:
-0 +10

Родител
12 Отговор

До коментар #8 от ".....":


Официално бумагата, наречена "Стратегия за детето" и ИК беше изтеглена.Но се приемат поправки в закони точно по тях. В държавен вестник са публикувани!Първо взеха Барневернските пари да затрият децата и семействата, а сега "големи грижи" за децата!
Аз, за моите деца на измамниците от ГЕРБ, или какво пише черно на бяло в законите ?!
В чисто новият закон за социални услуги, който влиза в сила от 01.01.2020 е допуснато НПО като Норвежкия фонд да бъде доставчик на социална услуга !
Фашистката организация Барневарн е допусната до българските деца:

ЗСУ - Частни доставчици на социални услуги
Чл. 30. Частни доставчици на социални услуги могат да са:
1. български физически лица, регистрирани по Търговския закон, и юридически лица;
2. физически лица, извършващи търговска дейност, и юридически лица, регистрирани по законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Тези доставчици, частните имат възможност сами да финансират приемните семейства и да си пишат доклади, как е детето и дали биологичните родители, са преминали ПЛАТЕНИЯТ курс при тях, дали са издържали изпита, и евентуално да върнат децата.
Това е национално предателство и легитимиране със закон на нов бизнес, отвличане на деца и искане на подкуп от родителите, за да им върнат децата.

Ето какво гласи текстът на чл. 10, ал. 5 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето ( Об

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +13

Родител
13 Отговор

До коментар #12 от "Родител":


Ето какво гласи текстът на чл. 10, ал. 5 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето ( Обн. ДВ. бр.66 от 25 юли 2003г., … посл. изм. и доп. ДВ. бр.37 от 7 май 2019г.)
Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г.) Сигналът може да постъпи в дирекция "Социално подпомагане" писмено, устно или чрез активно набиране на информация от социалните работници в дирекцията.
(5) Анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете, или по преценка на директора на дирекция "Социално подпомагане".
Борисов и този плужек Петков ЛЪЖАТ, че не може да се отнемат деца по анонимни сигнал.
А текстовете на чл. 36г и 36д, във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето /ЗЗДт/(Обн. ДВ. бр.48 от 13 юни 2000г., … посл. изм. и доп. ДВ. бр.24 от 22 март 2019г.)
се дава ред и основание, още преди да се е произнесъл съдът, детето да бъде изведено и временно настанено по реда на чл. 27 (административен ред).
Сега идва въпросът, колко време ще е необходимо на човек да докаже пред съда, че не е употребил насилие над детето, че неправомерно му е отнето (изведено) и прочие ?!
Пълна измама е, че родителите могат да се защитят в съд !
В производството пред районен съд, който гледа мярката за отнемане на детето, НЕ СА КОНСТИТУИРАНИ РОДИТЕЛИТЕ КАТО СТРАНА !
Можете да обжалвате заповедта за извеждане на детето, но само пред административен съд !
В чл. 27 от ЗЗДт е указано, че актовете (т.е. обжалване на законността на издадения ИАА) за

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +12

Родител
14 Отговор

До коментар #13 от "Родител":


В чл. 27 от ЗЗДт е указано, че актовете (т.е. обжалване на законността на издадения ИАА) за извеждане на дете се обжалват по правилата на Административнопроцесуалния кодекс. Излишно е да обяснявам колко време отнема това, но …
Представям бърза справка по първото ми попаднало такова дело – без да обръщам внимание по същество правилни или не, са актовете на административните съдилища:
- Заповед № ЗЛ/Д-С-СЛ-033/13.07.2017г на директора на дирекция „Социално подпомагане“
- Решение № 5019 от 26.07.2018г. на Административен съд София град по адм. дело № 9321/2017г.;
- Решение № 2096/13.02.2019 на Върховният административен съд на Република България - Шесто отделение, по адм. дело № 13614/2018
Видно, сроковете за постигане на пресъдено нещо (окончателен съдебен акт) са
необходими около една година и осем месеца.
Кажете ми, кой нормален родител няма да се поболее, камо ли да води битка с властта, поради която, по анонимен сигнал са му отнели децата ?!

А съгласно чл. 27, ал. 2 от ЗЗДт, директора на дирекция „Социално подпомагане“
/ДДСП/ издал заповедта за настаняване на детето по административен ред, е длъжен в рамките на един месец да направи искане до съда за настаняване по съдебен ред по чл. 28,
ал. 1 от ЗЗДт.
Т.е. родителят каквото и да предприеме, най-малкото един месец детето ще бъде отделено от него съвсем законно, по анонимен сигнал!
Но какво следва … чл. 28, ал. 3 от ЗЗДт напълно изключва родителите да присъстват на заседанието в районен съд

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +12

Родител
15 Отговор

До коментар #14 от "Родител":


Но какво следва … чл. 28, ал. 3 от ЗЗДт напълно изключва родителите да присъстват на заседанието в районен съд въпреки, че се засягат техни права и то уредени в Конституцията !!!
Това е възпрепятстване на правосъдие и е отказ от такова, защото не ти се дава възможност да се защитиш в съда. Този текст на ЗЗДт, практически въвежда доктрината, че детето и родителите не са семейство и нямат взаимно законни права и задължения по между си, нито чувства на обич и привързаност, а са просто отделни биологични индивиди.
Първоинстанционният съд се произнася в срок от един месец съгласно чл. 28, ал. 4 от ЗЗДт. Т.е. месеците стават два, в които съвсем законно може всеки родител да бъде с отнето дете само по анонимен сигнал !
Но ЗЗДт, не предвижда ред по който родителят да бъде уведомен за решението на районен съд, което да обжалва пред окръжен. Видно от текста на чл. 28, ал. 6 въобще не дава разяснение кои са страните, които могат да подадат жалба, за протеста ясно, това е прокурорът.
Видно, законодателят е предвидил само ДДСП да участва в производството пред районен и окръжен съд, а родителите не са конституирани като страна в процеса.
Горното положение е в противоречие с всяка нормална човешка логика, нашите традиции и бит като народ, но и противоречи на чл. 47, ал. 1 от Конституцията на Република България:
Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

След като роди

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +13

Родител
16 Отговор

До коментар #15 от "Родител":


След като родителите имаме права и задължения, редно е да имаме и правната възможност да ги защитим в съда, а в чл. 28 от ЗДДт сме лишени от тази възможност против изричен текст на Конституцията.
В чл. 15 от НПК изрично е предвидено правото на защита на обвиненото лице, а по чл. 28 от ЗДДт, родителите сме лишени от право да се защитим.
Излиза, че убийците (тези, които отнемат живот) имат повече права от родителите (тези, които даваме живот). Смешно, тъжно …, и трагично...

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +11

.....
17 Отговор

До коментар #16 от "Родител":


Какво е ЗДД?А в ЗЗД тези неща ги има отдавна, знаете ли кои попадат там ( където не се конституират родителите)? Деца- жертва на трафик, няма да обяснявам кои, сещайте се. Освен това поискайте достъп до обществена инфо в Агенцията за детето, вижте- не само това, а и отнемането на деца - случва се навсякъде по света, когато е необходимо. Да, има и необосновано такова, но то изобщо не е само в Норвегия. България е ратифицирала Конвенцията за правата на детето, там пише, на първо място, че детето трябва да е при биологичното си семейство. Вие ми цитирате Закона за детето, аз писах за Закона за услугите. И сега има частни доставчици, и чужди( не, че са се залетяли). Със закона им се затяга режима. Новият закон е за най- уязвимите групи от българите, никой няма да взима деца въз основа на него.

Коментиран от #33


Оценка:
-5 +2

Каторга.
18 Отговор
Хайде време е Бойко пак да лежи в затвора .

Оценка:
-0 +10

Ти който се наричаш учител!
19 Отговор

До коментар #7 от "Учител":


Защо се изключваш от ролята на възпитател? Децата прекарват повече време в училище отколкото у дома! Деца възпитават деца! Няма дете към което са няма подход! Ти " учител' такъв иваи ли представя на какво тиво е възпитанието та децата отглеждани от държавата? Замисляш ли се за обратната страна на отнемането насилствено но дете от семейната му среда? Имам три деца и наблюдетията ми върху интелектуалния и педагогически потенциал на учителите показва че Вие в голяма част не сте подредили собствения си живот и буквално издишате аргументационно в малко по трудна сигуиция.
Държавата едвам се справя с децата в неравностойно положение, краде и не може да регулира собствените си структупи, няма морал, няма справедливост, няма последователна политика за развитие и грижа за гражданите. Тя ли "държавата" ще компенсира липсвашото възпитание в семейството? Тя тя го разби отглеждайки народа в среда на див непукизъм, лицемерие осовяки всеки сам на себе ки без грам доверие в която и да е нейна структура!
Ти си срам за себе си, за учигелското съсловие! Коментара ти и позицията ти издават липса на мъдрост! Отговорността на истински учител се простира далеч от това да накълвеш ватеряла за преподавате. Системата на образование е единствената нереформирана от 100 години! Времената са нови адапгирайте се! Добрия учител е уважаван от всички деца "добри или лоши въпитани или не"

Оценка:
-4 +2

Истината
20 Отговор
Ще се взимат децата само на родители, които не им дават да са хомосексуалисти, забраняват им употреба на алкохол и дрога, карат ги да упчат и да бъдат възпитани. На всички други децата няма да се взимат!!! Вие да не ди мислите, че тоя закон е за защита на децата? Това е ЗАКОН ЗА ПОКВАРА НА ДЕЦАТА! От Запад не идва нищо добро!

Оценка:
-4 +12

21
Този коментар е премахнат от модератор
Румяна Костова
22 Отговор
Значи според новите поправки, ако някое глезен дете надуе гайдата, че родителите му не искат да му купят някой нов модел телефон и съседите анонимно се обадят, че има насилие над малкия хитрец, родителите ще понесат наказание?

Коментиран от #24


Оценка:
-2 +12

Румяна Костова
23 Отговор
По мое наблюдение, ние българите сме много отмъстителен и завистлив народ и подозирам как НПО-тата няма да смогват с анонимните сигнали. А ние хубаво да си помислим дали ще пускаме разни типове в семействата си да застават между нас и нашите деца.

Оценка:
-2 +10

ахха
24 Отговор

До коментар #22 от "Румяна Костова":


Не, не значи това РумянО, значи, че децата и хората с увреждания ще имат възможност да живеят по-достойно, с покрепа и услуги според нуждите им. Ти познаваш ли си родители на дечица с увреждане? Лежала ли си в болница с такива майки или които не знаят какво ще де случи, когато родят преждевременно или има проблем?

Коментиран от #25, #26, #28, #29


Оценка:
-11 +2

Соросоиден помияр
25 Отговор

До коментар #24 от "ахха":


А тези без увреждания как ще живеят бе идиот?

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +7

Румяна Костова
26 Отговор

До коментар #24 от "ахха":


Наивността Ви ме поразява. И програмите в училищата на Западните Демократични държави за сексуално образование на децата в първи клас пак са единствено техен интерес?

Оценка:
-2 +3

ахха
27 Отговор

До коментар #25 от "Соросоиден помияр":


Ами , идиоте, на тях такива услуги не им трябват. Това е закон за услугите.

Оценка:
-2 +2

Румяна Костова
28 Отговор

До коментар #24 от "ахха":


Да не си наясно кой пол си, също е някакъв вид увреждане. Но защо да страдат и психически уравновесените деца?Не е редно за един или два процента джендъри да промиват мозъка и на здравите деца.

Коментиран от #31


Оценка:
-2 +10

Децата с увреждания при раждане.
29 Отговор

До коментар #24 от "ахха":


Не трябва да бъдат глезени от държавата. Така ще им се увеличава бройката и ще са тежест на данъкоплатците. Те са малцинство и ние не сме нужни да правим чупки в кръста за тях. Аборта и евтаназията за това са измислени.

Коментиран от #30


Оценка:
-4 +3

хайа
30 Отговор

До коментар #29 от "Децата с увреждания при раждане.":


Я пак?’ Да започнем от теб тогава?!

Коментиран от #32


Оценка:
-0 +2

ахха
31 Отговор

До коментар #28 от "Румяна Костова":


И как ще страдат бе?! В Закона няма нищо за пол и това не е никакъв тип увреждане. Не ми отговори на въпроса!

Оценка:
-0 +2

Ем ок.
32 Отговор

До коментар #30 от "хайа":


Недейте ги убивайте, давайте им пари да живеят. Но никога, абсолютно никога, не забравяйте това. За това което държавата се грижи и плаща, ще го има и ще се размножава. После като ви вдигат данъците да ги издържате, не ревете. Хората са хвърляли недъгавите в горите да умират преди.

Коментиран от #34


Оценка:
-2 +3

Родител
33 Отговор

До коментар #17 от ".....":


Защо се правите на разсеян? Точно е описано закона за социални услуги!

Коментиран от #35


Оценка:
-1 +3

ем не ок
34 Отговор

До коментар #32 от "Ем ок.":


Ама ето, бе, направили са закон за услуги, не държавата да дава пари и пак не ти изнася. Но хората не са виновни, а тези, които манипулират носят отговорност. И да те питам, ако утре и с теб или твои близки се случи това ще ги хвърляш ли? Защото уврежданията не са само по рождение, а могат да се отключат и на 20, 30 и т. н. могат и да се случат, моли се да не те достига, вместо да пишеш такива неща.

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +1

.....
35 Отговор

До коментар #33 от "Родител":


Къде е описано в ЗСУ? ! Цитирайте. По принцип законите НЕ описват, а регламентират.

Коментиран от #39, #40


Оценка:
-2 +2

Както и да е.
36 Отговор

До коментар #34 от "ем не ок":


Ние трябва да разсъждаваме олимпийски шампион, етнически българи обаче, учени, математици, физици, биолози, артисти и др. Абе здрави и хубаво хора. По-добре е да се дават помощи за деца на такива хора, отколкото сакати вродени индивиди. Майките на децата с увреждания, са безполезни фитки с още по-безполени деца.

Коментиран от #37


Оценка:
-2 +1

не как
37 Отговор

До коментар #36 от "Както и да е.":


Не мога да повярвам, че същество като теб, което се има за “ нормално” мисли ( в което се съмнявам) по този начин. Знаеш ли освен вродено ( което просто се случва и без причина), колко придобити увреждания има? От болест, от катастрофи, от лекарства, от нерви, от възраст, от старост?! В твоя ред на мисли чувал ли си някога за Стивън Хогинг, Айнщайн, Моцарт...,?

Коментиран от #38


Оценка:
-0 +1

Оо да.
38 Отговор

До коментар #37 от "не как":


Само глупости говориш, колко от нашите родени инвалиди ще са като тях? Николко. Аз ти говоря да хората с церебрална парализа, дефицит на мускулна маса, мозъчна недъгавост, Даун синдроми. Това са човешки отпадъци и са непотребни. На Айнщайн нищо му няма, Стивън Хокинг е казал, че ще се самоубие, ако не може да даде повече знания на света. На Моцарт му няма нищо, Бетовен е глухият.

Оценка:
-2 +0

39
Този коментар е премахнат от модератор
Родител
40 Отговор

До коментар #35 от ".....":


Тъй като ми трият линка-за търсачката:
>>[RTF]Закон за социалните услуги - Министерски съвет

Коментиран от #41


Оценка:
-0 +1

.....
41 Отговор

До коментар #40 от "Родител":


Аз знам закона, имах предвид това, което ви тревожи за децата. Разбирам притесненията ви, и аз съм родител и съм твърдо против ИК, но този закон е в подкрепа и на деца и възрастни, най- вече с увреждания. Не знам..., поне гледайте медала от двете му страни, ако трябва още дискусии за конкретните текстове, които ви притесняват. Има ли някой срещу ранната интервенция, например?

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание заради твърденията на БСП за спрени еврофондове:
„И се връщам на казана в ада, където само на българския няма охрана – сами се теглим надолу”."

Още бисери
ТОП 5