Last news in Fakti

3 Януари, 2020 18:15 14 665 111

Защо дори едно хоро успя да ни раздели на две?

  • хоро-
  • народния театър-
  • за-
  • против-
  • столична община

Казусът с хорото пред Народния театър ''Иван Вазов'' е поредният сигнал, че нещо в обществеността ни не е наред

Защо дори едно хоро успя да ни раздели на две? - 1
Снимка: БГНЕС

На фона на огромните проблеми, в които е затънала България, някои български граждани не само продължават да нехаят за тях, но и създават предпоставки за напрежение и концентрация върху дребни битови казуси, които би могло и би трябвало да се разрешат с блага дума, проява на разбиране и излизане извън крайната субективност.

Пример за гореизложеното е прословутото хоро пред Народния театър ''Иван Вазов'', което формира поредните враждуващи лагери в българското общество. А само по себе си това е напълно излишно и вредно. Прекрасно е, че има хора, които опитват да поддържат огъня на българските традиции, но в същото време не е никак прекрасно, че с конкретното мероприятие от години се пречи на работата на Народния театър, пречи се и на зрителите, които не могат спокойно да се насладят на избраните от тях постановки.

В края на изминалата 2019 г., конкретно на 22.12., (бел. ред. неделя, традиционният ден за хоро пред Народния театър) полицията спря шумната музика от колоните на играещите хоро пред Народния театър. По непотвърдена информация действията на органите на реда са били продиктувани от редица сигнали и жалби до Столична община срещу въпросната силна музика.

След случилото се на 22.12.2019 г., от ''Хора за Хората'' (бел. ред. организаторите на хорото) са се заканили, че ще поискат узаконяване на своето неделно мероприятие.

Днес, 3.01.2020 г., декларираното им намерение е факт. Това научихме от ФАКТИ в разговор с г-жа Кристина Лазарова, директор на Дирекция ''Сигурност'' към Столична община. Тя сподели пред медията ни, че до дирекцията, за която тя отговаря, е постъпило искане за официално разрешение за провеждането на това шумно и възпрепятстващо работата на Народния театър мероприятие.

Г-жа Лазарова ни довери още, че постъпилото искане все още се обработва и няма да има решение по него до края на днешния работен ден. Това означава, че ако от ''Хора за Хората'' в неделя отново надуят уредбите, то би трябвало полицията отново да се намеси.

Разбира се, нямаше как да не потърсим за коментар и потърпевшата страна, а именно директора на Народния театър ''Иван Вазов'' Мариус Донкин. На първо място той изрази искреното си разочарование от това, че изразеното от него мнение за случващото се пред Народния театър, е силно преиначено. Пред ФАКТИ той даде да се разбере, че няма абсолютно нищо против хорото, тъй като е човек, който обожава българските традиции. За него то, само по себе си, не е никакъв проблем. Смутът идва от силната музика, която оглася пространството непосредствено пред театъра, като в резултат от нея се пречи на нормалния работен процес в Народния театър, на репетициите на актьорите, на самите постановки, както и на почитателите на театралното изкуство.

Според г-н Донкин е добре Столична община да намери подходящо място на въпросните дами и господа, където те да правят това, което обичат. Без да пречат на никого.

Попитахме директора на Народния театър какво ще предприеме той, ако Столична община все пак узакони хорото пред театъра, като той на първо място изрази надежда, че това няма да се случи. Но ако все пак се случи, ще бъдат преценявани и някакви евентуални действия от страна на Народния театър.

Ние от ФАКТИ ще продължим да следим казуса, като в момента, а и по принцип, топката е изцяло в ръцете на Дирекция ''Сигурност'' към Столична община, от която практически зависи провеждането на подобни мероприятия. Респективно и разрешаването на казуси като този.

Силно се надяваме да бъде намерено решение, защото е изключително жалко различни групи хора да се настройват едни срещу други. И то за подобно нещо. Българските традиции са нещо хубаво. Не трябва да бъдат забравяни, не трябва да бъдат и омаловажавани. От друга страна, никак не е редно да се пречи на работата на Народния театър, а и не само на неговата. Уважението към труда на другия предполага, че трябва да важи за всички и всичко.

Ако от Столична община се затрудняват в решението, ние можем да им помогнем с предложение. A именно: в София има и няколко други парка, в които от ''Хора за Хората'' няма да смущават работния процес на абсолютно никого и биха печелили единствено и само позитиви от добрата си инициатива.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    94 13 Отговор
    Щот сме кофти матрял. Това е самата истина. Факторите са много.

    Коментиран от #3

  • 2 Христо

    61 6 Отговор
    Не трябва културни организации да се противопоставят една на друга и без това държавата няма никакво отношение към културата!

    Коментиран от #7, #8, #10, #37, #111

  • 3 criminal

    64 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не само, ами щото 80% са промити от чалга мозъци и са забравили българското.......

    Коментиран от #39

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 8 Отговор
    защото сме кофти материял злобни завистливи вразиме вместо да обичаме злобни хора сме ФАКТ
  • 5 никой

    47 39 Отговор
    Чак пък толкова да им пречи! Като започнат едни изкуствени хора да се правят на много изтънчени и чувствителни, все нещо ги смущава, все някой пречи на творческия им процес и все намират повод за недоволство. Пък подаването на сигнали и викането на полиция са го превърнали в спорт. Това вече са превземки и фасони.

    Коментиран от #34

  • 6 Пако

    20 6 Отговор
    Простотия на куб..
  • 7 То и Без тва

    9 15 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    Няма колтура
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 10 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    господин ХРИСТО култура няма хората не четат книги а забили нос в джие семите закриха вестник КУЛТУРА няма кино хората и на театър не ходят

    Коментиран от #36, #89

  • 9 Пако

    24 13 Отговор
    Със сигурност хорото е било Бяла роза ще
    закича....
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    господин ХРИСТО култура няма хората не четат книги а забили нос в джие семите закриха вестник КУЛТУРА няма кино хората и на театър не ходят
  • 11 бай Шиле

    32 6 Отговор
    Разбира се,че това е основният проблем.Вдигането на данъците за "старите" коли е между другото.

    Коментиран от #12

  • 12 Старите коли са проблемът

    19 11 Отговор

    До коментар #11 от "бай Шиле":

    И по точно невъзможността за покупка на нов автомобил. Живея в U. K. тук всеки кара чисто нова кола от всякакъв клас но чисто нова. По добре е.
  • 13 Що за въпрос

    36 4 Отговор
    Разделението идва от типично българския подход- добра идея на кофти място по кофти време.
  • 14 Пиши К*Р и да си хойм

    25 7 Отговор
    Как да няма колтура българската три буквена култура краси стените от колизеума в Италия чак до меморялът в Херошима Япония. Колтура нямало. Хаха

    Коментиран от #15

  • 15 ХУЙ

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Пиши К*Р и да си хойм":

    ей простак
  • 16 Dido

    80 17 Отговор
    Криво разбран патриотизъм - да тропаш хоро пред театри, в защитени езера, да развяваш байряци, да хвърляш калпаци....и до там. Показност и софри, това е масовия патриотизиъм. До третата ракия, после почват кючеците!Така са повечето българи до третата ракия псуват цигани и турци, след третата метата гюбеци от които и дърта циганка ще се изчерви! От цяла София, баш пред "Иван Вазов" намериха да показват родолюбие!

    Коментиран от #18, #19, #35, #76

  • 17 Йозеф

    45 6 Отговор
    Днес хоро, утре кебапчета, нищо не мое да запре нация, която си дава ЕГН-то за да провери дали са и изтекли личните данни в интернет...
  • 18 Наско

    21 7 Отговор

    До коментар #16 от "Dido":

    Ти им предложи по-хубаво място,явно не са се досетили,защото го правят от години и никой не се беше оплакал.
  • 19 Брат ми

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "Dido":

    Абсолютно вярно.
  • 20 ай де бе

    28 27 Отговор
    Цитат от текста:
    "Пo нeпoтвърдeнa инфoрмaция дeйcтвиятa нa oргaнитe нa рeдa ca били прoдиктувaни oт рeдицa cигнaли и жaлби дo Cтoличнa oбщинa cрeщу въпрocнaтa cилнa музикa"

    Случайно сигналите и жалбите да не са от БХК и подобни, защото аз не знам българин, който да не се зарадва на българско хоро.
  • 21 mi ta ka

    23 15 Отговор
    Хоро водено от идиот какво да се очаква.
  • 22 I'м

    13 21 Отговор
    Ибаси лицемерните директорски лакърдии.
  • 23 Тодор

    32 3 Отговор
    Докато една част от българите,искат да живеят на гърба на останалите българи,нацията ще е разделена !
  • 24 ТМВ

    27 8 Отговор
    Ей за това ще се затрием, всеки против всеки,що за паплач станахме....!!!!!
    Аз за това напуснах България!!!
    Обичам родината си но мразя държавата....!!!!!!

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 на петолъчки

    28 40 Отговор
    Не ѝ е мястото на тази селтащина в центъра на София, пред театъра и срещу царския дворец. Тези болшевизирани цървули да се правят на българи някъде другаде. Какви българи може да са комунистите, измет продажна, съсипахте една хубава държава. Затова са ви викали шумкари, защото сте тероризирали и българите и сте се крили в шумата.
  • 27 Тръмп

    10 14 Отговор
    Зад всички раздори и скандали в България,прозира Москва и КГБ с Путин,та нищо ново под Слънцето!!!:):):)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 радио Ереван

    24 6 Отговор
    ......може, обаче без тонколони-монколони......натурални тъпани и гайди......ррррррррррр
  • 30 Обичащ народните танци

    33 8 Отговор
    Тези хора не са чисто сърдечни , те целят нещо друго, но хора в цяла България, които обичаме народните танци, си плащаме в зали по 3-4лв и си ходим спокойно и не пречим на никого !
  • 31 Ти май

    10 18 Отговор

    До коментар #24 от "ТМВ":

    и българският си забравил, държавата е много хубава и на хубаво място е създадена, но има едни прости хорица, които ги командва и поробва русия ,а комунисти си ги използват за да крадат! ПРОСТИ ХОРА ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРАТ !
  • 32 Смехурко

    12 3 Отговор
    Никакни хора само Джингълс Белс!
  • 33 BURN5

    25 12 Отговор
    Пречела музиката... А като започне да вие ходжата от джамията, по-добре ли е?!

    Коментиран от #41

  • 34 нЯкой

    14 8 Отговор

    До коментар #5 от "никой":

    Виж какво, нИкой, много си либерален и "отворен"... Та защото такива като теб, които не са прочели една книга и не стъпили в театър или концертна зала започнаха да се вземат много на сериозно и да определят битието, ще повтаряме "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников (ако си чувал за него) в 21 век. Та И затова, освен по икономически причини, голяма чат от просветените и образовани българи предпочетоха да живеят в чужбина. И както вече казах преди , време на 9.09.1944 г. победи работническо-селската класа, а на 10 ноември 1989 само селската..., но за съжаление от това никой не спечели, дори и селското стопанство.

    Коментиран от #86

  • 35 Ели

    11 13 Отговор

    До коментар #16 от "Dido":

    Предлагам в традициите на Бай Ганьо ако не намерят баня то поне от време на време да се провикват с тупане по гърдите "Болгар! Болгар!"

    Коментиран от #74

  • 36 Гост

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кажете ми вие, как разбрахте, че хората не четат книги?

    Коментиран от #38

  • 37 Гражданин

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    Някакви хора решили, че тряба да са патриоти точно пред Народния театър са институция? Я отвори някой речник да видиш какво значи институция. Пълно с патриоти в нашата страна, ама гамотните са малко.
  • 38 Гражданин

    29 9 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Явно не си ги виждал тия дето потропват пред Народния. Не са фенове на книгите. Личи отдалеч. Но не е там проблема. Проблемът е, че патриотизмът е не да подскачаш на "Бяла роза", която нито е народна, нито е българска, а да спазваш законите на собствената си държава и да уважаваш и другите, не само собствените си прищевки.
  • 39 Опа

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "criminal":

    В случая, къде тук видя чалгата? В Народния театър? В народната музика? Взе ми научи и други думи, време е

    Коментиран от #44

  • 40 Bulhara

    7 4 Отговор
    е завистлив и много непокорен.Ти на него не мое да му каеш кво да праи.

    Коментиран от #75

  • 41 Питащ

    17 9 Отговор

    До коментар #33 от "BURN5":

    И какво общо има ходжата с казуса пред Народния театър? На представленията пречи музиката, не ходжата.
  • 42 ггг

    22 6 Отговор
    Има наредби за максимално допутимия шум .Това че не представлява обществена опасност не означава че могат да нарушаат правата на останалите граждани които искат да ползват площада по предназначение а не за танцуване свободни борби ,футбол или ръгби.

    Коментиран от #45, #78

  • 43 Някой

    11 20 Отговор
    Е какво пред другите театри на Раковски например минават непрекъснато коли,градски транспорт и т.н. там не се оплакват от шум,а артистите от Народния много чувствителни.Ходжата като реве по няколко пъти на ден кой се оплаква? Сигурно ББ и президента,че на тях им е под прозорците.
  • 44 Европеец

    26 9 Отговор

    До коментар #39 от "Опа":

    Чалга има навкякъде. Чалга е цялата държава. В случая чалга е наглостта на някаква групичка хора, която решила да избива комплески пред Народния театър. Като са такива патриоти защо не се събират в Люлин, Младост или оттам от където идват, а точно пред Народния. Явно не любовта към народната музика е водеща. Да оставим на страна колко от това, кето гърми от тонколоната им е наистина народна българска музика.
  • 45 въпрос

    12 19 Отговор

    До коментар #42 от "ггг":

    Е като има колко децибела са го измерили този шум? Що не вземат да измерят шума на Цариградско шосе и да го затворят а? Всички сте големи разбирачи , но където ви отърва.

    Коментиран от #46, #50

  • 46 От прост

    17 7 Отговор

    До коментар #45 от "въпрос":

    е зададен твоя въпрос! Шумът на Цариградско шосе не е сравним с шума от озвучителните колони, нито като пространство и местоположение нито като мощност. Затова си има цяла наука и заради това има и Наредба за шума. Ама на простия всичко му е едно.

    Коментиран от #60

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Митко

    26 12 Отговор
    На хорото мястото му е на село на мегдана! Като сте дошли в града, поне оставете селското у дома на село.
    Живеем в 21 век и това че тропкате хорца в центъра на София не ви прави патриоти! Прави ви прозрачни...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гражданин

    17 3 Отговор

    До коментар #45 от "въпрос":

    Има си наредба, драги . Къв си ти, че да я оспорваш. Пък ако не ти харесват наредбите има си начини да се протестира. Не с псевдо народни танци. Държава с танци не става. Става със закони.
  • 51 сори сорос

    12 17 Отговор
    Хора, на соросоидите за това им плащат- за да разделят българин от българин.
    Ето кой е против българското хоро - соросоида българомразец Мария КАСИМОВА-МОАСЕ , даже и има текст във Фейсбук по случая -"Селският мегдан в Градската градина" - като в него най-нагло лъже, че цитира недоволни хора.

    Коментиран от #52, #56, #57, #59

  • 52 Сори сори

    10 11 Отговор

    До коментар #51 от "сори сорос":

    Мария Касимова е образован и изискан човек, ПР експерт, човек, който познава протокола и който може да бъде много полезен на политици и елитни бизнес персони. Ако те разбират, че имат нужда.. Тя ,просто има смелостта да се изправи срещу тази демонстрация на Байганьовщина на хора, които нямат никакво чувство и усет за такт и мярка и се държат като слон в стъкларски магазин.

    Коментиран от #61

  • 53 Гост

    19 6 Отговор
    Нека да има хоро! Но нека да не е в центъра на София пред театъра и да смущава комфорта на всички. Защо точно пред театъра и защо толкова агресивно се натрапва! Ми има и други хора, които се отдават на култура в това каре- кой на театър, кой на халтури на градус по поляните в градинката, кой в галерията остреща, Мадам Баронесата Гендович и тя си гледа турските сериали в доходоносното знание отсреща. Всички в симбиоза, без никой да пречи другимо. Освен хорото... ми ясно е кой е излишния. Хора са играят на мегдани и поляни, не на жълтите павета!

    Коментиран от #54

  • 54 Южен парк

    12 3 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Представям си шумовия терор на, който са подложени всички, които по някакъв начин се намират в това каре - всяка сутрин в неделя. Искали тишина и спокойствие - кой ги пита ? Същия тормоз изпитват всяко лято жителите на Лозенец и Иван Вазов - в парка зад Сити център - от четвъртък до неделя - каквото си поискаш джаз фест, бирен фест, фест след фест - шум до небето. Ама тези, които живеят там - работели и имали право на тишина и почивка. Кой ги пита? Да свикват!
  • 55 рептил

    6 1 Отговор
    Патриотарите си умират да чупят стойки.

    Коментиран от #65

  • 56 Айде ороо

    6 7 Отговор

    До коментар #51 от "сори сорос":

    Прав си, сори сорос! Толкова вода изтече от чули- недочули. Пишман интелигентката, отродилата се Мария Моасе, направо трябва да я позлатят, че толкова години няма кой да напише нещо за това хоро пред Народния, та най-накрая! МАРИУС ДОНКИН Е ДИРЕКТОР НА ТЕАТЪРА ОТ 2016 -та, та чак сега загрял, че неделното хоро - в дъжд, пек, сняг, пречи на репетиращите и на зрителите. А през лятото? Аха, да, и тогава пречи, нищо, че театъра е в отпуск.
  • 57 Русонефил

    5 6 Отговор

    До коментар #51 от "сори сорос":

    А ти като путинов трол с какво си по-добър?
  • 58 ЖИТЕЛ НА ГРАД ЛОМ

    1 0 Отговор
    жив ли е БОЙЧО ПОЛИТИКАТА ОТ ЛОМ
  • 59 Европеец

    12 7 Отговор

    До коментар #51 от "сори сорос":

    Ми да ме цитира мен. Аз съм недоволен. Мойта баба е родена в София и хорА не е танцувала. Ама не ходя да пускам танго да дъни пред Народния. Защо селската страна на българина трябва да се издига в култ. Та дори над законите. България само хора и путури ли е?
  • 60 въпрос

    5 5 Отговор

    До коментар #46 от "От прост":

    Шумът се мери.Колко е шумът от прелитащ самолет знаеш ли? Спрял ли е някой самолетите над София? Нали си много умен давай кажи колко са измерили пред театъра и с колко е повече от градския шум.
    Край театъра не живее никой и освен на великите театрали,които много работят в неделя вечер не знам на кого пречат.

    Коментиран от #62, #64

  • 61 сори сорос

    8 4 Отговор

    До коментар #52 от "Сори сори":

    Това че, е образован и изискан ПР експерт изобщо не значи, че е добър и честен човек. На тая почти всичките и статии са с негативизъм към българщина, родолюбие и патриотизъм. В маниекалното си злословие към всичко българско си позволява да ползва реч на омразата, като в същото време обвинява българите за това, даже е измислила фразата -" Български расизъм", която употребява в един от последните си пасквили.

    Коментиран от #63, #68

  • 62 От прост

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "въпрос":

    и не само , но и упорит! Казах ти, че за шума и акустиката има цяла НАУКА. Нещо за вибрации да си чувал? Прелитащият самолет, колко секунди е над театъра и на каква височина? Колко често прелитат самолети? Ама вземи отвори и прочети, не се запъвай като магаре на мост. Известно ли ти е, че Световната здравна организация определя шума, като един от най-големите причинители на сърдечно- съдови заболявания. И ако за теб театралите не представляват интерес, защо считаш, че тези, които се интересуват от театър нямат право да се възползват и да се отдадат на любимото си изкуство, за което са си КУПИЛИ билет, а хороводците имат право да УЗУРПИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО пространство БЕЗПЛАТНО, за да се кефяТ...И дали си представяш, че това е "мечтаната" демокрация?
  • 63 Питащ

    5 5 Отговор

    До коментар #61 от "сори сорос":

    А замислял(а) ли си се, че понятието ти за патриотизъм е изкривено? Няма ли в България расизъм?

    Коментиран от #67

  • 64 Гражданин

    8 3 Отговор

    До коментар #60 от "въпрос":

    Още веднъж не е твоя работа да поставяш под съмнение разпоредбите на общината. Нито си упълномощен от някого, нито имаш необходимите познания за това. А наредбите важат за всички. Включително и за подскачащите псевдо-патриоти пред Народния театър.
  • 65 Патриот

    4 3 Отговор

    До коментар #55 от "рептил":

    съм. Вино пия! Песни пея. Хора друсам. Вдигам шум до Бога ! И в Новогодишната нощ изгърмявам арсенал за едно поделение...

    Коментиран от #69

  • 66 wdsd

    5 1 Отговор
    Веднага смърт за една моя клиентка ,за тази малоумна овца която поръчва нещо което не може да им мине през вратата ! СМЪРТ ЗА ТОЗИ НАСРАН ВУЛЛГАРСКИ БОКЛУК ,СМЪРТ ЗА 80 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ЗАЩОТО Е ПРОСТО !
  • 67 сори сорос

    11 2 Отговор

    До коментар #63 от "Питащ":

    Естествено, че в България има расизъм, както и в Германия, Франция, Англия има расизъм, даже е повече от тук, но няма германски, френски или английски расизъм, има само "расизъм". Замисляш ли се каква глупост е това - "Български расизъм"?

    Коментиран от #71

  • 68 Сори сори

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "сори сорос":

    Имал си предвид маниАкалното, нали? Е може и мани Е кално, но калта май пада върху теб...
  • 69 Гражданин

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Патриот":

    Много добре, но за да станем просперираща държава е нужно нещо повече от песни, шум и хора.

    Коментиран от #77

  • 70 Тръмп

    3 4 Отговор
    Нека танцуват селяните,който танцува зло не мисли!!!:):):)
  • 71 Питащ

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "сори сорос":

    Не съм сигурен доколко сте компетентен (а) да водите спор на тази тема, но щом има "български фашизъм" защо да няма и "български расизъм"?

    Коментиран от #72

  • 72 сори сорос

    7 1 Отговор

    До коментар #71 от "Питащ":

    Значи съм некомпетентен, а ти не знаеш, че фашизмът и расизмът нямат етнос- злото и тъпотията не са национални понятия!
  • 73 Моасе Моше мошенникова

    8 3 Отговор
    Щом е площад ,значи е за събирания,може и на овце,а хората може би тропат за да покажат,че все още ги има и че са там като народ обединен от хорото,пред ламята дето е зинала,ама не ламята от театралния декор,ами оная рептилската....
  • 74 Ели,драга

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ели":

    Ако те е срам че си българка,не сА фащай на хурото,ши са укаляш
  • 75 Покорните

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Bulhara":

    Овси преди заколение пазят мълчание
  • 76 Ами къде

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Dido":

    Другаде?а онова архитектчте в защитеното езеро беше соросоидно същество,от пластмасовите,а ти бакелитов ли си или найлонов?се едно-б....к
  • 77 Патриот

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "Гражданин":

    За съжаление, обаче патриотизма в днешно време е сведен до това примитивно проявление и завършва с махмурлук на другия ден... До там. А би могло и със скромни и малки жестове да поддържа българщината , НО изисква усилия и ДАВАНЕ. Жертване, малко но от сърце, както се казва.
  • 78 Предназначението

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "ггг":

    на този площад е за европейските класически форми на изкуство - театъра, градската художествена галерия, в съседство концертна зала "България"... и спокойствието и зеленината на градската градина. Без да пренебрегва фолклорното богатство, автентичното фолклорно наследство, а не уродливите му форми на посредствеността, нека общината да прояви мъдрост и уважение и да осигури условия и за едните и другите претенции, според обективните условия и потребности. Нека не превръщаме столицата в сборище за безконтролни прояви на първо сигнални емоции.

    Коментиран от #94

  • 79 Ииии Хууй

    4 2 Отговор
    Само Голото Хоро Обединява
  • 80 СЛАВИЯ

    8 0 Отговор
    народ без КУЛТУРА е обречен на забрава
  • 81 Тетка Грета

    0 0 Отговор
    Пък в Германия имат едни такива стъклени отдолу кът натиснеш ти пуска квото искаш в едни такива царевични торбички, затуй са напред хората!
  • 82 наци

    4 4 Отговор
    Да отидат примерно в северния парк и да друсат задници. Ама не-те са ехсибиционисти. Трябва показност на селяндурите. Ако не ги виждат , няма да ги има.

    Коментиран от #92

  • 83 яяй

    4 1 Отговор
    Той пък Марус Донкин един изтънчен ентелеуктал артист....кво се прави...пречи им хоото на запоите!
  • 84 Вива

    5 2 Отговор
    Тихо, тихо, че г-н Донкин репетира!
    Разделение трябва да има! Селският мегдан за хората, градският площад за халтураджиите от т. н. Народен театър, на извисените.
    Ей, слепите прогледнаха! Хора, да запазим хората, но за горската поляна, като във "Време разделно" или за Арена Армеец, на концерт на Чакардъкова, щото там се събраха над 10 000 човека, но селяни, не еврохуманоиди!

    Коментиран от #85

  • 85 нЯкой

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Вива":

    Най-добре е да си друсате хорото в градинката пред банята т.е Музея на София … и да не пречите на "халтураджиите" , както наричаш артистите от Народния театър. Вероятно твоите претенции са по-възвишени и надхвърлят изкуството на литературата и словото..., което е съхранило българския дух.

    Коментиран от #87

  • 86 до нЯкой

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "нЯкой":

    Самовлюбен псевдоинтелигент, живеещ в собствен измислен свят, изграден от заблуди тип "Аз съм голямата работа".

    Коментиран от #88

  • 87 Вива

    5 3 Отговор

    До коментар #85 от "нЯкой":

    Българският дух е съхранен от обичаите, традициите и фолклорното наследство, а не от рестрикциите на псевдоинтелигентните. Добре е за оповестено то лично мнение, човек все пак някак да бъде по-подготвен, за да не се изявява като посредствен драска!

    Коментиран от #90

  • 88 нЯкой

    0 2 Отговор

    До коментар #86 от "до нЯкой":

    Като си влизал само в селската бара и морето ти е до коляно!

    Коментиран от #104

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 нЯкой

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "Вива":

    О, ти да видиш, какво дълбоко познаване на българския дух...А за килийното училище и възрожденския дух на българските просветители и будители - не сте го учили ( в училище).

    Коментиран от #96

  • 91 стара и основна тактика на ДС

    2 0 Отговор
    с години е работено по,,ДОВОЛНИ И НЕДОВОЛНИ,,
    Сега вече това е традиция.
    Затова и до всеки протест има и контрапротест.
    МИСЛЕТЕ!!!

    Коментиран от #93

  • 92 Кочо

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "наци":

    Обезбългарен царевичен кочан гмо-целулозен за кот.тоалетна
  • 93 нЯкой

    0 1 Отговор

    До коментар #91 от "стара и основна тактика на ДС":

    а опростачването?
  • 94 До европеида

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Предназначението":

    Българщината не е първосигнална емоция,иди да хойкаш с гретхен улавата,да се наситиш на третосигнални емоции при ЛГБТ,там е европейски интелигентно.

    Коментиран от #98

  • 95 софиянец

    2 1 Отговор
    в неделя не знам народния театър да има постановки, а пък за репетициите, да се твърди че външни шумове пречат е меко казано смешно!

    Коментиран от #100

  • 96 Вива

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "нЯкой":

    Да се надяваме, че Народния театър в днешния си облик не си го представяш като килийното училище и самодейността от времето на "Многострадална Геновева". Но кварталното училище толкова може да ти даде!

    Коментиран от #101

  • 97 Япа я

    2 0 Отговор
    За всяко нещо си има място и ред,нередно е в опера да има пияни ,но в кръчмата е прието...Когато селяните се научат на реда н града всичко ще си е на МЯСТОТО
  • 98 Предназначението

    1 0 Отговор

    До коментар #94 от "До европеида":

    Зависи кой модел на българщината ще избереш. Тя би могла да бъде и модела на братята Евлоги и Христо Георгиеви, например...Но да тропкаш хорце под звуците на "Бяла роза" и да не се съобразяваш с околните, извини ме, но за мен е дембелщина. Но всичко по този въпрос е казано в коментара на #97 - Япа я - кратко, точно и изчерпателно. Разбира се, това се приема от онези, които не са загубили уважение към другите и не са решили, че всичко им принадлежи и всичко им е позволено като " гретхен улавата, да се наситиш на третосигнални емоции при ЛГБТ,там е европейски интелигентно. ".
  • 99 Симеон Априлов

    0 2 Отговор
    Интересно, ако хорото беше в защита на Истанбулската конвенция или в подкрепа на някоя джендърска организация, дали щеше да пречи на някого????
  • 100 нЯкой

    0 1 Отговор

    До коментар #95 от "софиянец":

    Понеже се изказваш не подготвен - Постановка и Представление имат различно значение. За кратко - една ПОСТАНОВКА може да има определен брой ПРЕДСТАВЛЕНИЯ и те да се представят (играят) сутрин(матине), след обяд или вечер. Много често театрите правят матинета и това обикновено е в неделя сутрин. Човек, който бърка постановка и представление е меко казано полу интелигент, и ще се позова на # 86
  • 101 нЯкой

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "Вива":

    Надявай се! Страхувам се обаче, че възприемаш казаното доста примитивно - на нивото на кокошия двор и трудно ще отлепиш , за да полетиш в по-възвишено пространство.

    Коментиран от #105

  • 102 нЯкой

    0 1 Отговор
    Някoи бългaри oтcкoчихa дo Йoрдaния зa Нoвa гoдинa.


    Публикувано във Факти:Някoи бългaри oтcкoчихa дo Йoрдaния за Нова година Тe дoри извихa хoрo в пуcтинятa в Пeтрa пoд звуцитe нa „Бялa рoзa”.
    Първoнaчaлнo групaтa e oт 40 нaши cънaрoдници, нo бързo привличa туриcти и oт други държaви и cтигa дo внушитeлнитe 100 души.
    Ех, тази "Бяла роза" … В нея е скрита "тайната за спасението" на българщината


    Първoнaчaлнo групaтa e oт 40 нaши cънaрoдници, нo бързo привличa туриcти и oт други държaви и cтигa дo внушитeлнитe 100 души.
  • 103 нЯкой

    0 1 Отговор
    Ех, тази "Бяла роза" … В нея е скрита "тайната за спасението" на българщината. Днес в Петра, утре и на Венера...Българи юнаци. Е, това е "патриотизъм".
  • 104 до нЯкой

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "нЯкой":

    Човече, вземи мерки овреме преди проблемът ти да се е задълбочил! Обиждането и унижаването на хора, които не познаваш, по форумите е симптом на тежък комплекс или диагноза.
  • 105 Вива

    1 1 Отговор

    До коментар #101 от "нЯкой":

    Примитивизмът се вижда от твоите постове! Да повторя, защото явно не схващаш, българският дух е съхраняван и поддържан векове от хора с прогресивно мислене, а не от примитивни с три грама птичи мозък, които се срамува от бита и културата на предците си.

    Коментиран от #106

  • 106 нЯкой

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Вива":

    Виж какво, Вива ли си или … не се хващай за кантара. Аз съм човек, който професионално е изучавал български фолклор - специално - музика и танци и по-добре от разни самозванци знам стойността на тоава културно-историческо наследство. Знам как българските фолклорни ансамбли вдигаха на крака препълнени зали в чужбина! Имам експертиза да различавам оригинала от менте. И като сте такива родолюбци и патриоти, ЗАЩО НЕ надигнахте глас в защита на Държавни ансамбъл "Филип Кутев", който беше в окаяно ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ и беше пред закриване, защо позволихте закриването на фолклорни самодейни и професионални танцови и певчески състави? Защо не жертвахте време и малко финанси, за да ги подкрепите? За тях говоря, че са вдигали публиката с нестихващи аплодисменти в чужбина. Сега се правите на "спасители" с посредствен плакатен "патриотизъм", при това със посредствени компилации на псевдо фолклор. Наглостта на посредствеността е НЕПОБЕДИМА и не очаквам да разбереш казаното, но се надявам, че са останали все още истински родолюбци, които са съпричастни и болеят за истинското .

    Коментиран от #107

  • 107 Вива

    0 2 Отговор

    До коментар #106 от "нЯкой":

    Хей, експерта ! Като се срамуваш от автентичния български фолклор и традиции и от името си ли се срамуваш ? Ефтин драскач си ти и недооценен комплексар! Дръж си експертизата за там, където я искат и остави хората да си танцуват българските хора. Аман от специалисти! Не си така жлъчен на Прайда, там ти харесва, там си експерт?

    Коментиран от #108

  • 108 нЯкой

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Вива":

    Абе ти добре ли си? Четеш ли? И мислиш ли? Проблем ли ти е да разбереш от написаното, че именно АВТЕНТИЧНИЯ ФОЛКЛОР ЗАЩИТАВАМ ! Или за теб "Бяла роза" е автентичния образец... Сериозно ли? Що се отнася до Прайда, не знам на какво основание ме пришиваш и защо реши,че е моята слабост... Нещо си напомпан/а , ама внимавай да не ти се спука балончето. Възпитанието - няма да го обсъждам...Безполезно е!

    Коментиран от #109

  • 109 Вива

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "нЯкой":

    Сериозно трябва да се притесните за психичното си здраве, след като в 3 часа през нощта пишете по форумите. Всичко се изясни. Аз прекратявам спора, бъдете здрав и си приемате редовно хапчетата!

    Коментиран от #110

  • 110 нЯкой

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "Вива":

    Пиша от другата страна на земята и при мен е време за вечеря...И защото мнението на експертите по почти всички въпроси беше захвърлено и на тяхно място кацнаха "калинки", затова и почти всичко във всяка област на културния живот (и не само) се профанизира. Затова и просветените и образовани българи избраха да живеят в чужбина... А ти си стой в блатото и поставяй диагнози. В БГ всички разбират от музика, футбол и медицина...
  • 111 Един от хорото пред народния

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    Хорото винаги е търсило контакт с трупата и сме местили и място и час, но се оказа ,че г-н Донкин не си чете пощата а тези дето я четат са преценили имела ни за незначителен за да му го предоставят! И вместо да установим диалог едни с дрги те накараха Касимова да пише в Площад Славейков. Публикацията и беше първосигнална -наща реакция също! Типично по български! Вече сме се изместили. Лигитимно с разрешение на общината като всяко едно културно -масово мероприятие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове