Last news in Fakti

6 Януари, 2020 09:22 3 591 46

Нено Димов: Орешарски за малко не лиши България от милиарди

  • нено димов-
  • перник-
  • водна криза

Перник е единственият областен център, който не е подал проект за реконструкция на водната си инфраструктура, каза министърът на околната среда и водите

Нено Димов: Орешарски за малко не лиши България от милиарди - 1
Снимка: БНТ

При правителството на Орешарски през ноември 2013 г. бяха спрени оперативните програми. Оперативна програма „Околна среда“ е финансов инструмент за най-големите екологични инфраструктури. Заради некадърното управление и заради съмнения за корупция през ноември 2013 г. оперативните програми бяха спрени и тогава България рискуваше да загуби милиарди левове. Само и единствено неимоверните усилия на правителството „Борисов 2“ спасиха тези пари, за да бъдат реализирани проектите в срок.

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ отчасти обясни недостига на финансиране за поддръжката на водната инфраструктура в Перник, подчертавайки, че темата за контрола на ВиК-Перник на водния ресурс в общината се политизира.

„Мисля, че с всички мерки, които предприе българското правителство, се показва, че се търси решение. През последните няколко дни започнаха да се добавят води от карстови източници, които бяха там, правят се мащабни ремонти, свързани с огромните загуби, защото в края на краищата стана ясно още в края на миналата година, че загубите в Перник са над 75% са по водопреносната мрежа. При подобна голяма загуба не е трудно да се стигне до криза“, каза Димов.

По думите му всяка една инфраструктура трябва да се поддържа навременно. В Перник обаче това не се е случвало, а водната инфраструктура е на 50-60 години. Вина за това има и управата на общината.

„В първата оперативна програма за България Перник е единственият областен център, който не успя да подаде проект. Всички други областни центрове са подали проекти и към 2017 г. са ги реализирали“, заяви министърът.

По думите му чак през август миналата година с ВиК - Перник е бил сключен договор, чрез който по Оперативна програма „Околна среда“ се осигуряват около 106 млн. лв. От тях 80% са от оперативната програма и са насочени именно към ремонт и реконструкция на водната инфраструктура, но е ясно, че този проект ще се реализира през следващите години.

Спешните ремонти в момента целят да спрат най-големите течове, най-големите загуби на вода. Ремонтът по оперативната програма ще намали много съществено загубите на вода в целия регион на Перник, смята Димов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    65 4 Отговор
    И къде са тия милиарди?

    Коментиран от #5, #28

  • 2 Fhxg

    81 7 Отговор
    Това ли те подучиха да говориш, кукло на конци?
    Оставка!
  • 3 Добре че го махна народът от власт

    17 58 Отговор
    Много долна измет беше орешаро
  • 4 Ама за комунетата

    8 41 Отговор
    Си беше екстра 😂😅😂
  • 5 Откраднати са

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "Eee":

    Не се притеснявай за тях
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Герберастки манипулации

    70 4 Отговор
    А в следствие на кадърното усвояване на пари от Боко и Ко. Перник остана без вода, ФАКТ ! Само че от 2013 до средата на 2019 яз. Студена е пълен с вода, която рязко изчезва за 4-5 месеца под кадърното управление на Боко и Ко., ФАКТ неоспорим, справка "исторически изображения" Google Earth!
    Какви глупости дрънкат калинките на ГЕРБ няма никакво значение, важни са фактите! Да пак, ще им се размине, защото овладяха държавата на вдички нива, но поне да се знаят фактите и да знаят жадни и некъпани перничани, кого тихичко да псуят, щот яено винкелите са им омекнали!
  • 8 Най ме кефят

    58 3 Отговор
    Гепирастите. Всички са като тоя охлюв, и все някой друг им е виновен за насирането, а то е повсеместно.
  • 9 onq s konq

    53 4 Отговор
    Този мишок ако имаше поне малко съвест щеше да подаде оставка. Защо още го държи Батко? Може би чака протестите да ескалират и тогава да го похарчи като бушон.
  • 10 нено много сте прозаични бе

    47 1 Отговор
    Банално и тривиално , като за некадърни крадци.
  • 11 нено марсианеца

    56 2 Отговор
    ГЕРБ изяде всичко чрез своите фирми и поставени лица, Нено. Трети мандат крадете, нагли разбойници и пак други са ви виновни. Никой не ви вярва. С купени и фалш избори стоите на власт на глинени крака и еднолично ви управлява една куха мутра по живковски модел. Само, че Живков беше Тато , а тоя е Буда, капиш ?
  • 12 Комсомолеца

    6 38 Отговор
    Младежката организация на БСП,
    благодари предварително на всички, които са написали негативни коментари за ГЕРБ.

    Коментиран от #31, #43, #44

  • 13 Б.Х.

    58 1 Отговор
    На Вас все някой друг ви е виновен, няма да се учудя ако скоро кажете и ,че Хан Аспарух е виновен. Вие все не сте виновни. От 10 години сте на власт и освен да спите по креслата си и да крадете. Друго не знаете. ОСТАВКА на цялото правителство

    Коментиран от #14

  • 14 654

    42 1 Отговор

    До коментар #13 от "Б.Х.":

    Прав си Хан Аспарух е откраднал милярдите на ГРОБ а тоя направо кърти тъпомера
  • 15 Лекар БГ

    46 1 Отговор
    Това,за Орешарски и всичките му грехове,вече го слушаме от 10г.
    А преди 80г.Хитлер вкарва евреите в концлагери.
    А в началото на 19в.,Наполеон напада Русия....и така.
  • 16 Зайко Байко многознайко

    48 0 Отговор
    Не са ни виновни руснаците, виновни са всички неграмотни айдуци, които ни управляват в последните 30 години. Черешката на тортата постави Тиквоций Едно , като коленопреклонно се наведе да не кажа нещо по-нецензурно на Брюксел ,на баба Канцлер, на герантофила ( бабо&ба ) Макарон на гущерите от Албиона, на жабарите от Ботуша, като не защитаваше нашите интереси а през цялото време ни омаяваше с новонаучените думички, като диверсификация , конграчулейшън и т.н.Те го галеха зад ушите, като послушно кученце и той изпълняваше, ако бяхме участвали в "Южен поток" " Фолксваген" нямаше да разиграват такъв кадрил. Явно, че всеки народ заслужава тези които го управляват. Не ставаме за нищо, стрижат ни, като овце мълчиме. Крадат ни пак мълчиме. В друга държава на запад от Виена той мазен каунЬ Цвъко щяха да го разпердушинят, тук ГЕПИ ( герб ) му дават трибуна на Физкултурника да ни се подиграва и да ни плюе в суратите и да ни доказва, че е недосегаем.
  • 17 айде бе тоя ме смая

    46 0 Отговор
    Логиката на Нено , а тя следва примера и логиката на Вожда , защото тук умни и разумни неща не следва да има , е следната , Орешарски за малко да лиши България от милиарди , но кризи нямаше , благодарение на торните бръмбари на Борисов и най-вече на самия него милиардите бяха осигурени , но само кризи и провали. Съдете сами.
  • 18 SAAB

    24 0 Отговор
    Къде са парите ? Е как къде........ ханш и рамене в една линия :) В рисунки и стълбища вместо пътища :)
  • 19 България немаше да е лишена от парите

    19 0 Отговор
    Щот бегето е винаги лешено но полит шаиката да можеше да не ги открадне
  • 20 Гост

    22 0 Отговор
    МАРШ, НЕЩАСТНИКО!
  • 21 123

    23 0 Отговор
    Аман от буклуци милярдите от южен поток са за Турция за нас трохите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Трибъл

    31 0 Отговор
    Глей го наш гербераски Андрешко, изборите 2013г бяха на 12 Май, а парите за корупция в сектора са спрени зяради предходната година!!! И това бил министър да лъже май безогледно.
  • 24 Радо

    30 0 Отговор
    Орешарски е по-умен от цялото правителство в момента, заедно както са всичките министри-чукундури.
  • 25 ssaev

    25 0 Отговор
    На Орешарски му спираха финансирането по европейските програми, защото оглавяваше правителство, не от кръжеца на Европейската народна партия. ГЕРБ мощно "усвояват" европейски средства, за да крадат като за последно. Виновен за всчики неблагополучия в България е тоя, който е основал българската държава, която Бойко и Ко вече цяло десетилетие се упражняват да управляват. Как - то се вижда всеки божи ден!
  • 26 ба мааму

    29 0 Отговор
    Та значи Нено , това което Орешарски го може без милиарди , вие го неможете и с милиарди ?! Милиардите няма да питам къде отидоха.
  • 27 Бамби

    28 0 Отговор
    Добре че беше Орешарски 1 година на власт да има с кого да се оправдава тиквата и а антуража му поне 10 години......
  • 28 Дон Чико

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Eee":

    В обръчите на ББ и партньора му Доги.
  • 29 боцмана

    22 0 Отговор
    Не знам какво сте ги направили тези милиарди , но едно знам със сигурност. При вашето управление , всеки ден е по лош от предишния и много по добър от бъдещия.
  • 30 Велю

    27 0 Отговор
    Тия и 59 г. да са на власт, пак ще се оправдават с Орешарски и Станишев ще са им виновни за некадърността и кражбите!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Наблюдател

    16 1 Отговор
    А вие ги усвои те за себе си.... Всеки умен кредит не тегли,,,, като знае че народа ще връща.... Защо унищожихте всичко.... Само от данъците на хората никога няма да прогресира тази държава.... Къде ни е пазарната икономика..... Нищо не изнасяхме , само внасяте разни отровни храни ,,, но народа скоро няма и да ви пазарува боклуците...... Пари, пари защо ви са, къде ще ги носите.... Един ден колелото ще се завърти и всичко ще ви бъде отнето ....
  • 33 Otoplitel

    17 1 Отговор
    Писна ми от Орешарски,БСП,БКП и от тъпи дитерамби.Като не може човек да се справи с работата която трябва да извършва е нормално да се маха и да си търси друга.То не бяха приказки.То не беше внос на буклук.То не беше мръсен въздух и червеи от чиста вода.Аман.Поне да престане да се показва и да се изказва.Отератително.
  • 34 Боко Тъпото

    17 0 Отговор
    Аз казах ли ви,че Орешарски е виновен!!!
  • 35 Спиртна Мушица

    12 0 Отговор
    А вие като докарахте боклука на Европа и си напълнихте гушиете, по-добре ли сме сега?
  • 36 Тия хора

    12 1 Отговор
    70 години карат на построеното при социализма във водния сектор. Тия хора ни докараха и водната криза. На тия хора все друг им е виновен. Белия винистър да каже кой дава разрешенията за водоползване и прави балансите на водата в тая държава. Това е негов ресор и той носи отговорност. Аман от пишман началници като този. Нищо не знаят и ползват властта за училище.
  • 37 Нагла работа

    10 1 Отговор
    Вече не знам как не им е неудобно да се оправдават с Орешарски! Два мандата е Перник кмет е герберунгел! Позорно е!
  • 38 Пеевски

    5 0 Отговор
    Мойто момче всячески ще ме пази, понеже ще яде дедовия!
  • 39 Луи 14

    8 2 Отговор
    А как във Версай водната инфраструктура, която е на повече от 400 години работи и фонтаните радват милиони посетители? Усещам, че този до края на месеца е пътник.
  • 40 Беззъбий

    12 0 Отговор
    Ей,много твърди това орехите на Орешарски,бе...Десет години ги дъвчат!
  • 41 Абе Нено абе Димов

    11 0 Отговор
    Вие оня ден 29 милиарда данъци опростихте бе!
  • 42 Стига ва

    8 0 Отговор
    Тоя мухлю суяк още ли не е в пандиза
  • 43 Ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Комсомолеца":

    Тоя е Тиква
  • 44 Ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Комсомолеца":

    Некадърен гепирасъ рийш ли
  • 45 Селянин

    3 0 Отговор
    Къде е водата, защо България е затрупан с боклука на Европа. Тоя Гаргамел от днес ли е министър и къде спа до сега. Егати наглеца.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове