Last news in Fakti

19 Декември, 2019 11:40 1 548 32

Деница Сачева: Деца в България не се отнемат заради бедност

  • деница сачева-
  • социални услуги-
  • бедност

Относно Закона за социалните услуги социалният министър бе категорична, че той не се отнася до семействата и семейните отношения

Деница Сачева: Деца в България не се отнемат заради бедност - 1
Снимка: БГНЕС

Има много теми, които в момента са отворени. Имам да върша работа, не се занимавам с ретроспекция на миналото. Това заяви настоящият социален министър Деница Сачева пред bTV на въпрос какво е наследството на Бисер Петков.

Тя призна, че е нямала много време за адаптация, но вече е в работен режим и е запазила досегашния екип от гледна точка на политическите зам.-министри.

Запитана за мнението ѝ за бившия социален министър, Сачева поясни, че Петков е добър експерт. По нейни думи обаче политическата работа изисква не само да се намерят най-добрите решения, но и да се направи така, че те да бъдат приемани, за да могат да бъдат реализирани.

Относно Закона за социалните услуги социалният министър бе категорична, че той не се отнася до семействата и семейните отношения. Тези теми от години се регулирали от други закони.

Тя увери, че в Закона за социалните услуги не се въвежда нищо ново в това отношение, единствената промяна относно дефиницията на дете в риск била, че от дефиницията е извадено дете с увреждане, защото то не можело веднага да бъде поставено като дете в риск.

По тази причина според нея няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство.

Създаде се психоза относно отнемането на деца, антисемейните политики, които категорично твърдя че правителството не провежда, заяви Сачева.

Тя поясни, че социални услуги се провеждат у нас от 15 години, като те се изпълняват от общините. Само 15% от тези услуги се провеждали от неправителствени организации по нейни думи.

Запитана защо тогава Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца, Сачева подчерта, че при толкова голямо обществено недоверие и най-доброто политическо решение не може да бъде въвеждано насила, а трябва да има пълното убеждение на обществото, че този закон се прави в негова полза, а не против него.

Социалните работници не отнемат деца, те ги връщат в семействата, категоричен бе социалният министър. Тя посочи, че за миналата година социалните работници са работили с над 1300 деца, за да не бъдат те изоставени от семействата си.

Относно случая в Балша Сачева обясни, че там има съдебно решение за връщане на детето и от дни социалните работници правят опити да върнат детето на майка му. Тя обаче ги уведомила, че в момента няма адрес, на който да го приеме.

Деца в България не се отнемат заради бедност, подчерта социалният министър и поясни, че в случая с детето от Балша основанията не са били липса на доходи.

По нейни думи основен фактор за отнемане на деца у нас са не битовите условия, а ситуациите, които застрашават живота и здравето на децата и възпрепятстват развитието им.

Сачева изтъкна, че политиката държавата е детето да остава в семейството.

Относно случая с децата от Кардам, чиято майка изчезна, тя обясни, че в момента децата са настанени при баба си и по този начин остават в разширеното семейство.

Дори когато има дете в риск, то не се извежда незабавно извън семейната среда. Може да бъде настанено на първо място при близки и роднини и едва когато има отказ от тях, се извежда на друго място, поясни Сачева.

Тя бе категорична, че няма риск социалните закони да се превърнат в печеливш бизнес за НПО-тата.

По нейни думи общият бюджет на социалните услуги е 294 млн. лева, като те включват домове за възрастни хора, дневни центрове за деца с увреждания и грижи за бездомни хора.

Тя съобщи, че центърът за деца с увреждания, за който Би Би Си направи разследване, ще бъде затворен от 1 февруари.

По темата за болничните Сачева посочи, че незаплащането на 1 до 3 дни е практика в 13 държави. В България това по нейни думи не е практика, което доказвало, че сме доста социална държава. Само за 8 месеца сме платили над 400 млн. лева за болнични, изтъкна тя.

Относно втория стълб от пенсията Сачева обясни, че все още няма категорични разчети и предстоят срещи с Асоциацията на пенсионните дружества, КФН, работодатели и синдикати.

Тя подчерта, че близо 1,2 млн. пенсионери вече трябва да са получили коледните си добавки и напомни, че от 1 юли догодина минималната пенсия става 250 лв. и 800 000 души ще получат допълнително увеличение на пенсиите.

Запитана дали ще се случи очакването, че вторият стълб от пенсията ще допълни първият, тя посочи, че в момента у нас много хора умишлено се осигуряват под прага на минималната работна заплата. Преди да получим максималния размер, трябва да дадем максималния принос, категорична бе тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    11 0 Отговор
    А заради какво?
  • 2 345345

    16 0 Отговор
    това е поредната голяма лъжа, но явно във власта всички са по по най лъжци
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    14 0 Отговор
    Заради кръвен данък естествено, еничари иска Бойко паша.
  • 4 Латерната

    19 0 Отговор
    Заучени фрази в стил ББ, т.е. вие си питайте, аз ще си говоря каквото си знам.
  • 5 Тази жена

    11 0 Отговор
    няма да овладее положението в социалното министерство. Не вдъхва доверие с компетентността си. Ще видим.
  • 6 Извади ли са децата с увреждания?

    5 0 Отговор
    Причината била, че то не може да определи дали е в опасност с близките си? А едно здраво дете на 5, може ли? Щом няма да барат бедните, значи римляните ги отпишете, нищо че с помощи имат повече пари от българите. Остават май, може и юни, само здравите български деца. А ще им казвате ли, че лошите българи убили родителите и затова, трябва да станат еничари, и да ни колят без милост? Като ино време...
    Ме съм чел останалото още, просто това ми направи силно впечатление.
  • 7 Сух

    10 0 Отговор
    Тази госпожа, нещо се опитва да успива населението май. Новия закон за социалните услуги е НЕЗАКОНЕН!!! Какви неправителствени организации ще се занимават с децата ни?! Искате и това ли да обърнете в бизнес??! Не си мислете, че ще ви мине номера с отлагането, директно сте чао! Няма човек, който познавам да не е на нокти в момента, народа ви гледа сеира..
  • 8 турбо

    1 2 Отговор
    На бедните не,само на червените да ги отнемат преди да са ги облъчили.
  • 9 Видяла и знаеща

    11 0 Отговор
    Госпожо,лъжете.Вървете в Силистра да видите настанени деца взети от родители защото са бедни или с един родител.Само бъларчет!Но на контингент а дават да раждат на 12 за да взимат по 1200лева
  • 10 Родител

    10 0 Отговор
    Проблемът на закона е, че той не предоставя социални услуги при поискване на нуждаещите се. Проблемът е, че законът НАЛАГА НАСИЛА ползването на социални услуги по усмотрение на социалния работник и съответния служител на НПО в комисията, която определя кой и защо би се нуждаел от социална помощ и закрила. Защото по новия закон, социалните услуги се прехвърлят към НПО-та със стопанска цел, които ще получават пари срещу извършените услуги! А каква е целта на всяка организация със стопанска цел? Точно така - ПЕЧАЛБАТА!
    Затова и оценяването кой и как има нужда от намеса и неизбежна помощ е толкова проблемно. То е абсолютно непрозрачно! Няма "не искам". Не можеш да откажеш! Няма значение какво е реалното състояние в семейството и дали наистина отнемането на детето ти е най-доброто за него. Комисията отсича и решава - детето ти се нуждае от приемна грижа, отнемат ти го направо от училище, а ти ходи се съди със социалните - най-рано можеш да си видиш детето след месец. И ако съдът отсъди в полза на родителите, не следва АБСОЛЮТНО НИКАКВО НАКАЗАНИЕ за социалния работник и служителя на НПОто, които са част от комисията - те просто се прицелват в следващото бедно семейство на БЪЛГАРИ, "осигуряват" му съответната социална услуга и си разделят печалбата. ГАРАНТИРАНО СЪС ЗАКОН!
    Вие може и да си мислите, че всичко се прави с "благородна цел", за "закрила на децата и семейството" и т.н. глупости, но единствената цел е само и единствено ПЕЧАЛБА - прехвърлянето на едни п

    Коментиран от #11

  • 11 Родител

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Родител":

    Вие може и да си мислите, че всичко се прави с "благородна цел", за "закрила на децата и семейството" и т.н. глупости, но единствената цел е само и единствено ПЕЧАЛБА - прехвърлянето на едни пари от държавния джоб към съответното НПО за сметка на ВСИЧКИ деца и семейства. Ето затова протестират хората - защото вече видяха до какво доведе напр. платеното здравеопазване на търговски принцип. Ако искаш безплатно лечение, умираш бавно. Ако искаш да живееш, си плащаш като поп. И вече знаят до какво ще доведе новия закон, но вече не за тях, а за собствените им деца!
  • 12 Обикновен човек

    10 0 Отговор
    Вместо да се напънат да направят така че да няма бедни в България те ще отнемат децата на същите тези бедни по тяхна вина хора,т.е брашно няма за хляб а те сито купуват!!!!
  • 13 Катя

    12 1 Отговор
    Само през турско робство посягаха на децата, даже и комунистите не си позволиха това. Правете си сметка в какво време живеем, днес...

    Коментиран от #14

  • 14 Не е вярно.

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Катя":

    През комунизма се легализира аборта, според мен това е също толкова лошо, като отнемането им.

    Коментиран от #18

  • 15 Бамби

    8 0 Отговор
    Целта е като се отнема едно дете от родителите да се даде на приемно семейство - гей двойка, както е на запад.и да се прекъсне връзката с родителите.След това никой не се интересува от насилие упражнено върху детето и на какво го учат.Така се осакатява психиката на детето.

    Коментиран от #20

  • 16 Бамби

    5 0 Отговор
    Целта е като се отнема едно дете от родителите да се даде на приемно семейство - гей двойка, както е на запад.и да се прекъсне връзката с родителите.След това никой не се интересува от насилие упражнено върху детето и на какво го учат.Така се осакатява психиката на детето.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Катя

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Не е вярно.":

    Защо пишеш глупости! Аборта не е задължение, а е по желание на майката.
    А днес могат да ти отнемат детето без желанието и дори знанието на майката.

    Коментиран от #19, #23

  • 19 Този човек.

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Катя":

    Каза, че и през комунизма не са посягали на деца. Ами не е вярно, аборта е посегателство над живота на децата.

    Коментиран от #21, #29

  • 20 Ели

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бамби":

    А може и да попадне и в добре организираната международна педофилската мрежа
  • 21 Ели

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Този човек.":

    Даже и църквата няма категорично мнение от кой момент може да се счита, че плодът е жив, но Вие знаете по-добре.

    Коментиран от #22, #25

  • 22 Е и?

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ели":

    Църква е против аборта.
  • 23 Eleonora

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Катя":

    Коментатора в #14 пише, че са легализирали аборта, което означава не задължение да абортират, а да можеш да абортират, ако искаш. С една дума, ако искаш, можеш да си убиеш детето! И за около 60 год.в Б-я са анкетирани около 6 милиона деца. Я, сега кажи на колко милиона бг деца е било посегнато през турско време. Не омаловажавам- всеки човешки(още повече детски) живот е важен..., но нека не се омаловажава и зверството на аборта....

    Коментиран от #24, #30

  • 24 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Eleonora":

    Корекция не анкетирани, а абортирани!
  • 25 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ели":

    Ели, църквата има категорично становище за непрекосновеността на човешкия живот и то е от зачеването.
  • 26 Адолф Хитлер.

    0 1 Отговор
    Даже оня чичко с мустаците е забранил абортирането на здрави и читави арийци. За останалите на сила ги е карал. От гледна точка на морал, да отнемеш живота на човека е почти недопустимо, а на дете, категорично, не. А от прагматична точка, лоша идея. Защото тези хора, ако предположим са здрави, ще раждат деца, ще работят, на война ще ходят и д-р. Абортите са умишлено убийство на човешко същество, както и да го усуквате.

    Не знам каква е статистиката за абортите в СССР, но през 1965 са абортирали 5.5 млн деца за 1 година. Анета от 1973 до 2013, са абортирали 56 млн деца. После шо нема хора да работят...

    Коментиран от #27

  • 27 Искай да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Адолф Хитлер.":

    САЩ са абортирали 56 млн деца.
  • 28 Прекалихте!

    4 0 Отговор
    Прочетете Council of Europe Strategy for the Rights of the Child (2016-2021) и Agenda 2030 на ООН и ще ви стане ясно каква гнилоч ни готвят отгоре. А политиканите ни лук яли, ни лук мирисали, мълчат като пукели! Нямало да взимат деца. Момчетата ще си играят с кукли под надзора на НПОта.
  • 29 Катя

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Този човек.":

    Ами, не, в единия случай ти предоставят избор, а в другия- не.
    Излиза, че през комунизма са били предоставени повече свобода и права отколкото днес.
  • 30 Катя

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Eleonora":

    Оо, да, ако искаш можеш да убиеш или запазиш детето, но през турско няма "ако", идват и ти го вземат, или убиват, по закон, като днес.

    Коментиран от #31

  • 31 Eleonora

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Катя":

    Още веднъж казвам- не омаловажавам зверското отнемане/ убиване на бг деца през турско, но в Бг също със закон се легализира унищожаването на най- беззащитните и най-слабите в обществото, а именно неродените! Точната статистика е: 6,5 млн.бг.гражданки от 1954 до сега са се възползвали от "правото" и "свободата" си да унищожат собствената си плът и кръв. Отнемането на човешки живот е убийство, без значение дали по собствена воля на майката или насилствено от чужда ръка. Мисля, че(анализирайки статистиката) първо трябва да "сметем пред собствената си врата" и тогава да сочим към другите..., щото и ние не сме по- благородни към собствените си деца...! А що се отнася до закона за социалните услуги, за съжаление тази коварност достигна и Бг....
  • 32 добре дошли в Мутриленд

    0 0 Отговор
    Механизмът ще започне да действа в полза на хунтата.

    "Анонимно" лице пуска сигнал, полицията "разследва" и:
    1. Критичните към режима биват "предупредени" и "профилактирани";
    2. При желание за неподчинение - децата временно се отнемат, засегнатите може да съдят държавата в Страсбург, да чакат години, а в това време "държавата" ще се грижи за неудобните. Кеф ти заразни болести, кеф ти мухъл, кеф ти скапана храна, за десерт рожбата може да бъде сексуално и физически малтретирана, напълно безнаказано.

    Всичко това се случва в условията на медийната диктатура и автоцензура, където а някой е врякнал, а е изял металните тръби в главата. За по-упоритите има жестоко изнасилване с варварско убийство в храстите.

    Небивал просперитет и видими резултати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове