Last news in Fakti

20 Декември, 2019 06:18 1 747 9

Румен Радев: Има консенсус за промени в Конституцията

  • президент-
  • румен радев-
  • конституция-
  • промени

Президентът проведе среща с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати във връзка с инициирания от него дебат за необходимостта от промени в основния закон на държавата

Румен Радев: Има консенсус за промени в Конституцията - 1
Снимка: Президентството

Президентът Румен Радев проведе вчера повече от двучасова среща с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати във връзка с инициирания от него дебат за необходимостта от промени в Конституцията, предаде Агенция Фокус.

В края на срещата той заключи, че очевидно има консенсус, че промени в основния закон са необходими.

По време на дискусията Иванка Иванова от Фондация институт „Отворено общество“ изказва становище, че ограничения за главния прокурор трябва да има, като например такива за влиянието му върху съда. Според нея политическата квота трябва да бъде гледана като обществена и да има хора, които вече не са съдии.

За Емил Дечев от Съюза на съдиите в България конституционни промени трябва да има в областта на Висшия съдебен съвет, в който едва шестима от членовете са избрани от съдии, а това е малцинство в колегията. По думите му трябва да се мисли за мястото на прокуратурата и за съотношението на квотите и дали е необходимо да има пленум. Според него трябва да се увеличи и броят на съдиите, избирани от съдии, а ако това се осъществи няма да има нужда от Велико народно събрание.

Мнението на Евгени Иванов от Асоциацията на прокурорите в България пък е, че прокуратурата трябва да остане част от съдебната власт.

По време на срещата при президента се чуха множество мнения и предложения. Румен Радев заключи, че след провелите се консултации, има консенсус относно независимостта на българския съд и автономността на прокуратурата, както и за много по-малка зависимост от политически и други вмешателства.

Президентът посочи, че съзнава трудността и всеобхватността на темата и все още не е готов да вземе конкретно отношение. Въпреки това, той посочи, че вижда консенсус, че всички са убедени, че трябва да има промяна, като подчерта, че не говори за формата, обхвата и дълбочината, по който тя трябва да се случи.

Румен Радев отбеляза, че не привърженик Конституцията да се пипа произволно и с лека ръка и за промени в нея се изисква прецизиран анализ на риска и евентуалните последствия.

„Не можем да стоим пасивни и встрани от динамиката на времето, а тя е сериозна. Така че благодаря за това, че всички споделят тази необходимост. Има консенсус за независимост на българския съд и автономност на прокуратурата, много по-малка зависимост от политически и други вмешателства. Въпросът е как този консенсус ще бъде постигнат, с какви инструменти. Мисля, че имаме консенсус и за индивидуална конституционна жалба“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    14 14 Отговор
    Тъпия фатмак пак прави си прави сметката без кръчмаря.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шаран БГ

    12 1 Отговор
    Не ги разбирам твърде добре тези НПО.-та. Колко са на брой? Кой ги финансира? С какъв человечески материал са запълнени? Какви са техните цели ? Какви са техните задачи - тези, които плащат, ще искат нещо насреща !? Колко от тях са финансирани от Вашингтон, колко от Париж или Лондон, и колко от Москва, например. Не вярвам Малта, Вадуц или Монако да ги финансират, но не е изключено през тях да преминават някакви долари, лири, евра или рубли на път за нашите земи....
    Мисля, че и десет пъти да я променят тази Конституция, която никой не спазва/ даже и т.н.Конституционен съд/ файда йок ! Сегашния Парламент си я моделира, както си иска.Политици, парламентаристи и президенти си я нарушават най-безцеремонно.......Тогава каква е ползата от "нова",когато "старата" никой не уважава и не зачита ? А-а, виждате ли , трябва да се увеличат членовете на ВСС примерно да станат...аз искам поне 20 броя, ако са 30,още по-добре - за бюджета ! Аз за какво съм - нали да плащам данъци /плоски, равни хълмисти и ДДС-та/, глоби, акцизи, винетки, такси, мита и налози......има ли още? Плюс постоянното движение на всички цени за всичко нагоре !! И най-важното: Каква Констентуция ще измъдрят не знам, но обезателно в нея да се запази член № 71 - той е изключително важен и чрез съответния закон НСО да стане два пъти по-многобройна !!!!! Много е важно ...!! А в Дания няма криза... и няма нищо гнило ..!!!
  • 4 Аве Адолф Хайллллл

    6 0 Отговор
    Пореден опит от западнопреклонни толерасти да влияят върху законите в България . Спокойно фабриката за сапун отваря скоро , капацитет ще има за всички ......
  • 5 STEFCO

    4 4 Отговор
    RUMBA Tİ Sİ TSARYAT NA PROSTOTİİTE POSLEDNATA DUPKA NAKAVALA Sİ PAK SE ZANİMAVASH S GLUPOSTİ
  • 6 7654

    11 2 Отговор
    Рaдeв cи лae, държaвaтa cи върви, a в cлучaя oпитвa дa cъбeрe глутницa зa пo-мoщнo лaeнe, зa пoрeдeн път. A кaзвa, чe нe e тoвa, кoeтo e. Бeздoмни кучeтa кoлкoтo иcкaш, пa и глaдни.
  • 7 Иван Костов

    8 2 Отговор
    Айде, и този се продаде на Отворено общество. Бе аз като ви казвах, че доларите не миришат.. ;)
  • 8 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    НАПЪЛНО ДЕМОКРАТИЧНО Е !!! президент и неправителствени !!!ЕФЕКТЪТ Е- КАТО ОТ УЧЕНИЧЕСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОД- И РДИТЕЛИТЕ СА ДОВОЛНИ !!!
  • 9 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Нещо като "ала бала" !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове