Last news in Fakti

12 Януари, 2020 21:29 6 436 35

В Омуртаг живеят на воден режим от 30 години

  • омортаг-
  • воден режим

Най-големите загуби не са по водопровода от Сливенско до Омуртаг, а по тръбите вътре в града

В Омуртаг живеят на воден режим от 30 години - 1

У нас пресъхналите чешми предизвикаха сътресения по най-високите етажи в държавата. Жителите на Омуртаг вече 30 години са на воден режим, при това много по-строг, отколкото в Перник.

Дневният разход на семейството на Петър Бончев е около 20 литра. Те живеят във високата част на града, където водата идва последно и спира първо. „На обяд никога не пускат вода. Сутрин и вечер имаме само по 2 часа”, разказа Петър пред Нова ТВ.

Затова в къщата му винаги има подготвени туби с вода.„Имам бойлер на дърва. Палим го и чакам да загрее водата. Пускам дрехи за пране, когато знам, че ще има вода и няма да спре скоро”, каза още жителят на Омуртаг.

Проблемът в града е от десетилетия. Омуртаг се захранва от извор в Сливенско, а водата идва по 45 километра тръби.

„От юли месец не е валяло дъжд. Дебита на водоизточника, който нормално при влажна година е над 50 литра в секунда, в момента е 23. И тръгвайки 23 литра от Кипилово в град Омуртаг пристигат около 16. Има загуби по трасето. Проблемът е, че когато спрем трасето за отстраняване на авария, водата после пътува 11 часа”, заяви Явор Миланов, управител на ВиК-Търговище.

Най-големите загуби не са по водопровода от Сливенско до Омуртаг, а по тръбите вътре в града. „При население около 6 000 човека и норма 120 литра – това са 700 кубика на ден. В момента в града влизат около 1 400 кубика на ден и тя не достига”, поясни Миланов.

Решението да има постоянно вода в града е в нова ВиК мрежа, която на намали загубите. „Има изготвен проект за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа и се чака финансиране”, каза още Миланов.

Според управителят на ВиК реализацията на този проект ще отнеме около 2 години, а стойността му е около 12 милиона лева. Докато чакат това да стане, гражданите на Омуртаг поне няма да имат увеличение на водата и тя ще остане 2,20 лв. за кубик.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямали ли са

    14 1 Отговор
    Досега Дено Нимов да им източи водата?
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    37 3 Отговор
    ААА! Значи тези в Перник да се успокоят че не са единствени. Да спират протестите и да се успокоят че ще умрат заедно с остатъка от България от глад и жажда. Всички ли трябва да се местим в онова голямо село София за да не сме на режим?

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ххх

    47 5 Отговор
    От 30години т.е. откакто дойде демокрацията. Да ни е честито светлото демократично бъдеще.

    Коментиран от #32

  • 5 Maf1ata BG

    37 8 Отговор
    За тези 30 години колко правителства се смениха? Значи проблема е в хората! :\
  • 6 Последния софиянец

    60 2 Отговор
    Нали кмета на Омуртаг е от ДПС. Да извика видния водопроводчик Ахмет Доган. Да им реши проблема.
  • 7 Елементарно

    21 3 Отговор
    Борисов май не разбра какви са му задълженията. Той трябва да се грижи за всички елементи на инфраструктурата и най-вече да обръща внимание на поддържането й, т.к. това е по-евтино от новото създаване. Това е вярно за пътища, улици, ВиК, тунели, мостове, здраве, армия, МВР, образование. Хвърлянето на усилия в една посока, без контрол и най-вече с ПиАр акции начело, работа не се върши. Затова България запада, т.к. той допуска да се краде на всяко ниво. Това е голямата му вина и за нея Гешев трябва да го подведе под отговорност при условия по строги от тези дето приложи към натопената Иванчева
  • 8 1234

    23 1 Отговор
    така става с турчин кмет, натиска фесовете да протестират!?! междо другото кога сте видели турчин да протестира с българин за 30 г?!? за нещо!!!! а да само за права и свободи, които обаче вода не носят!
  • 9 АЛ КУРОПАТКИН

    24 1 Отговор
    Язовир ястребино се намира на 10 километра от Омуртаг.
    пък те от кипилово сливенско я носят.
    10000 метра по 20 лева за метър са смешните 200 бона за водоснабдяването на един град

    Коментиран от #23, #31

  • 10 Биоробот

    18 2 Отговор
    При това положение веднага бих си направил резервоар с хидрофорна помпа и ще си имам винаги вода и за бойлер, и за пералня, и за къпане. За 4-те часа когато има вода резервоара се пълни автоматично и забравяш за режима.

    Коментиран от #16

  • 11 Дон Чико

    24 0 Отговор
    Кандидатствайте за Гинес за рекорда за мазохизъм! Да ви я спрат водата напълно да видим някой ще посмее ли да гъкне или ще изпукате мълчаливо. Няма такова търпеливо стадо. Мълчи до смърт.
  • 12 българина

    28 1 Отговор
    Много усилия се влагат и то в голяма финансова криза. Когато в другите държави им свалят по две-три степени кредитния рейтинг, ние строим повече, отколкото 30 години преди нас не са строили”, каза Борисов. 22.12.2011. лошите комунисти построиха 400 язовира за 45 г, по 9 на година. за 10 г герб трябваше да са ремонтирали поне 90! герб са въздух но без наляга, чист вакум между ушите!!!!
  • 13 jiko

    0 0 Отговор
    що не сте казали на майчето за това

    Коментиран от #15

  • 14 Център нападател

    4 9 Отговор
    А БЕ ВИЕ, ОТ ОМУРТАГ, КАКВО СЕ ОПЛАКВАТЕ? СТАДИОН ВИ ПОСТРОИХ, Я, ДАНЪЦИТЕ ВИ КОЛКО СА МАЛКИ, ВАШИТЕ ЦИГАНИ ЛЕТЯТ КАТО F-КИ ПО ПЪТИЩАТА. ДО ПРЕДИ 10 ГОД. НЯМАХТЕ НИ ТОК, НИ РЕЙС, НИ ВЛАК. ЖИВЕЕХТЕ В 15-ТИ ВЕК БЕЗ БОЛНИЦА, УЧИЛИЩЕ - НИЩО НЯМАХТЕ! САМО ИСКАТЕ! НЕБЛАГОДАРНИЦИ!
  • 15 Другия с коня

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "jiko":

    Мая е защитник САМО на Софиянци.За това,от Омуртаг елате да живеете в София.Тук вода има и Мая е тук.Две в едно....
  • 16 Такива работи

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Биоробот":

    Затова сме на това дередже,защото всеки се спасява по единично и не се интересува от другите около него,да не кажем и че българина е доволен когато комшията му е по зле.Не е ли по -добре да се вдигнем и да блокираме столицата като французите аа...

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 наблюдаващотдалеч

    14 0 Отговор
    Още100г така да живеят! Никакво състрадание, към овцете! Не е възможно, нормални хора да търпят това.
  • 19 Az neznam nishto

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Такива работи":

    Няма да стане мен малка държава сме и лесно се управлява.Не виждаш ли ,че ГЕРБ 2пъти си организират свалянето на правителството,никой друг не го прави,защото а е мръднал някой много бързо го сготвят.На всякъде в пълно с доносници и предатели,по лесно е на всеки да си бара пишката и да гледа сеир и да се надява на него да не му се случи,не сме съпричастен народ.
  • 20 Мешков

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Драги, колкото пъти ме е нямало за седмица от вкъщи- в Софето, толко пъти намирам в тоалетната чиния на кенефа кал от спирана вода докат ме е нямало. Така, че не си мечтай , че в Сф не спират водата...незнам защо го правят, но е странно, тръбите ни са нови. Може би заради строежите в съседство
  • 21 Аз незнам защо е това

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Такива работи":

    Не виждаш ли ,че дори и този сайт какъвто и да е на който и да е няма ефект макс 200 300 коментара има под статиите и то само с ненужни коментари.Никой не е организирал нещо съществено,някой ако пише хайде на протест и все едно е глас в пустиня,за мен този сайт е със статистическа цел,да се разберат какви са настроенията,иначе ефект никакъв,даже си мисля,че има няколко платени човека които пишат разни работи за рейтинг.
  • 22 Ъщъров

    2 2 Отговор
    Ей колко много разбирачи тука. Я се впрегнете и оправете водната криза. Пъхате си кабела на клавиатурата където ви е най близко и почвайте язовир след язовир. Умника с хидрофора да мушне по един в Перник, Ботевград, Видин, Омуртаг и още само няколко града и готово. Защо по дяволите арестуват министри като тук клавиатурините Водни специалисти ще оправят за нула време кризата. Браво разбирачи, браво Юнаци!
  • 23 Играч

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "АЛ КУРОПАТКИН":

    20000 бона пазарна цена.Ако го направят си направи труда да провериш крайната цена.Сега и аз не знам колко ще е ,но ще е 4-5 пъти по висока.Мога дя се хвана на бяс по каквото кажеш

    Коментиран от #24

  • 24 Играч

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Играч":

    200 бона* ,моя грешка
  • 25 Учуден

    5 0 Отговор
    Хайде стига се глезете,бе!Вода им трябвало.Да я пият и да я зяносват.Баце гаси пожари в цялата страна.Проблем след проблем.Е,с какво да ви гаси пожарите?Нали му трябва вода за това.Смятам,че БСП са виновни за водната криза.Тук му подливат вода,там му подливат вода и накрая водата свърши...
  • 26 Копи пейст

    3 0 Отговор
    Мишкувате ли мишки? Мишкувайте!
  • 27 Анонимен

    13 1 Отговор
    По Живково време във всеки град и село имаше улични чешми ,,,,,,, язовирите ги построиха тия които сега вземат 200 лв пенсия.... Ами не 30 години,,, още 300 няма да има вода щом стоим и гледаме зад пердетата кво прави съседа , а не какво правят управляващите.
  • 28 ДЖЕМИЛ

    3 0 Отговор
    бившия кмет на ОМУРТАК незабавно да се раследва
  • 29 Гринго

    4 0 Отговор
    Как да им сменят викто в града като бай мангал ни вода плаща ни данаци ари ти ми кажи
  • 30 Софето

    3 0 Отговор
    София е създадена за да може да бъде обслужвана върхушката, сега има недостиг на вода в ключови градове и това е за да може да се попълни столицата с евтина работна ръка и отдаваните жилища под наем да забранят рестирутите и всички които с честен труд накупиха по 10-ина апартаменти.
  • 31 АЛ КУРОПАТКИН

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "АЛ КУРОПАТКИН":

    само да добавя че на един километър от язовир Ястребино тръгва една река Ялъдере която минава покрай Омуртаг....
    т.е. нужно е само водата от язовира да се докара до коритото на реката и тя сама ще отиде до града
  • 32 Шляхтиц

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    От тридесет години в България само се краде, кой каквото може и нищо ново не се строи.
  • 33 капитализъм преход демокрация

    2 1 Отговор
    Що през комунизма не останахте без вода?
  • 34 1122

    2 0 Отговор
    Омуртаг се намира на около 20км. от най големия язовир в област Търговище.Това е язовир Ястребино,и ако всяка година прекарваха по един километър тръби,вече от 10 г щяха да имат вода в ИЗОБИЛИЕ.Погледнете на картата и вижте,че язовира е по голям поне два пъти от града и е на един хвърлей разстояние.Ама по лесно е да плачем и някой да ни го направи.
  • 35 1122

    1 0 Отговор
    Направил съм грешка,язовира е на 5/6 км от Омуртаг
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове