Last news in Fakti

4 Януари, 2020 12:13 1 368 29

Отбелязваме 142 години от Освобождението на София

  • софия-
  • освобождение-
  • столица

Тук бързата реакция на руските войски, които проникват светкавично в града и съпротивата на западните консули

Отбелязваме 142 години от Освобождението на София - 1
Снимка: БГНЕС

С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие ще бъде отбелязана годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от османско владичество.

София е освободена преди 142 години без насилия, без пожари, както се е планирало, без избиване на населението. Тук бързата реакция на руските войски, които проникват светкавично в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го напуснат, както и волята на жителите на града, водят до неговото освобождение през 1878 г.

Благодарственият молебен е бил в храм ''Света Неделя'', където се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.

На 4 януари 2020 г. благодарственият молебен ще се състои в храм „Света Неделя” от 10 ч. Именно там преди 142 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.

Литийното шествие и поднасянето на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител ще бъде от 10.30 ч., а от 11.15 ч. ще се състои литературно-музикална програма и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огнян

    0 26 Отговор
    Бог да пази и закриля Бойко и Герб Амин
  • 2 Леле, леле...

    7 12 Отговор
    Ако по този начин са отразени събитията в учебниците по история, нищо добро не очаквайте от образованието на децата!

    Коментиран от #5, #11

  • 3 Бесен Язовец

    23 4 Отговор
    След 5 века турса окупация и подтисничество робство Руската Армия освободи София, а туркофилите реваха и тогава, и сега ревът!
  • 4 град Козлодуй

    16 2 Отговор
    БОГ да пазиБЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 5 Бесен Язовец

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Леле, леле...":

    Соросоидите и туркофилите винаги сте били против България да бъде самостиятелна държава! Комунистите едно време ви оправяха хубавичко хехехехе

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Огнян

    0 7 Отговор
    Да живее Република Молдова

    Коментиран от #13

  • 7 Огнян

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Само Едвин Сугарев щени спаси
  • 8 Ал та фанах Атаопънах

    6 1 Отговор
    Руснаците май трябвало да почакат малко, да почнат като в Стара Загора да ги колят, че да може днес в София да си съчиняват истории за турското присъствие.
  • 9 гост

    4 3 Отговор
    За това, трябва да сме винаги благодарни на Русия и да засвидетелстваме нашето уважение към нея. Но към онази Русия и тези руснаци, които са истинките ни братя,тези които са се жертвали за нас, тези, които ще подължат да ни подкрепят и да ни зачитат. Защото тези, които 40 години се опитваха да ни превърнат в трета републикаи ни държаха като затворници зад желязна завеса, тези които не ни даваха да имаме нещо наше, не са тези руснаци, които ни освободиха и се бориха за нас. Но истинските руснаци, тези които са истинските ни братя, все още съществуват и вярвам, че рано или късно отново ще се обединим и ще се подкрепяме, както преди 142 години.
  • 10 Инджев

    7 14 Отговор
    Истината е, че българите бяха поканили турците да управляват българия, а руснаците варяги нападнаха,, великата,, Османска Империя " под предлога, че уж искали да освобождават българите от робство. В,, Османска България" робство не е имало турци и българи са си съжителствали много спокойно. Древните комунисти Ботев, Левски... са служили тайно на руската корона! Пра дядо ми Индже родом от Анадола ми е разказвал истории от едно време.

    Коментиран от #12, #22

  • 11 В допълнение...

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Леле, леле...":

    Начинът, по който е написано от репортерът, а не самите събития!
  • 12 Стоян

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Инджев":

    Бегай при деда си в АНАЛ-дола, да ти разширят още анлната халка.
  • 13 КОНТРАТА

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Огнян":

    Само един истинсми гяур може да го напише това!
  • 14 висок

    1 10 Отговор
    Какво племе.... да празнува 142 г от първата руска окупация на София!!!! Че и пред НС имат паметник на ЦАР ПОРОБИТЕЛ!
  • 15 Историята на бегето е само робство😂😂😂

    2 6 Отговор
    Обаче възпяват че немало пленено знаме а другите страни и зеха териториите и въпреки това била независима държава😂😂😂😂😂😂😂😂😂и сега на байряка лъвове и тигри😂😂😂😂😂😂😂свърх силите немат на байряците лъвове и тигри обаче ганьо турил лъвове и тигъри😂😂😂😂😂

    Коментиран от #23, #26, #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Във Рилската грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, сегашната столица на България се нарича Средец
    ................мѻнасти́рѣ тѻ́го въ ꙁемѧ́ црⷭ҇тва ми въ Срѣдець, да и҆мь не и҆́мать.....................
    Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на фалшивото СердиКа. Освен това, в латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
    София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за трибутарното княжество България.

    Коментиран от #25

  • 18 Боримечка

    1 2 Отговор
    Да живей циганска България .

    Коментиран от #19

  • 19 Романеи

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Боримечка":

    Брачет крайно време е нашият барон да стане цар на булгаристана ,нали така брачет.
  • 20 Ром

    0 1 Отговор
    Вечна дружба ммежду Роман и булгар сеган 🇱🇹🇱🇹🇱🇹🇱🇹
  • 21 Истина

    1 1 Отговор
    Преди 142 год. българина поне си имаше култура и срам .
  • 22 Балканец

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Инджев":

    На колко ракий е бил дядо ти, докато е фъфлил тия простотий?
  • 23 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Историята на бегето е само робство😂😂😂":

    Свръхсилите ти нямат и 300г история.
  • 24 инчхай

    3 1 Отговор
    руснака ни е освободил от османците,американеца ни е бомбандирал столицата руските паметници ги мацат,а на американците им разрешиха и те паметници да издигнат какви продажници сме
  • 25 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Публикувано във факти.бг: София е обявена за столица на 3 април 1879 година - От тогава България е тръгнала на зле.
  • 26 Щилян

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Историята на бегето е само робство😂😂😂":

    Аве гюбре ти на какъв език пишеш? Айде земи пиши на цигански или на турски, ама не можеш. Да върнат казармата, че да ти отпорят миризливата кожа в трудви войски, тогава друга песен ще запееш! Потурнак изклецан.
  • 27 Хасан

    0 0 Отговор
    Светъл празник на всички жители на София и нейните гости.
  • 28 А на

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Историята на бегето е само робство😂😂😂":

    любимата ти Турция остана само Анадола и още ще се свива.
  • 29 Кажете го на висок глас

    1 0 Отговор
    Без огромната подкрепа на Българите Руските войски никога нямаше да спечелят не война а дори битка срещу Османската Империя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове