Last news in Fakti

13 Декември, 2019 13:57 1 040

„Интернет за всички 55+“ на А1 помогна на 100 души от третата възраст да се научат да използват компютър

  • а1-
  • интернет-
  • мобилни устройства

Програмата се реализира в пет различни населени места в България в партньорство с асоциация „Съвременни читалища“

„Интернет за всички 55+“ на А1 помогна на 100 души от третата възраст да се научат да използват компютър - 1
Снимки: А1

А1 организира обучения по компютърна грамотност в рамките на инициативата „Интернет за всички 55+“. В обученията се включиха общо 100 мъже и жени на възраст между 55 и 83 години от малки населени места. Всяка група премина успешно през общо четири модула, разпределени в 20 учебни часа: въведение в компютърните технологии, работа с интернет, използване на мобилни устройства и безопасно сърфиране в мрежата. Курсовете бяха разработени и проведени в партньорство с асоциация „Съвременни читалища“ и се проведоха в градовете Белене, Дряново и Радомир, както и селата Ценово и Ново село, област Видин.

Възрастните хора са само една от групите, към които е насочена международната инициатива за онлайн и компютърна грамотност на А1 Group, част от която е и А1 България, „Интернет за всички“. Нейната цел е да осигури достъп до информация, знания и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност, в т.ч. хора с нисък социално-икономически статус, възрастни мъже и жени, както и тези, които живеят в по-малки населени места. Програмата стартира в България през 2014 г., като в началото е фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.

„Инициативата „Интернет за всички“ е поредната стъпка от стратегията на А1 да прави технологиите по-достъпни за всички членове на обществото. Ние сме основният доставчик на телекомуникационни услуги като интернет, а работата в мрежата е почти жизненоважно умение в днешни дни. Самата идея на новите технологии е да сближават, а не да разделят и именно поради тази причина за нас е важно да интегрираме колкото се може повече хора и да им покажем как да се възползват от компютрите и мобилните устройства както за работа, така и за забавление“, каза Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

Резултатите от проведените обучения са позитивни и показват, че възрастните хора имат желание и възможност да ползват новите технологии. Обратната връзка след завършването на програмата „Интернет за всички 55+“ показва, че средната възраст на участниците е 71 години. Всички курсисти не само са повишили своите знания за значението и използването на новите технологии, но и благодарение на тях са подобрили социалния си живот и възможностите си за комуникация с близките.

Преди да започнат курса, само 1% от всички участници са умеели да копират, променят или местят файл, а след края му 64% вече могат да извършват тези действия. Курсът е помогнал на 50% от участниците да се научат да работят със социалните мрежи (20% в началото и 71% в края). Само 12% от курсистите са можели да работят с имейл преди да преминат през обучението, а след неговия край този процент се е увеличил на 75%.

„Постигнатите резултати от обучението са много добри и показват, че нашите усилия имат успех. Поради тази причина през следващата година планираме да продължим в тази посока като разширим обхвата на инициативата „Интернет за всички“, така че тя да включва повече населени места. Целта ни е да продължаваме да надграждаме тази програма и да добавим нови модули, за да насърчим дигиталния начин на живот в цялото общество“, добави Илияна Захариева.


Платена публикация

Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове