Last news in Fakti

11 Януари, 2020 15:24 4 581 22

Нено Димов в съда: Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата

  • нено димов-
  • задържане под стража

Той каза в съда, че е изпълнявал съвестно правомощията си

Нено Димов в съда: Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата - 1
Снимка: БГНЕС

Моля да не бъде уважено искането на прокуратурата за мярка „Задържане под стража“. Това каза министърът в оставка Нено Димов по време на делото срещу него в Специализирания наказателен съд.

Той е задържан за 72 часа, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. В своя защита Димов каза в съда, че е изпълнявал съвестно правомощията си.

По-рано днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бившия еко министър.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако съдът не задържи за постоянно в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. По думите му това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен Димов, е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети - 11 млн. лв. и защото засегнати са над 90 хил. души от водната криза в Перник.

Кънев каза още, че Димов е имал необходимата информация, но не е упражнил правомощията си по закон.

Адвокатът на Димов - Ина Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите. Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков.

Спекула според Лулчева е, че Димов трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката им.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    49 4 Отговор
    Горкият човек. Въобще не мисля, че носи някаква пряка вина. Ами то по таз логика и Бойко носи, нали му е шеф. Защо Бойко не подава оставка?

    Коментиран от #10, #16

  • 2 Софиянец

    32 2 Отговор
    И отново - Ина Лулчева !!..Явно е случайно..
  • 3 агент08

    23 6 Отговор
    Не го съдете човека, бе! Той е невменяем! Не му ли виждате физиономията!

    Коментиран от #5

  • 4 Анонимен

    41 1 Отговор
    Много институции явно носят отговорност. Тоест редно е Бойко Борисов да поеме отговорността за колективната безотговорност на подчинените му.
  • 5 Последния софиянец

    36 1 Отговор

    До коментар #3 от "агент08":

    Не бе. Той се оправда че не разбирал. Ами като не разбира чий го дири в министерството.
  • 6 Анонимен

    35 4 Отговор
    Оставка подавай, Борисов! Срочно! Спри да замазваш очите на народа с поредният бушон!
  • 7 що ти не пуснат мангали

    21 4 Отговор
    Що бе Нено , в ареста може да те ''уважават'' постоянно.
  • 8 Така мисля

    30 1 Отговор
    Знаел Нено, че е бушонче ! Никой не го е карал на сила да ,,яде кюфтетата'' !!!
  • 9 Иванчева пасти да яде

    27 3 Отговор
    Безумен театър , изкупителна жертва.
  • 10 Защото ако имаше морал

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Каракачанов щеше да подаде оставка и да развали коалицията, правителството да падне и държавата да се спаси. Обаче няма мъже, това е!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Йосарян

    12 4 Отговор
    Чисто хипотетично. Банкяския цървул подава желаната Оставка. И ще гласуват за учинидолския чалгаг. Яко смях! Ако не е смърт за Българската нация де. Ма Върти! И тук ще изскочи нинова! Друг метод за Балами.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 доколкото

    17 4 Отговор
    днес разбрах, цял Перник е виждал спадащото ниво на водата в язовиря(това все пак не е закрит, подземен резервоар)но си е мълчал! Н
    Щом има вода на чешмата, за какво да се оплакват и сгнализират. Ама га имаше вода не ривахте, сега и да ривете вода няма!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахото

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Аз пък си мисля, че има мноого голяма и пряка вина. Не си ли чувал за прякора Нено Куфарчето? Колкото до ВОЖДА, тука си абсолютно прав.
  • 17 Лъжи за кинти

    15 0 Отговор
    Каракачанов и морал !!!??? Вие добре ли сте !!!???

    Коментиран от #19

  • 18 Чукун

    7 1 Отговор
    Алчни и крадливи лай..ри. В затвора ти е мястото, както и на другарите ти
  • 19 Матю

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Лъжи за кинти":

    Каракачанов не подава оставка ,защото няма да има доходи ,какво може да работи. Жена си уредил в гл. прокуратура лапачи
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Инкасатор

    4 2 Отговор
    Какво става когато една стока изчезне от пазара? Ами цената и се вдига! А какво става, когато водата в Перник намалява? Ами перничани не искат да плаща изобщо, водата която потребяват, а по статистика тая вода не е по-малко тая която са ползвали от преди режима. Демек има -няма вода ние искаме да е безплатно, ама безплатно няма и все някой го плаща. И кой го плаща дургари и дургарки? Плащат го всички останали на които правителството не дава 30 милиона бадева за да си оправят поне магистралните тръбопроводи. А ако у нас в блока ни се спукат тръбите кой плаща, съседният блок ли? Не естествено, ние си плащаме, като събираме повече пари за ремонти във входа, а тогава защо Перничани не искат да си плащат нито това, което потребяват, нито ремонтите и защо ние трябва да се солидаризираме с тях? За дадем своето съгласие не е ли редно Бат бойко да обещае на всички кметове в страната по някои и други 30-50 милиона за тръбопроводите? Трябва естествено!
  • 22 антиеколог

    3 0 Отговор
    Значи положението е следното Бат Бойко, БСП и Главна Прокуратура си правят ПР-а върху хората в една система, която зависи от тях и която е правена от тях. Никой от изпълнителите в нея не е писал тия закони и правила. Но кризата е много удобна за всеки от тях да се представи като благодетел и пазител на интересите на хората, както и да хвърлят на вълците тия които не им изнасят. И това става само и единствено върху лъжа. Нали помните как всеки "експерт" в страната повтаряше, че няма суша, а има престъпления, които трябва да бъдат наказани, а каква е истината? Само вижте цифрите. Да махнем задължителният отток по закон в реката и промишлените потребители, като Стомана и ТЕЦ Перник и да се концентрираме в битовите потребители, които сега не искат да плащат. Значи притока в язовир Студена на месец е от 100 хиляди кубични метра вода, а потреблението само на гражданите на Перник е 1 550 000 кубични метра вода. Т.е. Перничани на месец потребяват 15.5 пъти повече вода отколкото влизат в язовира. Е, как тогава някой "експерт" ви обяснява, че има много вода, ама някакви престъпници са я източили, след като водата влизаща в язовира за една година и половина перничани я изконсумират само за един месец, при това без да броим тая за промишлеността. Ясно че вода няма, а перничани не знаят да я пестят, а никой не им казва истината, а само ги подкукуросват да протестират. Ако в средата на лятото бяха спрели да подават вода към "Стомана" и ТЕЦ режима нямаше да е в края на
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове